AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Električni automobil - Made in Serbia, konferencija za medije

Električni automobil - Made in Serbia, konferencija za medije

Na današnjoj konferenciji za medije u Privrednoj komori Beograda, "Faraon Korporacije za proizvodnju električnih vozila", predstavila je idejni projekat za proizvodnju električnog automobila u Srbiji, koji bi, prema planovima menadžmenta, trebao biti konkurentan na svetskom tržištu...

Električni automobil - Made in Serbia, konferencija za medije

Na svečanoj prezentaciji, direktor Faraon Korporacije, Vuk Stefanović, je predstavio uži menadžment kompanije. V. Stefanović je potom održao prezentaciju za sve prisutne u kojoj je bilo reči o:

- menedžment timu,

Gospodin Sergio Rinland, visegodišnji konstruktor F1 timova Sauber, Arrows i Brabham. Gospodin Rinland je stručnjak za kompozite i njegovo iskustvo u proizvodnji automobila u ovoj sferi je, kako je rekao V. Stefanović, nezamenljivo.
Gospodin Dr Zlatko Petrović, redovni profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu
Gospodin Zoran Stefanović.

- tehnologiji,

kako je objašnjeno, Faraon Korporacija planira da proizvodi automobile sa nultom emisijom štetnih gasova, odnosno 100% električne automobile. Takođe, strukturalni deo tih automobila i oplata će biti od kompozitnih materiala, što ova vozila čini izuzetno naprednim, ali i izuzetno praktičnim, jer ce kompozitni materijali omogućiti da vozila budu lakša, ujedno i veoma sigurna za putnike, jer je poznato da upravo to omogućavaju kompozitni materijali.

-tržištima,

gde je rečeno da je primarno tršiste korporacije zapadna Evropa, a da se u budućnosti može očekivati i proboj na azijsko tržište, sa akcentom na Kinu, Južnu Koreju i Japan.  

-vremenskim rokovima,

rečeno je da je plan da prvi prototip Korporacije bude predstavljen krajem 2013. godine, dok se početak proizvodnje u Srbiji očekuje do 2015. godine.

Sama prezentacija je završena i nagoveštajima koliko bi takav projekat značio za srpsku privredu. Rečeno je da jedan ovakav projekat treba da otvori preko 1000 novih “eko” radnih mesta, u roku od 5 godina od početka proizvodnje, kao i da ovakav projekat može da “povuče” i oko novih 8000 “eko” radnih mesta sa dobavljačima za proizvodnju same fabrike za sklapanje automobila.

Električni automobil - Made in Serbia, konferencija za medije

Takođe, rečeno je da je krajnji cilj kompanije da u Srbiji od 2020. do 2025. proizvodi minimum 40,000 vozila godišnje. U prve dve godine proizvodnje, kompanija planira da proizvede 2,000 i 10,000 vozila.

Na prezentaciji je bilo reči o višestrukom značaju projekta, gde je rečeno da bi ovakav sistem “stavljen na noge” našu zemlju odmah lansirao u malu grupu zemalja na svetu koje se bave visokim tehnologijama.

Za sam kraj gospodin Petrović objasnio da naša zemlja, prema istraživanjima Mašinskog fakulteta u Beogradu, vrlo uspešno može da iznese ovakav projekat, kao i da su ovakvi projekti neophodni državi da bi se smanjio odlazak mladih stručnjaka u našoj zemlji.

Faraon PR

Foto: Ljubomir Ivanović i Faraon PR

OMV obukao 25,000 zaposlenih na benzinskim stanicama u nove uniforme

OMV obukao 25,000 zaposlenih na benzinskim stanicama u nove uniforme

OMV je predstavio nove uniforme za zaposlene na benzinskim stanicama u svim zemljama, u kojima je OMV je prisutan. U toku intenzivnog procesa razvoja, u koji je osoblje bilo uključeno od samog početka, OMV je prilagodio dizajn korporativnom identitetu i poboljšao kvalitet uz istovremeno smanjenje troškova za partnere na benzinskim stanicama.

Dacia Lodgy na prvom videu

Dacia Lodgy na prvom videu

Dacia će modelom Lodgy tržištu ponuditi najveći "komad" automobila za najnižu cenu. Premijera modela Lodgy je održana na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, gde je privukao veliko interesovanje javnosti. Pred nama je video predstavljanje...

MG 5: Prve fotografije danas, u prodaji 2013.

MG 5: Prve fotografije danas, u prodaji 2013.

Kineski Golf sa britanskim pasošem kuca na vrata. MG 5 spada u nižu srednju klasu, u kojoj će na svetskom tržištu ući u tržišnu borbu da etabliranim veličinama, kao što su Volkswagen Golf, Ford Focus ili Opel Astra...

Video: Ferrari F12berlinetta u akciji

Video: Ferrari F12berlinetta u akciji

A, sada vas molimo da skinete kapu i za tri minuta tišine. Naravno, VOLUME okrenite skroz udesno, jer pred nama je novi dvanaestocilindarski kupe imena Ferrari F12berlinetta, oštrog izgleda, ali još oštrijeg zvuka. Uživajte u "pesmi" najsnažnijeg serijskog Ferrari automobila ikada...

Video: Range Rover Evoque Convertible

Video: Range Rover Evoque Convertible

Ideju kabrioleta u kombinaciji sa pogonom na sve točkove i povišenom karoserijom, oživeo je avangardni Nissan Murano CrossCabriolet. Sličnu koncepciju koristi i Land Rover, koji je na sajmu automobila u Ženevi predstavio Range Rover Evoque Convertible...

Novi Audi R8: Prvi zvaničan snimak

Novi Audi R8: Prvi zvaničan snimak

Kompanija Audi će ove godine predstaviti drugu generaciju svog supersportskog modela R8. Na zanimljivom promo video snimku, kompanija iz Ingolstadta nas podseća na dosadašnju istoriju ovog atraktivnog modela, a novitet za 2013. godinu se promoviše kao silueta u samoj završnici snimka...

Hyundai Ioniq 6 (2023)
Slika nedelje