AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Porsche i energetski start-up 1KOMMA5° započinju saradnju

Porsche i energetski start-up 1KOMMA5° započinju saradnju

Porsche proširuje svoj portfolio investicija u oblasti tehnologije „pametnih gradova“: jedinica preduzetničkih poduhvata proizvođača sportskih automobila sa sedištem u Štutgartu, Porsche Ventures postaje deoničar u 1KOMMA5°...

Ovaj start-up sa sedištem u Hamburgu postavio je sebi za cilj da proširi tržište čiste energije i tehnologije klimatizacije u privatnim domaćinstvima na održiv i decentralizovan način sa idejom da ubrza tranziciju ka nisko karbonskoj i karbonsko neutralnoj energiji. Način na koji 1KOMMA5° funkcioniše je usmeren na podsticanje interesa u vodećim kompanijama za elektro instalacije u Evropi sa fokusom na obnovljive izvore energije(solarno samo-snabdevanje, toplotne pumpe, skladištenje energije), podržavajući ih u naporima digitalizacije, centralizacije, administrativnih zadataka kao i u obezbeđivanju kapitala za rast. U isto vreme, razvijaju se koncepti umrežavanja kako bi instalirani uređaji bili dostupni za energetske usluge budućnosti putem vlasničkih aplikacija i interfejsa – na primer, pametnih tarifa za električnu energiju i koncepta virtuelnih elektrana. 

Porsche i energetski start-up 1KOMMA5° započinju saradnju

Ovom investicijom, Porsche proširuje svoje učešće u kompanijama van okvira svog osnovnog poslovanja i naglašava svoje ambicije u oblasti održivosti. “Tema pametnih gradova je posebno uzbudljivo polje aktivnosti za Porsche. Ovde smo primarno zainteresovani za umreženi, efikasan i održiv grad“, kaže Lutz Meschke, zamenik predsednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za finansije i IT (Porsche AG). “U Porsche-u, često sebi postavljamo pitanje: na koji način možemo dodatno poboljšati kvalitet života u urbanim sredinama? Ovo se ne odnosi samo na automobile već i na sve širu premijum ponudu. U tom smislu,1KOMMA5°  se savršeno uklapa u našu investicionu strategiju.”

Porsche i energetski start-up 1KOMMA5° započinju saradnju

“Naš cilj je da dodatno proširimo našu ponudu održive mobilnosti. Čineći to, mi otvaramo novo polje i direktno se bavimo čitavim lancem vrednosti za naše klijente: od održive proizvodnje i skladištenja energije do inteligentnog umrežavanja i karbon neutralne upotrebe“, kaže Patrick Huke, direktor Porsche Ventures Evropa & Izrael.


“Mi želimo da investiramo više od 100 miliona evra tokom naredne dve godine i na taj način postanemo sveobuhvatni centar za klimatski neutralnu građevinsku tehnologiju”, kaže Philipp Schröder, jedan od osnivača i izvršni direktor 1KOMMA5°. Tokom 2022. start-up će otvoriti vodeće centre u nemačkim gradovima kako bi široj publici predstavio ideje „karbon-neutralnog domaćinstva“ i „karbon-neutralnih kancelarija“. Prvi izložbeni saloni, po uzoru na Apple su planirani u Hamburgu i Lingenu. Ime 1KOMMA5° sve govori: svojiom poslovnim modelom kompanija želi da značajno doprinese ostvarivanju ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma – održavanju porasta temperature globalnog zagrevanja ispod 1.5°C. Schröder: “Osnovna ideja 1KOMMA5° je da svaka osoba – čak i bez promene polise – može da učini svoj dom karbon neutralnim i da zapravo uštedi novac u tom procesu. Uz podršku kompanije Porsche želimo da postanemo okosnica tranzicije ka decentralizovanoj i obnovljivoj energiji.”


Porsche Ventures je preduzetnička poslovna jedinica Porsche-a AG, koja ima kancelarije u Štutgartu, Berlinu, Tel Avivu, Palo Altu i Šangaju. Ona ulaže u inovativnu tehnologiju i poslovne modele širom sveta. Porsche je aktivan na start-up sceni od 2016. godine i izgradio je svojevrsni start-up ekosistem kako bi sarađivao sa novim i inovativnim kompanijama. Pored Porsche Ventures, Porsche ekosistem uključuje i digitalno tehnološku poslovnu jedinicu Porsche Digital, kreatora kompanije Forward 31 i investitora u ranoj fazi za APX, zajedničko ulaganje sa Axel Springer SE. Ovaj start-up ekosistem je sebi postavio za cilj da bude u mogućnosti da ponudi pravi kontakt za bilo koji tim osnivača – bez obzira na to u kojoj fazi razvoja je njihov start-up.


PR

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje