AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Opel sa zadovoljstvom iščekuje dve svetske premijere na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi (od 6. do 18. marta 2012. godine): potpuno novo subkompaktno SUV vozilo Mokka i nova Astra OPC. Opel je prvi nemački proizvođač koji ulazi u brzo rastući SUV-B segment...

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Posetioci Opelove konferencije za štampu, koja će se održati u 6. marta u 11:30h u hali 2 ženevskog sajma Palekspo, imaće priliku da vide da Opel ne samo da širi svoj asortiman vozila lansiranjem novih modela Mokka i Astra OPC, već pruža još više emocija za brend i za klijente. Novi kompaktni sportski kupe Astra OPC od 206 kW/280 ks je najmoćnija Astra u istoriji i nudi klijentima sportski doživljaj vožnje uz mnogo emocija. Ali Opel, koji ove godine obeležava 150 godina postojanja, ima i druge razloge za slavlje: revolucionarna električna Ampera sa produživačem dometa je jedan od finalista u takmičenju za nagradu “Automobil godine”, a brend će otkriti i svoj futuristički elektronski bicikli “RAD e”. Opel naglašava svoju vodeću ulogu u oblasti tehnologije i novim, ekskluzivnim, sekvencijalnim duplim turbo sistemom u dvolitarskom BiTurbo CDTI dizel motoru Insignije.

Svetska premijera: kompaktna veličina, moćan stav – nova Mokka

Uprkos svojim dimenzijama od 4,28 metara, Mokka lako može da smesti petoro ljudi u uspravnom sedećem položaju. Ona ispunjava Opelovo obećanje da će ih, kombinovanjem atraktivnog dizajna sa inovativnim tehnologijama i funkcionalnošću za kupce sa dubljim džepom, učiniti dostupnim i za širi krug kupaca. Dinamičnu vožnju omogućavaju tri efikasna motora, uključujući i benzinske motore od 1.6 litara, snage 85kW/115 ks i od 1.4 litara, snage 103 kW/140 ks Turbo, kao i CDTI motor od 1.7 litara snage 96 kW/130 ks. Bezbednost je unapređena najnovijim tehnologijama u segmentu, na primer DAS sistemom (Sistemom za pomoć vozaču) tj. kamerama za normalnu vožnju i vožnju u rikverc, tzv. Opelovo “Oko”.

Kod modela Opel Mokka postoji pogon na prednje točkove i pogon na sva četiri točka. Pogon na sva četiri točka (AWD) pruža visok nivo stabilnosti i bezbednosti, dok se istovremeno lako prilagođava i težim okruženjima. Kada smo testirali upravljanje i vuču, sistem je automatski i glatko prebacivao pogon na zadnje točkove. Standardne karakteristike kojima je vožnja u svim Mokka modelima unapređena obuhvataju sledeće sisteme: ESC (elektronska kontrola stabilnosti), TC (kontrola vuče), kao i HSA (pomoć pri kretanju uzbrdo) i HDC (kontrola kretanja nizbrdo) – koji čine vožnju uzbrdo i nizbrdo udobnijom i bezbednijom.

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Svetska premijera: Nova Astra OPC - najmoćnija Astra ikada

Novi model Astra OPC, koji predstavlja verziju modela Astra GTC sa visokim performansama, ima svetsku premijeru u Ženevi. OPC-ov dvolitarski turbo benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem i snage 206 kW/280 ks ima maksimalni obrtni moment od 400 Nm i maksimalnu brzinu od 250 km/h. Astra nikada ranije nije dostigla tu brzinu. Tzv. HiPerStruts na modelu Astra OPC predstavljaju jednu od njegovih najvažnijih performansi koja mu omogućava da razvije snagu bez kompromisa. U kombinaciji sa FlexRide sistemom šasije koja postoji u dve varijante – Sport i OPC, unapređena je sposobnost upravljanja modelom Astra OPC.

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Model Astra OPC takođe je opremljena i sedištima sa visokim performansama najnovije tehnologije. Oba prednja sedišta čine sportsku vožnju boljom i dinamičnijom zato što su upotrebljeni najnoviji materijali za amortizaciju težine, sedišta su u nižem položaju i imaju bočna ojačanja. Amortizacija težine na novim sedištima  u poređenju sa standardnim je 45 odsto. Ni jedan drugi proizvođač automobila na svetu nije koristio organsku presvlaku sa kompozitnim materijalima u proizvodnji automobila. Nova sedišta se mogu pohvaliti sa 18 različitih verzija. Svaki segment OPC tehnologije koji je svojstven Opelu morao je da prođe test izdržljivosti od 10,000 kilometara na čuvenoj Nürburgring stazi u Nemačkoj. 10,000 kilometara u teškim uslovima severne petlje su isto što i 180,000 kilometara u normalnim uslovima.

Ove godine Opel ima još više razloga za uzbuđenje u vezi sa Sajmom automobila u Ženevi. Ne samo što je ove godine 150. godišnjica Opela, nego je i Ampera, koja je jedna od najnovijih Opelovih inovacija, među finalistima za prestižnu nagradu “Automobil godine 2012”. Pobednik će biti proglašen 5. marta među sedam kandidata koji će biti izdvojeni na listi,  odmah na početku sajma u Ženevi, i to će biti prva zvanična vest ovog događaja.

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Opel e-bicikl “RAD e” nudi viziju budućnosti

Opel će u Ženevi predstaviti svoju “RAD e” studiju dizajna – futuristički e-bicikl koji je u skladu sa trenutnom strategijom e-mobilnosti ovog brenda i koji nudi koncept istinski integrisane individualne i urbane mobilnosti. RAD e, prvi e-bicikl koji će biti izgrađen na samohodnoj konstrukciji i po proizvodnim principima, poneće mnogo od Opelovog tipičnog dizajna, kao što su detalji u obliku bumeranga na modelu Ampera i sa RAK e koncept automobila. Tehnologija okretanja pedala sa motorom od 250 vati pruža vozaču podršku dok okreće pedale da bi tako dostigao ospeg između 60 i 145 kilometara. U tom smislu, RAD e odgovara potrebama kupaca kojima je potrebna mobilnost kada je upotreba automobila ograničena ili nije moguća. RAD e je otkriven u vreme kada se od e-bicikl tehnologije očekuje da odigra ključnu ulogu u budućnosti integrisanih urbanih prevoznih sredstava koji povezuju e-bicikle, automobile i autobuse. RAD e je takođe moderno dizajniran i podseća na rani industrijski period Opelove proizvodnje bicikala. U kontekstu Opelove 150. godišnjice, dizajneri su razvili studiju koja je istorijski relevantna, ali uz to pruža i viziju budućnosti.

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Novi dvolitarski BiTurbo CDTI dizel motor modela Insignia u ponudi

Posetioci sajma u Ženevi imaće priliku da saznaju više o Opelovom novom, dinamičnom i izuzetno efikasnom dvolitarskom BiTurbo CDTI dizel motoru koji će debitovati u floti predvođenoj modelom Insignia. Insignia 2.0 BiTurbo CDTI ima snagu od 143 kW/195 ks i obrtni moment od 400 Nm; potrošnja goriva se kreće od 4,9 litara na 100 kilometara (129 g/km CO2). Prema tome, to je jedan od najekonomičnijih automobila po potrošnji goriva u klasi automobila srednje veličine. U srcu motora je sekvencijalni dupli turbo sistem – tehnologija koja je do sada bila ograničena na nekoliko skupljih brendova. Ovo je takođe i prvi put da je jedan putnički automobil opremljen sistemom duplog interkulera sa dva potpuno odvojena kola za hlađenje. Ovo su ključne komponente koje čine da ovaj dvolitarski motor veoma brzo reaguje. Osim toga, još inovacija je uključeno u ovu popularnu liniju automobila: svaka varijanta sa pogonom na sva četiri točka (AWD) biće uskoro dostupna i sa SuperSport šasijom koja uključuje prednje amortizere kao u modelu Insignia OPC (Opel Performance Centre) sa oprugama odličnih karakteristika (HiPerStruts). Ovo joj daje bolju dinamiku i oštrije ivice. Osim toga, novi sistem pomoći vozaču, zasnovan na radaru, još više poboljšava bezbednost u modelu Insignija.

Sajam u Ženevi 2012: Opelove svetske premijere

Nova poboljšanja na modelima Astra, Corsa, Insignia i Meriva

Kao proizvođač automobila koji konstantno razvija opseg svojih vozila, Opel će prikazati najnovija poboljšanja na svojim modelima u Ženevi. Među njima je i nova Corsa Kaleidoscope koja dalje proširuje svoju uspešnu sportsku granu - Corsa Color liniju. Druga novost u okviru Color linije je ekonomičan benzinski ecoFLEX motor od 1,2 litara i snage od 51 kW/70 ks (sa potrošnjom od 5,1 litara na 100 km sa Start/Stop sistemom i emisijom CO2 od119 g/km).

Meriva, Opelov šampion po fleksibilnosti, sada je dostupna i sa unapređenim pogonskim, još ekonomičnijim, sklopom. Veoma efikasan Turbo ecoFLEX motor od 1400 kubika na tečni naftni gas (snage 88kW/120 ks) koji se prvi put pojavio u modelu Meriva je ekonomičan i po potrošnji i po emisiji gasova (124 g/km CO2).


Benzinski motori zapremine 1,4 litara sa svim nivoima snage sada su dostupni sa Start/Stop tehnologijom uštede goriva u Merivi. Sa ovom tehnologijom, potrošnja goriva kod modela sa Turbo motorom od 88 kW/120 ks smanjena je za 12%.

Turbo ecoFLEX pogonski sklop na tečni naftni gas zapremine 1,4 litara takođe je dostupan i kod modela Astra sa petora vrata i kod modela Astra Sports Tourer sa čak većom snagom od 103 kW/140 ks.

Povodom Opelove godišnjice, kupci mogu da naruče modele Astra, Corsa, Insignia i Meriva sa specijalnim paketom opreme pod nazivom “150 godina Opela”. Opel je unapredio i svoju jedinstvenu tehnologiju kao što je FlexFix nosač za bicikle koji sada može da ponese veću težinu i može da ponese i do četiri bicikla (Astra Sports Tourer, Zafira Tourer).

Novi sistem za parkiranje koji se automatski aktivira kada se krene u rikverc, takođe će imati svoju premijeru.

Opel

Inoto: Proširenje servisne mreže za vozila Mitsubishi Motors

Inoto: Proširenje servisne mreže za vozila Mitsubishi Motors

Pored teških uslova za auto industriju, interesovanje za modele vozila Mitsubishi Motors-a izuzetno poraslo u odnosu na raniji period. Kompanija INOTO, zvanični uvoznik i distributer Mitsubishi vozila svojim znanjem, nadahnućem i veromm,  vratila je na tržište Srbije i Crne Gore ovaj veliki, ali pomalo zaboravljeni brend.

Delta Motors: Prodat prvi BMW 3

Delta Motors: Prodat prvi BMW 3

Kompanija Delta Motors prodala je prvi automobil nove, šeste generacije BMW Serije 3 i to model bele boje, koji je bio najveća atrakcija promocije, jer su se zvanice na njemu potpisale. Popularni automobil dobio je vlasnika samo dan nakon uspešne promocije, kojoj je prisustvovalo više od 700 zvanica iz privrednog, kulturnog i društvenog života Srbije.

Beograd put: Prijavite udarne rupe na putu

Beograd put: Prijavite udarne rupe na putu

Predstojeći vikend i mаnji intenzitet sаobrаćаjа, ekipe JKP „Beogrаd put“ iskoristiće zа intenzivno krpljenje udаrnih rupа nаstаlih kаo posledicа niskih temperаturа i velike količine pаdаvinа tokom jаnuаrа i februаrа. Dа bi se sаnirаo što veći broj rupа, аngаžovаno je dodаtno ljudstvo...

Video: 0-250 km/h u novom BMW M550d xDrive

Video: 0-250 km/h u novom BMW M550d xDrive

Minhenska divizija M GmbH, nedavno je otkrila nove serije, pod nazivom BMW M Performance Automobiles. BMW M550d xDrive će stići do prvih nemačkih prodavaca 12. maja 2012. godine, a modeli X5 M50d i X6 M50d do prvih klijenata će stići 16. juna. Nemački magazin Sport Auto, već je testirao M550d xDrive, a pred nama je prvi video...

Maserati GranTurismo Sport: Snažniji motor, agresivniji dizajn

Maserati GranTurismo Sport: Snažniji motor, agresivniji dizajn

Na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, kompanija Maserati će premijerno predstaviti novu specifikaciju serije GranTurismo. Oznaka Sport znači povećanje snage motora 4.7 V8 za 10 KS, konkretno sa 331 na 338 kW. Ovaj model će tako postati najsnažniji Maserati kupe, čija snaga je veća i od one u modelu GranTurismo MC Stradale...

Citroën DS4 Racing Concept: Zvanične fotografije

Citroën DS4 Racing Concept: Zvanične fotografije

O sportskoj verziji modela Citroën DS4 Racing, spekuliše se već duže vreme, praktično od premijere serijskog modela, na sajmu automobila u Parizu 2010. godine. Konačno, na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, biće predstavljne koncept modela DS4 sa trkačkim genima...

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

Uživanje u vožnji koje pobuđuje emocije, izuzetna estetska privlačnost, premijum kvalitet i revolucionarna efikasnost karakterišu gamu modela koji BMW brendu garantuju uspeh i u 2012. godini. Na Sajmu automobila u Ženevi 2012. godine, BMW predstavlja brojne nove modele serijske proizvodnje, kao i revolucionarna koncept vozila...

Kia će donirati 1,5 miliona evra za sađenje jatropha grmova u Africi

Kia će donirati 1,5 miliona evra za sađenje jatropha grmova u Africi

Kia Motors Europe, evropska podružnica korporacije Kia Motors, sponzor je dugoročnog dobrotvornog programa za sađenje jatropha grmova u južnom Maliju u zapadnoj Africi. Projekat nazvan ‘Kia – sađenje za bolji život’ (‘Kia – Planting for a Better Life’) će u sledeće tri godine posaditi do 6 miliona grmova vrste jatropha...

Video: Fiat Panda – Proizvodnja i vožnja

Video: Fiat Panda – Proizvodnja i vožnja

Treća generacija popularnog malog Fiata, predstavljena je na prošlogodišnjem IAA u Frankfurtu nad Majnom. Kao i Panda II, nova generacija ima karoseriju sa pet vrata, ali i novi dizajn sa više oblina i čvršću karoseriju. Pred nama je novi video...

Audi S1 Hoonitron Concept
Slika nedelje