AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Grupa Renault ispunila je CAFE ciljeve, marka Renault je vodeća u prodaji električnih vozila u Evropi

Grupa Renault ispunila je CAFE  ciljeve, marka Renault je vodeća u prodaji električnih vozila u Evropi

„Cilj Grupe Renault jeste da napravi potpuni zaokret u poslovanju. Sada se fokusiramo na profitabilnost radije nego na prodajne količine, sa većom maržom po prodanoj jedinici vozila na svakom od naših tržišta."...

Prvi rezultati su već vidljivi u drugoj polovini 2020. naročito u Evropi gde je marka Renault napredovala na najprofitabilnijim prodajnim kanalima i ojačala vodeći položaj u segmentu električnih vozila“, rekao je Luca de Meo, CEO Grupe Renault.


S obzirom na pandemiju bolesti COVID-19, Grupa Renault doživela je pad prodaje od 21,3 % na 2.949.849 prodatih primeraka na tržištu koje beleži pad od 14,2 %. Na pad prodaje najviše su uticali stroga ograničenja i potpuni prekid prodajnih aktivnosti u ključnim zemljama u drugom tromesečju, kao i pad prodaje u četvrtom tromesečju, pre svega u Francuskoj. Treba napomenuti kako Grupa sprovodi prodajnu politiku usmerenu na povećanje dobiti u odnosu na povećanje obima prodaje.


Električna vozila: Renault, vodeća marka u Evropi


Tržište električnih automobila ubrzano raste, a Grupa Renault potvrdila je svoj vodeći položaj na evropskom tržištu električnih automobila sa ukupno 115.888 prodatih vozila, što je rast prodaje od 101,4 % u odnosu na 2019. godinu. ZOE je najprodavanije vozilo u toj klasi. Prodan je u 100.657 primeraka, što je rast od 114 %. Najveću prodaju u klasi električnih komercijalnih vozila ostvario je Kangoo Z.E. Renault Twingo Electric i Dacia Spring obogatiće ponudu električnih vozila Grupe za 2021. godinu.


Uz električna vozila, Renault od prošlog leta nudi hibridne i punjive hibridne verzije E-TECH svojih najprodavanijih modela (Clio, Captur i Mégane Grandtour). Marka je tako učvrstila položaj na tržištu hibridnih i punjivih hibridnih vozila sa više od 30.000 prodatih primeraka u Evropi, što čini 25 % ukupnih narudžbi na tržištu hibrida.
Porodici E-TECH u prvoj polovini 2021. godine će se pridružiti Renault Mégane Conquest E-TECH Hibrid, Captur E-TECH Hibrid i Mégane E-TECH Plug-in hibrid.


U Evropi


Grupa je ukupno prodala 1.443.917 vozila, što je pad od 25,8 % na tržištu koje beleži pad od 23,6 %. Renault je blago povećao tržišni udeo na 7,7 % rastom od 0,1 postotnog boda, prvenstveno zahvaljujući obnovi modela B segmenta (Clio, Captur i ZOE) i uspešnom predstavljanju ponude E-TECH.


Clio je najprodavanije vozilo u svojoj klasi u Evropi sa ukupno 227.079 prodatih primeraka. Zahvaljujući tome, Renault je povećao tržišni udeo na tržištu za privatne kupce za gotovo jedan postotni bod.


Dacia je zabeležila pad prodaje od 31,7 % na 385.674 prodatih vozila. Sandero je četvrtu godinu zaredom najprodavanije vozilo na tržištu za privatne kupce. Dacia je obnovila svoje klasike, Sandero i Sandero Stepway, i predstavila ih je krajem 2020. godine.
Dacijini novi benzinsko-plinski motori dostupni su za većinu modela u ponudi ECO-G koji čine više od 25 % ukupno prodatih vozila marke u Evropi.


Grupa je na neevropskom tržištu zabeležila pad od 16,5 %, ponajviše zbog pada prodaje od 45 % u Brazilu kao posledice okretanja najprofitabilnijim kanalima prodaje.


U Rusiji, drugom najvećem tržištu Grupe prema broju prodatih vozila, grupa Renault drži vodeći položaj sa ostvarenih 30,1 % tržišnog udela, što je povećanje od 1,2 postotna boda. Prodaja je pala za 5,5 % na tržištu koje beleži pad od 9,2 %. LADA i dalje zauzima vodeće mesto na ruskom tržištu sa tržišnim udelom od 21,5 %. LADA Granta i LADA Vesta i dalje su dva najprodavanija vozila u Rusiji. Renaultov tržišni udeo smanjen je za 0,2 postotna boda na 8 % u iščekivanju dolaska novog Dustera u prvoj polovini 2021.


Prodaja u Indiji pala je za 9,4 % na tržištu koje beleži pad od 18,8 %. Renault je tako ostvario tržišni udeo od 2,8 % (+0,3 postotna boda) zahvaljujući uspehu modela Triber. U prvoj polovini 2021. godine ponuda Renaultovih modela (Kwid, Duster, Triber) će se proširiti potpuno novim SUV-om Kiger.


Grupa je i dalje predvodnik u Turskoj čije se tržište snažno oporavlja.

#
Renault Samsung Motors ostvario je rast prodaje u Južnoj Koreji od 14,2 % na tržištu koje beleži rast od 5,5 %, i to zahvaljujući uspehu novog modela XMR koji je predstavljen u martu 2020.

 

PR

Potpuno nova Toyota Aygo X

Potpuno nova Toyota Aygo X

Potpuno nova Toyota Aygo X jedinstven je krosover u A-segmentu, dizajniran i proizveden u Evropi kako bi zadovoljio potrebe urbanog i prigradskog života u Evropi...

Peugeot 308 Nemački auto godine 2022

Peugeot 308 Nemački auto godine 2022

Žiri “Nemačkog automobila Godine” (GCOTY) je 26. oktobra 2021. proglasio novi
PEUGEOT 308 za pobednika u Compact klasi, među 11 kandidata 9 različitih
proizvođača automobila...

Škoda - pet asistencija za parkiranje bez stresa

Škoda - pet asistencija za parkiranje bez stresa

Istraživanje Arecent-a u Australiji pokazalo je da je 79% vozača reklo da pate od neke vrste stresa ili nelagode za volanom. Šta je uzrok? Longitudinalno parkiranje bilo je na prvom mestu, a gotovo 60% ispitanika ga je navelo kao najstresniji faktor...

Dacia: Vozite pametno na TNG!

Dacia: Vozite pametno na TNG!

Šta bi bilo kada bi TNG bio na glasu kao najbolje pogonsko gorivo za automobile? Treba spomenuti da je reč o gorivu čiji kvalitet nije nadaleko poznat: ekološki je prihvatljiv, pristupačan je i siguran...

Svetska premijera Toyote bZ4X

Svetska premijera Toyote bZ4X

Toyota danas predstavlja svetsku premijeru potpuno novog automobila bZ4X, prvog modela u novoj seriji bZ – beyond Zero (Preko nulte granice) – iz klase baterijskih električnih vozila (BEV)...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje