AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia EV6 sa najvišom ocenom na najnovijim Euro NCAP testovima

Kia EV6 sa najvišom ocenom na najnovijim Euro NCAP testovima

Potpuno električni krosover Kia EV6 je na najnovijim testovima koje izvodi Euro NCAP, nezavisna evropska organizacija za izvođenje crash testova, dobio najvišu ocenu. EV6 je osvojio maksimalnih pet zvezdica što dodatno dokazuje impresivne bezbednosne osobine vozila...

90% svih mogućih bodova za zaštitu odraslih i 86% za zaštitu dece


EV6 osvojio je 90% svih mogućih bodova za zaštitu odraslih putnika, 86% za zaštitu dece, 64% za ranjive učesnike u drumskom saobraćaju, uključujući i pešake i 87% u kategoriji »bezbednosne asistencije« koje ocenjuju vozilo na osnovi raspoloživosti najsavremenijih tehnologija za sprečavanje nesreća.


Euro NCAP je pohvalio putnički prostor EV6 jer je ostao stabilan kod čeonog sudara i pruža dobru zaštitu kolena i bedara svih putnika. Testiranja prednjih sedišta i naslona za glavu su pokazala dobru zaštitu od povreda vrata u slučaju sudara otpozadi. Kod testiranja bočne prepreke i kod testiranja udara odpozadi u stub EV6 je dobio najviše bodova, što garantuje snažnu zaštitu svih kritičnih delova tela vozača i saputnika. EV6 se dobro iskazao i u testovima zaštite dece, jer je vozilo zaštitilo sve kritične delove tela lutaka koje predstavljaju decu od 6 i 10 godina. Kod testiranja bezbednosnih tehnologija asistencije je Euro NCAP naglasio efikasnost sistema automatskog kočenja u nuždi (AEB) koji se dobro odazvao na druga vozila i izbegao udarce u većini scenarija testa.


Druge bezbednosne funkcije koje je testirao EuroNCAP su višestepeni sistem kočenja (MCB) koji automatski koči kod sudara da izbegne sekundarne sudare i sistem eCall koji automatski upozorava spasilačke službe u slučaju nesreće.


Vrlo čvrsta električna globalna modularna platforma (E-GMP) i izuzetna torziona krutost EV6


Maksimalnoj bezbednosnoj oceni EV6 doprineli su i vrlo čvrsta električna globalna modularna platforma (E-GMP) i kruta struktura karoserije. Bezbednost putničkog prostora poboljšana je upotrebom čelika izuzetno velike tvrdoće koji predstavlja 63,6 % strukture karoserije EV6, dok je obimno vruće žigosanje tokom proizvodnog procesa omogućilo impresivnu torzionu krutost od 48,5. EV6 ima ukupno sedam naprednih vazdušnih jastuka, uključujući i centralni vazdušni jastuk koji vozača i suvozača dodatno štiti od sudara. Sve varijante EV6 standardno su opremljene Kijinim pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM) i elektronskim sistemom stabilnosti (ESC) koji vozaču pomažu nadzirati vozilo kod kočenja i u krivinama.


PR

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje