AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Škoda Superb iV obnavlja energiju oko Ješteda

Škoda Superb iV obnavlja energiju oko Ješteda

Istražite neka od najlepših mesta u Češkoj dok otkrivate praktične prednosti električnih automobila. Prvo odredište koje je odabrao naš vodič Anna je Ještěd, vrh ukrašen jedinstvenom strukturom televizijskog predajnika izgrađenog na prielazu iz 1960-ih u 70-te...

Škoda Superb iV obnavlja energiju oko Ješteda

Ještěd


Ještěd je vrh visok 1.012 metara, smešten jugozapadno od grada Liberec u severnoj Češkoj. Iako je tek 347. najviša planina u Češkoj, jedna je od najpoznatijih, zahvaljujući jedinstvenom televizijskom predajniku i hotelu koji je otvoren od 1973. godine. Zgrada je u obliku jednodelnog kružnog hiperboloida i visoka je skoro 100 metara. Strukturu je dizajnirao Karel Hubáček, suosnivač hvaljenog češkog arhitektonskog studija SIAL. U proleće 1969. godine Karel Hubáček dobio je nagradu August Perret, najprestižniju nagradu Međunarodne unije arhitekata, za kreativno korišćenje tehnologije u arhitekturi. Zgrada je 2000. godine proglašena „Najvećom češkom zgradom 20. veka“.

Škoda Superb iV obnavlja energiju oko Ješteda

Zahvaljujući svom plug-in hibridu ŠKODA SUPERB iV, Annino putovanje iz lepog sela Kryštofovo Údolí bilo je brzo, a potrošila je minimalno goriva. Sa svojom baterijom od 13 kWh smeštenom ispod poda prtljažnika, SUPERB iV može da pređe do 62 kilometra sa pogonom samo na električnu energiju.

 

Ispod poklopca motora SUPERB iV ima četvorocilindrični 1.4 TSI benzinski motor snage 115 kW, kao i električni motor snage 85 kW. Automatski šestostepeni DSG menjač isporučuje snagu. Korišćenjem ručice menjača, Anna postiže maksimalnu korist od rekuperacije energije na putu od Ještěda do sela. To čini da električni motor „preokrene“ svoju funkciju, pa se električna energija vraća u bateriju, umesto da se iz nje prazni. Energija se generiše kočenjem motorom tokom vožnje nizbrdo.

Škoda Superb iV obnavlja energiju oko Ješteda

Vozač može lako da promeni efekat obnove, a time i intenzitet kočenja motorom bez dodirivanja papučice kočnice. Kod menjača u standardnom položaju D, odnosno pogona, intenzitet oporavka je niži; odabir B donosi intenzivniji efekt kočenja s više energije koja se isporučuje bateriji. Zahvaljujući ovoj mogućnosti, Anna se vraća u selo bez korišćenja benzina i uz minimalno opterećenje kočnica, koje bi inače morale puno raditi pri kretanju nizbrdo. To takođe znači sigurnije putovanje. I na kraju putovanja, u bateriji je bilo puno više energije nego kad je stigla na vrh Ještěda.

Škoda Superb iV obnavlja energiju oko Ješteda

Kryštofovo Údolí


Kryštofovo Údolí je prilično malo selo smešteno u dubokoj dolini oko 8 kilometara zapadno od Libereca u severnoj Češkoj. U njemu živi nešto manje od 400 stanovnika. Selo se može pohvaliti izuzetno slikovitom arhitekturom, s mnogim zgradama koje se nalaze na Popisu spomenika kulture Češke Republike. Tu spadaju crkva sv. Kristofora, lokalni Muzej Folk Nativity Cribs i kameni železnički vijadukt, koji takođe ilustruje znatnu raznolikost lokalnih spomenika. A kako pokazuje veličanstvena kuća mladog arhitekta Petra Venclovskog, moderna arhitektura ima svoje mesto i ovde.


PR

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje