AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Chevrolet povećao trzišni udeo u Zapadnoj i Istočnoj Evropi

Chevrolet povećao trzišni udeo u Zapadnoj i Istočnoj Evropi

Chevrolet je prodao 206.400 automobila u zapadnoj i centralnoj Evropi ** u 2011. godini, što je rast od 1.600 jedinica u odnosu na 2010. godinu, i tako zabeležio najbolje učešće brenda na ukupnom tržištu motornih vozila od 1,24%...

Chevrolet je zabeležio rast prodaje na 20 i rast učešća na 16 tržišta u zapadnoj i centralnoj Evropi u odnosu na 2010. godinu. U sedam država je 2011. godine zabeleženo rekordno tržišno učešće, a mnoge od njih slave i najveći obim prodaje u istoriji: Austrija (tržišni udeo od 1,18%), Francuska (0,88%), Nemačka (0,86%), Poljska (2,28%), Srbija (5,02%), Slovenija (2,29%) i Turska (2,6%).

"Ponosni smo što smo postigli rekordno tržišno učešće u Evropi u 2011. godini, u kojoj je Chevrolet slavio stogodišnjicu poslovanja”, kaže Suzan Dočerti (Susan Docherty), predsednica i CEO kompanije Chevrolet Europe. Chevrolet je 2011. godine lansirao sedam novih modela, zahvaljujući čemu njegov portfolio sada pokriva preko 50% tržišnih segmenata. “Sa našom potpuno novom linijom proizvoda u prodajnim salonima širom Evrope, 2012. godina predstavlja uzbudljivu priliku za dalji rast”, dodaje Suzan Dočerti.

Chevrolet Spark je najprodavaniji model Chevrolet-a u Evropi i zauzima 5,5% segmenta mini automobila sa 66.400 prodatih primeraka. Mali automobil Chevrolet Aveo je prodat u 51.000 primerka, dok je Chevrolet Cruze, koji je sada dostupan i u hečbek verziji, zabeležio prodaju 39.400 primeraka. Kompaktna limuzina Chevrolet Cruze je ponovo lider u svom segmentu na nekoliko evropskih tržišta, a ona je i najprodavaniji model Chevrolet-a širom sveta sa milion prodatih primeraka od svog lansiranja 2009. godine. 2012. godine će biti lansiran Chevrolet Cruze karavan, što će pokriti još jedan važan segment u regionu zapadne i centralne Evrope.

SUV model Chevrolet Captiva i porodični monovolumen Chevrolet Orlando i dalje beleže visoku potražnju sa 24.300 i 20.600 prodatih jedinica u 2011. godini. Prodaja legendarnog sportskog automobila Camaro, koji je lider u svom segmentu na američkom tržištu, dostigla je 600 primeraka u prvih nekoliko meseci prodaje u Evropi, od čega je 40% zabeleženo u Francuskoj.

Chevrolet je u celoj Evropi*** prodao rekordnih 517.800 vozila u 2011. godini, što je povećanje od 40.500 primeraka ili 8,5% u poređenju sa 2010. godinom. Kompanija je takođe postigla rekordno tržišno učešće od 2,61%. Chevrolet je uspeo da odbrani titulu najboljeg uvoznog brenda u Rusiji, sa prodajom od 173.500 automobila i SUV modela u 2011. godini, što je povećanje od 57.200 primeraka i tržišno učešće od 6,39%.

* Preliminarne cifre zabeležene na ukupnom tržištu motornih vozila (putnički automobili i laka komercijalna vozila)
** Zapadna i centralna Evropa obuhvata 37 država: EU27 plus Andora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Island, Makedonija, Norveška, Srbija, Crna Gora, Švajcarska i Turska.
*** Cela Evropa obuhvata 49 država: zapadna i centralna Evropa, Rusija, Ukrajina, Uzbekistan, Kazahstan i druge zemlje ZND.

Chevrolet

MINI Coupé nagradni konkurs

MINI Coupé nagradni konkurs

MINI je pripremio nagradni konkurs za sva fanove MINI Srbija Facebook stranice, na kom će najkreativniji takmičari biti u mogućnosti da osvoje MINI nagrade, a pobednik konkursa – MINI Coupé automobil na 7 dana...

Video predstavljanje: BMW ActiveHybrid 5

Video predstavljanje: BMW ActiveHybrid 5

Pod haubom modela BMW ActiveHybrid 5 radi turbo benzinski 6-cilindarski motor (iz modela 535i), koji iz zapremine od 3.0 litra razvija maksimalnu snagu od 225 kW i maksimalni obrtni moment od 400 Nm. Sa benzinskim motorom je uparen elektromotor snage 40 kW i maksimalnog obrtnog momenta 210 Nm...

Policija u Nemačkoj kupila hibridne i električne automobile

Policija u Nemačkoj kupila hibridne i električne automobile

Primer za očuvanje životne sredine i smanjenje emisije štetnih materija u naše okruženje, pre svega treba da daju državne službe, rekli su u Nemačkoj. Policija u glavnom gradu Nemačke ima nove, ekološki prihvatljive "pomoćnike": flotu hibridnih i električnih automobila...

Najmanji auto na svetu se vraća u proizvodnju

Najmanji auto na svetu se vraća u proizvodnju

Najmanji serijski automobil na svetu nosi naziv Peel, a na tržište se vraća u dve karoserijske verzije. Rasprodata je prva serija od 50 primeraka "reinkarniranog" mališana, čija cena počinje od 6.995 britanskih funti...

ADAC: Toyota Prius prepoznat kao „Automobil budućnosti”

ADAC: Toyota Prius prepoznat kao „Automobil budućnosti”

Toyota Prius je juče osvojio drugo mesto kao „Automobil budućnosti” na ovogodišnjoj dodeli „ADAC Golden Angel” („ADAC Zlatni anđeo”) nagrada. Time je ponovljen uspeh od prošle godine, kada je Toyota Auris Hybrid osvojio nagradu u istoj kategoriji, što još jednom potvrđuje da je Toyotin Hybrid Synergy Drive sistem tehnologija budućnosti.

Mazda: potvrđeni kvalitet i zadovoljstvo kupaca

Mazda: potvrđeni kvalitet i zadovoljstvo kupaca

Mazda je započela 2012. godinu uz odlične rezultate na testovima tri nezavisna izvora koja ispituju kvalitet i zadovoljstrvo kupaca u oblasti automobilske industrije širom Evrope. U Nemačkoj, Mazda je potvrdila svoje mesto među brendovima najvišeg kvaliteta...

Prva MOL ekološka benzinska pumpa u Budimpešti

Prva MOL ekološka benzinska pumpa u Budimpešti

Ušteda više od 50% energije, kreativna upotreba alternativne energije, efektivna redukcija deset tona gasa CO2 i emisije gasova, konstruktvina upotreba recikliralnih materijala na MOL benzinskim pumpama – sve to čini novi zeleni koncept grupe MOL, zasnovan na principima održivog razvoja koji su skoro postavljeni u Budimpešti.

Mercedes-Benz EQG Concept (2021)
Slika nedelje