AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Ford osvojio nagradu za globalnu mobilnost Global Mobile Award

Ford osvojio nagradu za globalnu mobilnost Global Mobile Award

Nova Fordova tehnologija, koja putnicima u vozilu omogućuje upućivanje direktnog poziva na broj 112 u slučaju saobraćajne nesreće, osvojila je prestižnu nagradu za tehnološko dostignuće nakon predstavljanja na potpuno novom modelu B-MAX...

Ford osvojio nagradu za globalnu mobilnost Global Mobile Award

Fordova funkcija pomoći u hitnim slučajevima upućuje u slučaju saobraćajne nesreće poziv operatorima lokalnih službi hitne pomoći, i to na jeziku lokalne sredine, u skladu sa GPS koordinatama vozila. Ovo je trenutno najnapredniji sistem tog tipa i predstavlja ključnu komponentu Fordovog SYNC sistema za ostvarivanje konekcije putem glasovne kontrole u automobilu, koji će predstavljanjem na novom modelu B-MAX doživeti svoju premijeru na tržištu Evrope.

Funkcija pomoći u hitnim slučajevima je osvojila nagradu za globalnu mobilnost za 2012. u Barseloni u kategoriji "Najbolja mobilna inovacija za putnička, transportna i privredna vozila". Ovaj uspeh predstavlja krunu Fordovog istorijskog višednevnog nastupa na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija, pošto je B-MAX postao prvi automobil koji je imao svoju premijeru na ovoj manifestaciji, dok je Bil /Bill/ Ford, izvršni predsednik Ford Motor kompanije, postao prvi rukovodilac iz oblasti automobilske industrije koji je održao uvodni govor na ovom skupu.

“Fordu je veoma drago što su svetski priznati stručnjaci u oblasti komunikacionih tehnologija prepoznali mogućnosti za spasavanje života koje pruža SYNC sistem sa funkcijom pomoći u hitnim slučajevima”, rekao je Stefen Odel /Stephen Odell/, predsednik i izvršni direktor Ford Evropa. “Funkcija pomoći u hitnim slučajevima u punoj meri koristi resurse mobilnih telekomunikacionih tehnologija kako bi kupcima Fordovih vozila obezbedila izuzetno vrednu uslugu, i to bez ikakvih dodatnih troškova tokom čitavog radnog veka vozila.”

Aktiviranje vazdušnog jastuka ili uređaja za isključivanje pumpe za gorivo na vozilu je signal za upućivanje poziva za hitnu pomoć, uz emitovanje unapred snimljene poruke, a preko Bluetooth konekcije sa mobilnim telefonom putnika u vozilu.

Sistem takođe, preko GPS uređaja u vozilu, podataka sa mape i mobilne mreže, identifikuje koordinate lokacije na kojoj je došlo do saobraćajne nesreće i upućuje direktan poziv operaterima hitnih službi, umesto da poziv preusmerava preko kol-centra trećeg lica, čime se štede dragocene sekunde koje mogu biti od ključnog značaja za spasavanje života.

U toku razvoja funkcije pomoći u hitnim slučajevima, Ford je sarađivao sa Evropskim udruženjem brojeva hitnih službi (EENA - European Emergency Number Association), od kojeg je dobio ulazne parametre bitne za izradu sistema. Cilj EENA je da obezbedi dosledno visok nivo odgovorenih poziva na broj 112 za hitne pozive širom Evrope.

“Drago nam je što se Ford prilikom razvoja funkcije pomoći u hitnim slučajevima konsultovao sa EENA i evropskim centrima za hitne pozive”, rekao je Geri Makado /Gary Machado/, izvršni direktor EENA. “Uvereni smo da će rešenja koja vozilima omogućuju da budu u vezi sa kol-centrima hitnih službi doprineti spasavanju života na evropskim drumovima.”

Kupcima će funkcija pomoći u hitnim slučajevima biti ponuđena bez dodatne naplate, koju će moći sami da dograde na SYNC platformu, ukoliko je ugrađena u njihovom vozilu.

SYNC sistem, u okviru kojeg je funkcija pomoći u hitnim slučajevima samo jedan sastavni deo, već je ugrađena na više od 4 miliona vozila u SAD, dok će na modelu B-MAX po prvi put biti predstavljena na evropskom tržištu.

SYNC sistem takođe je u stanju da naglas očita dolazeće SMS tekstualne poruke sa kompatibilnih mobilnih telefona. Takođe podržava čitav niz digitalnih muzičkih plejera, uključujući iPod i USB flash drajvove. Sistem vrši automatsko ažuriranje unosa u telefonski imenik, dok se audio fajlovi mogu pretraživati po žanru, izvođaču, albumu, numeri i plej-listi, a putem jednostavnih glasovnih komandi. USB port takođe omogućuje ažuriranje softvera za buduća poboljšanja i dodatnu opremu.

Proizvodna verzija Ford B-MAX-a će imati automobilsku premijeru na Salonu automobila u Ženevi /Geneva Motor Show/ 2012, u martu, a u prodaju kreće kasnije ove godine.

Grand Motors

Novi rekord: Bager marke Volvo jurio 103 km/h!

Novi rekord: Bager marke Volvo jurio 103 km/h!

Izgleda da Volvo ima lek za kašnjenja na gradilištima. Na trkačkoj stazi Anderstorp, nedaleko od Gislaveda (Švedska), pao je novi rekord. Supersnažni koncept bager Volvo L60G PCP (Performance Concept Prototype) postigao je brzinu od 103 km/h, i tako postavio novi svetski rekord za ovu vrstvu vozila...

BMW Zagato Coupe - Prve fotografije i informacije

BMW Zagato Coupe - Prve fotografije i informacije

Svake godine, neka automobilska kompanija pripremi ekskluyivni model za prestižni Concorso d'Eleganza Villa d'Este. Posle nekoliko godina, na redu je BMW. Nedaleko od jezera Como, videćemo crveni dvosed sa nemačkom tehnikom i odećom iz Milana - za izgled automobila, zadužen proizvođač karoserija Zagato...

Renault Alpine A110-50: Plava legenda se vraća!

Renault Alpine A110-50: Plava legenda se vraća!

Model Alpine A110 ove godine slavi pedeseti rođendan, a Renault je odlučio da podari najbolji mogući mpoklon za godišnjicu - novi koncept. Po platformu i tehniku, u Renault Sport Technologies nisu išli dalako. Bez problema je poslužio takmičarski Megane Trophy...

Auto Vasić: Priprema za leto za samo 3.000 dinara

Auto Vasić: Priprema za leto za samo 3.000 dinara

Auto Vasić iz Barajeva, servis već dvadeset godina poznat pre svega vozačima Nissanovih vozila, tokom juna omogućava vlasnicima svih marki automobila da po izuzetno popularanoj ceni pripreme svoja „četiri točka“ za često naporan letnji režim korišćenja...

Gemballa predstavila dijamantski lak + FOTO

Gemballa predstavila dijamantski lak + FOTO

Matirane, zlatne ili boje hroma, na automobilima se pojavljuju već nekoliko godina, i sve su popularnije i u našoj zemlji. Nemačka tjunerska kompanija Gemballa, iznenadila nas je sa atraktivnim dijamantskim lakom, pri čemu ne mislimo na nekakvu foliju, već upravo na boju obogaćenu ovim tvrdim mineralom...

Grand Motors i teniski turnir poznatih

Grand Motors i teniski turnir poznatih

Tenis je i ove godine "izabrani" sport Srbije!  Teniski centar "NOVAK" ponovo je ugostio brojne učesnike i posetioce Sedmog tradicionalnog humanitarnog turnira poznatih ličnosti u tenisu -" Hugo Boss Celebrities Challenger Belgrade 2011"!

Pet zvezdica na testu Euro NCAP za Mazdu CX-5

Pet zvezdica na testu Euro NCAP za Mazdu CX-5

Mazdin model nove generacije CX-5 je sada i zvanično jedan od najbezbednijih automobila na svetu nakon objave rezultata testova Euro NCAP* na kojima je ovaj model ocenjen najvišom mogućom ocenom za bezbednost...

Novi Renault Clio 2023
Slika nedelje