AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan otkriva koncept Ariya Single Seater visokih performansi

Nissan otkriva koncept Ariya Single Seater visokih performansi

Nissan je predstavio svoj uzbudljivi novi koncept Nissan Ariya Single Seater – projekat istraživanja, razvoja i demonstracije visokih performansi o tome kako bi mogao da se koristi potpuno električni pogonski sklop trkačkog automobila Nissana Ariya u šasiji po meri trkačkih jednoseda...

Koncept su na događaju Nissan Futures predstavili Alfonso Albaisa, stariji potpredsednik Nissana za globalni dizajn i Juan Manuel Hoyos, generalni direktor Nissanovog odeljenja globalnog marketinga za brend i angažman.


“Sa zadovoljstvom predstavljamo koncept Nissan Ariya Single Seater sa našeg događaja Nissan Futures,” rekao je Hoyos. “U Nissanu, usuđujemo se da radimo ono što drugi ne rade. Ovim konceptom želimo da pokažemo potencijal visokih performansi pogonskog sklopa vozila Ariya koji je našao inspiraciju u automobilskom sportu i koji ne samo da nagoveštava dizajn i stil drumskog automobila kojim je inspirisan, već i da takođe demonstriramo novi i efikasan jezik performansi EV. Delujući kao poligon za buduću tehnološku evoluciju, ovaj projekat može pomoći da se uzbuđenje sa puta prenese na trkačku stazu, i takođe demonstrira Nissanovu stručnost u prenošenju znanja i tehnologija sa trkačke staze na put.”

Nissan otkriva koncept Ariya Single Seater visokih performansi

Koncept Ariya Single Seater istražuje kako bi mogla izlgedati buduća Nissan električna vozila visokih performansi.


Albaisa je rekao: “Kada smo počeli da oblikujemo našu dugoročnu viziju Nissan Ambition 2030, nastavili smo da gradimo naš dizajnerski jezik bezvremenog japanskog futurizma. Sada crpimo inspiraciju iz japanskih reči shun, što znači trčati brzo i bez napora,

 


i sho, što znači vinuti se snagom i gracioznošću. Koncept Ariya Single Seater je savršen izraz ovog novog jezika. Korišćenje u punoj snazi pogonskog sklopa električnog vozila Ariya koji je našao inspiraciju u automobilskom sportu omogućilo je našem međunarodnom timu da uhvati ovaj novi osećaj za brzinu, tehnologiju i umetnost.”

Nissan otkriva koncept Ariya Single Seater visokih performansi

Dizajnerski tragovi potpuno novog Nissanovog Ariya potpuno električnog SUV-a mogu se videti na konceptu Ariya Single Seater. Na prednjem delu vozila je elektrificiran i osvetljen “V” motion, poznat iz Nissanovog trenutnog dizajnerskog jezika drumskih automobila. Bočni izgled je inspiraciju preuzeo iz fluidnih i efikasnih površina vozila Ariya, do maksimuma naglašenih karbonskim vlaknima. Sve u svemu, koncept Nissan Ariya Single Seater opisuje oblik koji, kao i kod vozila Ariya, izgleda kao da ga je oblikovao sam vazduh.


Nissanovo učešće u ABB FIA Svetskom prvenstvu formule E takođe je odigralo ključnu ulogu u inspirisanju koncepta Nissan Ariya Single Seater. Nissan se takmiči u svetskom potpuno električnom šampionatu kako bi globalnoj publici preneo uzbuđenje i zabavu električnih vozila sa nultom emisijom i da bi bio na samom vrhu kada je reč o istraživanju i dizajnu EV.

Nissan otkriva koncept Ariya Single Seater visokih performansi

“Nissan se takmiči u Formuli E ne samo radi takmičenja na stazi, već i da podrži razvoj električnih vozila privlačnih za kupce,” rekao je Tommaso Volpe, direktor Nissana za globalni automobilski sport. “Naši EV programi informišu naš program Formule E i obrnuto, omogućavaju transfer tehnologije od puta do staze kao i od staze do puta. Koncept Nissan Ariya Single Seater istražuje kombinaciju potpuno električnog pogonskog sklopa, dvostrukih motora i revolucionarnog sistema pogona na sva četiri točka vozila Ariya sa šasijom po meri trkačkih jednoseda – predstavljajući moćnu demonstraciju koliko bi električno vozilo moglo biti uzbudljivo.”


PR

BMW M5 (2025)
Slika nedelje