AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Goodyear savetuje: pripremite auto za zimu

Goodyear savetuje: pripremite auto za zimu

Zima je period u kome mogu da nas iznenade loši vremenski uslovi i, shodno tome, lošiji uslovi vožnje. Koncern Goodyear koji spada među vodeća globalna društva na području razvoja pneumatika pripremio je nekoliko praktičnih saveta kako da izbegnete neprijatne situacije koje su često posledica loših priprema za zimsku sezonu.

Goodyear savetuje: pripremite auto za zimu

Goodyear ovde daje osnovna uputstva za sigurnost na putu u najhladnijem godišnjem dobu kad vožnja može da bude posebno opasna. Kada u zimskim mesecima sedate za volan proverite da li ste pripremljeni za vrlo različite vremenske uslove i teške uslove vožnje.

Zašto su zimski pneumatici pametna investicija?

Pokazalo se da je zamena letnjih pneumatika zimskim za vozače u mnogim državama ekonomično i sigurno rešenje, a to važi i za države u kojima su zime obično blage.

Zimski pneumatici u hladnim zimskim mesecima su očigledno korisni - sa njima može da se pređe više kilometara, a pored toga imaju i duži vek trajanja. Letnji pneumatici se na niskim zimskim temperaturama brže habaju od zimskih. Mekša smeša gazećeg sloja zimskih pneumatika je idealna za niske zimske temperature jer omogućava bolje prianjanje pneumatika, sa njima se takođe lakše upravlja u vrlo različitim zimskim uslovima. Smeša gazećeg sloja letnjih pneumatika nije dovoljno elastična, a profili pneumatika se međusobno razlikuju, zato letnji pneumatici nisu optimalni za zimske uslove vožnje.

Goodyear savetuje kako da proverite da li ste vi i vaše vozilo pripremljeni za put:


Nikako bez zimskih pneumatika! Odlične performanse na izuzetno niskim temperaturama, na suvim, mokrim i zaleđenim putevima koji mogu biti pokriveni snegom i snežnom bljuzgavicom – sve to je od bitne važnosti za vašu sigurnost koja je uvek najvažnija stvar kad sedate za volan.
Opremite svoje vozilo za zimu! Proverite da li je vaše vozilo u besprekornom stanju. Čista unutrašnja i spoljašnja površina stakala, ispravne sijalice i vidljiva registarska tablica su takođe važni činioci.
Kontrola, kontrola i još jednom kontrola! Pre zime treba posvetiti punu pažnju delovima automobila koje najviše pogađaju zaoštreni zimski uslovi vožnje. Valja proveriti stanje akumulatora, usmerenost farova, metlice brisača i pritisak u pneumaticima. Važan je takođe nivo tečnosti za hlađenje motora i pravi rastvor tečnosti za pranje stakala. Tečnost za pranje razredite prema uputstvima proizvođača u odnosu preporučenom za temperature ispod nule. Proverite takođe da li sistem prskanja tečnosti na stakla radi bez problema. Pre nego što spoljašnje temperature postanu ekstremno niske, treba proveriti kako deluje sistem ventilacije i grejanja. Ispravan mora da bude i sistem za zagrevanje i odmrzavanje stakala.
•  Ne zaboravite da dopunite obaveznu zimsku opremu!  Pametno je zimsku opremu dopuniti  pokrivačem za prednje staklo i kablovima za pokretanje motora kad je akumulator prazan. Ako krećete na duže putovanje, uvek morate imati u vidu klimatske i geografske uslove. Zimi, kad iznenada može da napada mnogo snega, lanci za sneg su apsolutno neophodni. Takođe je potrebno da pratite vremensku prognozu.
•  Prilagodite način vožnje! Manja vidljivost, duži put zaustavljanja i promenljivi uslovi na putu mogu biti fatalni ako ne prilagodite svoj način vožnje situaciji na putu.
•  Šta da se radi u ekstremnim slučajevima? Može se desiti, zbog kvara na automobilu ili zastoja u saobraćaju, da budete izloženi mrazu. Budite na to spremni i držite na dohvat ruke u automobilu toplo ćebe, dovoljnu količinu vode i hrane, baterijsku lampu, dodatnu toplu odeću i napunjen mobilni telefon.

Izbegnite nezadovoljstvo zbog veće potrošnje goriva u zimskim uslovima!


U zimskom periodu, zbog specifičnih uslova vožnje, potrošnja goriva može biti znatno veća nego u ostalim periodima godine. Vrlo važan faktor pri štednji goriva je odgovarajući pritisak u pneumatiku. Ako pneumatici nisu dovoljno napumpani pri kotrljanju se mnogo više deformišu, što znači da se zbog većeg otpora troši mnogo više energije nego što je potrebno. Istraživanja su pokazala da nepravilan pritisak u pneumatiku može da poveća potrošnju goriva čak za 2,5 do 3,3 procenta!

Goodyear zato daje sledeće savete:


•  Pravilno održavanje motora vašeg automobila može znatno da doprinese uštedi goriva.
•  Potpuno odstranjivanje snega i leda sa automobila pre nego što krenete na put bitno smanjuje potrošnju energije za uređaje za odmrzavanje i grejanje, aerodinamički otpor vozila i njegovu težinu.
•  Prazan hod motora koji ponekad koristite za grejanje automobila je totalno izguljena energija.
•    Nemojte da povećavate broj obrtaja motora prvih nekoliko kilometara da biste zagrejali motor i druge pokretne delove vašega automobila, bolje krenite odmah i ubrzavajte polako.
•  Sporijom vožnjom u podmuklom zimskom vremenu nećete biti samo sigurniji, već i štedljiviji.
•  Prtljažnik na krovu i nosači za skije povećavaju otpor vazduha, čime se povećava potrošnja goriva, zato ih treba skinuti ako nisu stvarno neophodni.
•  Nepravilan pritisak u (nekvalitetnim) pneumaticima pogoršava opšte performanse automobila i prianjanje pneumatika i smanjuje njihovu kilometražu, a pored toga povećava otpor kotrljanja i potrošnju goriva.

Vožnja sa neadekvatnim pneumaticima može bitno da utiče na performanse vozila. Mišljenja stručnjaka na tom području se ne razlikuju jer priznaju da su kvalitetni zimski pneumatici u zimskom periodu od bitne važnosti kako za sopstvenu sigurnost tako i za sigurnost drugih. Primarno usmerenje velikog dela napora koje društva ulažu u istraživanje, razvoj i testiranje svojih pneumatika jeste uticaj na performanse automobila. Goodyear zato preporučuje da štedite gorivom, a ne korišćenjem nekvalitetne automobilske opreme.

Goodyear

Rolls-Royce slavi istorijski prodajni rekord

Rolls-Royce slavi istorijski prodajni rekord

Britanski proizvođač luksuznih vozila, Rolls-Royce, u 2011. godini je prodao 3.538 automobila, što je rekord u istoriji ove marke, koja postoji 107 godina. Dva najveća tržišta za kompaniju Rolls-Royce, prošle godine su bila Sjedinjene Američke Države i Kina...

DEKRA Izveštaj 2012: Astra i Insignia dobile najbolje ocene za kvalitet

DEKRA Izveštaj 2012: Astra i Insignia dobile najbolje ocene za kvalitet

Prema rezultatima ,,DEKRA Izveštaja za Polovna Vozila 2012“, Opel Astra je automobil sa najmanje kvarova. Sa indeksom od 96.9 procenata bez nedostataka, Opel Astra je postigla najbolje rezultate od svih testiranih automobila u kategoriji ,,Najbolji pojedinačni rejting“. Ovaj uspeh je Opelu donosi njegovu treću pobedu tri godine za redom...

Danas je petak 13.  Vozači, ne plašite se!

Danas je petak 13. Vozači, ne plašite se!

Nemački autoklub ADAC, istraživao je, koliko se saobraćajnih udesa događa na ovaj "baksuzan" datum. U 2010. godini, tokom petka trinaestog, nije se dogodilo više saobraćajnih nezgoda, nego za vreme drugih petak dana, a godinu dana ranije, za vreme petka trinaestog je bilo manje saobraćajnih nesreća, nego što je uobičajeno...

Pininfarina Cambiano: Prva fotografija eko-sedana

Pininfarina Cambiano: Prva fotografija eko-sedana

Italijanska kompanija Pininfarina, koja se proslavila pre svega po dugogodišnjoj saradnji sa kompanijom Ferrari, na martovskom sajmu automobila u Ženevi će predstaviti studiju Cambiano, koja bi mogla biti sportski sedan razvijen sa posebnim akcenton na ekologiju...

Kia Motors u 2011. godini postigla novi rekord

Kia Motors u 2011. godini postigla novi rekord

Iz korporacije Kia Motors javljaju da su u 2011. ostvarili rekordnu prodaju – 2.478.959 vozila. To je najviše u čitavoj 67-godišnjoj istoriji najstarijeg korejskog proizvođača automobila i prvi put uopšte da su premašili 2,4 miliona prodatih Kija.

Infiniti: Novi snimak elektro-koncepta

Infiniti: Novi snimak elektro-koncepta

Kompanija Infiniti je objavila nove fotografije i video snimak koncepta električnog sportskog automobila sa produženom autonomijom, čije svetska premijera će biti održana na martovskom sajmu automobila u Ženevi...

Car of the Year 2012: Izabrano sedam finalista

Car of the Year 2012: Izabrano sedam finalista

Među sedam finalista prestižnog izbora Car of the Year 2012 su marke Citroën, Fiat, Ford, Opel/Chevrolet, Range Rover, Toyota i Volkswagen. Proces izbora evropskog automobila godine ušao je u novu fazu. Od 25 nominovanih, izabrano je sedam finalista...

Novi Audi A3 - Enterijer otkriven!

Novi Audi A3 - Enterijer otkriven!

Nova generacija modela Audi A3 biće predstavljena na martovskom sajmu automobila u Ženevi, ali danas smo saznali kako će izgledati njegov enterijer. U martu mesecu, aktuelni Audi niže srednje klase će proslaviti deveti rođendan, što je i više nego dovoljno vremena za generacijsku smenu. Pred nama su prve fotografije enterijera...

Mercedes-Benz EQG Concept (2021)
Slika nedelje