AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Opel sa zadovoljstvom iščekuje dve svetske premijere na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi (od 6. do 18. marta 2012. godine): potpuno novo subkompaktno SUV vozilo Mokka i nova Astra OPC. Opel je prvi nemački proizvođač koji ulazi u brzo rastući SUV-B segment...

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Posetioci Opelove konferencije za štampu, koja će se održati u 6. marta u 11:30h u hali 2 ženevskog sajma Palekspo, imaće priliku da vide da Opel ne samo da širi svoj asortiman vozila lansiranjem novih modela Mokka i Astra OPC, već pruža još više emocija za brend i za klijente. Novi kompaktni sportski kupe Astra OPC od 206 kW/280 ks je najmoćnija Astra u istoriji i nudi klijentima sportski doživljaj vožnje uz mnogo emocija. Ali Opel, koji ove godine obeležava 150 godina postojanja, ima i druge razloge za slavlje: revolucionarna električna Ampera sa produživačem dometa je jedan od finalista u takmičenju za nagradu “Automobil godine”, a brend će otkriti i svoj futuristički elektronski bicikli “RAD e”. Opel naglašava svoju vodeću ulogu u oblasti tehnologije i novim, ekskluzivnim, sekvencijalnim duplim turbo sistemom u dvolitarskom BiTurbo CDTI dizel motoru Insignije.

Svetska premijera: kompaktna veličina, moćan stav – nova Mokka

Uprkos svojim dimenzijama od 4,28 metara, Mokka lako može da smesti petoro ljudi u uspravnom sedećem položaju. Ona ispunjava Opelovo obećanje da će ih, kombinovanjem atraktivnog dizajna sa inovativnim tehnologijama i funkcionalnošću za kupce sa dubljim džepom, učiniti dostupnim i za širi krug kupaca. Dinamičnu vožnju omogućavaju tri efikasna motora, uključujući i benzinske motore od 1.6 litara, snage 85kW/115 ks i od 1.4 litara, snage 103 kW/140 ks Turbo, kao i CDTI motor od 1.7 litara snage 96 kW/130 ks. Bezbednost je unapređena najnovijim tehnologijama u segmentu, na primer DAS sistemom (Sistemom za pomoć vozaču) tj. kamerama za normalnu vožnju i vožnju u rikverc, tzv. Opelovo “Oko”.

Kod modela Opel Mokka postoji pogon na prednje točkove i pogon na sva četiri točka. Pogon na sva četiri točka (AWD) pruža visok nivo stabilnosti i bezbednosti, dok se istovremeno lako prilagođava i težim okruženjima. Kada smo testirali upravljanje i vuču, sistem je automatski i glatko prebacivao pogon na zadnje točkove. Standardne karakteristike kojima je vožnja u svim Mokka modelima unapređena obuhvataju sledeće sisteme: ESC (elektronska kontrola stabilnosti), TC (kontrola vuče), kao i HSA (pomoć pri kretanju uzbrdo) i HDC (kontrola kretanja nizbrdo) – koji čine vožnju uzbrdo i nizbrdo udobnijom i bezbednijom.

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Svetska premijera: Nova Astra OPC - najmoćnija Astra ikada

Novi model Astra OPC, koji predstavlja verziju modela Astra GTC sa visokim performansama, ima svetsku premijeru u Ženevi. OPC-ov dvolitarski turbo benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem i snage 206 kW/280 ks ima maksimalni obrtni moment od 400 Nm i maksimalnu brzinu od 250 km/h. Astra nikada ranije nije dostigla tu brzinu. Tzv. HiPerStruts na modelu Astra OPC predstavljaju jednu od njegovih najvažnijih performansi koja mu omogućava da razvije snagu bez kompromisa. U kombinaciji sa FlexRide sistemom šasije koja postoji u dve varijante – Sport i OPC, unapređena je sposobnost upravljanja modelom Astra OPC.

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Model Astra OPC takođe je opremljena i sedištima sa visokim performansama najnovije tehnologije. Oba prednja sedišta čine sportsku vožnju boljom i dinamičnijom zato što su upotrebljeni najnoviji materijali za amortizaciju težine, sedišta su u nižem položaju i imaju bočna ojačanja. Amortizacija težine na novim sedištima  u poređenju sa standardnim je 45 odsto. Ni jedan drugi proizvođač automobila na svetu nije koristio organsku presvlaku sa kompozitnim materijalima u proizvodnji automobila. Nova sedišta se mogu pohvaliti sa 18 različitih verzija. Svaki segment OPC tehnologije koji je svojstven Opelu morao je da prođe test izdržljivosti od 10,000 kilometara na čuvenoj Nürburgring stazi u Nemačkoj. 10,000 kilometara u teškim uslovima severne petlje su isto što i 180,000 kilometara u normalnim uslovima.

Ove godine Opel ima još više razloga za uzbuđenje u vezi sa Sajmom automobila u Ženevi. Ne samo što je ove godine 150. godišnjica Opela, nego je i Ampera, koja je jedna od najnovijih Opelovih inovacija, među finalistima za prestižnu nagradu “Automobil godine 2012”. Pobednik će biti proglašen 5. marta među sedam kandidata koji će biti izdvojeni na listi,  odmah na početku sajma u Ženevi, i to će biti prva zvanična vest ovog događaja.

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Opel e-bicikl “RAD e” nudi viziju budućnosti

Opel će u Ženevi predstaviti svoju “RAD e” studiju dizajna – futuristički e-bicikl koji je u skladu sa trenutnom strategijom e-mobilnosti ovog brenda i koji nudi koncept istinski integrisane individualne i urbane mobilnosti. RAD e, prvi e-bicikl koji će biti izgrađen na samohodnoj konstrukciji i po proizvodnim principima, poneće mnogo od Opelovog tipičnog dizajna, kao što su detalji u obliku bumeranga na modelu Ampera i sa RAK e koncept automobila. Tehnologija okretanja pedala sa motorom od 250 vati pruža vozaču podršku dok okreće pedale da bi tako dostigao ospeg između 60 i 145 kilometara. U tom smislu, RAD e odgovara potrebama kupaca kojima je potrebna mobilnost kada je upotreba automobila ograničena ili nije moguća. RAD e je otkriven u vreme kada se od e-bicikl tehnologije očekuje da odigra ključnu ulogu u budućnosti integrisanih urbanih prevoznih sredstava koji povezuju e-bicikle, automobile i autobuse. RAD e je takođe moderno dizajniran i podseća na rani industrijski period Opelove proizvodnje bicikala. U kontekstu Opelove 150. godišnjice, dizajneri su razvili studiju koja je istorijski relevantna, ali uz to pruža i viziju budućnosti.

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Novi dvolitarski BiTurbo CDTI dizel motor modela Insignia u ponudi

Posetioci sajma u Ženevi imaće priliku da saznaju više o Opelovom novom, dinamičnom i izuzetno efikasnom dvolitarskom BiTurbo CDTI dizel motoru koji će debitovati u floti predvođenoj modelom Insignia. Insignia 2.0 BiTurbo CDTI ima snagu od 143 kW/195 ks i obrtni moment od 400 Nm; potrošnja goriva se kreće od 4,9 litara na 100 kilometara (129 g/km CO2). Prema tome, to je jedan od najekonomičnijih automobila po potrošnji goriva u klasi automobila srednje veličine. U srcu motora je sekvencijalni dupli turbo sistem – tehnologija koja je do sada bila ograničena na nekoliko skupljih brendova. Ovo je takođe i prvi put da je jedan putnički automobil opremljen sistemom duplog interkulera sa dva potpuno odvojena kola za hlađenje. Ovo su ključne komponente koje čine da ovaj dvolitarski motor veoma brzo reaguje. Osim toga, još inovacija je uključeno u ovu popularnu liniju automobila: svaka varijanta sa pogonom na sva četiri točka (AWD) biće uskoro dostupna i sa SuperSport šasijom koja uključuje prednje amortizere kao u modelu Insignia OPC (Opel Performance Centre) sa oprugama odličnih karakteristika (HiPerStruts). Ovo joj daje bolju dinamiku i oštrije ivice. Osim toga, novi sistem pomoći vozaču, zasnovan na radaru, još više poboljšava bezbednost u modelu Insignija.

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Nova poboljšanja na modelima Astra, Corsa, Insignia i Meriva

Kao proizvođač automobila koji konstantno razvija opseg svojih vozila, Opel će prikazati najnovija poboljšanja na svojim modelima u Ženevi. Među njima je i nova Corsa Kaleidoscope koja dalje proširuje svoju uspešnu sportsku granu - Corsa Color liniju. Druga novost u okviru Color linije je ekonomičan benzinski ecoFLEX motor od 1,2 litara i snage od 51 kW/70 ks (sa potrošnjom od 5,1 litara na 100 km sa Start/Stop sistemom i emisijom CO2 od119 g/km).

Meriva, Opelov šampion po fleksibilnosti, sada je dostupna i sa unapređenim pogonskim, još ekonomičnijim, sklopom. Veoma efikasan Turbo ecoFLEX motor od 1400 kubika na tečni naftni gas (snage 88kW/120 ks) koji se prvi put pojavio u modelu Meriva je ekonomičan i po potrošnji i po emisiji gasova (124 g/km CO2).


Benzinski motori zapremine 1,4 litara sa svim nivoima snage sada su dostupni sa Start/Stop tehnologijom uštede goriva u Merivi. Sa ovom tehnologijom, potrošnja goriva kod modela sa Turbo motorom od 88 kW/120 ks smanjena je za 12%.

Turbo ecoFLEX pogonski sklop na tečni naftni gas zapremine 1,4 litara takođe je dostupan i kod modela Astra sa petora vrata i kod modela Astra Sports Tourer sa čak većom snagom od 103 kW/140 ks.

Povodom Opelove godišnjice, kupci mogu da naruče modele Astra, Corsa, Insignia i Meriva sa specijalnim paketom opreme pod nazivom “150 godina Opela”. Opel je unapredio i svoju jedinstvenu tehnologiju kao što je FlexFix nosač za bicikle koji sada može da ponese veću težinu i može da ponese i do četiri bicikla (Astra Sports Tourer, Zafira Tourer).

Novi sistem za parkiranje koji se automatski aktivira kada se krene u rikverc, takođe će imati svoju premijeru.

Opel

Novi Renault Twingo stigao u Srbiju - Cena već od 8,190 €

Novi Renault Twingo stigao u Srbiju - Cena već od 8,190 €

Dok je prvi Twingo bez promena izdržao na tržištu skoro 15 godina, druga generacija je prvi facelift dočekala već posle 4 godine. Ali, ovo nije obična "redizajn faza", jer modernizovani Renault Twingo nam najavljuje novi dizajnerski stil francuske marke. Juče je novi Twingo predstavljen srpskoj javnosti, a početna cena iznosi 8.190 € (u cenu je uračunat i popust od 2.200 €)...

Novi Fiat Panda opremljen Goodyear tehnologijom FuelSaving

Novi Fiat Panda opremljen Goodyear tehnologijom FuelSaving

Goodyear objavljuje da ga je Fiat izabrao za dobavljača pneumatika za svoju najnoviju Pandu za gradsku vožnju. Nova Fiat-ova Panda silaziće sa proizvodne linije obuvena u Goodyear-ove pneumatike EfficientGrip od 15 inča čije su karakteristike odlično prianjanje i kočenje, kao i napredna tehnologija FuelSaving...

Mazda2 – gradski ljubimac dostupniji kupcima

Mazda2 – gradski ljubimac dostupniji kupcima

Jedan od najpopularnijih gradskih automobila, Mazda2, stoji na raspolaganju kupcima na našem tržištu sa specijalnom cenom, koja je sada snižena do 2.040 evra. Mazda Srbija i Crna Gora omogućila je ljubiteljima japanskog brenda da Mazdu2, svetski Auto godine iz 2008. godine, uz početnu cenu od 9.790 evra za Mazdu2 CE Pro sa 5 vrata.

Magna Steyr Mila Coupic: 3 u 1

Magna Steyr Mila Coupic: 3 u 1

Kanadsko-austrijska kompanija Magna Steyr, sa sedištem u Grazu, poznata je po proizvodnji veoma zanimljivih tehničkih rešenja za automobile, koje koriste mnoge kompanije širom sveta. Na autosalonu u Ženevi, Magna Steyr će predstaviti koncept Mila Coupic, na kojem demonstrira svoje nove ideje...

Video: Chevrolet Cruze karavan

Video: Chevrolet Cruze karavan

Sajam automobila u Ženevi, biće mesto svetske premijere modela Chevrolet Cruze sa praktičnom karoserijom karavan. Chevrolet Cruze Station Wagon ima dužinu 4.675 milimetara (sedan 4.597 mm, a hatchback 4.510 mm), što ga, zajedno sa Opel Astrom ST, svrstava među najveće kompaktne karavane na tržištu...

Citroën DS3 Racing S. Loeb Limited Edition

Citroën DS3 Racing S. Loeb Limited Edition

Sebastien Loeb je veliki marketinški "alat" francuske marke Citroën, ali priznaćete još uvek nedovoljno iskorišćen. Poslednji automobil, koji je nosio njegovo ime, bila je prethodna generacija modela Citroën C4 By Loeb. Francuzi u Ženevu stižu sa nečim mnogo lepšim i kvalitetnijim...

Jaguar XF Sportbrake: Prve fotografije i informacije

Jaguar XF Sportbrake: Prve fotografije i informacije

Kompanija Jaguar nam je otkrila svoj glavni ženevski novitet - model XF sa karoserijom karavan, koji nosi oznaku XF Sportbrake. Sedan Jaguar XF je u prodaji više od tri godine, a praktinčno u drugoj polovini modelskog ciklusa, dolazi nova karoserijska verzija - u segmentu više srednje klase omiljeni karavan...

Rally Croatia 2022 - Kalle Rovanpera
Slika nedelje