AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyotini moduli gorivnih ćelija za vozove bez štetnih emisija

Toyotini moduli gorivnih ćelija za vozove bez štetnih emisija

Projekt FCH2RAIL, koji je pokrenut u januaru 2021. godine, pionirski je poduhvat u oblasti dualnih vozova bez štetnih emisija, koji kombinuju korišćenje standardne pruge i putovanje železnicom bez emisija i bez nadzemnih vodova...

Konzorcijum FCH2Rail razvija hibridni paket napajanja gorivnim ćelijama i ugrađuje se u probni voz koji ima dva režima rada.


Toyota je napravila, testirala i isporučila šest modula gorivnih ćelija za sledeću fazu projekta. Ovi moduli uključuju najnoviju Gen2 tehnologiju koja nudi više snage i veću gustinu energije u kompaktnijem pakovanju. Odlučeno je da se koristi ravan, pravilan oblik modula, koji omogućava najefikasniju integraciju u krov demonstracionog voza.

Toyotini moduli gorivnih ćelija za vozove bez štetnih emisija

Tri modula su već u centru CNH2. Ovi moduli gorivnih ćelija se testiraju na probnom stolu, zajedno s baterijama u punom sistemu, a potom će biti isporučeni kompaniji CAF. Preostala tri modula idu direktno u CAF, gde će svih šest modula biti instalirano u demo voz.


Po isporuci Toyotinih modula gorivnih ćelija, stručni timovi mogu da razviju hibridni paket napajanja gorivnih ćelija za hibridni, bi-modalni pogonski sistem za napajanje voza. Ovaj sistem kombinuje električnu energiju koja se napaja iz nadzemnog voda s hibridnim pogonom na gorivne ćelije koji radi nezavisno, napajajući voz. Ovaj probni, električni prigradski voz s oznakom CIVIA koji proizvodi CAF, obezbeđuje kompanija Renfe, uz CAF, drugi partner u konzorcijumu FCH2RAIL. CAF će instalirati module gorivnih ćelija, kao deo hibridnog sistema za napajanje voza.

Toyotini moduli gorivnih ćelija za vozove bez štetnih emisija

Kada se ugradnja okonča, konzorcijum će započeti prve funkcionalne testove i probne vožnje radi dobijanja odobrenja za korišćenje na španskim i portugalskim prugama. Projekat ima za cilj testiranje upravljanja energijom i procenu da li takvo rešenje može da bude pouzdano i održivo za vozove s nultom emisijom vodonika. Projekat FCH2Rail finansira zajedničko preduzeće za gorivne ćelije i vodonik (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU).


PR

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje