AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Izgled najmanjeg Opela je otkriven posredstvom nekoliko fotografija i zvaničnih informacija, koje se odnose na dimenzije i pogonske agregate. Mali Opel Adam ima troja vrata i stoji na skraćenoj platformi modela Opel Corsa...

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Sa potpuno novim ADAM-om, Opel izbacuje na tržište mali, šik, gradski automobil koji stvara sve veće mogućnosti u modno-nadahnutom A segmentu brenda. Opel ADAM kombinuje smelu, moćnu konstrukciju sa mogućnostima za gotovo bezbrojne personalizacije, što svakog ADAM-a čini potpuno jedinstvenim. Pored toga, pruža vrhunske tehnologije iz viših segmenata, uključujući novi ugrađen info-zabavni sistem, koji integriše vlasnikov smartfon u automobil (Android i Apple iOS), čineći aplikacije zasnovane na internetu dostupnim u kabini.

Sa gotovo 3,70 metara dužine (širina bez retrovizora 1,72 metra), agilna trovratna verzija je savršena za urbano okruženje. U enterijeru više klase, Opel ADAM nudi sedalni prostor za do četiri osobe koje mogu da uživaju u njegovoj vrhunskoj atmosferi i velikoj prostranosti koja je neobična za male automobile. Dok Opel već nudi petosed Agilu u A segmentu, koja impresionira svojom praktičnom snagom, sada se ADAM,  novi sportski i elegantni četvorosed, obraća posebno trendi urbanim korisnicima koji traže automobil koji izražava njihov lični stil. Stručnjaci predviđaju da će lajfstajl pod-segment ostvarivati stabilan rast u nastupajućim godinama.

“Novi ADAM nudi veliki potencijal za rast našeg brenda i veoma smo ponosni što ovaj moderan mali automobil unosi u segment ono najbolje iz nemačkog konstruisanja,” izjavio je izvršni direktor Opela Karl-Fridrih Štrake. “Zapravo, naš ADAM je jedini automobil u A-segmentu koji će se sklapati isključivo u Nemačkoj. Sigurni smo da će na svetskoj premijeri u Parizu u septembru biti fantastično primljen.”

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Opel ADAM će se u početku nuditi sa tri efikasna benzinska motora (1.2 l 51 kW/70 ks, 1.4 l 64 kW/87 ks i 1.4 l 74 kW/100 ks) u spoju sa 5-stepenim manuelnim prenosom. Sve pogonske grupe su na raspolaganju sa paketom ecoFLEX tehnologije koji uključuje štedljivi Start/Stop sistem. Naknadno, mali benzinski motor nove generacije sa turbopunjačem sa direktnim ubrizgavanjem i Start/Stop tehnologijom za dodatno povećanje efikasnosti i performansi će na ADAM-u imati premijeru. Novi motor će biti uparen sa potpuno novom generacijom 6-stepenog manuelnog menjača.  

Prilagođavanje: “Skoro neograničen” izbor

ADAM donosi inovativni pristup enterijeru. Umesto dobro poznate hijerarhije konfiguracija, kupci mogu da biraju između tri različita, visoko individualizovana ambijenta ili okruženja: JAM je nekonvencionalan, moderan i šaren, GLAM donosi elegantnija, prefinjenija podešavanja, dok se SLAM dopada osobama sa energičnim i sportskim držanjem. ADAM JAM, ADAM GLAM i ADAM SLAM - ova tri ambijenta daju mogućnost za, bukvalno, neograničen potencijal za personalizaciju sa širokim izborom boja eksterijera, tri boje krova, različitim bojama enterijera i različitim gornjim površinama uključujući zvezdani krov sa LED osvetljenjem i druge vrhunske elemente dizajna.

Mark Adams, potpredsednik Opelovog odeljenja za dizajn objašnjava: “Nijedan drugi automobil u ovom segmentu ne može biti personalizovan do te mere kao Opel ADAM, obzirom da nudimo doslovno neograničen broj kombinacija boja eksterijera/enterijera, materijala i opreme. Teško da će naši kupci biti u prilici da vide još jedan auto poput njihovog.”

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Select: Smeo eksterijer sa originalnom siluetom i enterijerom vrhunskih svojstava

ADAM uvodi Opelovu nagrađivanu filozofiju “spoj vajarskog umeća i nemačke preciznosti” u A segment. Za razliku od drugih rivala, ADAM sa svojim savremenim i smelim izgledom, stoji nasuprot trendu retro dizajna. Njegov upadljiv i jedinstven “plutajući” krov koji se vizuelno izdvaja od karoserije, omogućava savršenu izvedbu dvobojne kombinacije. Znak sa imenom je – za razliku od većine drugih automobila – postavljen na kraju prepoznatljive hromirane lajsne prozora na zadnjem stubu, što dodatno naglašava njegov jedinstven izgled. Na širokoj prednjoj rešetki, ADAM ima novu hromiranu šipku u obliku krila, sa utisnutim Opelovim amblemom, kao što je uvedeno na novoj Astri. Na bočnim stranama prisutni su elementi dizajna poput oblika oštrice na donjem delu vrata i karakterističnog naboranog “udarnog talasa” oko ručki vrata sa Astre GTC. Farovi poseduju dnevna svetla u obliku krila (DRL) koja su tipična za Opel. Po Prvi put u A-segmentu, i farovi i zadnja svetla na raspolaganju su sa vrhunskom štedljivom art LED tehnologijom.

Dizajn enterijera uključuje odlike koje eksterijer visoke klase najavljuje: stil i vrhunski ambijent u, za mali automobil, izuzetno prostranom okruženju. Sa izvajanim, skladnim površinama i ljupkim tekućim linijama poput onih kod veće braće - Astre, Merive i Insignije, ADAM ispunjava obećanje brenda u svom najnovijem izdanju uz najmanje odstupanje. Okrugli instrumenti u obliku hronografa i hromirani prekidači prenose auru sportske preciznosti.

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Connect: Sa opremom visoke klase, uključujući integraciju smartfona

ADAM je prvi automobil sa Opelovim potpuno novim, vrhunskim info-zabavnim sistemom, koji vlasniku u vozilo ne donosi samo mogućnosti smartfona nego daje i dodatnu vrednost, pružajući veću udobnost i fleksibilnost u odnosu na konvencionalni sistem. Novi sistem je ekskluzivan u A-segmentu obzirom da sada ne samo da nudi smartfon povezanost za Apple iOS softver, nego je i kompatibilan sa Android operativnim sistemima.

Novi info-zabavni sistem čini izabrani smartfon sadržaj, uključujući internet aplikacije poput GPS navigacije dostupnim u kabini. Ova aplikacija prikazuje prikupljeni sadržaj na 7-inčnom displeju visoke rezolucije i touch screen-u u punoj boji što takođe pruža brz i intuitivan pristup različitim kontrolnim funkcijama pogodnim za korišćenje preko lako upravljivih navigacionih menija.

Pored toga, novi mediji poput MP3 plejera, iPodaTM i tableta se mogu uneti u ADAM-a zahvaljujući BluetoothTM i USB povezanosti. Prisutan je plug-in priključak za muzičke uređaje koji ne koriste USB ili BluetoothTM priključke. Vlasnici ADAM-a koji žele da pogledaju video snimak ili personalizovan slajd šou, mogu to da urade dok auto miruje.

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Activate: Napredne tehnologije visoke klase prvi put u A-segmentu

ADAM uvodi u A-segment mnoge inovativne i tehnologije visoke klase koje se obično mogu naći u višim segmentima. Po prvi put je u segmentu prisutna nova generacija Napredne parkirne podrške (APA II), sa ADAM-om kao prvim Opelovim modelom u kom je ugrađena. Vozači pokreću sistem pomoću tastera na instrument ploči koji ih obaveštava kada prođu pored parking mesta koje je dovoljno prostrano da smesti automobil. Sistem tada automatski navodi vozača na parking mesto, dok vozač treba samo da kontroliše kočnicu, kvačilo i brzine. Uvek se isporučuje u spoju sa sistemom upozorenja za mrtve uglove (SBSA) koji takođe koristi ultrazvučne senzore. Još jedna novina u ovom segmentu vozila je upravljač koji se greje i koji u ADAM-ovu kabinu unosi još jedan vrhunski osećaj.

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Ride: Agilna i čvrsta karoserija sa ESP-om kao standardnom opremom na svim ADAM-ima

ADAM-ov smeo stav dodatno je naglašen njegovim širokim tragom (prednji trag: 1485 mm/ zadnji trag: 1478 mm). Njegova šasija sa međuosovinskim rastojanjem od 2311 mm je podređena aktivnoj sigurnosti i udobnosti. MacPherson podupirači sa podramom postavljeni su na prednju osovinu. Zadnja osovina ADAM-a je u izvedbi koja uključuje compound crank osovinu sa torzionom gredom. Veličina točkova varira od 15 do 18 inča, dok automobili sa naplatcima od 17 ili 18 inča standardno imaju sportsku šasiju sa boljim odzivom upravljanja. ADAM-ovo električno upravljanje (EPS) uključuje posvećen CITY režim koji za jedan pokret prekidača pojačava snagu podrške pri nižim brzinama – što je naročito korisno za manevrisanje. Sveobuhvatan ESP najnovije generacije je takođe standardan na svim ADAM-ima i isporučuje se sa mnogim korisnim podfunkcijama poput podrške pri kretanju pod ručnom.

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Visok nivo pasivne sigurnosti osiguran je ultra-rigidnim putničkim delom, mahom izvedenim od čelika velike snage. Ovo se dopunjuje prednjim, bočnim i zavesastim vazdušnim jastucima kao i dvostrukim predzatezačima sigurnosnog pojasa na prednjim sedištima koji nude dodatnu zaštitu kolena i nogu. Druge sigurnosne osobine uključuju dva seta ISOFIX points plus priključaka, koji omogućavaju lako i bezbedno postavljanje dečjih sedišta na zadnjim sedištima preklopivim u odnosu 50:50.

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Potpuno novi Opel ADAM biće moguće naručiti nakon zvanične svetske premijere na Sajmu automobila u Parizu (od 29. septembra - do 14. oktobra 2012.). Prvi primerci će se naći u autosalonima u januaru 2013. godine.  

Opel

Francuska predstavila plan za podršku automobilskom sektoru

Francuska predstavila plan za podršku automobilskom sektoru

Francuska vlada predstavila je predlog novih mera za podršku tamošnjem automobilskom sektoru. Nove mere su mnogo manje ambiciozne od onih iz 2008. i 2009. godine, kada je nekoliko država u Evropi pomoglo automobilsku industriju, pogođenu finansijskom i ekonomskom krizom...

Ford smanjio potrošnju energije u odnosu na 2006. godinu za 22%

Ford smanjio potrošnju energije u odnosu na 2006. godinu za 22%

Kompanija Ford u svom godišnjem izveštaju nas informiše o tome, da je u proteklih šest godina uspela da smanji količinu energije potrebnu za proizvodnju jednog automobila za 22 procenta. Do 2016. godine, Ford planira da smanji energiju potrebnu za proizvodnju automobila za dodatnih 25 procenata...

Novi Kia Carens premijerno na pariskom salonu

Novi Kia Carens premijerno na pariskom salonu

Kijin potpuno novi Carens, kompaktni movolumen, premijerno će se prikazati u Parizu na Motor Showu 27. septembra ove godine. Novi Carens karakterišu potpuno novi dizajn, niža linija krova, produženo međuosovinsko rastojanje, veći točkovi (do 18”) i hromirani ukrasi, a sve skupa trebalo bi predstavljati Kijinu “dinamičnu prostranost”.

Chevrolet zvanični automobilski partner fudbalskog kluba Liverpul

Chevrolet zvanični automobilski partner fudbalskog kluba Liverpul

Chevrolet je objavio danas da ulazi u četvorogodišnje partnerstvo sa fudbalskim klubom Liverpul kako bi postao njegov zvanični automobilski partner. Partnerstvo će trajati do kraja Premijer lige u sezoni 2015/16. i evropskih kampanja, a obuhvata isticanje brenda na domaćem stadionu Liverpula Enfild...

Nova Mazda6 - Prva zvanična fotografija

Nova Mazda6 - Prva zvanična fotografija

Posle objavljivanja četiri videa, na kojima se nova Mazda6 više skriva nego otkriva, japanska kompanija je konačno objavila prvu zvaničnu fotografiju. Ali, veći deo nove "šestice" i dalje se drži u tajnosti. Objavljena je samo jedna fotografija, bez dodatnih informacija...

Novi SEAT Leon - Stiže karavan i verzija sa troja vrata

Novi SEAT Leon - Stiže karavan i verzija sa troja vrata

Pre nekoliko dana, imali smo priliku da vidimo izgled nove generacije modela SEAT Leon, koji će svetsku premijeru imati na jesenjem sajmu automobila u Parizu. Treća generacija modela Leon biće dostupna u tri karoserijske verzije. Posle predstavljanja modela sa petora vrata, uslediće trovratna i karavan karoserijske verzije...

Devojčica iz Srbije je jedan od finalista Toyota Dream Car takmičenja

Devojčica iz Srbije je jedan od finalista Toyota Dream Car takmičenja

Nakon primljenih 620.000 umetničkih radova iz 70 zemalja celog sveta, 6. Toyota Dream Car takmičenje je završeno. TMC je dodelila tri zlatne, šest srebrnih, devet bronzanih i jednu nagradu predsednika Toyode. Sa ponosom ističemo da je devojčica Vukica Stanojević iz Sokobanje jedan od finalista takmičenja u kategoriji od 10-12 godina.

Sportski Honda Civic Type-R stiže u Ženevu

Sportski Honda Civic Type-R stiže u Ženevu

Honda je predstavila potpuno novi Civic na Salonu automobila u Frankfirtu prošle godine. Razvijena specijalno za evropsko tržište, nova Honda Civic u ponudi je u hatchback varijanti sa 5 vrata, a u martu mesecu sledeće godine, pridružiće joj se sportska verzija Type-R...

Novi Opel Adam inspiriše mlade umetnike

Novi Opel Adam inspiriše mlade umetnike

Spreman za tržišno lansiranje potpuno novog, urbanog, šik automobila – Adama, Opel je sklopio ekskluzivne ugovore o saradnji sa nekoliko avangardnih umetnika, uključujući ''Julien Simshäuser'', "Totally Enormous Extinct Dinosaurs" i "Invernomuto"...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje