AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Počinje proizvodnja Mitsubishi Mirage na Tajlandu

Počinje proizvodnja Mitsubishi Mirage na Tajlandu

Mitsubishi Motors Korporacija (MMC) objavila je da počinje sa prodajom svog novog Mirage, globalnog kompaktnog automobila, na Tajlandu počev od 28. marta. Mirage je razvijen u sklopu revolucionarnog koncepta koji ispunjava potrebe rapidno rastućih tržišta, kao “ulazno” vozilo...

Istovremeno. Mirage zadovoljava i potrebe naprednih ekološki osvešćenih tržišta nudeći izuzetne performanse na polju zaštite životne sredine. Mirage će se proizvoditi u potpuno novom trećem postrojenju pri Mitsubishi Motors Tajland Leam Chambang fabrici – najvećem postrojenju MMC van Japana. Prvo će se naći u prodaji na Tajlandu, zatim u ASEAN zemljama, Japanu, Evropi a potom postepeno i na drugim tržištima.

Osamu Masuko, predsednik MMC, je neposredno pred početak ceremonije izjavio: ”Drago mi je što ću predstaviti Mirage prvo na Tajlandu. Mirage je sasvim novo kompaktno vozilo izuzetne energetske efikasnosti, sa niskom emisijom CO2, baš u vreme kada potražnja za superiorno energetski efikasnim vozilima raste u celom svetu. Želeo bih lično da se zahvalim vladi Tajlanda na njihovoj promociji eko programa automobila, čime nam je pružena šansa za učvršćivanje naših veza sa Tajlandom."

Uređaji kod Mirage-a:

 Obezbeđuje energetsku efikasnost koja je među najboljima u svojoj klasi automobila, zahvaljujući svom novom MIVEC*1 motoru i izuzetno umanjenom aerodinamičkom otporu i otporu trenja kotrljanja.
 
Omogućuje lako rukovanje karakteristično za komapktna vozila istovremeno zadržavajući unutrašnji prostor za pet odraslih osoba.

 Optimizacija strukture karoserije i šire korišćenje panela visoke čistoće čine automobil oko 7%2 lakšim od običnog automobila iz njegove klase čime doprinose smanjenoj potrošnji goriva. Mirage koristi karoseriju RISE*3 otpornu na udar, koja apsorbuje i distribuira sile udara tako da obezbedjuje visok nivo bezbednosti putnika.  

 Poseduje visok nivo kvaliteta kroz MMDS (Mitsubishi Motors Development System – Mitsubishi Motors Razvojni sistem), sveobuhvatni sistem upravljanja kvalitetom, koji određuje i procenjuje nivo specifičnih pokazatelja performansi u svakoj fazi od planiranja, prodaje i post-prodaje, kao i MMPW (Mitsubishi Motors Production Way – Mitsubishi Motors Proizvodni put), univerzalni okvir obezbeđenja kvaliteta.

 Dodatno, pre proizvodnje MMC je poslao svoje inspektore iz japanskih fabrika stacioniranih na Tajlandu da ispitaju proizvedene jedinice na novom trećem postrojenju kako bi se uverili da se održavaju standardi kvaliteta iz japanskih fabrika.

*1: Mitsubishi inovativni sistem elektronske kontrole rada ventila
*2: Težinski koeficijent računat dodavanjem čeilka visoke čvrstoće korišćenim na Coltu na Mirage
*3: Pojačana bezbednost pri sudaru Lancer Evolution-a

Počinje proizvodnja Mitsubishi Mirage na Tajlandu

Mirage će biti opremljen 1,2-litarskim MIVEC motorom koji je sa svoja 22 km/L*4 vrlo ekonomičan, jedan od najboljih u svojoj klasi i više nego ispunjava kriterijume tajlandske vlade za sertifikat “eko vozila”*5. Planira se prodaja oko 2.500 jedinica mesečno na Tajlandu.

*4: Izračunato korišćenjem ECE R101, revizija 01
*5: Kriturijumi: zasnovani na evropskim metodama proračuna, više od 5L/100KM (20km/L), ispunjavaju EURO4 standarde, nakon pete godine proizvodnje obavezna je proizvodnja od 100.000 jedinica godišnje.

MMC je u januaru 2011. objavio svoju stretegiju SKOK 2013, a jedan od stubova ove strategije je premeštanje operativnih resursa na tržišta u razvoju. Među “tržištima u razvoju” MMC posebnu pažnju poklanja zemljama ASEAN regiona. Proizvodnja i isporuka širom sveta Mirage-a proizvedenih na Tajlandu važna je taktika koja otelovljuje ovu strategiju. MMC će nastaviti da učvršćuje svoje operacije na tržištima u razvoju koja imaju veliki potencijal.

■ Mitsubishi Motors Thailand (MMTh)

1. Adresa: 88 Moo 11 Phaholyothin Road, Klongneung, Klongluang, Pathumthani 12120, Thailand
2. Laem Chabang Plant: 199 Moo 3, Laemchabang Industrial Estates, Tungsukhla, Sriracha, Chonburi 20230, Thailand
3. Predsednik: Nobuyuki Murahashi
4. Kapital: THB 7,000,000
5. Broj zaposlenih: 6,400
6. Datum osnivanja: Januar 1987
7. Proizvedeni modeli:
- Postrojenje br.1: Lancer, Lancer EX, Pajero Sport
- POstrojenje br. 2: Triton (L200)
- Postrojenje br. 3: Mirage
8. Obim proizvodnje: 199,760 jedinica (FG2010, 16.8% ukupne proizvodnje MMC)
9. Kumulativni obim proizvodnje: 2,360,000 jedinica (od februara  2012)

Inoto

Nissan Note: Nova generacija predstavljena i na videu

Nissan Note: Nova generacija predstavljena i na videu

Japanska kompanija Nissan otkrila je izgled nove generacije modela Note, novitet koji predstavlja novi globalni kompaktni automobil marke Nissan. Novi Note razvijen je na bazi koncepta Invitation, od kojeg je serijski Note preuzeo glavne dizajnerske linije, uključujući i prednja svetla i bočne linije...

IFR Aspid GT-21 Invictus: Novi španski sportista

IFR Aspid GT-21 Invictus: Novi španski sportista

Svet je bogatiji za novi evropski supersportski automobil. Španska kompanija IFR Automotive prikazala je prve snimke svog novog modela sa oznakom Aspid GT-21 Invictus, koji pod "haubom" ima agregat od 450 konjskih snaga, a masu manju od jedne tone!

Honda CR-V - Konačno evropska premijera

Honda CR-V - Konačno evropska premijera

Studija četvrte generacije modela Honda CR-V predstavljena je u Kaliforniji, u septembru 2011. godine, a japanska i američka specifikacija su prikazane su u novembru iste godine. Evropljani su morali čekati do Ženeve 2012, gde je prikazan predprodukcijski koncept. Prve fotografije serijskog modela, Honda je predstavila danas...

Nova Mazda6 - Otkrivanje se nastavlja

Nova Mazda6 - Otkrivanje se nastavlja

Otkrivanje treće generacije modela Mazda6 se nastavlja. Ovoga puta, japanska kompanija je pokazala zadnji deo novog sedana srednje klase, a na videu možemo pogledati i detalj sa boka automobila. I zadnje partije su dinamično i elegantno dizajnirane, a možemo primetiti i povratak na mekše linije prve generacije...

Michelin-ovi eksperti diskutovali o performansama i EU propisima

Michelin-ovi eksperti diskutovali o performansama i EU propisima

U periodu od 12. do 14. juna, u Beogradu, Nišu i Kralijevu, Michelin-ovi stručnjaci su organizovali tri događaja čije su teme bile performanse Michelin pneumatika i novi propisi o etiketiranju pneumatika. U okviru svakog događaja, Michelin-ovi stručnjaci su predstavili Michelin-ovu posvećenost koja obuhvata performanse koje prevazilaze etiketu...

Letnja avantura Chevrolet Avea na putu dugom 14.000 km do Mongolije

Letnja avantura Chevrolet Avea na putu dugom 14.000 km do Mongolije

14. jula veoma poseban Chevrolet Aveo kreće na put sa auto-staze u Gudvudu bez rezerve, bez podrške, bez određene rute u avanturu ka reliju u Mongoliji, dugu preko 14.000 km, kako bi sakupio novac za pomoć deci. Aveov PRVI tim za reli u Mongoliji će povesti mali Aveo 1.2 na putovanje puno prepreka: planine, pustinje, loši putevi, nedostatak puteva, banditi.

Lexus LF-LC ide u proizvodnju

Lexus LF-LC ide u proizvodnju

Japanska premium marka zasenila je posetioce ovogodišnjeg međunarodnog sajma automobila u Detroitu konceptom velikog luksuznog kupea sa oznakom LF-LC. Tokom premijere, Lexus je istakao da je LF-LC samo dizajnerski koncept, koji pokazuje budući smer dizajna ove marke. Od tog trenutka, situacija se značajno promenila...

Uralov novi „oklopnjak“ na salonu u Parizu

Uralov novi „oklopnjak“ na salonu u Parizu

Fabrika velikih terenskih i specijalnih kamiona Ural, koja posluje pod okriljem GAZ grupe, prvi put je učestvala na najvećoj međunarodnoj izložbi naoružanja i tehnologija za bezbednost i zaštitu Eurosatory 2012, koja je od 11. do 15. juna održana u izložbenom centru Paris Nord Villepinte Parc d’Expositions...

Elektromobil Nissan Leaf u službi portugalske policije

Elektromobil Nissan Leaf u službi portugalske policije

Najveću pažnju javnosti privlači policija koja u svojom voznom parku ima skupocene supersportske automobile. Portugalska policija (PSP - Polícia de Segurança Pública) svoju flotu je proširila sa automobilima, koje bi malo ko očekivao u službi "čuvara zakona"...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje