AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Svetska premijera karavana Chevrolet Cruze

Svetska premijera karavana Chevrolet Cruze

Karavan Chevrolet Cruze, najnovija karoserijska verzija Chevrolet-ovog najprodavanijeg modela, danas slavi svoju svetsku premijeru na 82. Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.  On je momentalno prepoznatljiv kao nova varijanta najprodavanijeg Chevrolet Cruze-a...

Cruze je osvojio srca i umove preko milion vozača na globalnom nivou i pomogao je Chevrolet-u da povrati krunu u segmentu putničkih vozila u SAD.

"Karavan Cruze zadovoljava sve potrebe evropskih vozača u smislu distinktivnog dizajna, dinamične vožnje, prostranosti i ekonomičnosti”, kaže predsednica i izvršna direktorka kompanije Chevrolet Europe Suzan Dokerti (Susan Docherty).
 
Pored prostranog prtljažnog prostora, novi karavan takođe nudi nove snažne i ekonomične motore, kao i najnoviji ugrađeni informativno-zabavni sistem MyLink.

Veća snaga, manja emisija CO2

Od leta 2012. godine, u celoj liniji Cruze biće dostupan izbor od pet kombinacija motora i menjača. Novi benzinski motor od 1,4l, novi dizel motor od 1,7l i dizel motor od 2,0l sa Start-Stop tehnologijom će dopuniti ponudu koja trenutno sadrži benzinske motore od 1,6l i 1,8l.

Turbo benzinski motor od 1,4l u kombinaciji sa šestostepenim menjačem razvija 140 ks pri 6.000 ob/min. Dugo očekivani dizel motor od 1,7l sa manuelnim menjačem ima 130 ks pri 4.000 ob/min, emituje 119 g CO2 po km i može da se pohvali potrošnjom goriva od svega 4,5 litara na 100 km.

Benzinski motor od 1,4l i dizel motori od 1,7l i 2,0l dolaze u kombinaciji sa Start-Stop tehnologijom, koja je deo standardne opreme. Svi motori su u skladu sa standardima Euro 5.

Karavan je sa svojih 4.675 mm nešto duži od hečbek verzije (4.510 mm) i limuzine (4.597 mm). Prtljažni prostor varira od 500 litara do linije zadnjeg prozora do skoro 1.500 litara do krova kada su zadnja sedišta oborena.

"Karavan je vozilo koje se prirodno dopada porodicama, ali i ljudima koji žele da imaju kompaktan auto sa više prtljažnog prostora koji odgovara aktivnom stilu života. Opremljen novim dizel motorima od 1,7l i 2,0l, novi Cruze je takođe odlična ponuda za klijente koji kupuju vozni park.

Prefinjeni dizajn i nove tehnologije

Karavan dopunjuje limuzinu i hečbek verziju, čija ukupna prodaja prevazilazi milion vozila na globalnom nivou od lansiranja ove linije automobila u 2009. godini. Spoljašnji dizajn karakteriše linija krova u obliku jedinstvenog luka koji se sužava i doprinosi koeficijentu vuče od 0,34. Vozilo, na kojem su krovni nosači standardni deo opreme, ima sportski izgled spreman za akciju.

2012. godine se uvode brojne promene u spoljašnji i unutrašnji stil svih modela Cruze. Najvažnije promene u dizajnu uključuju redizajnirani prednji deo, izmenjenu unutrašnjost prednjih farova i svetla za maglu i novi stil točkova. Kupci mogu da biraju između deset boja karoserije.

Unutrašnji dizajn ostaje nepromenjen u odnosu na hečbek verziju Cruze-a, osim dodatnog unapređenja središnje konzole i većeg izbora izgleda sedišta. Prednji deo se “uliva” u vozačeva i suvozačeva vrata, stvarajući osećaj dvostrukog kokpita, koji je postao Chevrolet-ovo obeležje, isto kao i dvodelna maska hladnjaka i zlatna “leptir mašna”.

Novi Cruze je opremljen funkcijom otvaranja vrata bez ključa, što omogućava pristup vozilu sa ključevima bezbedno smeštenim u torbi ili džepu. Osim toga, sistem omogućava pokretanje i zaustavljanje motora pritiskom na dugme, bez korišćenja ključa. Karavan Cruze će biti dostupan i sa zadnjom kamerom i novim setom displeja sa listom funkcija za ekološku vožnju u vozilima opremljenim Start-Stop tehnologijom.

Bezbednost je prioritet, i upravo zbog toga karavan je opremljen tehnologijama Electronic Stability Control (ESC, elektronska kontrola stabilnosti), Traction Control (TC, kontrola vuče), Anti-Lock Braking System (ABS, sistem protiv blokiranja kočnica) sa funkcijom Electronic Brake Distribution (elektronska raspodela sile kočenja) i šest prednjih i zadnjih vazdušnih jastuka. Limuzina Cruze, kao i pet drugih Chevrolet-ovih linija automobila, osvojila je pet zvezdica na testu EuroNCAP (Program ocenjivanja novih vozila).

Informativno-zabavni sistem MyLink omogućava jednostavnu vezu sa pametnim telefonima

Od jula se uvodi potpuno novi informativno-zabavni sistem Chevrolet-a pod nazivom MyLink kod viših nivoa opreme u linijama Cruze i Chevrolet Aveo. Ovaj sistem omogućava korišćenje pametnih telefona u vozilu.

“Klijenti su nam rekli da su podesili svoje pametne telefone baš kako njima odgovara, a idealan informativno-zabavni sistem u automobilu bi trebalo da proširi kapacitete njihovih mobilnih telefona umesto da pokuša da ih duplira. A to je upravo ono što MyLink omogućava”, kaže Suzan Dokerti.

MyLink prebacuje sadržaj sa pametnih telefona na ekran u boji visoke rezolucije osetljiv na dodir, dijagonale sedam inči. Kompatibilni uređaji mogu da se povežu preko USB-a ili Bluetooth-a. Postoji i ulaz za određene lične muzičke uređaje i pametne telefone bez USB i Bluetooth konekcije.

Nakon što povežete pametni telefon sa sistemom, moći ćete da pristupite Vašim ličnim plejlistama, galerijama fotografija, telefonskim imenicima, video zapisima i drugim pohranjenim medijima i podacima, kao što su specijalne aplikacije za navigaciju, putem ekrana informativno-zabavnog sistema.

Informativno-zabavni sistem sa ekranom osetljivim na dodir u boji, veličine sedam inči proizvodi kompanija LG Electronics.

Lekcije sa staze

Iskustvo stečeno na stazama Svetskog šampionata trkačkih automobila (WTCC), gde je Cruze pobedio dve godine zaredom (2010. i 2011.) pametno je iskorišćeno u daljem razvoju Cruze-a.

Doživljaj vožnje i upravljanja je poboljšan zahvaljujući veoma rigidnoj strukturi karoserije sa strateškom upotrebom veoma čvrstog čelika. Veliki razmak između točkova, 1.544 mm napred i 1.588 mm nazad, pomaže u postizanju prvoklasne vuče, dok hidraulične čaure koje se koriste u oslanjanju i izolovani prednji podokvir dodatno povećavaju osećaj prefinjenosti tokom vožnje.

Chevrolet

Novi Hyundai i30: Prve fotografije karavan verzije

Novi Hyundai i30: Prve fotografije karavan verzije

Nedugo posle pokretanje proizvodnje druge generacije modela Hyundai i30, južnokorejska kompanija nam predstavlja karavan izdanje ovog atraktivnog automobila. Kao što možemo i pretpostaviti, novi Hyundai i30 karavan će svetsku premijeru imati na sajmu automobila u Ženevi. Prve fotografije su pred nama...

Volvo V40: Prve (ne)zvanične fotografije

Volvo V40: Prve (ne)zvanične fotografije

Pred nama su prve dve fotografije nove generacije modela Volvo V40, koje su se na internetu pojavila zahvaljujući švedsko-poljskoj saradnji. Naime, fotografije je neimenovani izvor iz Švedske poslao redakciji magazina Motodziennik...

Novi Goodyear Dunlop  kalkulator pomaže prevoznicima da uštede

Novi Goodyear Dunlop kalkulator pomaže prevoznicima da uštede

Novi kalkulator, koji je Goodyear Dunlop danas stavio na raspolaganje, pomoći će prevoznicima da utvrde koja ulaganja u cilju smanjenja potrošnje goriva su najprofitabilnija. Kalkulator stepena iskorišćenja goriva, prilagođen je stvarnom stanju evropskih drumskih prevoznika...

GTA Spano: Serijska verzija spremna za Ženevu

GTA Spano: Serijska verzija spremna za Ženevu

Španska kompanija GTA Motor priprema se da na sajmu automobila u Ženevi, široj javnosti otkrije svoj prvi serijski supersportski model. Ovo je prvi super-sportski automobil koji su Španci ikada razvili sopstvenim snagama. GTA Spano koristi istu koncepciju kao i najpoznatiji svetski proizvođači...

Zamenite staro za novo u Autoprometu

Zamenite staro za novo u Autoprometu

Autopromet, ovalšćeni Opelov diler, predstavlja jedinstvenu akciju zamene starih automobila za nove, gde na jednostavan način možete da dođete do novog Opela i uživate u komforu izuzetnih automobila, vrhunskog kvaliteta i performansi...

Novi Honda Civic osvojio  5 Euro NCAP zvezdica za bezbednost

Novi Honda Civic osvojio 5 Euro NCAP zvezdica za bezbednost

Novi  Honda Civic  je, sudeći po rezultatima Euro NCAP testa, jedan od najbezbednijih evropskih automobila. Osim toga, Euro NCAP je ovaj novi model nagradio Advanced NCAP nagradom za inovacije u bezbednosti za tehnologiju Sistema za umenjenje posledica sudara (Collision Mitigation Braking System - CMBS)...

IRC - Dozvoljeno učešće u Turbo S2000 automobilima

IRC - Dozvoljeno učešće u Turbo S2000 automobilima

Lepa vest nam stiže iz elitnog reli šampionata IRC (Intercontinental Rally Challenge). Od nedavno u ovom prestižnom šampionatu mogu učestvovati i takmičari u automobilima koje pokreće motor 1.6 Turbo. Da li će biti zainteresovanih takmičara, ostaje nam da vidimo...

Audi S1 Hoonitron Concept
Slika nedelje