AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Potpuno novi Kia Niro za održivu mobilnost

Potpuno novi Kia Niro za održivu mobilnost

Potpuno novi Kia Niro je od početka koncipiran tako da ispunjava potrebe i očekivanja današnjeg ekološki osvešćenog vozača automobila...

Niro, koji nudi tri efikasna elektrifikovana pogonska sklopa, prostranu unutrašnjost, koju odlikuju svestranost i održivi materijali te tehnologija za intuitivniju vožnju, beskompromisno je rešenje sve one koji traže elegantan i praktičan ekološki prihvatljiviji kompaktni crossover (C-CUV).


Inteligentnom kombinacijom oblika i funkcionalnosti Kia pruža siguran, porodici prilagođen crossover koji će još više ljudi stimulisati da se odvezu u elektrifikovanu mobilnost. Hibridna (HEV) i priključno hibridna (PHEV) izvedba donose Kijin vrlo efikasan 1,6-litarski benzinski motor GDI Smartstream, dok Niro EV nudi do 460 kilometara električnog dometa sa jednim punjenjem (WLTP, kombinovano).

Potpuno novi Kia Niro za održivu mobilnost

Niro koristi Kijinu platformu "K" treće generacije, koja je već od samog početka koncipirana kako bi podržavala različite elektrifikovane pogonske sklopove i pružala visok stepen torzione krutosti. Kijini inženjeri su maksimalno iskoristili ovu naprednu platformu i prilagodili oslanjane i upravljanje kako bi pružili visok nivo udobnosti i samouvereno iskustvo u vožnji.


Dužinom od 4.420 mm, širinom 1.825 mm, visinom 1.570 i međuosovinskim razmakom od 2.720 mm potpuno novi Niro sa pročišćenim oblikom nudi unapređene proporcije kabine i mogućnosti odlaganja stvari. Svuda su korišćeni reciklirani materijali koji pored vrhunskog osećaja poboljšavaju održive karakteristike novog Nira.


Tri visokotehnološka pogona


Sa potpuno novim Nirom Kia je ponovno kupcima olakšala odluke, jer nudi tri različite mogućnosti pogona, koncipirane da ispunjavaju zahteve svakog stila života.


Izvedbe PHEV i HEV pokreću Kijini benzinski motori Smartstream 1.6 GDI sa kugličnim ležajevima sa niskim trenjem za čiji prenos je zadužena druga generacija 6-stepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom (6DCT sa brzinama optimizovanim za efikasniji prenos, bez rikverc brzine, što smanjuje masu za 2,3 kg). To smanjuje ukupnu potrošnju goriva za 0,62%. Pogon unazad dolazi iz elektromotora, što unapređuje efikasnost i udobnost.
Kod izvedbe HEV četvorocilindrični motor 1.6 GDI ima ukupnu snagu od 141 KS, koja je udružena sa sinhronim elektromotorom snage 32 kW sa permanentnim magnetom. U izvedbi PHEV elektro-motor snage 62 kW pruža kombinovanu maksimalnu snagu od 135 kW (183 KS), a isključivo na struju omogućava domet do 65 km (kombinacija WLTP, sa 16-inčnim naplacima), što je dovoljno za većinu dnevnih vožnji.

Potpuno novi Kia Niro za održivu mobilnost

Inteligentni način vožnje »Green Zone« kod verzija Niro HEV i PHEV automatski reguliše potrošnju električne energije praćenjem uputstava o lokaciji iz navigacionog sistema i učenjem iz načina vožnje. Naseljena područja ili putevi u blizini škola i bolnica označeni su kao zelena područja, gde vozilo automatski prelazi na isključivo električnu vožnju kako bi se smanjile emisije izduvnih gasova. Vozač može preuzeti nadzor nad zelenim područjima i tako što beleži određene adrese na kojima želi smanjiti emisije svog vozila, na primer svoj dom ili posao.


Potpuno novi Niro EV udružuje električni domet do 460 km (WLTP) sa snagom od 150 kW i trenutnim obrtnim momentom od 255 Nm za živahne mogućnosti. Sa najvećom brzinom od 167 km/h i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 7,8 sekundi novi Niro EV vozi bez imalo muke i uglađeno u svim uslovima vožnje.


Punjenje litijum-jonske polimer baterije kapaciteta od 64,8 kWh od 10 do 80% na jednosmernom punjaču (DC) uz optimalne uslove traje 43 minuta. U slučaju da je kao cilj izabrana tačka punjenja sa jednosmernim tokom kod niskih temperatura sistem u Niru EV na osnovu navigacije aktivira predgrejanje baterije što poboljšava mogućnosti baterije i skraćuje vreme punjenja.
Novi Niro HEV i PHEV imaju najveću mogućnost vuče kočene prikolice do 1.300 kg, dok Niro EV omogućava vuču tereta do 750 kg.


Udobno iskustvo vožnje


Potpuno novi Niro temelji se na Kijinoj vrlo prilagodljivoj trećoj generaciji platformi 'K' namenjenoj elektrifikovanim vozilima. Veća torziona krutost u poređenju sa prethodnim Nirom donosi unapređenja u vožnji i upravljivosti. 22% veći udeo toplo žigosanog čelika visoke čvrstoće služi poboljšanju efikasnosti i sigurnosti, dok se težina karoserije u beloj boji smanjila za 6% ili 20,3 kg.


Platforma 'K' omogućava različite mogućnosti smeštanja baterije, u zavisnosti od pogonskog sklopa. HEV ima bateriju smeštenu ispod zadnjih sedišta, kod PHEV-a je smeštena u podu zadnjih sedišta i delimično u prtljažniku, dok je kod Nira EV smeštena u središnjem delu ispod vozila. Dodatna težina je za svaku izvedbu posebno postavljena na najprimerenije mesto zbog uravnoteženosti mase, a oslanjanje je podešeno tako da optimizuje vožnju i voznu dinamiku.


Novi Niro je u odnosu na prethodnika doživeo je poboljšanja oslanjanje i upravljanja kako bi pružao udobniju vožnju. Oslanjanje sa prednjim nogama MacPherson i zadnji multilink prilagođeni su za stabilnu i udobnu vožnju. Nov nagibni ležaj smanjuje trenje oslanjanja i omogućava uglađenije naginjanje amortizera. Takođe smanjuje trenje upravljačkog sistema, što zajedno sa podešavanjem upravljačke programske opreme pruža vrlo prirodan osećaj upravljanja sa odličnom povratnom informacijom vozaču.


Dodatna izolacija i obloge postavljeni su duž čitave strukture vozila kako bi smanjili buku motora i puta, što je posebno bitno kod gotovo nečujnog električnog pogona.

Potpuno novi Kia Niro za održivu mobilnost

Odvažna spoljašnjost


Estetika spoljašnjosti sledila je Kijinu dizajnersku filozofiju Opposites United, koja udružuje emocionalno sa racionalnim kako bi nastalo vozilo inspirisano kretanjem. Potpuno novi Niro sa namenskim i privlačnim izgledom donosi jedinstven vizuelni karakter u segment kompaktnih crossovera.


Prednji deo novog Nira prikazuje najnoviju evoluciju Kijine prepoznatljive maske koja se sada proteže na prednje blatobrane i podseća na lice tigra. Vetrobransko staklo ima jedinstven dizajn sa dvostrukim oklopom, gde se gornji i donji pokrov reflektuju kako bi se postigao utisak vizuelne harmonije. Ugaona dnevna svetla čije delovanje podseća na otkucaj srca doprinose savremenom izgledu, dok odvažno dizajnirane ploče za zaštitu podvozja nadograđuju robustan izgled vozila.


Niro EV se od izvedbi HEV i PHEV razlikuje po dvobojnoj zatvorenoj masci i jedinstvenim bočnim oblogama sive boje. Ima i drugačije dizajniranu donju masku i odbojnike te za tu verziju specifične aerodinamične 17-inčne aluminijumske naplatke. Ulaz za punjenje postavljen je na sredini prednje maske.


Jednostavne karakterne linije na bokovima vode do odvažnog C-stuba Aero i nastavljaju se prema zadnjem delu. To je brižljivo napravljeno sa ciljem usmeravanja protoka vazduha duž zadnjih bokova i spolja kroz skriveni kanal koji završava zadnjim svetlima, što smanjuje turbulenciju koja stvara otpor. To novom Niru omogućava izuzetan koeficijent otpora vazduha (Cd) 0,29.


Zadnja LED svetla u obliku bumeranga naglašavaju dinamičan stav. Nalaze se pored jednostavnog udubljenja iza registarske tablice i Kijinog logotipa, dok zadnja refleksna tela u obliku srca, robusna zaštitna ploča podvozja i difuzor donose dizajnerske elemente sa prednjeg dela.


Kupci mogu birati između devet savremenih boja karoserije: Cityscape Green, Clear White, Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Mineral Blue, Interstellar Gray, Orange Delight, Runway Red i Steel Gray. Mogućnosti individualizacije uključuju odabir različitih boja C-stuba koje su u kontrastu sa bojom karoserije i do tri različite boje obloga, u zavisnosti od izabranog nivoa opreme i pogonskog sklopa.


Prostrana i prilagodljiva unutrašnjost


Zahvaljujući novoj platformi sa unapređenim proporcijama potpuno novi Niro u poređenju sa modelom prve generacije ima više prostora za putnike i odlaganje. Putnici na prednjim sedištima imaju 1.028 mm prostora za glave i 1.053 mm prostora za noge, dok putnici pozadi imaju 1.005 mm prostora za glave u verzijama HEV i PHEV, odnosno 967 mm u Niru EV. Sa 1.011 mm prostora za noge na zadnjim sedištima u Niru HEV i PHEV te 938 mm u Niru EV putnici pozadi mogu se tokom čitavog putovanja udobno opustiti i uživati u vožnji.


Velikodušna zapremina prtljažnika sa oborenim zadnjim sedištima iznosi do 1.445 litara kod izvedbe HEV, 1.342 litra kod PHEV i 1.392 litra kod EV ispod čije se haube nalazi dodatni praktičan 20-litarski prtljažnik za odlaganje kablova za punjenje.


Okviri tankih prednjih sedišta smanjeni su za 30 mm, što donosi za skoro 30% tanja sedišta, što je stvorilo dodatni prostor za putnike pozadi. Putnici u drugom redu uživaće u USB-C ulazima za punjenje ugrađenim u leđni deo prednjih sedišta. Potpuno novi Niro ima i inovativno suvozačevo sedišta za opuštanje. Kada vozilo miruje (npr. tokom punjenja) suvozač može oboriti unazad svoje sedište pomoću tastera.


Svi ključni upravljački prekidači postavljeni su ergonomski kako bi vozaču bili na dohvat ruke. Armaturna tabla sadrži dva povezana 10,25-inčna displeja koji prikazuju brojne informacije i omogućavaju različite funkcije, dok multimodalni displej na dodir omogućava upravljanje infotainmenta i delovanje klima uređaja, a ujedno i smanjuje ometanje vozača.
Sistem sa 10-inčnim projektorskim displejom (HUD) direktno na vetrobransko staklo projektuje ključne informacije o vožnji, uključujući brzinu vozila, podatke sistema za pomoć vozaču (ADAS) te navigaciona uputstva, što sve skupa povećava sigurnost i udobnost.


U skladu sa izborom ekološki prihvatljivijih pogonskih sklopova, ekološki vidik prisutan je i u kabini. Krovna obloga napravljena je od recikliranih materijala, obloge vrata obojene su bojom bez hlapljivih organskih spojeva (engl. volatile organic compounds, VOC), presvlake sedišta od poliuretanske veganske kože sadrže tencel (ekološki prihvatljivo viskozno vlakno) od drveta eukaliptusa, dok je pokrivač prtljažnog dijela napravljen od 75-postotno recikliranih vlakana. Ovi održivi elementi kreiraju ekološki prihvatljivu unutrašnjost punu prirodnih elemenata.

 

 


Najsavremenija sigurnost i tehnologije za udobnost


Novi Niro opremljen je Kijinim zbirom naprednih inteligentnih sistema za pomoć vozaču (ADAS) DriveWise za dodatnu udobnost, sigurnost i jednostavnu potrebu.


Sistem asistencije za sprečavanje frontalnog sudara (FCA) vozača zvučno i vizualno upozorava (ili automatski koči), ako prepoznaje eventualni sudar sa drugim učesnicima u saobraćaju ili pešacima. Kod korišćenja navigacije u raskrsnicama aktiviranje pokazivača smera aktivira funkciju Junction Turning, dok u Niru EV funkcija Junction Crossing vozača upozorava ako postoji mogućnost sudara sa drugim vozilom, bilo iz suprotnog smera ili sa boka. Ako sistem izda upozorenje, a vozač ne reaguje vozilo automatski koči kako bi sprečilo sudar.


Prednja kamera i ugrađeni navigacioni sistem novog Nira omogućavaju prikaz trenutnog ograničenja brzine. Sistem pametnog prepoznavanja ograničenja brzine (ISLA) prikazuje trenutno ograničenje brzine i automatski smanjuje podešenu brzinu (nakon prethodne potvrde vozača) zahvaljujući informacijama koje registruje prednja kamera. Sigurnost putnika Nira na putevima osiguravaju i druge funkcije ADAS, uključujući sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), asistencijski sistem za praćenje vozne trake (LFA), asistencijski sistem za vožnju na autocesti (HDA), sistem za upozoravanje vozača na smanjenje pažnje (DAW), asistencijski sistem za automatsko zasenjivanje dugih svetala (HBA), radarski tempomat, prilagođene navigacione podatke (NSCC-C), sistem za sprečavanje sudara sa vozilima u mrtvom uglu (BCA), prikaz događanja iza vozila (RVM) i pomoć kod izbegavanja sudara sa preprekama kod poprečnog saobraćaja prilikom vožnje unatrag (RCCA).


Razne korisne tehnologije nude pomoć vozaču kod parkiranja i izlaženja iz vozila. Pametna pomoć kod parkiranja (RSPA) vozaču omogućava daljinsko završavanje parkirnog manevra upotrebom pametnog ključa. Na tesnim parkiralištima vozač može vozilo parkirati tako što pomiče vozilo pravolinijski napred ili nazad u čemu mu pomažu ultrazvučni senzori. Kod parkiranja koje kontroliše vozač, sistem parkiranja unazad sa sprečavanjem sudara (PCA-R) i sistem za upozoravanje na razmak kod parkiranju napred/nazad (PDW-F/R) olakšavaju manevrisanje na uskom prostoru. Kada je vozilo parkirano pomoć za sigurno izlaženje iz vozila (SEA) upozorava ako se odpozadi približava vozilo, pritom elektronska brava putnicima na zadnjim sedištima sprečava otvaranje zadnjih vrata.


Druge funkcije namenjene udobnosti uključuju napredni sistem glasovnog upravljanja automobila pomoću tehnologije prepoznavanja glasa što putnicima omogućava nadzor ključnih sistema vozila, na primer podešavanje temperature i zvuka. Nova funkcija Multi-Command omogućava obavljanje više funkcija jednom komandom. Dodatnu udobnost pruža električno otvaranje vrata prtljažnika kada sistem u blizini prtljažnika prepozna korisnikov pametni ključ.


Niro EV ima dodatne funkcije za još više udobnosti, koje omogućavaju inspirišuće tehnologije povezivosti, kao što su npr. nadzor početka/završetka punjenja baterije, podešavanje satnice punjenja zajedno sa vremenom početka vožnje i upravljanje podešavanja klima uređaja.


Baterija novog Nira EV može postati mobilni izvor energije, a idealna je i za duga putovanja. Upotrebom unutrašnje utičnice i spoljnog konektora vlasnici mogu praktično koristiti snagu baterije (baterija mora imati najmanje 20% napunjenosti) za delovanje drugih elektronskih uređaja. Ova funkcija »vehicle to device« (V2D) pruža oko 3kW, što omogućava korisnicima Nira EV da provedu slobodno vreme na otvorenom i produžene vikende na selu.


Vozači Nira EV mogu pored planiranja putovanja pomoću online navigacije i sinhronizacije kalendara Apple i Google imaju i pristup funkcijama, kao što su npr. blizina mesta za punjenje, vreme uživo i saobraćajne informacije u realnom vremenu.


Punjenje je pojednostavljeno zahvaljujući usluzi Kia Charge koja korisnicima modela Niro PHEV i EV omogućava punjenje na više od 350.000 stanica za punjenje i planiranje upotrebe koje odgovara njihovim potrebama punjenja. Kijino partnerstvo sa mrežom punionica IONITY korisnicima Nira nudi dodatnih više od 400 stanica za punjenje. Sva energija na punionicima IONITY dolazi iz 100% obnovljivih izvora sertifikovanih dobavljača.


PR

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje