AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Direktno iskustvo vožnje bez suvišnih komplikacija ključni je činilac prilikom razvijanja visokotehnološkog Volvo Sensus sistema zabave i informisanja. U Volvou V40, pristup usmeren prema vozaču, unapređen je novom, potpuno grafičkom komandnom tablom koja omogućava personalizaciju njenog izgleda...

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Komponente za povezivanje, s druge strane, uključuju mobilnu aplikaciju koja povezuje vozača s automobilom kada je parkiran.

Potpuno grafički displej

Novi V40 je dostupan s novom, potpuno grafičkom komandnom tablom. Aktivni TFT (Thin Film Transistor) kristalni ekran predstavlja novu dimenziju komunikacije vozača i automobila. Komandna tabla izražava emocionalnu funkcionalnost i uvek jasno prikazuje najvažnije informacije.

Vozač može da odabere tri grafičke teme: Elegance tema stvara tradicionalno mirnu atmosferu, Eco tema sa zelenom pozadinom stvara ekološki obojenu atmosferu, s detaljnim prikazom potrošnje i posebnom iluminacijom u slučaju ekološke vožnje. Totalna suprotnost je Performance, koja crvenom iluminacijom stvara sportsku atmosferu, a jasnije se prikazuje brzina kretanja, količina iskorišćenog potencijala motora i slično.

Kontrola preko upravljača

Kod Volvo Sensus sistema sve informacije se prikazuju na ekranu od pet ili sedam inča, smeštenom u gornjem delu komandne table. Integrisani ekran znači da vozač ne mora da skreće pogled s puta. Svim funkcijama se može upravljati preko komandi na upravljaču ili putem kontrola ispod ekrana. Tu je i dodatni daljinski upravljač.

„My Car“ nudi pristup brojnim prilagođavanjima sistemima kao što su City Safety, Collision Warning, Pedestrian Detection, Driver Alert System, Active Cruise Control, osvetljenje, retrovizori, klima uređaj, centralno zaključavanje ili audio sistem. Ukoliko se naruči i multimedijalni audio sistem, Volvo Sensus podrazumeva veći ekran od sedam inča, koji prikazuje i informacije sa navigacionog sistema, telefona, kamere za vožnju unazad, DVD playera, digitalnog TV-a i slično.

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Bluetooth s upravljanjem muzičkim sadržajima

Bluetooth konekcija je unapređena kako bi pored hands-free konverzacije telefonom ponudila i izbor muzičkog sadržaja s portabl playera preko Bluetootha. Volvo je, ustvari, jedini brend koji nudi Bluetooth upravljanje muzičkim sadržajima u svim modelima. Integrisana navigacija s glasovnim komandama je dostupna kao opcija.

Elektronska kontrola klime

Novi V40 dostupan je s elektronskom kontrolom klima uređaja. Sistem nudi automatsko kontrolisanje unutrašnje temperature i ventilacije preko individualnog podešavanja za vozačevu i suvozačevu stranu. Vetrobransko staklo, zadnje staklo i spoljni retrovizori automatski se greju pri temperaturama ispod 9°C.

Navigacija od skretanja do skretanja

Opcionalni navigacioni sistem integrisan je u Volvo Sensus. Glasovno davanje instrukcija doprinos je bezbednosti. Novi dodatak je navigacija od skretanja do skretanja koja se prikazuje na komandnoj tabli.

Vrhunsko audio iskustvo

Najnaprednija audio jedinica ima digitalno 5x130W pojačalo klase D, Dolby Digital u kombinaciji s Dolby Pro Logic II Surround i poslednju MultEQ tehnologiju kompanije Audyssey Laboratories koja smanjuje distorziju, uz 10 zvučnika.

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Premium Sound očitava muziku sa DVD, CD i USB nosača u MP3, AAC ili WMA, ali i AVI i Video Div-X formatu. Sistem podrazumeva Bluetooth konekciju.

Pored Premium Sound Multimedia sistema, dostupna su još četiri audio sistema i to:


•    Performance, sistem sa 4 zvučnika
•    Performance, sistem sa 6 zvučnika
•    High Performance, sistem sa 8 zvučnika
•    High Performance Multimedia, sistem sa 8 zvučnika

Za spajanje s ostalim uređajima, kao što je portabl MP3 player, iPod (od treće generacije), iPod Touch ili iPhone, svi audio sistemi standardno poseduju AUX ili USB konektore.

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Mobilna aplikacija sa širokim rasponom mogućnosti

Vlasnik novog Volvoa V40 može koristiti mobilnu aplikaciju kako bi preko pametnog telefona ostao u kontaktu s vozilom kada je parkirano. Mobilna Volvo aplikacija je produžetak usluge Volvo On Call, usluge koja se izvorno temelji na direktnom pristupu centru za pomoć u slučaju nezgode ili u vanrednim situacijama.

Mobilna aplikacija je besplatna za učitavanje preko online servisa. Napravljena je da ponudi intuitivan i jednostavan kontakt korisnika s njegovim automobilom. Ona podrazumeva nekoliko elemenata:
-    Lokator automobila. Lokacija automobila prikazana je na karti. Tu je i digitalni kompas koji usmerava vozača u pravom smeru.
-    Daljinsko zaključavanje. Prikazan je status svih vrata i prozora na automobilu, a vozač može zaključati ili otključati automobil pokretom na ekranu na dodir,
-    Daljinsko uključivanje grejanja. Ukoliko automobil ima opciju grejanja tokom parkiranja, može se pokrenuti ili programirati preko tajmera na mobilnoj aplikaciji.
-    Komandna tabla. Daje vozaču pristup nizu informacija: nivou goriva, kilometraži do sledećeg punjenja, prosečnoj potrošnji goriva, prosečnoj brzini i drugim očitavanjima.
-    Provera automobila. Aplikacija izvodi „sistematski“ pregled vozila prikazujući informacije o stanju sijalica, tečnosti za kočenje, nivou rashladne tečnosti, nivou ulja u motoru i pritisku ulja u motoru.
-    Dnevnik vožnje. Detaljni podaci o svakoj vožnji tokom poslednjih 40 dana mogu se učitati ili sačuvati. Podaci se mogu ekstrahovati i kao Excel datoteka - savršena opcija za vlasnike kompanijskih automobila.
-    Informacije o vozilu. Osnovni podaci o vozilu kao što su model, registracioni broj, itd.
-    Upozorenje o krađi. Ukoliko se pokrene alarm za krađu vozač je odmah obavešten preko mobilne aplikacije.

Volvo

Pit Bull VX: Američka policija ima novog ljubimca

Pit Bull VX: Američka policija ima novog ljubimca

Napadi terorista u SAD su sve učestaliji, i zato je američka policija svoje redove pojačala novim oklopnim vozilom Pit Bull VX. Specijalna policija - SWAT (Special Weapons And Tactics), tako je dobila novo vozilo, koje je otporno na metke, uključujući i one iz Kalašnjikova (AK-47) i ručne granate...

Reli - Humar je najveći favorit u reli šampionatu Slovenije

Reli - Humar je najveći favorit u reli šampionatu Slovenije

Sutra startuje reli šampionat Slovenije. Prvo takmičenje u sezoni 2012 biće održano u Austriji (Rallye Lavanttal 2012), a najveći favorit za osvajanje nove titule je Aleks Humar. Nacionalni šampion iz 2010. godine, nastupaće u automobilu Škoda Fabia S2000, a beleške će mu čitati mladi Florjan Rus...

Novi Toyota Aygo, uz ekološku subvenciju od 100.000 RSD!

Novi Toyota Aygo, uz ekološku subvenciju od 100.000 RSD!

Zabava u gradu ili šoping. To je sada već svejedno. Sa Aygo-om ćete doživeti urbanu avanturu koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Osetićete poplavu sreće i nikada više vam ništa drugo neće biti dovoljno dobro. Kupovinom eko verzije bogato opremljenog Aygo-a po ceni od 8.500 €*, Fond za zaštitu životne sredine vam daje subvenciju od 100.000 RSD.

Chevrolet Europe u prvom kvartalu zabeležio rekordan tržišni udeo

Chevrolet Europe u prvom kvartalu zabeležio rekordan tržišni udeo

U prvom kvartalu 2012. godine Chevrolet Europe prodao je u Zapadnoj i Srednjoj Evropi  55.104  automobila, što odgovara povećanju od 7,8%, i to u branši koja je pala 8,7% u odnosu na prošlu godinu. Chevrolet Europe tako je zabeležio svoj najbolji prvi kvartal svih vremena, sa tržišnim udelom od 1,36% u odnosu na 1,15% u prvom kvartalu prošle godine.

On je nastariji taksista na svetu (92)

On je nastariji taksista na svetu (92)

Johnnie Spider Footman se zaista seća "starih vremena". Naravno da ne može reći, da su uvek bila dobra, jer je u svojim tridesetim godinama, kada je na Manhattanu počeo da vozi taksi, imao priliku da čuje mnogobrojne "optužbe" zbog svoje boje kože, a bila su to i vremena, kada je vožnja po pređenoj milji koštala 20 centi...

Nova Škoda Fabia otkrivena!

Nova Škoda Fabia otkrivena!

Dok su Kia i Hyundai tokom protekle dve godine, obnovili praktično kompletnu ponudu modela, dva stuba prodaje u Škodi su na tržištu već pet godina (Fabia), odnosno osam godina (Octavia). Ukoliko želi da uspori ekspanziju Korejaca, Škoda Auto uskoro mora obnovi svoj portfolio...

Kia Motors u martu 13% bolje nego u martu 2011. godine

Kia Motors u martu 13% bolje nego u martu 2011. godine

Iz korporacije Kia Motors javljaju da su u martu širom sveta prodali 245.238 vozila, što je 13% više nego u martu prošle godine. Svugde su zabeležili rast: +29.4% u Severnoj Americi (64.133 prodata vozila); +19% u Evropi (54.106 vozila); +19% u Kini (40.427 vozila); +8% na tzv. Opštim tržištima...

Foto konkurs: Moj Fiat i ja

Foto konkurs: Moj Fiat i ja

Kad nekog volite, slikate se sa njim za uspomenu a u slučaju da je predmet vašeg obožavanja automobil marke Fiat, osim zadovoljstva to je prilika i da učestvujete na foto konkursu na kome možete da osvojite nov automobil i druge vredne nagrade...

Porsche Cayenne GTS: Spreman za Peking

Porsche Cayenne GTS: Spreman za Peking

Autosalon u Pekingu, koji će biti održan u periodu od 23. aprila do 2. maja 2012. godine, biće mesto svetske premijere najnovije verzije druge generacije modela Porsche Cayenne. Nosi oznaku GTS, i kao kod prve generacije, to će biti "najsportskija" verzija sa atmosferskim benzinskim motorom...

Sebastien Ogier - Rallye Monte Carlo 2023
Slika nedelje