AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Dizajniranje Ampere putem socijalnih medija

Dizajniranje Ampere putem socijalnih medija

'Dizajnirajte 2020 Amperu' je novo interaktivno takmičenje namenjeno studentima i učenicima širom Evrope, koje su pokrenuli poznati časopis Car Design News i Opel/Vauxhall. Studenti i učenici će razvijati svoj dizajn putem socijalnih medija - kako bi dobijali povratne informacije o svom dizajnu od ostalih učesnika, kao i sugestije stručnjaka iz oblasti dizajna kompanije Opel/Vauxhall...

Pred učesnike je stavljen zadatak da osmisle kako će izgledati enterijer i eksterijer Ampere na elektični pogon u 2020. godini. Osim estetske strane konkursa, koja za cilj ima podizanje filozofije kompanije ,,Vajarsko umeće sreće nemačku preciznost” na viši nivo, od učesnika se zahteva da u obzir uzmu i tehnologiju, materijal i komunikaciju koji će ovaj automobil učiniti efikasnijim, dinamičnijim i tehnološki naprednim.  ,,Unapred se radujemo radovima studenata i učenika i pružanju sugestija na njihove ideje”, izjavio je Mark Adams, koji je, kao direktor dizajna kompanije Opel/Vauxhall, odogovoran za sve modele automobila. ,,Interesantno je videti kakve poglede imaju dizajneri sutrašnjice".

Takmičenje, koje je počelo 22. decembra, je otvoreno za sve studente i učenike koji studiraju na nekom od fakulteta ili škola za dizajn u Evropi. Dodatni podsticaj za učesnike je i činjenica da će pobednici osvojiti plaćenu praksu u studijima kompanije Opel Vauxhall, što predstavlja ogroman prvi korak na samom početku njihovih karijera profesionalnih dizajnera automobila.

Upotreba tehnika socijalnih medija predstavlja jedinstvenu katakteristiku takmičenja. Za razliku od klasičnih takmičenja, gde se ocenjuje samo finalni dizajn, učesnici će u ovom slučaju na sajtu takmičenja podnositi inicijalne ideje, početne skice, a zatim i progresivne radne verzije. Sve ovo će biti vidljivo ostalim takmičarima, mentorima i široj zajednici dizajnera, koji se pozivaju da ostave svoje komentare i izaberu dizajn koji zaista može da se razvije. Učesnici dalje mogu da poboljšavju svoj dizajn sve do završetka takmičenja kroz ovaj interaktivni proces.
 
,,Način na koji učesnici doprinose radu ostalih učesnika u takmičenju kao i njihova reakcija na sugestije će biti razmatrani prilikom ocene njihovog rada od strane žirija” izjavio je Joe Simpson, saradnik glavnog urednika magazina Car Design News. ,,Ceo interaktivni porces konkurenciju čini zaista ubedljivom", dodaje Liz Wetzel, koja je direktor dizajna enterijera kompanije Opel/Vauxhall uRiselshajmu. ,,Svakom dizajneru može da bude od velike pomoći da čuje sveže ideje i drugačije perspektive od drugih da bi sopstvene kreacije video u drugom svetlu."

Takmičenje Car Design News - Opel/Vauxhall se sastoji od dve faze. U prvoj fazi će svi učesnici podneti svoje predloge i za eksterijer i za enterijer. Pristigli radovi će se ocenjivati u maju 2012. godine, kada će biti izabrani finalisti.

Finalna grupa će nastaviti sa razvojem svojih dizajna do avgusta, kada se takmičenje zatvara i kada će biti izvršena ocena radova. Radovi svih finalista će biti izloženi na Sajmu automobila u Parizu u septembru 2012. godine, gde će se održati proglašenje pobednika.

Opel/Vauxhall i Car Design Newssmatraju da će u budućnosti u dizajnu automobila značajnu ulogu igrati digtalna sredstva i online zajednica. Upravo iz tog razloga će svaki student ili učenik neke od škola za dizajn u Evropi - bilo koje oblasti dizajna, ne samo dizajn automobila, imati šansu da se prijavi za učešće, a isto tako će svako u Evropi moći da komentariše njihove radove.  

2012. godina je druga godina kako se ovo takmičenje održava. Vrhunac takmičenja prošle godine je bilo dodeljivanje nagrada na Sajmu automobila u Ženevi, gde su predstavljeni pobednici takmičenja i dobitnici plaćene prakse u kompaniji Opel/Vauxhall, student sa Evropskog Instituta za Dizajn (Istituto Europeo di Design - IED) u Turinu, u Italiji i student sa Univerziteta u Coventriju (University of Coventry) u Engleskoj.
,,Kontakt koji imamo sa studentima i učenicima tokom takmičenja je zaista koristan", smatra Friedhelm Engler, direktor naprednog dizajna kompanije Opel/Vauxhall. ,,Uvek je uzbudljivo videti njihovu energiju i strast prema njihovim idejama”.

Posetite sajt www.cardesigncontest.com kako biste više saznali o takmičenju i registrovali se za učešće.  Pročitajte priču o pobednicima u 2011. godini na sajtu magazina Car Design News na sledećem linku:

http://www.cardesignnews.com/site/home/new_cars/display/store4/item219010

Magazin Car Design Newsje vodeći online izvor informacija za profesionalne dizajnere automobila,koji pokriva nove koncepte i serijske automobile, karakterisitke razvoja dizajna, intervjue sa vodećim direktorima dizajna i vesti širom globalne dizajnerske zajednice, što je upotpunjeno bibliotekom sa preko 50.000 fotografija u visokoj rezoluciji.

Opel

AC Schnitzer ulepšao BMW 6 Gran Coupe

AC Schnitzer ulepšao BMW 6 Gran Coupe

AC Schnitzer važi za jednu od najrenomiranijih kompanija za modifikaciju automobila marke BMW. Nemački specijalista za tjuning automobila iz koncerna BMW Group, predstavio je unapređenu verziju modela BMW 6 Gran Coupe. Promene se ne odnose samo na dizajn, već i na pogonski agregat...

Nova Mazda6: Otkrivanje počinje

Nova Mazda6: Otkrivanje počinje

Nova generacija modela Mazda6 zvanično će biti predstavljena na međunarodnom sajmu automobila u Parizu (od 29. septembra do 14. okrobra), a japanska kompanija započela je proces njegovog posetepenog otkrivanja. Predstavljamo vam prvi video snimak, na kojem možemo videti prve detalje nove serijske "šestice"...

Novi Renault Clio: Karavan verzija otkrivena

Novi Renault Clio: Karavan verzija otkrivena

Renault Clio će i u svojoj četvrtoj generaciji, biti dostupan u praktičnoj GrandTour karoserijskoj verziji. Njegov izgled je otkriven posredstvom video snimka na kojem je prikazan razvojni proces četvrte generacije modela Clio...

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Izgled najmanjeg Opela je otkriven posredstvom nekoliko fotografija i zvaničnih informacija, koje se odnose na dimenzije i pogonske agregate. Mali Opel Adam ima troja vrata i stoji na skraćenoj platformi modela Opel Corsa...

Bjanka Vasilesku - novi generalni direktor InterMol-a u Srbiji

Bjanka Vasilesku - novi generalni direktor InterMol-a u Srbiji

1. jula 2012. godine gđa Bjanka Vasilesku (Bianca Vasilescu) zauzela je mesto novog generalnog direktora InterMol-a, članice MOL grupe. Kompanija InterMol koja nudi potrošačima u Srbiji visokokvalitetne proizvode i uslugu, sada je bogatija za jednog profesionalca sa značajnim regionalnim iskustvom...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje