AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Lancia na Belom dvoru

Lancia na Belom dvoru

Kompanija Fiat Automobili Srbija svečano je predstavila novu gamu Lancinih vozila. Modelu Delta pridružili su se novi Ypsilon, Thema i Voyager. Slavna istorija brenda Lancia počela je 29. novembra 1906. godine...

Lancia na Belom dvoru

Vincenzo Lancia i njegov prijatelj Claudio Fogolin osnovali su kompaniju koja je već 1907. razvila svoj prvi automobil „Tipo 51“, kasnije označen kao „Alfa“. Konstruktorski prvenac imao je četvorocilindrični motor i za to doba respektabilnu maksimalnu brzinu od 90 km/h.

Od samog početka, Lancia se predstavila kao proizvođač koji diktira rešenja. Godine 1913. lansirana je Theta, prvi serijski model s kompletnom električnom opremom na tržištu. Lancine inovacije na polju udobnosti i voznih karakteristika odavno su deo legende, a ostaće zabeleženo da je ovaj proizvođač bio pionir na polju nezavisnog oslanjanja i prvi na tržište uveo samonoseću karoseriju.
Vrhunski komfor, stabilnost i upravljivost pratili su snažni, hrabro konstuisani motori. Lancia je prva razvila V4 motor i prva uvela V6 u standardnu ponudu. Prvi petostepeni menjač u serijskom automobilu, takođe je delo Lancie.

Kao kruna u ponudi grupe Fiat Automobili, kojoj se pridužila 1969. godine, Lancia se oduvek isticala rafiniranim dizajnom, elegancijom i kvalitetom bez kompromisa. Da pored vrhunskog komfora i sjajnih voznih karakteristika može da ponudi znatno više, pokazale su brojne pobede osvojene na sportskim takmičenjima. Kao nijedan proizvođač do sada, Lancia je uspela da spoji vrhunski luksuz i titule u Svetskom reli šampionatu (WRC), gde je kao konstruktor trijumfovala čak 10 puta.

Nakon više od veka rekorda i inovacija, Lancia i dalje traga za novim izazovima. Nova gama nudi maksimalan nivo komfora i luksuza u svakom tržišnom segmentu koji pokriva, s posebnim osećajem za specifične potrebe kupaca i bogatom ponudom opreme za dodatnu personalizaciju vozila.

Lancia na Belom dvoru

Najmanji model u ponudi – Ypsilon, po prvi put ima karoseriju s petora vrata. Dva od tri ponuđena motora nude rekordno nisku emisiju ugljendioksida, ispod 100 grama po kilometru. Višestruko nagrađivani TwinAir od 0,9 litara ima maksimalnu snagu od 63 kW (85 KS), dok standardni benzinac od 1,2 l nastupa sa 51 kW (69 KS). Proslavljeni 1.3

MultiJet isporučuje 70 kW (95 KS). Najjeftinija verzija na srpskom tržištu je Ypsilon 1.2 Fire Evo II Start&Stop 69 KS sa Silver paketom opreme, čija je cena 10.900 EUR.

Nova Thema, prestižna limuzina dužine 5066 mm, može da se naruči i s pogonom na sva četiri točka. Ponudu motora čine 3.6 V6 s maksimalnom snagom od 210 kW (296 KS) i dve verzije trolitarskog turbo dizela – sa 140 kW (190 KS) i 176 kW (239 KS). Za početak, na srpskom tržištu prodavaće se verzija Thema 3.0 MultiJet Platinum (239 KS) koja košta 41.900 EUR.

Lancia na Belom dvoru

Monovolumen Voyager ističe se vrhunskim komforom i prostorom za sedam putnika. Karoserija od 5218 mm pravi je izbor za porodičnu ili poslovnu upotrebu bez kompromisa. Benzinski motor 3.6 V6 kod ove Lancie isporučuje 208 kW (283 KS), a kao štedljiva alternativa javlja se turbo dizel od 2,8 litara s maksimalnom snagom od 120 kW (163 KS). Verzija koja će biti dostupna na startu prodaje u Srbiji je Voyager 2.8 MultiJet Gold (163 KS), čija je cena 37.900 EUR.

Nova gama Lancinih vozila debitovala je na srpskom tržištu svečanom promocijom na Belom dvoru, na kojoj su se u ulozi domaćina pojavili Njihova Kraljevska Visočanstva, Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina. Mnogobrojne goste iz diplomatskog kora, vladinih institucija, sveta biznisa i medija ispred kompanije Fiat Automobili Srbija pozdravili su generalni direktor Antonio Cesare Ferrara i komercijalni direktor Gerry Clarke.

Šira publika imaće priliku da detaljno upozna novu gamu Lancinih vozila i druge novitete iz programa grupe Fiat, na FAS Motor Showu koji se u ovlašćenoj mreži širom Srbije organizuje od 30. marta do 30. aprila.
 
FAS

Hyundai Elantra Coupe kao Zombie Survival Machine

Hyundai Elantra Coupe kao Zombie Survival Machine

U San Diegu se održava izložba stripova i crtanih filmova, a časopis The Walking Dead je ovu priliku iskoristio da proslavi svoje 100. izdanje, i pokuša da odgovori na pitanje kako najlakše preživeti invaziju zombija iz kultnog strip serijala Walking Dead? Jedno od rešenja je uz pomoć Hyundai Zombie Survival Machine, naravno...

Seat Leon: Prve fotografije treće generacije

Seat Leon: Prve fotografije treće generacije

Na internetu su se pojavile fotografije treće generacije modela SEAT Leon, koji će svetsku premijeru imati na jesenjem međunarodnom sajmu automobila u Parizu. Automobil krase isti stilski detalji, koje smo videli na modelima Ibiza i novoj generaciji modela Toledo...

Letnji dodaci za Chevrolet Captivu

Letnji dodaci za Chevrolet Captivu

Leto je razdoblje kad nas većina odlazi na odmor. Mi u Chevrolet-u smatramo da veliki deo užitka u godišnjem odmoru treba da bude u putovanju, a ne samo odredištu. Upravo je zato Chevrolet Captiva, kao i drugi naši modeli, opremljena raznim dodacima koje čine putovanje ugodnim i sigurnim...

Fanovi Bube na Baltičkom moru

Fanovi Bube na Baltičkom moru

Jednom godišnje, fanovi VW Bube iz cele Evrope dolaze na obalu Baltičkog mora u blizini grada Travemünde. Sa više od 2.000 posetilaca, Beetle Sunshine tura je najveće privatno okupljanje ljubitelja Bube širom sveta...

Suzuki Grand Vitara: Modernizacija za 2012. godinu

Suzuki Grand Vitara: Modernizacija za 2012. godinu

Nedugo posle predstavljanja modernizovanog modela Suzuki Jimny, stigao je i facelift većeg Grand Vitara. Ovaj japanski automobil važi za najstariji mainstream kompaktni SUV na tržištu. Predstavljeni facelift, još jedan je dokaz da se još ne bliži kraj aktuelne generacije...

Honda Summer Tour - Takmičenje i zabava na trgovima Srbije

Honda Summer Tour - Takmičenje i zabava na trgovima Srbije

Ovog leta Honda Summer tour obići će Srbiju i proširiti zabavu na trgove Pančeva, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Mladenovca, Zlatibora i Beograda... Obilazak kreće od Pančeva 14. jula, a održavaće se svake subote do kraja avgusta. U toku trajanja Honda Summer tour-a raspisana je potraga za najkreativnijim odgovorom na pitanje “Zašto Honda?”.

Unapređena verzija MX-5 stiže u Evropu na jesen

Unapređena verzija MX-5 stiže u Evropu na jesen

Nova, unapređena verzija najpopularnijeg sportskog automobila sa otvorenim krovom na svetu, Mazde MX-5, stiže iz pogona u Hirošimi u evropske salone ove jeseni. Uz poboljšane bezbednosne i vozne karakteristike, sa novim detaljima u eksterijeru i enterijeru, obe verzije modela – sa tvrdim i mekim krovom – sada su još atraktivnije.

Cipele i automobili: Rajski spoj?

Cipele i automobili: Rajski spoj?

Kolekcije cipela za ovogodišnju prolećnu sezonu su pod snažnim uticajem nedvosmislenog glamura i raskoši brzih automobila iz pedesetih godina. Odslikavajući seksepil i status i muškaraca i žena, legendarni Chevrolet Bel Air hromiranih oštrih ivica podjednako je nadahnuo kolekcije odeće i obuće u Italiji i širom sveta...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje