AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Direktno iskustvo vožnje bez suvišnih komplikacija ključni je činilac prilikom razvijanja visokotehnološkog Volvo Sensus sistema zabave i informisanja. U Volvou V40, pristup usmeren prema vozaču, unapređen je novom, potpuno grafičkom komandnom tablom koja omogućava personalizaciju njenog izgleda...

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Komponente za povezivanje, s druge strane, uključuju mobilnu aplikaciju koja povezuje vozača s automobilom kada je parkiran.

Potpuno grafički displej

Novi V40 je dostupan s novom, potpuno grafičkom komandnom tablom. Aktivni TFT (Thin Film Transistor) kristalni ekran predstavlja novu dimenziju komunikacije vozača i automobila. Komandna tabla izražava emocionalnu funkcionalnost i uvek jasno prikazuje najvažnije informacije.

Vozač može da odabere tri grafičke teme: Elegance tema stvara tradicionalno mirnu atmosferu, Eco tema sa zelenom pozadinom stvara ekološki obojenu atmosferu, s detaljnim prikazom potrošnje i posebnom iluminacijom u slučaju ekološke vožnje. Totalna suprotnost je Performance, koja crvenom iluminacijom stvara sportsku atmosferu, a jasnije se prikazuje brzina kretanja, količina iskorišćenog potencijala motora i slično.

Kontrola preko upravljača

Kod Volvo Sensus sistema sve informacije se prikazuju na ekranu od pet ili sedam inča, smeštenom u gornjem delu komandne table. Integrisani ekran znači da vozač ne mora da skreće pogled s puta. Svim funkcijama se može upravljati preko komandi na upravljaču ili putem kontrola ispod ekrana. Tu je i dodatni daljinski upravljač.

„My Car“ nudi pristup brojnim prilagođavanjima sistemima kao što su City Safety, Collision Warning, Pedestrian Detection, Driver Alert System, Active Cruise Control, osvetljenje, retrovizori, klima uređaj, centralno zaključavanje ili audio sistem. Ukoliko se naruči i multimedijalni audio sistem, Volvo Sensus podrazumeva veći ekran od sedam inča, koji prikazuje i informacije sa navigacionog sistema, telefona, kamere za vožnju unazad, DVD playera, digitalnog TV-a i slično.

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Bluetooth s upravljanjem muzičkim sadržajima

Bluetooth konekcija je unapređena kako bi pored hands-free konverzacije telefonom ponudila i izbor muzičkog sadržaja s portabl playera preko Bluetootha. Volvo je, ustvari, jedini brend koji nudi Bluetooth upravljanje muzičkim sadržajima u svim modelima. Integrisana navigacija s glasovnim komandama je dostupna kao opcija.

Elektronska kontrola klime

Novi V40 dostupan je s elektronskom kontrolom klima uređaja. Sistem nudi automatsko kontrolisanje unutrašnje temperature i ventilacije preko individualnog podešavanja za vozačevu i suvozačevu stranu. Vetrobransko staklo, zadnje staklo i spoljni retrovizori automatski se greju pri temperaturama ispod 9°C.

Navigacija od skretanja do skretanja

Opcionalni navigacioni sistem integrisan je u Volvo Sensus. Glasovno davanje instrukcija doprinos je bezbednosti. Novi dodatak je navigacija od skretanja do skretanja koja se prikazuje na komandnoj tabli.

Vrhunsko audio iskustvo

Najnaprednija audio jedinica ima digitalno 5x130W pojačalo klase D, Dolby Digital u kombinaciji s Dolby Pro Logic II Surround i poslednju MultEQ tehnologiju kompanije Audyssey Laboratories koja smanjuje distorziju, uz 10 zvučnika.

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Premium Sound očitava muziku sa DVD, CD i USB nosača u MP3, AAC ili WMA, ali i AVI i Video Div-X formatu. Sistem podrazumeva Bluetooth konekciju.

Pored Premium Sound Multimedia sistema, dostupna su još četiri audio sistema i to:


•    Performance, sistem sa 4 zvučnika
•    Performance, sistem sa 6 zvučnika
•    High Performance, sistem sa 8 zvučnika
•    High Performance Multimedia, sistem sa 8 zvučnika

Za spajanje s ostalim uređajima, kao što je portabl MP3 player, iPod (od treće generacije), iPod Touch ili iPhone, svi audio sistemi standardno poseduju AUX ili USB konektore.

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Mobilna aplikacija sa širokim rasponom mogućnosti

Vlasnik novog Volvoa V40 može koristiti mobilnu aplikaciju kako bi preko pametnog telefona ostao u kontaktu s vozilom kada je parkirano. Mobilna Volvo aplikacija je produžetak usluge Volvo On Call, usluge koja se izvorno temelji na direktnom pristupu centru za pomoć u slučaju nezgode ili u vanrednim situacijama.

Mobilna aplikacija je besplatna za učitavanje preko online servisa. Napravljena je da ponudi intuitivan i jednostavan kontakt korisnika s njegovim automobilom. Ona podrazumeva nekoliko elemenata:
-    Lokator automobila. Lokacija automobila prikazana je na karti. Tu je i digitalni kompas koji usmerava vozača u pravom smeru.
-    Daljinsko zaključavanje. Prikazan je status svih vrata i prozora na automobilu, a vozač može zaključati ili otključati automobil pokretom na ekranu na dodir,
-    Daljinsko uključivanje grejanja. Ukoliko automobil ima opciju grejanja tokom parkiranja, može se pokrenuti ili programirati preko tajmera na mobilnoj aplikaciji.
-    Komandna tabla. Daje vozaču pristup nizu informacija: nivou goriva, kilometraži do sledećeg punjenja, prosečnoj potrošnji goriva, prosečnoj brzini i drugim očitavanjima.
-    Provera automobila. Aplikacija izvodi „sistematski“ pregled vozila prikazujući informacije o stanju sijalica, tečnosti za kočenje, nivou rashladne tečnosti, nivou ulja u motoru i pritisku ulja u motoru.
-    Dnevnik vožnje. Detaljni podaci o svakoj vožnji tokom poslednjih 40 dana mogu se učitati ili sačuvati. Podaci se mogu ekstrahovati i kao Excel datoteka - savršena opcija za vlasnike kompanijskih automobila.
-    Informacije o vozilu. Osnovni podaci o vozilu kao što su model, registracioni broj, itd.
-    Upozorenje o krađi. Ukoliko se pokrene alarm za krađu vozač je odmah obavešten preko mobilne aplikacije.

Volvo

Nova Kia pro_cee´d na novoj skici

Nova Kia pro_cee´d na novoj skici

Kompanija Kia danas je objavila novu zvaničnu skicu trovratne verzije modela cee´d. Nova karoserijska verzija se od modela sa petoro vrata razlikuje po sportski dizajniranoj karoseriji, a nosiće i drugačiji naziv - pro_cee´d, isto kao prethodna generacija...

Ford Focus 1.0 EcoBoost ostvario 16 brzinskih rekorda

Ford Focus 1.0 EcoBoost ostvario 16 brzinskih rekorda

Ford je na test stazu CERAM u francuskom Mortefontaineu poslao tri identična serijska Focusa, pogonjena benzinskim turbo motorom 1.0 EcoBoost, koji su pod kontrolom komisije Međunarodne automobilske federacije (FIA), postigli 16 brzinskih rekorda...

FAS donirao Fiat Punto Classic Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

FAS donirao Fiat Punto Classic Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

Kompanija Fiat Automobili Srbija donirala je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu vozilo marke Fiat Punto Classic. Zavod za hitnu medicinsku pomoć prevashodno će koristiti to vozilo za prevoz pacijenata na hemodijalizu, kao i za prevoz pacijenata na kontrolne preglede u Klinički centar Kragujevac...

Mercedes-Benz će ponuditi motor 1,6 turbo u C-klasi

Mercedes-Benz će ponuditi motor 1,6 turbo u C-klasi

Ni Mercedes-Benz nije odoleo trendu "downsizinga", pa će osnovnu C-klasu pokretati mali benzinski turbo motor, koji će ostvariti istu potrošnju, kao i turbodizel ove zapreminske kategorije. Krajem ovog leta, pod haubom C klase će se pojaviti motor 1.6 Turbo, sa kodnom oznakom M274...

Renault priprema Megane SUV

Renault priprema Megane SUV

Novi Renault model, koji će biti razvijen u saradnji sa kompanijom Nissan, biće veća i robusnija verzija hatchback modela Megane. Novi model će koristiti tehniku marke Nissan, ali dizajnerski će biti prepoznatljiv kao Renault...

Sprinter Usain Bolt polupao svoj BMW M3

Sprinter Usain Bolt polupao svoj BMW M3

Usain Bolt, sprinter iz Jamajke i nosilac tri zlatne olimpijske medalje, još ponovo je polupao svoj BMW M3. Nesreća se dogodila u četvrti Saint Andrew, u glavnom gradu Jamajke - Kingstonu, kada se slavni sportista vraćao sa proslave...

Fiat 500 2013: Nove boje, tehnika ista

Fiat 500 2013: Nove boje, tehnika ista

Retro dizajn modela Fiat 500 se kupcima i dalje veoma sviđa, pa italijanska kompanija smatra da nema potrebe za radikalnom modernizacijom. Za modelsku godinu 2013, Fiat 500 je dobio novu paletu boja i dve nove verzije – Street i Color Therapy...

Hyundai fan parkovi otvorili vrata širom Evrope

Hyundai fan parkovi otvorili vrata širom Evrope

Hyundai kao zvanični automobilski sponzor ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u fudbalu uporedo sa početkom ovog velikog sportskog događaja otvorio je vrata svojih fan parkova širom Evrope. Hyundai fan parkovi otvoreni su u osam Evropskih gradova od Madrida do Moskve i pružaju navijačima  svih uzrasta mogućnost za odličnu zabavu...

Jeep Patriot za 22.990 evra

Jeep Patriot za 22.990 evra

Nastavlja se niz sjajnih ponuda kompanije Fiat Automobili Srbija (FAS). Nova akcijska ponuda vezana je za model Jeep Patriot, koji je po specijalnim uslovima ponuđen u tri verzije (Sport, Limited i 70th Anniversary) - sve tri s dizel motorom od 2,2 litra (120 kW/163 KS) i pogonom na sva četiri točka tipa Freedom drive...

Lamborghini Revuelto
Slika nedelje