AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia i partneri sa dodatnom investicijom šire mrežu punionica IONITY

Kia i partneri sa dodatnom investicijom šire mrežu punionica IONITY

Kia je povećala svoju investiciju u mrežu IONITY, najveću evropsku mrežu za brzo punjenje električnih vozila. Kia se zajedno sa ostalim deoničarima odlučila za dodatnu investiciju u iznosu od 700 miliona evra  sa ciljem širenja ove mreže širom Evrope...

Kia i partneri sa dodatnom investicijom šire mrežu punionica IONITY

Broj punjačkih mesta IONITY će u Evropi do 2025. godine sa 1.500 porasti na 7.000
IONITY trenutno upravlja sa više od 400 punjačkih stanica za vrlo brzo punjenje sa 1.500 punjačkih mesta uz autoputeve u 24 evropske zemlje. Poslednja dodatna investicija će broj punjačkih stanica širom Evrope povećati na 1.000, dok će broj punjačkih mesta do 2025. godine porasti na oko 7.000. Biće postavljene i uz važnije magistralne puteve i u blizini većih gradova. Pored toga će postojeća punjačka mesta, koja se nalaze uz vrlo frekventne puteve gde se potrebe stalno povećavaju, takođe nadograditi novim punionicima. Ove mere će klijentima značajno skratiti vreme punjenja i čekanje na najfrekventnijim lokacijama.


Širenje će klijentima olakšati traženje vrlo brzih punionica sa snagom punjenja od 350 kW koje mogu vozila kao što je električni krosover Kia EV6 od 10 % do 80 % kapaciteta baterije napuniti za samo 18 minuta.

Kia i partneri sa dodatnom investicijom šire mrežu punionica IONITY

Koncept stanica za punjenje električnih vozila 'Oasis' za bolje iskustvo punjenja
U okviru širenja mreže IONITY želi dobiti što više sopstvenih nekretnina i sa obzirom na lokaciju sagraditi i upravljati vlastite punjačke servise. Kompanija je nedavno predstavila koncept 'Oasis' koncipiran da predstavi korisničko iskustvo punjenja budućnosti. Koncept sadrži natkrivene punjačke stanice i punjačke parkove koji se nalaze uz kafiće, restorane i trgovine kako bi omogućio dodatni komfor i bolje iskustvo punjenja.

Kia i partneri sa dodatnom investicijom šire mrežu punionica IONITY

Mreža IONITY koristi vodeći evropski standard punjenja CCS (Combined Charging System), koji struju dobija od 100 % obnovljive energije. To znači da vozači Kije koriste punionice IONITY za putovanje bez emisija štetnih gasova.


Kia će do 2026. globalno lansirati 11 novih električnih modela – krosover EV6 prvi od 7 modela na namenskoj E-GMP platformi


Kia do 2026. godine namerava da globalno lansira 11 novih električnih modela, uključujući 7 namenskih električnih. Krosover EV6 čija prodaja je širom Evrope nedavno krenula je Kijino prvo namensko električno vozilo napravljeno na potpuno novoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP). Njegovo napredno 800-voltno punjenje omogućava domet od 100 kilometara za manje od 4,5 minuta punjenja snagom od 350 kW. Sa potpuno napunjenom baterijom EV6 omogućava domet do 528 kilometara (po WLTP standardu).


PR

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje