AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Model T je novi član uspešne Porsche porodice modela Macan. U pitanju je prvi sportski automobil sa petoro vrata i posebnom oznakom, koja je bila rezervisana za modele 911 i 718...

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Slovo T predstavlja jedinstvenu formu dinamične vožnje u Porsche-u još od 60-tih godina prošlog veka. U pitanju je skraćenica od “Touring” i identifikuje modele, koji nude posebno autentično iskustvo u vožnji zahvaljujući preciznom podešavanju, ekskluzivnoj opremi i efikasnim motorima. Veran duhu Porsche-a 911 T iz 1968. godine, novi Macan T ima neverovatno dinamičan set-up i lagani, turbo motor od dve litre, u kombinaciji sa atletskim dizajnom i čitavim nizom standardne opreme, koja je idealna za sportski stil vožnje. Ovaj koncept pozicionira Macan T između modela Macan i Macan S.


Dvolitarski turbo motor od 265 PS: lake konstrukcije, za vrhunske performanse


Dvolitarski, četvorocilindrični turbo motor u modelu Macan T, kombinuje veliku agilnost, malu ukupnu masu i kompaktni dizajn, čineći paket, koji nudi idealan balans mase i performansi. U poređenju sa 2.9 litarskim bi-turbo V6 motorom u modelima Macan S i GTS, pogonski sklop u Macan-u T, je za 58 kg lakši u zoni prednje osovine. Ovo pruža vozilu odlične performanse pri startovanju.

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Macan T ima maksimalnu snagu od 195 kW (265 PS) i maksimalni obrtni moment od 400 Nm – karakteristike koje odgovaraju preciznom dizajnu vozila i pružaju uzbudljivu vožnju. Kao što je generalno slučaj kod kompaktnih SUV modela, motor je uparen sa sedmo-stepenim menjačkim prenosnikom sa dvostrukom spojnicom (PDK) i Porsche Traction Management (PTM) sistemom pogona na sva četiri točka. Veliki raspon obrtnog momenta obezbeđuje izuzetnu elastičnost i dobro ubrzanje u svim situacijama u vožnji. Kada je opremljen standardnim Sport Chrono paketom uključujući izbornik moda vožnje i Sport Response dugme na volanu, Macan T ubrzava od 0 do 100 km/h za 6.2 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 232 km/h.


Specijalno podešena karoserija, spuštena za 15mm ili više


Macan T je jedini Porsche model koji poseduje sistem za oslanjanje sa Porsche Active Suspension Management (PASM) sistemom, kao standard u kombinaciji sa spuštenom karoserijom za 15mm. Stabilizatorska poluga na prednjoj osovini je povećanog stepena krutosti, dok je podešavanje karoserije optimizirano kako bi kreiralo savršeno oslanjanje za vozilo i pogonski sklop, rezultirajući veoma preciznim ponašanjem sistema za upravljanje i agilnim ponašanjem u vožnji.


Porsche Traction Management (PTM) je takođe prilagođen voznim zahtevima Macan-a T i specijalno je dizajniran sa nagibom zadnjih točkova. Adaptivno vazdušno oslanjanje sa PASM i dodana mogućnost spuštanja karoserije za 10mm je takođe opcija. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) je takođe dostupan: sistem je prilagođen karakteristikama T modela i dodatno izoštrava dinamiku vožnje.

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Ekskluzivni detalji iznutra i spolja


Dizajn elementi u Agate Grey Metallic boji na prednjoj, bočnoj i zadnjoj strani Macan-a T razlikuju vozilo od ostalih modela u seriji. Ekskluzivna kontrastna boja se može videti na prednjem delu automobila, spoljašnjim retrovizorima, bočnim lajsnama krovnom spojleru i logotipima na zadnjem delu vozila. Sportske izduvne cevi i okviri bočnih prozora u crnoj boji (visoki sjaj) su deo standardne opreme kao i bočne ukrasne lajsne sa Macan T logotipom u crnoj boji. U standardnoj opremi su i točkovi od 20 inča sa Macan-a S u tamnom titanijumu. Klijenti mogu da biraju između 13 standardnih, metalik i specijalnih boja karoserije.


Unutrašnjost Macan-a T odiše posebnim ambijentom. Standardna elektro-podesiva sportska sedišta sa grejanjem i podešavanjem u 8 smerova presvučena su kožom u okviru Black leather paketa. Sredina prednjih sedišta kao i zadnjih, izuzev centralnog se isporučuju u Sport-Tex Stripe paternu, dok se na prednjim naslonima za glavu nalazi reljefni Porsche grb. Kontrastna boja spoljašnjosti se reflektuje u unutrašnjost vozila u vidu ukrasnih srebrnih šavova na sedištima, naslonima za glavu i volanu.

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Standardna oprema takođe uključuje i multifunkcionalni GT sportski volan sa grejanjem kao i Sport Chrono štopericu u gornjem delu komandne table. Ulazni pragovi su standardno od crnog aluminijuma uključujući Macan T logo. Multifunkcionalni GT volan u Race.Tech karbonskom paternu i sa jonizatorom je dostupan kao opcional.


U Macan-u T se mogu pronaći svi novi elementi modelne generacije koja je revidirana u leto 2021, kao što su nova centralna konzola sa sofisticiranim staklenim izgledom i površinom osetljivom na dodir, kao i potpuno umreženi Porsche Communication Management (PCM) sa ekranom osetljivim na dodir od 10.9 inča i online navigacijom kao standardnom opremom.


Dostupan od 69,462 EUR


Porsche nudi Macan T po početnoj ceni od 69,462 EUR uključujući PDV i opremu specifičnu za lokalno tržište. Novi model je dostupan za poručivanje , a prve isporuke u Nemačkoj se očekuju u aprilu 2022.


PR

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje