AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Gde možete pronaći Škoda policijske automobile?

Gde možete pronaći Škoda policijske automobile?

Trenutno se na putevima u Češkoj nalazi 865 policijskih automobila treće generacije modela Škoda Octavia. Osim klasičnih blinkera, nalepnica i drugih oznaka, njihova posebna oprema uključuje i masivne cevaste okvire...

Oni su razvijeni kao alat za zaštitu policajaca tokom jurnjave automobilima, a posebno su korisni u takozvanom manevru PIT (tehnika traganja). Okvir je montiran na ojačani prednji branik, ima crni praškasti premaz i teži 19,8 kilograma. Može sigurno gurnuti s puta ili zaustaviti automobil težak do jedne tone i visok najmanje šezdeset centimetara.

Gde možete pronaći Škoda policijske automobile?

Češka policija nedavno je kupila model ŠKODA KODIAQ sa benzinskim motorom 2.0 TSI od 140 kW u kombinaciji sa sedmostepenim DSG menjačem. Ne treba ni reći da je pogon na sve točkove, što je posebno korisno u zimskim uslovima ili u nepristupačnim terenskim područjima.


Flotu upotpunjuju kombi vozila ŠKODA SUPERB s Ambition paketom opreme, 2.0 TSI motorom od 206 kW, DSG menjačem, pogonom na sve točkove i prilagodljivim podvozjem. Najveća brzina im je 250 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzavaju za 5,8 sekundi. Uz uobičajene policijske tehnologije poput blinkera i radija, opremljeni su sistemom kamera visokih performansi za čitanje registarskih oznaka vozila napred i pozadi. To omogućava policiji da, na primer, u trenutku provere status plaćanja putarine na autoputu. Veliki prtljažnik s posebnim nastavkom za potrebe saobraćajne policije služi i kao mobilna kancelarija.

Gde možete pronaći Škoda policijske automobile?

Velika Britanija


Britanske hitne službe koriste automobile sa plavim treperećim svetlima više od 110 godina. U 2020. godini ŠKODA im je isporučila 491 automobil, i to modele OCTAVIA, SUPERB i KODIAQ. Kako britanska policija ide u korak s vremenom, prvi električni ŠKODA SUV se ove godine pridružio floti. ENYAQ iV u policijskoj floti može da pređe do 535 kilometara s jednim punjenjem, a gotovo prazna baterija može se napuniti do osamdeset posto kapaciteta za 38 minuta.


Za brzu vožnju britanski policijski službenici imaju model ŠKODA OCTAVIA RS od 180 kW, koja ubrzava od nule do 60 za 6,6 sekundi. Takođe treba spomenuti posebno prilagođen KODIAQ, čiji je prtljažni prostor prilagođen za prevoz četvoronožnih pripadnika policije. Dve odvojene kutije su klimatizovane i temperaturom se može upravljati iz prednjeg dela automobila. Ako su psi u opasnosti i nije moguće otvoriti zadnji deo automobila, mogu se sigurno premestiti iz prtljažnika u kabinu automobila kroz stakleni prozor.


Novi Zeland


ŠKODA je nedavno pobedila na tenderu novozelandske policije, pa će im ove godine kompanija isporučiti 355 vozila, a sledeće četiri godine još 450 do 500 vozila godišnje. Modeli koji se isporučuju su ŠKODA SUPERB COMBI s motorima od 206 i 162 kW i ŠKODA KODIAQ koji isporučuje 132 kW. Novozelanđani razmatraju i model ŠKODA SUPERB iV sa hibridnim pogonom.

Gde možete pronaći Škoda policijske automobile?

Jermenija


Policija u glavnom gradu Jerevanu kupila je ove godine 150 ŠKODA OCTAVIA, čime je označeno prvo postavljanje vozila ŠKODA kao patrolnih automobila “na prvoj liniji” u zemlji. Automobili su opremljeni snažnijim akumulatorima, LED blinkerima, reflektorima od 360 stepeni i drugom posebnom opremom.


Bosna i Hercegovina


Sarajevska policija kupila je prvih deset ŠKODA OCTAVIA 2018. godine, a godinu dana kasnije sledilo je još stotinu za nacionalne snage.


Bugarska


Bugarska policija ima ukupno 344 modela ŠKODA RAPID, koji su posebno opremljeni akumulatorom većeg kapaciteta i snažnijim alternatorom, a svi ti delovi su standardni fabrički delovi, a ne prilagođena rešenja.


Finska


Označeni i neoznačeni ŠKODA automobili već nekoliko godina služe u Zemlji hiljadu jezera. Oko 180 automobila koristi se za policijske operacije, dok policijska uprava ima i 32 „civilna“ automobila bez policijske opreme. ŠKODA modeli koji se koriste u Finskoj su OCTAVIA i SUPERB. Lokalna policija naručuje usluge lokalnih kompanija da naprave izmene instaliranjem radara, kamera, posebnih radio uređaja i, naravno, blinkera i nalepnica.


Francuska


Modele FABIA, KAROQ, KODIAQ, OCTAVIA i SCALA koristi francuska policija, a u poslednje tri godine isporučeno je gotovo hiljadu i sedamsto vozila.


Italija


Na Apeninskom poluostrvu možete pronaći nekoliko stotina ŠKODA OCTAVIA i SUPERB prekrivenih policijskim oznakama. Italijanska policija kupila ih je gotovo hiljadu i sto od 2012. godine. Neke od zanimljivih karakteristika uključuju pregradu za automatsko oružje između prednjih i zadnjih sedišta, posebnu organizaciju opreme u prtljažniku i naprednu komunikaciju i GPS.


Izrael


Nekoliko stotina ŠKODA OKTAVIA i SUPERB je u službi izraelske policije u poslednjih pet godina, i kao patrolni i kao neobeleženi automobili.


Litvanija


Litvanijski policajci voze ŠKODA automobile od 2008. godine i nemaju lošu reč o njima. Koriste oko 200 vozila OCTAVIA, YETI i SUPERB s tradicionalnom policijskom opremom, uključujući pregradne rešetke i modifikovane zadnje delove.


Letonija


U Letoniji policija vozi 52 modela ŠKODA OCTAVIA i 37 ŠKODA SUPERB, a svi se koriste kao neoznačena vozila za kontrolu saobraćaja.


Austrija


Vozila ŠKODA deo su austrijske policijske flote od 2006. godine. ŠKODA OCTAVIA COMBI 4x4 i ŠKODA KODIAQ, takođe s pogonom na sve točkove, čine većinu voznog parka od oko hiljadu i dvesta vozila. Ostali automobili OCTAVIA i SUPERB služe kao civilna vozila. Zanimljivo je da policija automobile kupuje na osnovu trogodišnjeg do četvorogodišnjeg najma - pa je jedan od važnih faktora da je instalirana policijska oprema „neinvanzivna“ i lako se može ukloniti bez traga.


Srbija


Više od dve hiljade i petsto vozila ŠKODA OCTAVIA i SCALA opremljenih opremom za zvučnu i svetlosnu signalizaciju ili posebnim radio aparatima može se pronaći i na putevima u Srbiji.


Španija


Desetine ŠKODA OCTAVIA i KAROQ godišnje su isporučivani španskoj policiji od 2018. godine.


Ukrajina


Modeli ŠKODA RAPID, OCTAVIA, SUPERB i KODIAQ mogu se videti na putevima u Ukrajini. Ukrajinska policija preuzela je više od hiljadu i dvesta automobila u poslednje tri godine.


PR

Mazda potvrdila imena modela proširene SUV ponude

Mazda potvrdila imena modela proširene SUV ponude

Mazda Motor Corporation je danas objavila planove za proširenje svoje ponude SUV-ova od 2022. nadalje. Dva nova modela iz grupe velikih proizvoda*1, Mazda CX-60 i Mazda CX-80, biće predstavljeni na evropskom tržištu u sledeće dve godine...

Toyota obeležava 50 godina proizvodnje u Evropi

Toyota obeležava 50 godina proizvodnje u Evropi

Pre 50 godina, otvaranjem malog pogona za sklapanje vozila u Portugalu, u saradnji s lokalnom kompanijom Salvador Caetano, Toyota je postavila temelje svoje uspešne evropske priče. To je bila prva proizvodna lokacija, poznata kao fabrika Ovar...

Provereni polovnjaci u AK Kole

Provereni polovnjaci u AK Kole

Nestašica novih automobila, kako u Srbiji, tako i na tržištima širom sveta izazvana smanjenom produkcijom vozila zbog nedostatka nekih vitalnih komponenti, odrazila se na povećanu potražnju polovnjaka...

Škoda Auto osvojila nagradu COMPANYBEST 2020

Škoda Auto osvojila nagradu COMPANYBEST 2020

Najveći nezavisni evropski automobilski žiri Autobest dodelio je kompaniji Škoda Auto nagradu „COMPANYBEST 2020“. Međunarodni novinari iz 32 zemlje prepoznali su snažan razvoj češkog proizvođača automobila na brojnim međunarodnim tržištima, kao i njegovu implementaciju inovativnih koncepata u proizvodnji...

Esapekka Lappi - Rally Sweden 2024
Slika nedelje