AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Ford osvojio nagradu za globalnu mobilnost Global Mobile Award

Ford osvojio nagradu za globalnu mobilnost Global Mobile Award

Nova Fordova tehnologija, koja putnicima u vozilu omogućuje upućivanje direktnog poziva na broj 112 u slučaju saobraćajne nesreće, osvojila je prestižnu nagradu za tehnološko dostignuće nakon predstavljanja na potpuno novom modelu B-MAX...

Ford osvojio nagradu za globalnu mobilnost Global Mobile Award

Fordova funkcija pomoći u hitnim slučajevima upućuje u slučaju saobraćajne nesreće poziv operatorima lokalnih službi hitne pomoći, i to na jeziku lokalne sredine, u skladu sa GPS koordinatama vozila. Ovo je trenutno najnapredniji sistem tog tipa i predstavlja ključnu komponentu Fordovog SYNC sistema za ostvarivanje konekcije putem glasovne kontrole u automobilu, koji će predstavljanjem na novom modelu B-MAX doživeti svoju premijeru na tržištu Evrope.

Funkcija pomoći u hitnim slučajevima je osvojila nagradu za globalnu mobilnost za 2012. u Barseloni u kategoriji "Najbolja mobilna inovacija za putnička, transportna i privredna vozila". Ovaj uspeh predstavlja krunu Fordovog istorijskog višednevnog nastupa na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija, pošto je B-MAX postao prvi automobil koji je imao svoju premijeru na ovoj manifestaciji, dok je Bil /Bill/ Ford, izvršni predsednik Ford Motor kompanije, postao prvi rukovodilac iz oblasti automobilske industrije koji je održao uvodni govor na ovom skupu.

“Fordu je veoma drago što su svetski priznati stručnjaci u oblasti komunikacionih tehnologija prepoznali mogućnosti za spasavanje života koje pruža SYNC sistem sa funkcijom pomoći u hitnim slučajevima”, rekao je Stefen Odel /Stephen Odell/, predsednik i izvršni direktor Ford Evropa. “Funkcija pomoći u hitnim slučajevima u punoj meri koristi resurse mobilnih telekomunikacionih tehnologija kako bi kupcima Fordovih vozila obezbedila izuzetno vrednu uslugu, i to bez ikakvih dodatnih troškova tokom čitavog radnog veka vozila.”

Aktiviranje vazdušnog jastuka ili uređaja za isključivanje pumpe za gorivo na vozilu je signal za upućivanje poziva za hitnu pomoć, uz emitovanje unapred snimljene poruke, a preko Bluetooth konekcije sa mobilnim telefonom putnika u vozilu.

Sistem takođe, preko GPS uređaja u vozilu, podataka sa mape i mobilne mreže, identifikuje koordinate lokacije na kojoj je došlo do saobraćajne nesreće i upućuje direktan poziv operaterima hitnih službi, umesto da poziv preusmerava preko kol-centra trećeg lica, čime se štede dragocene sekunde koje mogu biti od ključnog značaja za spasavanje života.

U toku razvoja funkcije pomoći u hitnim slučajevima, Ford je sarađivao sa Evropskim udruženjem brojeva hitnih službi (EENA - European Emergency Number Association), od kojeg je dobio ulazne parametre bitne za izradu sistema. Cilj EENA je da obezbedi dosledno visok nivo odgovorenih poziva na broj 112 za hitne pozive širom Evrope.

“Drago nam je što se Ford prilikom razvoja funkcije pomoći u hitnim slučajevima konsultovao sa EENA i evropskim centrima za hitne pozive”, rekao je Geri Makado /Gary Machado/, izvršni direktor EENA. “Uvereni smo da će rešenja koja vozilima omogućuju da budu u vezi sa kol-centrima hitnih službi doprineti spasavanju života na evropskim drumovima.”

Kupcima će funkcija pomoći u hitnim slučajevima biti ponuđena bez dodatne naplate, koju će moći sami da dograde na SYNC platformu, ukoliko je ugrađena u njihovom vozilu.

SYNC sistem, u okviru kojeg je funkcija pomoći u hitnim slučajevima samo jedan sastavni deo, već je ugrađena na više od 4 miliona vozila u SAD, dok će na modelu B-MAX po prvi put biti predstavljena na evropskom tržištu.

SYNC sistem takođe je u stanju da naglas očita dolazeće SMS tekstualne poruke sa kompatibilnih mobilnih telefona. Takođe podržava čitav niz digitalnih muzičkih plejera, uključujući iPod i USB flash drajvove. Sistem vrši automatsko ažuriranje unosa u telefonski imenik, dok se audio fajlovi mogu pretraživati po žanru, izvođaču, albumu, numeri i plej-listi, a putem jednostavnih glasovnih komandi. USB port takođe omogućuje ažuriranje softvera za buduća poboljšanja i dodatnu opremu.

Proizvodna verzija Ford B-MAX-a će imati automobilsku premijeru na Salonu automobila u Ženevi /Geneva Motor Show/ 2012, u martu, a u prodaju kreće kasnije ove godine.

Grand Motors

Dacia Lodgy - Poznate francuske cene i nivoi opreme

Dacia Lodgy - Poznate francuske cene i nivoi opreme

Modeli Logan, Sandero i Duster, dobili su u francuskom cenovniku novog "kolegu" porodični MPV model Lodgy, čija cena startuje od 9.900 evra, koliko je potrebno izdvojiti za osnovnu verziju Lodgy 1.6 MPI. Podsetimo, rumunski MPV model biće dostupan sa dva benzinska i dva turbodizel 1.5 dCi motora, a na srpskom tržištu ga možemo očekivati u septembru mesecu tekuće godine...

Video predstavljanje: Porsche Boxster i Boxster S

Video predstavljanje: Porsche Boxster i Boxster S

Porsche je i kod modela Boxter primenio svoj dokazan recept postepene evolucije dizajna, pa se nova generacija ovog atraktivnog automobila svojim dizajnerskim linijama direktno vezana sa svojim prethodnicima. Karoserija novog Boxtera je znatno čvršća, a masa je smanjena...

Toyota GT 86 i Subaru BRZ: Proizvodnja je počela

Toyota GT 86 i Subaru BRZ: Proizvodnja je počela

Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), proizvođač automobila marke Subaru, pokrenuo je u svojoj fabrici Gunma, u japanskom mestu Ota, serijski proizvodnju sportskih automobila sa pogonom na zadnje točkove i motorom tipa boxer - Subaru BRZ a Toyoty GT 86...

SEAT Leon FR+ Supercopa: Specijalno za Britaniju

SEAT Leon FR+ Supercopa: Specijalno za Britaniju

SEAT na britansko tržište uvodi model Leon u specijalnoj ediciji FR+ Supercopa. U razvoju automobila su učestvovali eksperti iz divizije SEAT Sport, koja primerak model Leon za prestižni Svetski šampionat turističkih automobila (WTCC)...

Video: Mazda Takeri – Bliska budućnost srednje klase

Video: Mazda Takeri – Bliska budućnost srednje klase

Koncept koji je svetsku premijeru imao na prošlogodišnjem sajmu automobila u Tokiju, a predstavljen je i u Ženevi ove godine, najavljuje izgled nove generacije modela Mazda6. Dizajnerske linije koncpeta su razvijene prema aktuelnom dizajnerskom jeziku Mazde - KODO – Soul of Motion...

Mercedes-Benz CLS63 AMG by Mansory: Karbonske orgije

Mercedes-Benz CLS63 AMG by Mansory: Karbonske orgije

Na aktuelnom sajmu automobila u Ženevi, najveće zvezde su ekskluzivni supersportski modeli, među kojima se istuču Ferrari F12berlinetta i unikatni prototip Lamborghini Aventador J. Na štandu Mansory, dominirao je "obrađen" McLaren MP4-12C, ali veliku pažnju je privukao i modifikovani Mercedes-Benz CL3 63 AMG...

Opel jedan od glavnih sponzora Big Snow festivala

Opel jedan od glavnih sponzora Big Snow festivala

Opel je, pored brojnih akcija pokrenutih za ljubitelje skijanja i snega,  omogućio i svim ljubiteljima muzike da uživaju na Big Snow festivalu na Kopaoniku. Opel je sponzor jednog od najvećih evropskih zimskih muzičkih festivala, Big Snow Kop, koji se održava ove godine od 19-25.marta na Kopaoniku, a na kom je glavna zvezda čuvena Ms. Dynamate.

Red dot dizajnerske nagrade ponovo u Kijine ruke

Red dot dizajnerske nagrade ponovo u Kijine ruke

Kia je na ovogodišnjem dizajnerskom takmičenju red dot osvojila prestižne nagrade za modele Picanto i Rio. 5-vratne varijanta mališana Picanta i novog Rija pobedile su u kategoriji ‘Dizajn proizvoda’ (‘Product Design’), gde se za nagrade borilo više od 4.500 proizvoda i 1.800 proizvođača iz 58 država...

Rally Croatia 2022 - Kalle Rovanpera
Slika nedelje