AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Letnja avantura Chevrolet Avea na putu dugom 14.000 km do Mongolije

Letnja avantura Chevrolet Avea na putu dugom 14.000 km do Mongolije

14. jula veoma poseban Chevrolet Aveo kreće na put sa auto-staze u Gudvudu bez rezerve, bez podrške, bez određene rute u avanturu ka reliju u Mongoliji, dugu preko 14.000 km, kako bi sakupio novac za pomoć deci. Aveov PRVI tim za reli u Mongoliji će povesti mali Aveo 1.2 na putovanje puno prepreka: planine, pustinje, loši putevi, nedostatak puteva, banditi.

Letnja avantura Chevrolet Avea na putu dugom 14.000 km do Mongolije

Trojka ovog reli tima, koju čine iskusni marketing menadžer Gaj Vajt (Guy White), investicioni bankar Ed Klifus (Ed Kliphus) i istraživač razvojne biologije Arno Šepers (Arnout Schepers), svi bez ikakvog predznanja o reli trkama ili automobilima, voze ovaj Aveo kako bi sakupili preko potreban novac za SOS dečja sela na njihovom putu.

Na pitanje otkud im motivacija za ovaj poduhvat, Gaj Vajt je odgovorio: „Život je da se živi i samo određeni trenuci u vašem životu kada možete da uradite nešto poput ovoga se stvarno dese. Vožnja preko trećine sveta, upoznavanje toliko neverovatnih ljudi, sticanje toliko neverovatnih uspomena, a uraditi nešto dobro dok sve to radite, to je zaista savršena kombinacija. Želim da budem jedan od onih deda čiji unuci žele da čuju njegove priče.“

Ovaj tim koji se upoznao – prvi put – pre tri godine na terenu za ragbi u Ženevi, sakuplja donacije za SOS Dečija sela u Mongoliji – kojima će i Aveo biti doniran. Takođe usput „prodaju“ zanimljive prilike za interakciju za ovaj dobar cilj: Pogledajte na: www.indiegogo.com/10000mileMongolRally

Ruta

Mongolijski reli se uveliko razlikuje od drugih relija jer nema utvrđene rute. Postoje samo dve prekretnice koje svi timovi moraju da pređu: takozvana Czeckout zabava u istorijskom zamku Klenova u Češkoj, gde će bendovi nastupati uživo a posetioci će kampovati na zelenim livadama, i zabave dobrodošlice u Ulan Batoru. Šta timovi mogu da očekuju između ove dve tačke i kojim putem će tačno voziti, u ovom trenutku im nije poznato.
Neki timovi će ići na jug, preko Iraka, Irana i Avganistana, drugi će ići na sever preko Arktičkog kruga, a neka druga grupa će opet ići kroz Centralnu Aziju. „Kako bi zadržali osećaj prave ekspedicije, organizatori, „avanturisti“, odbijaju da preporuče bilo koju rutu ili da daju informacije o tome šta da očekujemo“, rekao je Gaj Vajt. „Ovo nije putovanje za odmor. Ovo je prava avantura koja se možda ogleda i u upozorenju koje možete videti na vebsajtu avanturista da su neki ljudi koji su učestvovali u ovim relijima izgubili živote ili su ostali nepokretni.“

Letnja avantura Chevrolet Avea na putu dugom 14.000 km do Mongolije

Tim će na svom putu da poseti decu u tri  SOS Cdečija sela: u Beču (Austrija), u Taškentu (Uzbekistan) i u Ulan Batoru (Mongolija). Tim će prevoziti i pakete pomoći iz SOS Dečijeg sela u Austriji u ono u Mongoliji, te će doneti bukvalno neuništive fudbalske lopte deci u Uzbekistanu i Mongoliji.

Napredak tima možete pratiti na facebook.com/Chevrolet.Charity.Rally.

Avanturisti su sakupili preko 4,5 miliona evra u humanitarne svrhe preko raznih programa. Novac sakupljen sa Mongolskim relijem će biti upućen humanitarnoj organizaciji za decu, Lotus.

Automobil

1,2-litarski Aveo sa 86 ks je automobil standardne proizvodnje – ali je bio podvrgnut nekim posebnim pripremama za ovaj dugačak put na često teškim putevima:  

• Montirani su pneumatici za sve terene
• Oslanjanje je ojačano, učvršćeno i podignuto
• Montirana je bulbar rešetka na prednjoj strani i zaštita za pogonski sistem  
• Nameštena je dugotrajna baterija visokog napona
• Postavljeni su dodatni farovi na nosač krova, kao i dodatna unutrašnja svetla za čitanje mape
• Dodata je zaštita za korito motora
• Tim nosi sa sobom i tešku hidrauličnu dizalicu, kanistere sa gorivom i rezervne točkove kao i komplet za prvu pomoć

Letnja avantura Chevrolet Avea na putu dugom 14.000 km do Mongolije

Tim

Ed Klifphuis

Edvard je specijalista za prodaju kapitala u sektoru prirodnih nauka i zdravstvene zaštite u investicionoj banci u Holandiji (Kempen & Co). Njegov svakodnevni posao je da sakuplja kapital za kompanije koje se bave prirodnim naukama a koje imaju ograničena finansijska sredstva. Edvard ima mnogo iskustva u sakupljanju novca u humanitarne svrhe. Kao student na Univerzitetu u Lajdenu, sakupljao je novac za organizaciju Kika (pomaže deci koja boluju od teških oboljenja) jedrenjem preko kanala. Podržao je i projekat za izgradnju škole u Mataramu, na Lomboku (Indonezija).

Arno Šepers

Arno je diplomirao razvojnu biologiju u junu 2012. godine, radom na matičnim ćelijama, na genijalnim modelima bolesti i na istraživanju kancera kako bi našao način za borbu protiv raka. Nada se da će u budućnosti imati svoju laboratoriju. U slobodno vreme voli da trči, vozi bicikl, igra hokej i bavi se jedrenjem na dasci. Privlače ga izazovi i avanture, pa je stoga tim odlučio da će on da bude prvi koji će prići i uhvatiti se u koštac sa agresivnim graničarima.

Gaj Vajt

Gaj je marketing menadžer sa preko deset godina iskustva i zapaženim rezultatima u razvoju globalnog brenda, lansiranjima proizvoda u nekoliko država, razvoju strategije portfolija i novim poslovnim kreacijama. Nedavno je radio za kompaniju Procter & Gamble gde je bio zadužen za globalni razvoj njihovih tržišta i brendova. Član je ragbi kluba Hermans koji je igrao u švajcarskoj nacionalnoj ligi, voli da skija, vozi snoubord, skače sa padobranom, bavi se paraglajdingom i ronjenjem.

Kako je formiran Aveo tim za avanture

Pre nekoliko godina, Gaj je čeznuo za avanturom. Raspitujući se okolo, čuo je za nešto što se zove Mototaksi izlet – reli trka od Perua do Paragvaja u Mototaksiju (što je skoro isto kao indijska rikša, samo gore). Dok je bio u Južnoj Americi, upoznao je momke koji stoje iza ove lude ideje – Avanturiste – i saznao da oni idu u razne avanture, uključujući i Mongolski reli.

Pre oko godinu dana, prisećao se neverovatnog provoda na Mototaksi izletu, a Ed je rekao da to zvuči ludo i neverovatno. U svakom slučaju, nakon nekoliko piva, Gaj je opisao Mongolski reli Edu, i usput rekao da bi možda bio zaniteresovan da to uradi. Nije to ozbiljno mislio. Mislio je da je čitava ideja nenormalna. Izlet je bio dovoljno težak. Ed, koji je prodavac... pa, u ovom slučaju je bio pijani prodavac... je rekao Gaju da ako je pravi muškarac on će to učiniti. Gaj, koji voli da se takmiči i koji je neverovatno odvažan, odgovorio je na izazov i oni su se rukovali uz razgovor koji je tekao ovako:  

Ed: "Hoćemo li?"
Gaj: "Stvarno?"
Ed: "Da, stvarno? Nisi valjda kukavica?"
Gaj: "Ma - ne!… Da li znaš kako da popraviš automobil?"
Ed: "Ne, a ti?… Ustvari, nemoj da mi odgovoriš – video sam kako voziš…"
Gaj: "Kako god! Uradiću to samo ako si ti ozbiljan... Uradićemo to kako treba. Naći ćemo sponzore i sakupiti mnogo novca u humanitarne svrhe. Jedino zbog čega žalim kada je u pitanju Mototaksi je što nismo sakupili dovoljno za humanitarne svrhe."
Ed: "Naravno. Hajde da to uradimo!"
I tako je i bilo.

Sledećeg jutra, Ed je nazvao Arnoa (za koga je rekao da mora da pođe  sa njima – kao jedini čovek za koga zna da može da ih spreči da se međusobnmo poubijaju – a koji je iz razloga koji su samo njemu poznati istog trenutka pristao (a sem toga, ko ne bi hteo da se izgubi u Mongolskoj pustinji sa biologičarem-istraživačem matičnih ćelija…?).

Ostalo, kako kažu, je istorija.

Chevrolet

Devojčica iz Srbije je jedan od finalista Toyota Dream Car takmičenja

Devojčica iz Srbije je jedan od finalista Toyota Dream Car takmičenja

Nakon primljenih 620.000 umetničkih radova iz 70 zemalja celog sveta, 6. Toyota Dream Car takmičenje je završeno. TMC je dodelila tri zlatne, šest srebrnih, devet bronzanih i jednu nagradu predsednika Toyode. Sa ponosom ističemo da je devojčica Vukica Stanojević iz Sokobanje jedan od finalista takmičenja u kategoriji od 10-12 godina.

Sportski Honda Civic Type-R stiže u Ženevu

Sportski Honda Civic Type-R stiže u Ženevu

Honda je predstavila potpuno novi Civic na Salonu automobila u Frankfirtu prošle godine. Razvijena specijalno za evropsko tržište, nova Honda Civic u ponudi je u hatchback varijanti sa 5 vrata, a u martu mesecu sledeće godine, pridružiće joj se sportska verzija Type-R...

Novi Opel Adam inspiriše mlade umetnike

Novi Opel Adam inspiriše mlade umetnike

Spreman za tržišno lansiranje potpuno novog, urbanog, šik automobila – Adama, Opel je sklopio ekskluzivne ugovore o saradnji sa nekoliko avangardnih umetnika, uključujući ''Julien Simshäuser'', "Totally Enormous Extinct Dinosaurs" i "Invernomuto"...

Vesnić izgubio trku!

Vesnić izgubio trku!

Mikica Vesnić s nestrpljenjem očekuje nastavak svog trkačkog programa za sezonu 2012, a dugo iščekivanje do ponovnog ulaska u trkački automobil Opel Vectra STW, prekratio je poziv rock benda Hadži Prodane Duše...

Nova Mazda6 na četvrtom videu

Nova Mazda6 na četvrtom videu

Kompanija Mazda je objavila četvrti po redu zvaničan video, na kojem možemo videti novu generaciju modela Mazda6, čiji dizajn je baziran na prošlogodišnjem konceptu Takeri. Posle otkrivanja prednjeg dela automobila, prednjeg branika, A-stuba i zadnjih partija, ovoga puta je otkriven izgled bočne siluete vozila...

Kia predstavlja model K3, naslednika modela Cerato

Kia predstavlja model K3, naslednika modela Cerato

Južnokorejska kompanija Kia, ove godine će predstaviti novi kompaktni sedan, koji će biti naslednik modela Cerato. Na domaćem južnokorejskom tržištu, novi sedan će biti predstavljen pod oznakom K3. Pored toga, zvanično su objavljene prve dve skice...

Najzanimljiviji volani na svetu - TOP 5

Najzanimljiviji volani na svetu - TOP 5

Iako možda na prvi pogled izgleda, da je volan deo automobila koji služi samo da bi se odredio smer kretanja automobila, to nije tako. Volan je odavno prevazišao svoju osnovnu funkciju, i danas je volan važan element opremljenosti kod svakog automobila. Njegova veličina, kvalitet, funkcije...

Schumacher i Rosberg sklopili AMG motor + FOTO

Schumacher i Rosberg sklopili AMG motor + FOTO

Vozači Formula 1 tima Mercedes, Michael Schumacher i Nico Rosberg, nedavno su posetili proizvodne pogone kompanije AMG u Affalterbachu. Piloti su lično sastavili deo AMG V8 Twin-turbo motora zapremine 5.5 litara, koji će pogoniti novi model Mercedes-Benz CLS 63 AMG Shooting Brake, predstavljen juče u Hockenheimu...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje