AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Goodyear lansirao prve teretne pneumatike sa mikro čipom

Goodyear lansirao prve teretne pneumatike sa mikro čipom

Goodyear predstavlja prvo privredno korišćenje mikro čipova u svojim teretnim pneumaticima. Novi pneumatik Goodyear Regional RHT II RFID (Radio Frequency Identity – radio frekventno identifikovanje) dimenzije 435/50R19.5 za prikolice ima ugrađen mikro čip...

Mikročip je preko interfejsa povezan sa Goodyear-ovim internet programom FleetOnlineSolutions za upravljanje pneumaticima. Novi pneumatik nudi prevoznicima brojne prednosti kao što su kraći ispadi, bolje praćenje pneumatika i veća sigurnost. Za ovu tehnologiju Goodyear je početkom ove godine u Latinskoj Americi dobio nagradu.

Praćenje pneumatika može da bude vrlo zahtevan proces jer svaki pneumatik treba identifikovati pomoću oznaka na bočnom zidu koje zbog prljavštine i habanja često nisu dobro vidljive. RFID omogućava da operativni radnik vrlo brzo identifikuje svaki pneumatik: optičkim čitačem jednostavno pređe po bočnom zidu pneumatike i odmah dobija tačne, elektronski zabeležene podatke. Prednosti ima više jer je ove pneumatike mnogo lakše pronaći ako su npr. ukradene, a mogu da se prate tokom celog veka trajanja, čak i kad su obnovljene.

Za RFID varijantu pneumatika izabrali smo dimenziju 435/50R19.5 zato što je to najčešća dimenzija kod prevoznika koji imaju ‘mega prikolice’ jer omogućava najveću zapreminu u okviru evropskog ograničenja ukupne visine prikolica na 4 metra. Više velikih voznih parkova 'mega prikolica' koristi sistem za upravljanje pneumaticima Goodyear FleetOnlineSolutions (FOS)  koji deluje preko interneta i kod kojeg je vrlo važno da se pneumatici precizno prate. Sa čipom RFID upravljanje pneumaticima je brže i tačnije.

Mikro čip se ugrađuje u pneumatik na montažnoj liniji i programira jedinstvenim kodom pomoću kojeg pneumatik može da se identifikuje - ručnim optičkim čitačem dobijaju se podaci o tipu i dimenziji pneumatika i njegov jedinstveni identifikacioni broj. U eksploataciji pneumatika prevoznik ili Goodyear-ov izvođač usluga može brzo da skenira sve RFID pneumatike i podatke zabeleži u elektronskom obliku čime štedi vreme i obezbeđuje tačnost podataka. Prednosti čipa RFID se vide i pri kontroli zaliha novih, polovnih i obnovljenih pneumatika.

Goodyear lansirao prve teretne pneumatike sa mikro čipom

PREDNOSTI ZA KORISNIKA

Ewals Cargo Care, vodeći evropski izvođač logističkih usluga koji je u 2010. godini imao promet u visini 550 miliona evra i ima 49 logističkih baza u 18 država, upravlja 3100 prikolica i 1200 intermodalnih mega prikolica Huckepack. Sedište preduzeća je u Holandiji, već dugi niz godina je Goodyear-ova stranka, sada vrši testiranje Goodyear pneumatika za prikolice Regional RHT II 435/50R19.5 opremljene čipom RFID.

“Novi pneumatici nam donose osetne prednosti”, kaže Bart van Rens, vođa kontrole voznog parka u preduzeću Ewals. “Čip RFID znatno olakšava održavanje jer nam omogućava da vrlo brzo i tačno identifikujemo pneumatike i povežemo se sa sistemom Goodyear FleetOnlineSolutions za upravljanje voznih parkova. Znatno manji biće i problemi u slučaju krađe pneumatika sa naših prikolica.

 “Na pomenutim novim pneumaticima već duže vreme radimo zajedno sa Goodyear-om. Kod prvih pneumatika koje smo testirali bilo nam je potrebno izvesno vreme da bismo pomoću optičkih čitača locirali mikro čipove. Sada pneumatici na bočnom zidu imaju označena mesta na kojima se nalaze mikro čipovi, a proizvođači prikolica pri montaži pneumatika paze da oznake budu na spoljašnjoj strani. To omogućava da postupak bude još brži.”


Redovno održavanje je vrlo jednostavno. Izvođač skenira pneumatik ručnim optičkim čitačem i pneumatik se pomoću svojeg mikro čipa automatski identifikuje i potraži FleetOnlineSolutions u kompjuterskom sistemu Goodyear. Merač pritiska u pneumaticima i merač dubine profila su preko Bluetooth-a takođe povezani sa sistemom i rezultati merenja za pojedini pneumatik se automatski beleže.

“Pre je bilo potrebno da se svaka šestocifrena identifikaciona šifra pročita sa bočnog zida pneumatika. To je bilo sporo i često je dolazilo do grešaka. Sa čipom RFID rad se odvija brzo, a greške nisu moguće,” objašnjava Bart. “Pri održavanju RFID pneumatika je svako unošenje podataka u kompjuter 100% tačno.”

Sledeća velika prednost novih pneumatika je bezbednost. “Krađa pneumatika sa naših prikolica nam predstavlja veliki problem. Ako policija i pronađe ukradene pneumatike često je nemoguće dokazati čije su, jer lopovi obično odstranjuju identifikacione šifre. S obzirom da je mikro čip RFID ugrađen u pneumatik, nije moguće da se odstrani, a da se pri tom ne uništi pneumatik. Lopovi tako neće moći da sakriju poreklo pneumatika i zato će izbegavati krađu pneumatika koji na bočnom zidu imaju logotip RFID. Sa Goodyear-om razmatramo kako da označimo ove pneumatike na uočljiv način da bi ih lopovi izbegavali,” zaključuje Bart van Rens.

RAZVOJNA DOSTIGNUĆA I NAGRADE

Goodyear već više godina radi na ovom sistemu i u poslednje vreme ga koristi na evropskom trkačkom prvenstvu FIA za kamione. Svi trkački teretni pneumatici Goodyear 315/70R22.5 T opremljeni su čipovima RFID. Ovaj sistem Goodyear upotrebljava na trkama za upravljanje pneumaticima, a zvanični predstavnici Međunarodne automobilske federacije FIA u regulativne svrhe. Početkom ove godine grupa novinara iz AutoData Publishing, specijalizovane brazilske revije za automobilsku industriju, izabrala je Goodyear za »Jednog od najboljih u automobilskom sektoru 2011. godine – u kategoriji inovativnih tehnologija«. To je za Goodyear-ova nastojanja u vezi sa tehnologijom radio frekventne identifikacije pneumatika bilo veliko priznanje.

 

U bliskoj budućnosti Goodyear namerava da ugrađuje čip RFID i u druge tipove i dimenzije pneumatika. Pneumatici RFID se trenutno proizvode u Luksemburgu, a planirano je da se proizvode i u Goodyear-ovoj fabrici u Wittlich-u u Nemačkoj.

Na čipovima RFID se za sada nalaze samo podaci za identifikaciju, ubuduće biće dinamičniji i omogućiće takođe praćenje pritiska i temperature pneumatika.

Goodyear

Volkswagen dovršava preuzimanje Porschea do 1. avgusta

Volkswagen dovršava preuzimanje Porschea do 1. avgusta

Nemačka kompanija Volkswagen, preuzeće potpunu kontrolu nad proizvođačem sportskih automobila Porsche. Za preostalih 50.1 %, koliko trenutno nije u vlasništvu Volkswagena, nemačka kompanija će platiti 4,46 milijarde evra. Transakcija bi trebala biti završena do 1. avgusta...

Fiat 500X - Premijera naslednika modela Sedici

Fiat 500X - Premijera naslednika modela Sedici

O dolasku nove verzije modela 500, govori se već duže vreme. Ovoga puta, atraktivni model dobio je slovo X u svom imenu, a možemo ga svrstati u segment malih crossovera. Ako ste mislili da se radi samo o modifikovanoj verziji MPV modela 500L, prevarili ste se...

Volkswagen je imenovan za najbolji nemački ekološki brend

Volkswagen je imenovan za najbolji nemački ekološki brend

Volkswagen je jedan od najboljih ekoloških brendova na svetu. Ovo je rezultat ocenjivanja "Najbolji globalni ekološki brendovi 2012". Među vodećim brendovima, Volkswagen se popeo sa šestog na četvrto mesto, postajući tako najkompatibilniji ekološki nemački proizvođač automobila, kao i najbolja nemačka ekološka kompanija...

Održano takmičenje Mehaničar godine

Održano takmičenje Mehaničar godine

Kompanija Euro 07 DOO, u saradnji sa korporacijom Federal Mogul, održala je takmičenje za najboljeg mehaničara na području gradova Novi Sad i Beograd. Kompanija 007 se bavi uvozom i distribucijom auto delova od preko 200 svetskih proizvođača i jedna je od najvećih uvoznika auto delova u Srbiji...

Volkswagen osvaja 23 Zlatna lava u Kanu

Volkswagen osvaja 23 Zlatna lava u Kanu

Volkswagen je osvojio ukupno 23 nagrade - više nego bilo koji drugi automobilski brend - na 59. Međunarodnom festivalu kreativnosti u Kanu. Žiri se sastojao od 300 međunarodnih stručnjaka iz oblasti oglašavanja koji su izglasali brend Volkswagen za najbolji u industriji u osam kategorija.

Mazda: udvostručen godišnji kapacitet proizvodnje SKYACTIV motora

Mazda: udvostručen godišnji kapacitet proizvodnje SKYACTIV motora

U kompaniji Mazda Motor Corporation objavljeno je da se proizvodni kapacitet novog SUV krosovera Mazda CX-5 povećava sa 200.000 jedinica na 240.000 jedinica. Novi cilj biće dostignut na taj način što će se proizvodnja, pored fabrike Uđima br. 2, proširiti i na pogone fabrike Uđima br. 1...

U Vladivostoku otvoren najduži viseći most na svetu

U Vladivostoku otvoren najduži viseći most na svetu

U Vladivostoku je zvanično otvoren najduži viseći most na svetu, Most na Ruskom ostrvu. Most je u probni rad pustio ruski rusko premijer Dmitrij Medvedev, pohvalivši stručnjake koji su radili na izgradnji mosta. Najduži viseći most na svetu, za javan saobraćaj će biti pušten 1. avgusta...

Jaguar F-Type predstavljen u Goodwoodu

Jaguar F-Type predstavljen u Goodwoodu

Festival of Speed v Goodwoodu postao je mesto svetske premijere novog roadstera Jaguar F-Type. Najava učešća na još jednoj slavnoj brdskoj trvi, otkrila nam je još jednu premijeru: F-Type prvu put je viđen sa spuštenim krovom...

Specijalna akcijska ponuda Honda motocikala

Specijalna akcijska ponuda Honda motocikala

Honda, vodeći svetski proizvođač motocikala, iz sveobuhvatne linije najpopularnijih modela izdvaja modele CBR125R po akcijskoj ceni od 3.150 EUR, ili uz mesečnu ratu od 59 EUR, i CBR600F po akcijskoj ceni od 8.490 EUR ili uz mesečnu ratu od 149 EUR...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje