AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Od bale sena do torbe sa palicama za golf... u Renaultu

Od bale sena do torbe sa palicama za golf... u Renaultu

„Napravite mi auto sa velikim prtljažnikom!” bile su reči koje je Pierre Dreyfus, Renaultov direktor od 1955. do 1975., uputio svojim dizajnerskim timovima zaduženima za Renault 4...

Od bale sena do torbe sa palicama za golf... u Renaultu

Tom neobičnom vozilu je bilo suđeno da uđe u istoriju zahvaljujući karakteristici koja danas možda deluje beznačajno, a koja je u vreme kada je bila predstavljena podstakla pravu malu revoluciju – poklopac prtljažnika. Sa ukupno pet vrata i ravnim podom, Renault 4 je bio limuzina, karavan i komercijalno vozilo u jednom. Poklopac prtljažnika se u to vreme ugrađivao kako bi se olakšao utovar bala sena u Renault 4, dok ljudima danas služi za odlaganje putnih torbi i kofera u njihov Mégane Conquest. Hugues, glavni direktor Renault Classica, se osvrnuo na revoluciju kompakata koju je pokrenuo Renault.

Od bale sena do torbe sa palicama za golf... u Renaultu

Renault 4 je predstavljen 1961., u vreme kada su Francuzi počeli da migriraju iz sela u gradove. Međutim, mreža javnog prevoza nije mogla da zadovolji sve potrebe stanovnika na periferiji gradova. Tako se pojavila želja za vozilom koje je podjednako primereno i za selo i za grad, za odlazak u kupovinu i vožnju do posla. U to vreme je i sve veći broj žena bio zaposlen, a kupovna moć domaćinstva je počela da raste. Automobil koji će se ubrzo proslaviti pod nazivom „četvorka” u tim okolnostima se pokazao kao savršen, uvek dostupno rešenje za gradske i seoske putnike – i to zahvaljujući skromnom poklopcu prtljažnika!

 

„Poklopac prtljažnika povećao je modularnost unutrašnjosti i tako napravio prekretnicu u automobilskoj industriji.” - Hugues, glavni direktor Renault Classica.

Od bale sena do torbe sa palicama za golf... u Renaultu

Vrata do slobode


Zbog petih vrata, Renault 4 je ubrzo prerastao u društveni fenomen. Pierre Dreyfus, glavni i odgovorni za ovaj projekat i direktor Renaulta od 1955. do 1975., je objasnio svojim timovima da želi gomilu teretnog prostora u ovom automobilu koji, baš poput farmerki, pristaje svim ljudima, nezavisno od starosti i klasne pripadnosti. S obzirom da je tokom 30 godina Renault 4 prodat u više od osam miliona primeraka u više od sto zemalja, možemo da zaključimo da se njegova želja ispunila. „Poklopac prtljažnika na četvorci naišao je na dobar odjek i dao vetar u leđa novom modelu” dodaje Hugues. „Ovaj čudesni izum je kao rezultat imao automobil koji je istovremeno limuzina, karavan i komercijalno vozilo.” - Pierre Dreyfus, direktor Renaulta od 1955. do 1975.


Poklopac prtljažnika je omogućio jednostavan utovar predmeta u Renault 4: od bale sena do opreme za kampovanje, odnosno sve što je životni stil kupaca zahtevao. Zatim, peta vrata su omogućila veću modularnost unutrašnjosti, pa su Renaultovi inženjeri i dizajneri imali priliku da stvore prvo u nizu „vozilo za život”. „Poklopac prtljažnika je ohrabrio inženjere da izađu iz okvira koji nalaže tradicionalna struktura vozila: ‘poklopac motora – putnički prostor – prtljažnik’” objašnjava Hugues. „Peta vrata su dala veću slobodu u pogledu dizajna.” Poklopac prtljažnika bio je podsticaj za stvaranje novih vrsta vozila kao što su monovolumeni i SUV-ovi.

Od bale sena do torbe sa palicama za golf... u Renaultu

Element primenjiv na celokupnu ponudu


Poklopac prtljažnika se pokazao presudnim za uspeh Renaulta 4 pa je brend odlučio da ga ugradi i u svoje tradicionalnije modele – porodične limuzine sa klasičnim prtljažnicima. Predstavljen 1965., Renault 16 je bio predvodnik do tada neviđene revolucije koja je nagovestila buduće kompakte više klase. Ako se pogleda malo bolje, Renault 16 je zapravo bio veća verzija Renaulta 4 – oba modela su bila kompakti sa pet vrata i izuzetno prilagodljivom zadnjom klupom.


„Nakon Renaulta 16 shvatili smo da nas ništa ne sprečava da poklopac prtljažnika serijski ugrađujemo u porodična vozila i modele više klase.”, Hugues, glavni direktor Renault Classica.


Zapravo je bilo koja verzija bila prikladna za ugradnju poklopca prtljažnika, od limuzine preko coupéa do gradskog automobila. Renault je započeo razvoj niza kompaktnih modela, kao što su R20, R30, Fuego, R25 i R11. Kompakti su se našli u centru pažnje kada su braća Marreau u Renaultu 20 osvojila reli Pariz-Dakar 1982. godine.

Kao stvoren za Megane Conquest


Megane Conquest je najvažniji model iz Renaultove ponude kompakata. „Poklopac prtljažnika savršeno pristaje ovom vozilu koje je savršen spoj SUV-a i limuzine” nastavlja Hugues. „Savršena je platforma za dizajnere jer im omogućava da stvore uglađen i elegantan dizajn koji kupcima nudi toliko željenu praktičnost. Unutrašnjost Megane Conquesta odlikuje prostran i pristupačan raspored sa više teretnog prostora od samog prtljažnika.” Ukratko, ovaj model je idealan za prevoz torbe za golf, a ostaje vam mesta i za balu sena!


VIDEO:Automagazin.rs

Dizajnirana u Nemačkoj: Kako nova Opel Astra budi emocije

Dizajnirana u Nemačkoj: Kako nova Opel Astra budi emocije

Nova Opel Astra svojim čistim i smelim dizajnom ima za cilj da donese visok kvalitet u svakom detalju. Šesta generacija Astre, koja je svetsku premijeru proslavila u septembru, dizajnirana je da izazove emocije i postigne „must have“ efekat na prvi pogled...

Nissan otkriva koncept Ariya Single Seater visokih performansi

Nissan otkriva koncept Ariya Single Seater visokih performansi

Nissan je predstavio svoj uzbudljivi novi koncept Nissan Ariya Single Seater – projekat istraživanja, razvoja i demonstracije visokih performansi o tome kako bi mogao da se koristi potpuno električni pogonski sklop trkačkog automobila Nissana Ariya u šasiji po meri trkačkih jednoseda...

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Svojom novom,  Paint to Sample i Paint to Sample Plus opcijom, Porsche Exclusive manufaktura proširuje svoju specijalnu ponudu boja karoserije za sve modele. Fokus je na dostupnosti klasičnih Porsche boja, koje su postale prepoznatljive tokom godina...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje