AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Goodyear savetuje: pripremite auto za zimu

Goodyear savetuje: pripremite auto za zimu

Zima je period u kome mogu da nas iznenade loši vremenski uslovi i, shodno tome, lošiji uslovi vožnje. Koncern Goodyear koji spada među vodeća globalna društva na području razvoja pneumatika pripremio je nekoliko praktičnih saveta kako da izbegnete neprijatne situacije koje su često posledica loših priprema za zimsku sezonu.

Goodyear savetuje: pripremite auto za zimu

Goodyear ovde daje osnovna uputstva za sigurnost na putu u najhladnijem godišnjem dobu kad vožnja može da bude posebno opasna. Kada u zimskim mesecima sedate za volan proverite da li ste pripremljeni za vrlo različite vremenske uslove i teške uslove vožnje.

Zašto su zimski pneumatici pametna investicija?

Pokazalo se da je zamena letnjih pneumatika zimskim za vozače u mnogim državama ekonomično i sigurno rešenje, a to važi i za države u kojima su zime obično blage.

Zimski pneumatici u hladnim zimskim mesecima su očigledno korisni - sa njima može da se pređe više kilometara, a pored toga imaju i duži vek trajanja. Letnji pneumatici se na niskim zimskim temperaturama brže habaju od zimskih. Mekša smeša gazećeg sloja zimskih pneumatika je idealna za niske zimske temperature jer omogućava bolje prianjanje pneumatika, sa njima se takođe lakše upravlja u vrlo različitim zimskim uslovima. Smeša gazećeg sloja letnjih pneumatika nije dovoljno elastična, a profili pneumatika se međusobno razlikuju, zato letnji pneumatici nisu optimalni za zimske uslove vožnje.

Goodyear savetuje kako da proverite da li ste vi i vaše vozilo pripremljeni za put:


Nikako bez zimskih pneumatika! Odlične performanse na izuzetno niskim temperaturama, na suvim, mokrim i zaleđenim putevima koji mogu biti pokriveni snegom i snežnom bljuzgavicom – sve to je od bitne važnosti za vašu sigurnost koja je uvek najvažnija stvar kad sedate za volan.
Opremite svoje vozilo za zimu! Proverite da li je vaše vozilo u besprekornom stanju. Čista unutrašnja i spoljašnja površina stakala, ispravne sijalice i vidljiva registarska tablica su takođe važni činioci.
Kontrola, kontrola i još jednom kontrola! Pre zime treba posvetiti punu pažnju delovima automobila koje najviše pogađaju zaoštreni zimski uslovi vožnje. Valja proveriti stanje akumulatora, usmerenost farova, metlice brisača i pritisak u pneumaticima. Važan je takođe nivo tečnosti za hlađenje motora i pravi rastvor tečnosti za pranje stakala. Tečnost za pranje razredite prema uputstvima proizvođača u odnosu preporučenom za temperature ispod nule. Proverite takođe da li sistem prskanja tečnosti na stakla radi bez problema. Pre nego što spoljašnje temperature postanu ekstremno niske, treba proveriti kako deluje sistem ventilacije i grejanja. Ispravan mora da bude i sistem za zagrevanje i odmrzavanje stakala.
•  Ne zaboravite da dopunite obaveznu zimsku opremu!  Pametno je zimsku opremu dopuniti  pokrivačem za prednje staklo i kablovima za pokretanje motora kad je akumulator prazan. Ako krećete na duže putovanje, uvek morate imati u vidu klimatske i geografske uslove. Zimi, kad iznenada može da napada mnogo snega, lanci za sneg su apsolutno neophodni. Takođe je potrebno da pratite vremensku prognozu.
•  Prilagodite način vožnje! Manja vidljivost, duži put zaustavljanja i promenljivi uslovi na putu mogu biti fatalni ako ne prilagodite svoj način vožnje situaciji na putu.
•  Šta da se radi u ekstremnim slučajevima? Može se desiti, zbog kvara na automobilu ili zastoja u saobraćaju, da budete izloženi mrazu. Budite na to spremni i držite na dohvat ruke u automobilu toplo ćebe, dovoljnu količinu vode i hrane, baterijsku lampu, dodatnu toplu odeću i napunjen mobilni telefon.

Izbegnite nezadovoljstvo zbog veće potrošnje goriva u zimskim uslovima!


U zimskom periodu, zbog specifičnih uslova vožnje, potrošnja goriva može biti znatno veća nego u ostalim periodima godine. Vrlo važan faktor pri štednji goriva je odgovarajući pritisak u pneumatiku. Ako pneumatici nisu dovoljno napumpani pri kotrljanju se mnogo više deformišu, što znači da se zbog većeg otpora troši mnogo više energije nego što je potrebno. Istraživanja su pokazala da nepravilan pritisak u pneumatiku može da poveća potrošnju goriva čak za 2,5 do 3,3 procenta!

Goodyear zato daje sledeće savete:


•  Pravilno održavanje motora vašeg automobila može znatno da doprinese uštedi goriva.
•  Potpuno odstranjivanje snega i leda sa automobila pre nego što krenete na put bitno smanjuje potrošnju energije za uređaje za odmrzavanje i grejanje, aerodinamički otpor vozila i njegovu težinu.
•  Prazan hod motora koji ponekad koristite za grejanje automobila je totalno izguljena energija.
•    Nemojte da povećavate broj obrtaja motora prvih nekoliko kilometara da biste zagrejali motor i druge pokretne delove vašega automobila, bolje krenite odmah i ubrzavajte polako.
•  Sporijom vožnjom u podmuklom zimskom vremenu nećete biti samo sigurniji, već i štedljiviji.
•  Prtljažnik na krovu i nosači za skije povećavaju otpor vazduha, čime se povećava potrošnja goriva, zato ih treba skinuti ako nisu stvarno neophodni.
•  Nepravilan pritisak u (nekvalitetnim) pneumaticima pogoršava opšte performanse automobila i prianjanje pneumatika i smanjuje njihovu kilometražu, a pored toga povećava otpor kotrljanja i potrošnju goriva.

Vožnja sa neadekvatnim pneumaticima može bitno da utiče na performanse vozila. Mišljenja stručnjaka na tom području se ne razlikuju jer priznaju da su kvalitetni zimski pneumatici u zimskom periodu od bitne važnosti kako za sopstvenu sigurnost tako i za sigurnost drugih. Primarno usmerenje velikog dela napora koje društva ulažu u istraživanje, razvoj i testiranje svojih pneumatika jeste uticaj na performanse automobila. Goodyear zato preporučuje da štedite gorivom, a ne korišćenjem nekvalitetne automobilske opreme.

Goodyear

Video: Porsche 911 Carrera S Cabriolet

Video: Porsche 911 Carrera S Cabriolet

Porsche 911 sa internom oznakom 991, posredstvom fotografija je predstavljen u verzijama Carrera i Carrera S, u avgustu 2011. godine,  a mesec dana kasnije je imao svetsku premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu. Tri meseca kasnije, predstavljene su Carrera u Carrera S sa platnenim krovom...

Kia Ceed (2013) - Prva zvanična fotografija i informacije

Kia Ceed (2013) - Prva zvanična fotografija i informacije

Novi Kia cee’d spaja stil sportskog kupea sa prostranošću i praktičnošću 5-vratnog hatchbacka. Drska spoljašnjost, koju najviše karakterišu prema gore potegnuti farovi, hromom oivičeni okviri prozora i mišićaste linije, odmah privlači brojne poglede...

Opel Mokka: kompaktna veličina, snažan stav

Opel Mokka: kompaktna veličina, snažan stav

Novo ime i novi segment za Opel: na početku nove godine i dva meseca pre svetske premijere na Sajmu automobila u Ženevi u 6. marta 2012. godine, Opel otkriva prve fotografije svog dinamičnog, subkompaktnog vozila sa sportskom vizijom, pod nazivom Mokka...

100% Toyota još povoljnije - originalni delovi sa garancijom

100% Toyota još povoljnije - originalni delovi sa garancijom

Toyota je svesna značaja kvalitetnog i redovnog održavanja i, sa tim u vezi, njegovog uticaja na bezbednost i pouzdanost vozila. Zbog toga je Toyota u Srbiji pripremila ponudu servisiranja sa originalnim rezervnim delovima, da bi Vaša Toyota kroz ceo svoj životni vek ostala 100% Toyota, bezbedna i pouzdana...

Chevrolet Tru 140S: Supersportista za svakoga

Chevrolet Tru 140S: Supersportista za svakoga

Egzotičan dizajn i konvencionalna tehnika, to su glavne odlike koncepta Chevrolet Tru 140S. Novi Chevrolet koncept nam pokazuje kako bi mogao izgledati budući model, koji se trudi da izgledao kao supersportski automobil, ima "masovnu" tehniku, a ako se bude proizvodio, biće dostupan za sumu koju može izdvojiti šira populacija...

Ferrari EGO: Kako će izgledati Ferrari za 15 godina?

Ferrari EGO: Kako će izgledati Ferrari za 15 godina?

Kako bi mogao izgledati supersportski Ferrari za 15 godina? Predstavivši studiju Ferrari EGO (Emotional Generation One), odgovor na ovo pitanje dala nam je grupa dizajnera iz Torina, koji su inspiraciju pronašli u prethodnim generacijama modela sa propetim konjićem u znaku...

Nissan Pathfinder: Prve zvanične fotografije

Nissan Pathfinder: Prve zvanične fotografije

Nissan će na sajmu automobila u Detroitu predstaviti novu, četvrtu po redu generaciju modela Pathfinder. Iako se radi o koncept modelu, već na osnovu prvih zvaničnih fotografija, možemo zaključiti da se serijski model neće puno razlikovati...

Elia: Nove modifikacije za Twingo i Megane

Elia: Nove modifikacije za Twingo i Megane

Elia spada među malobrojne tjunerske kompanije, koje su specijalizovane za modifikacije automobila marke Renault i Dacia. Najnoviji modeli "obrađeni" u kompaniji Elia su modernizovani Renault Twingo i Renault Megane Coupe...

Opel Astra (2022)
Slika nedelje