AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ford osvojio nagradu za globalnu mobilnost Global Mobile Award

Ford osvojio nagradu za globalnu mobilnost Global Mobile Award

Nova Fordova tehnologija, koja putnicima u vozilu omogućuje upućivanje direktnog poziva na broj 112 u slučaju saobraćajne nesreće, osvojila je prestižnu nagradu za tehnološko dostignuće nakon predstavljanja na potpuno novom modelu B-MAX...

Ford osvojio nagradu za globalnu mobilnost Global Mobile Award

Fordova funkcija pomoći u hitnim slučajevima upućuje u slučaju saobraćajne nesreće poziv operatorima lokalnih službi hitne pomoći, i to na jeziku lokalne sredine, u skladu sa GPS koordinatama vozila. Ovo je trenutno najnapredniji sistem tog tipa i predstavlja ključnu komponentu Fordovog SYNC sistema za ostvarivanje konekcije putem glasovne kontrole u automobilu, koji će predstavljanjem na novom modelu B-MAX doživeti svoju premijeru na tržištu Evrope.

Funkcija pomoći u hitnim slučajevima je osvojila nagradu za globalnu mobilnost za 2012. u Barseloni u kategoriji "Najbolja mobilna inovacija za putnička, transportna i privredna vozila". Ovaj uspeh predstavlja krunu Fordovog istorijskog višednevnog nastupa na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija, pošto je B-MAX postao prvi automobil koji je imao svoju premijeru na ovoj manifestaciji, dok je Bil /Bill/ Ford, izvršni predsednik Ford Motor kompanije, postao prvi rukovodilac iz oblasti automobilske industrije koji je održao uvodni govor na ovom skupu.

“Fordu je veoma drago što su svetski priznati stručnjaci u oblasti komunikacionih tehnologija prepoznali mogućnosti za spasavanje života koje pruža SYNC sistem sa funkcijom pomoći u hitnim slučajevima”, rekao je Stefen Odel /Stephen Odell/, predsednik i izvršni direktor Ford Evropa. “Funkcija pomoći u hitnim slučajevima u punoj meri koristi resurse mobilnih telekomunikacionih tehnologija kako bi kupcima Fordovih vozila obezbedila izuzetno vrednu uslugu, i to bez ikakvih dodatnih troškova tokom čitavog radnog veka vozila.”

Aktiviranje vazdušnog jastuka ili uređaja za isključivanje pumpe za gorivo na vozilu je signal za upućivanje poziva za hitnu pomoć, uz emitovanje unapred snimljene poruke, a preko Bluetooth konekcije sa mobilnim telefonom putnika u vozilu.

Sistem takođe, preko GPS uređaja u vozilu, podataka sa mape i mobilne mreže, identifikuje koordinate lokacije na kojoj je došlo do saobraćajne nesreće i upućuje direktan poziv operaterima hitnih službi, umesto da poziv preusmerava preko kol-centra trećeg lica, čime se štede dragocene sekunde koje mogu biti od ključnog značaja za spasavanje života.

U toku razvoja funkcije pomoći u hitnim slučajevima, Ford je sarađivao sa Evropskim udruženjem brojeva hitnih službi (EENA - European Emergency Number Association), od kojeg je dobio ulazne parametre bitne za izradu sistema. Cilj EENA je da obezbedi dosledno visok nivo odgovorenih poziva na broj 112 za hitne pozive širom Evrope.

“Drago nam je što se Ford prilikom razvoja funkcije pomoći u hitnim slučajevima konsultovao sa EENA i evropskim centrima za hitne pozive”, rekao je Geri Makado /Gary Machado/, izvršni direktor EENA. “Uvereni smo da će rešenja koja vozilima omogućuju da budu u vezi sa kol-centrima hitnih službi doprineti spasavanju života na evropskim drumovima.”

Kupcima će funkcija pomoći u hitnim slučajevima biti ponuđena bez dodatne naplate, koju će moći sami da dograde na SYNC platformu, ukoliko je ugrađena u njihovom vozilu.

SYNC sistem, u okviru kojeg je funkcija pomoći u hitnim slučajevima samo jedan sastavni deo, već je ugrađena na više od 4 miliona vozila u SAD, dok će na modelu B-MAX po prvi put biti predstavljena na evropskom tržištu.

SYNC sistem takođe je u stanju da naglas očita dolazeće SMS tekstualne poruke sa kompatibilnih mobilnih telefona. Takođe podržava čitav niz digitalnih muzičkih plejera, uključujući iPod i USB flash drajvove. Sistem vrši automatsko ažuriranje unosa u telefonski imenik, dok se audio fajlovi mogu pretraživati po žanru, izvođaču, albumu, numeri i plej-listi, a putem jednostavnih glasovnih komandi. USB port takođe omogućuje ažuriranje softvera za buduća poboljšanja i dodatnu opremu.

Proizvodna verzija Ford B-MAX-a će imati automobilsku premijeru na Salonu automobila u Ženevi /Geneva Motor Show/ 2012, u martu, a u prodaju kreće kasnije ove godine.

Grand Motors

Fostla Audi Q7 V12 TDI - Dizelska raketa iz tame

Fostla Audi Q7 V12 TDI - Dizelska raketa iz tame

Šta se može uraditi sa markantnim SUV modelom, koji pod haubom ima agregat od 500 konjskih snaga i 1.000 Nm? U kompaniji Fostla su ovaj atraktivni SUV učinili još gresivnijim, a najsnažniji turbodizel motor 6.0 V12 TDI dobio je novu "porciju" snage, pa sada razvija 600 KS i 1.150 Nm!

Lamborghini proizveo hiljaditi Aventador

Lamborghini proizveo hiljaditi Aventador

Proizvodnja modela Lamborghini Aventador LP 700-4 počela je u junu mesecu 2011. godine, a posle jedne godine i tri meseca proizvodnje, italijanska kompanija slavi 1.000 proizvedenih primeraka. U trećem kvartalu prošle godine, Lamborghini je proizvodio tri Aventadora dnevno, a danas proizvodi preko četiri primerka na dan...

Fiat 500L: prvi auto sa integrisanim aparatom za kafu

Fiat 500L: prvi auto sa integrisanim aparatom za kafu

Želite da popijete svežu kafu u svom automobilu? Ne brinite, za tako nešto vam nije potreban Rolls-Royce ili Bentley. Fiat 500L je prvi automobil na svetu, koji je opremljen potpuno integrisanim aparatom za kafu, razvijenim u saradnji sa kompanijom Lavazza...

BMW predstavio svoj olimpijski paviljon

BMW predstavio svoj olimpijski paviljon

BMW Group, kao oficijelni automobilski partner 30. Letnjih olimpijskih igara u Londonu, u Olimpijskom parku će imati svoj paviljon. U njemu će prezentovati svoje najnovije proizvode, a nemačka kompanije očekuje da će kroz paviljon prolaziti nekoliko hiljada ljudi dnevno...

Ford C-MAX dostupan i sa 1,0-litarskim EcoBoost motorom

Ford C-MAX dostupan i sa 1,0-litarskim EcoBoost motorom

Ford Evropa će, počev od oktobra, ponuditi svoje modele C-MAX i Grand C-MAX sa jednolitarskim benzinskim motorom EcoBoost. Očekuje se da kombinacija nagrađivanog motora i popularnog, svestrano aktivnog vozila pruži efikasnost u potrošnji goriva i nivo emisije CO2 najbolje u klasi...

Honda Summer tour: Takmičenje i zabava se nastavlja

Honda Summer tour: Takmičenje i zabava se nastavlja

Posle Beograda i Pančeva  Honda Summer tour dolazi i u Novi Sad. U subotu 21. jula na novosadskoj plaži Štrand posetioci će moći da se upoznaju sa novim modelima motora, skutera, automobila i zakazati test vožnje, ili čak testirati na licu mesta...

BMW XS: crossover sa nepoznatom u imenu

BMW XS: crossover sa nepoznatom u imenu

BMW u svojoj ponudi ima nekoliko SUV modela, koji su veoma popularni na tržištu. Porodica modela sa oznakom X, uskoro će biti proširena sa novim modelima, a ideju kako bi oni mogli izgledati, dao je rumuski dizajner i umetnik, George Manolache...

Kragujevac dobio kvalitetnu PETROL benzinsku stanicu

Kragujevac dobio kvalitetnu PETROL benzinsku stanicu

Puštanjem u rad BS Kragujevac, kompanija Petrol, član Petrol Grupe, energetskog lidera u Sloveniji i regionu, nastavlja dinamičnu ekspanziju na tržištu Srbije. Otvaranjem prve BS u Kragujevcu, Petrol je započeo investicioni ciklus širenja maloprodaje naftnih derivata u centralnoj Srbiji, kao i implementaciju propisa po domaćim i EU standardima.

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje