AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mercedes-Benz Vision EQXX – podiže električni domet i efikasnost na potpuno novi nivo

Mercedes-Benz Vision EQXX – podiže električni domet i efikasnost na potpuno novi nivo

Domet i efikasnost su postavljeni da definišu električnu eru. Izvanredan domet učiniće električne automobile pogodnim za svako putovanje i ubrzaće njihovo prihvatanje...

Mercedes-Benz Vision EQXX – podiže električni domet i efikasnost na potpuno novi nivo

Izuzetna efikasnost će stvoriti pravi krug smanjenja veličine baterije i težine, omogućavajući nam da idemo dalje. Mercedes-Benz je odlučan da predvodi ovaj trend. Već vodimo u stvarnom dometu sa modelom EQS snage 245 kW (kombinovana potrošnja električne energije prema WLTP: 19,8-15,7 kWh/100 km; CO2 emisija: 0 g/km), što je dokazano nedavnim Edmundsovim testom gde je EQS 450+ je prešao 422 milje sa jednim punjenjem, 77 milja dalje od bilo kog drugog automobila koji je prethodno testiran.


Ali Mercedes-Benz se ne zaustavlja na tome. Vođeni idejom o nultom uticaju na našu planetu i veoma odgovornom korišćenju zelene energije, inspirisali smo naše inženjere da idu više i dalje. Oni intenzivno rade na podizanju dometa i efikasnosti na potpuno novi nivo. VISION EQXX rezultat je misije koju smo postavili da probijemo tehnološke barijere širom sveta i da podignemo energetsku efikasnost na nove visine. On pokazuje dobitke koji su mogući kroz preispitivanje osnova iz temelja. Ovo uključuje napredak u svim elementima njegovog najsavremenijeg električnog pogona, kao i inženjersko korišćenje lakih i održivih materijala. Zajedno sa nizom inovativnih i inteligentnih mera efikasnosti, uključujući napredni softver, VISION EQXX nam omogućava da istražimo nove granice efikasnosti.

Mercedes-Benz Vision EQXX – podiže električni domet i efikasnost na potpuno novi nivo

„Mercedes-Benz VISION EQXX je način na koji mi zamišljamo budućnost električnih automobila. Pre samo godinu i po dana, započeli smo ovaj projekat koji vodi do najefikasnijeg Mercedes-Benza ikada napravljenog – sa izuzetnom potrošnjom energije od manje od 10 kWh na 100 kilometara. Ima domet veći od 1.000 kilometara sa jednim punjenjem koristeći bateriju koja bi stala čak i u kompaktno vozilo. VISION EQXX je napredan automobil u toliko dimenzija – i čak izgleda zapanjujuće i futuristički. Time se naglašava kuda ide cela naša kompanija: Mi ćemo praviti najpoželjnije električne automobile na svetu”, izjavio je Ola Kallenius, predsednik Upravnog odbora kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG


VISION EQXX– dizajniran za put do elektromobilnosti


Postoji razlog zašto su putovanja bila kamen temeljac kulture najmanje 70 godina, pričajući priče sa autoputa u knjigama, filmovima i muzici. Putovanje definiše slobodu, individualnost, sam duh automobila i sveta koji prolazi. Izaberite mesto na mapi - i vozite. Budite u skladu sa asfaltom i automobilom. Ovaj poriv za istraživanjem, otkrivanjem i uživanjem u svetu iza našeg horizonta deo je onoga što znači biti čovek. To je pionirski duh koji spaja viziju sa upornošću da se to ostvari.


Put do električne mobilnosti je putovanje drumom; koliko uzbudljivo, toliko i izazovno, koliko nepoznato, toliko i izvesno. Mercedes-Benz VISION EQXX je vozilo dizajnirano za to putovanje. Odgovara progresivnim zahtevima moderne generacije kupaca za i emocionalnost kroz inovacije. Deo dalekosežnog tehnološkog programa, ovaj softverski definisan istraživački prototip su projektovali žene i muškarci sa kreativnošću, genijalnošću i odlučnošću da isporuče jedan od najefikasnijih automobila na planeti – u svakom pogledu. To su uradili koristeći najnoviju digitalnu tehnologiju, agilnost start-up-a i brzinu Formule 1.

Rezultat je remek-delo efikasnosti koje će, na osnovu internih digitalnih simulacija u stvarnim saobraćajnim uslovima, moći da pređe 1.000 kilometara sa jednim punjenjem sa izuzetnom potrošnjom energije manjom od 10 kWh na 100 kilometara (efikasnost veća od 6 milja po kWh).


Cepajući knjigu pravila automobilskog inženjerstva, Mercedes-Benz je napravio softverski vođen električni automobil koji redefiniše putovanje u električnoj eri. Istovremeno, predstavlja veoma progresivnu interpretaciju osnovnih Mercedes-Benz principa modernog luksuza i senzualne čistoće. Umesto da jednostavno poveća veličinu baterije, internacionalni tim sa više funkcija fokusirao se na maksimiziranje efikasnosti na velikim udaljenostima. Izvukli su sve prednosti u efikasnosti pogona, gustini energije, aerodinamici i laganom dizajnu.


„Tehnološki program iza modela VISION EQXX će definisati i omogućiti buduće Mercedes-Benz modele i karakteristike“, kaže Markus Schäfer, član upravnog odbora kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, glavni tehnološki direktor odgovoran za razvoj i nabavku. „Kao "ideal" automobila, VISION EQXX uspostavlja Mercedes-Benz kao brend koji spaja luksuz sa tehnologijom u svetu automobila i šire. A način na koji smo ga razvili je revolucionaran kao i samo vozilo. Projekat VISION EQXX je video kako zajedno rade najbolji umovi iz naših centara za istraživanje i razvoj zajedno sa inženjerima iz naših programa Formule 1 i Formule E. Oni dokazuju da inovacije iz motosporta – gde su pogonski agregati već visoko elektrifikovani – imaju neposrednu važnost za razvoj drumskih automobila. Mi izazivamo trenutne razvojne procese inovativnim duhom i razmišljanjem van okvira. Ovo je zaista put napred.”

 

 


VISION EQXX je uzbudljiv, inspirativan, ali potpuno realističan put napred za tehnologiju električnih vozila. Pored svoje revolucionarne energetske efikasnosti, nudi smislene odgovore na goruća pitanja. Na primer, održivi materijali u celini značajno smanjuju ugljenični otisak. Njegov UI/UX karakteriše radikalno novi jednodelni displej koji oživljava sa grafikom u realnom vremenu koja reaguje i obuhvata celu širinu vozila. Ostali elementi UI/UX-a pomažu automobilu i vozaču da rade zajedno kao jedno, pa čak koriste tehnologiju koja oponaša rad ljudskog mozga. A softverski vođen razvojni proces revolucioniše način na koji su električni automobili dizajnirani.


Ovaj automobil je jedan od rezultata tekućeg programa koji donosi nacrt za budućnost automobilskog inženjerstva. Mnoge njegove karakteristike i razvoj se već integrišu u proizvodnju, uključujući sledeću generaciju MMA – Mercedes-Benz modularne arhitekture za kompaktne i srednje automobile.

 

 

 


VISION EQXX: glavne karakteristike


Automobil sa misijom – najefikasniji Mercedes-Benz ikad napravljen


Efikasnost znači postići više rezultata sa manje uloženog. VISION EQXX je prepun poboljšanja efikasnosti koja pomeraju okvire mešavinom napredne tehnologije i talentovanog timskog rada. Ishod je prototip koji pruža veći domet uz utrošak manje energije, opipljiviji luksuz i pogodnost sa manjim uticajem na prirodu, i više električne mobilnosti sa manje otpada. Niz digitalnih alata i softverski pristup takođe su isporučili više automobila za manje vremena.


#EnergyWizard: Sve u svemu, inženjerska dostignuća efikasnosti su donela zapanjujuću potrošnju energije od manje od 10 kWh na 100 km (efikasnost veća od 6 milja po kWh)


#ElectricDrive: Radikalno novi sistem dizajniran i napravljen u kompaniji – postiže referentnu efikasnost od 95% od baterije do točkova


#RangeBuster: Više od 1.000 km (preko 620 milja) sa jednim punjenjem na javnim putevima stavlja tačku na problem dometa


#EnergyDensity: Sa stručnim inženjeringom i razmišljanjem iz Formule 1, naši hemičari baterija su ugurali energiju modela EQS u dimenzije kompaktnog automobila. Baterija u VISION EQXX drži skoro 100 kWh energije, ali ima 50% manje zapremine i 30% je lakša od paketa u modelu EQS.


#AeroChamp: Dizajneri eksterijera i aerodinamičari isporučili su #benchmark koeficijent otpora od cd 0.17


#SustainableMaterials: Održivi materijali - Inovativni reciklirani i biljni materijali uklanjaju otpad sa deponije i smanjuju ugljenični otisak

 

 


#UpliftMindset: Pionirski tim Mercedes-Benz inženjera je radio sa najbržom trkačkom laboratorijom na svetu u pogonima visokih performansi (High Performance Powertrains - HPP) i Mercedes-Benz Grand Prix (MGP) kako bi konstruisao visoko efikasan i kompaktan električni pogon i lagano kućište baterije


#BionicEngineering: Inspirisani prirodnim oblicima i u partnerstvu sa inovativnim start-up-ovima, inženjeri su koristili napredne digitalne alate da smanje težinu i otpad uklanjanjem viška materijala uz pomoć 3D štampanja


#RollingEfficiency: Pneumatici sa ultra-malim otporom kotrljanja sa optimizovanom aerodinamičkom geometrijom u kombinaciji sa laganim točkovima od magnezijumske legure za veći domet


#BrakingLightly: Lagani kočioni diskovi napravljeni od legure aluminijuma odlično odgovaraju modelu VISION EQXX i pomažu u smanjenju težine


#EfficiencyOnTheRoad: Samonoseća šasija razvijena samo za električni model sa laganim F1 podkonstrukcijom donose efikasnost iz trka na drum.


#SolarPower: Ultra tanki krovni paneli napajaju sistem baterija za do 25 km dodatnog dometa


#HumanMachineMerge: Intuitivno i inteligentno korisnički interfejs i korisničko iskustvo sa uputstvima i pomoći za efikasnu vožnju donose još bližu harmoniju električnog doba


#SensualPurity: Etika EV dizajna spolja i unutra potpuno fokusirana na iskazivanje uloge "ideal" vozila potpuno električne budućnosti.


#FastTechProg: Od praznog parčeta papira do druma za svega 18 meseci. VISION EQXX je deo tehnološkog programa koji može da prilagodi inovativne tehnologije za serijsku proizvodnju brže nego ikada


#Transformation: VISION EQXX demonstrira Mercedes-Benz transformaciju u potpuno električnu i softversku kompaniju


#SoftwareDriven: Pristup zasnovan na softveru ključ uspeha u postizanju ciljeva efikasnosti i brzog procesa razvoja, uključujući revolucionarni sistem upravljanja baterijama.


#GlobalResponsibleLeadership: VISION EQXX ubrzava cilj Mercedes-Benza do „Lead in Electric“ i postavlja standarde u održivoj mobilnosti.


VISION EQXX: tehnički podaci


Sadržaj energije baterije, upotrebljiv kWh <100
Max. napon sistema Volts >900
Potrošnja energije kWh/100 km
(miles/kWh) <10
(>6)
cd vrednost 0.17
Maksimalna snaga kW ~150
Međuosovinsko rastojanje cm 280
Bruto težina vozila kg ~1,750

 

PR

Kia EV6 i Kia Carnival dobitnici nagrade GOOD DESIGN 2021

Kia EV6 i Kia Carnival dobitnici nagrade GOOD DESIGN 2021

Kia je osvojila dve prestižne dizajnerske nagrade za svoja 2 najnovija modela. Novi električni crossover Kia EV6 i četvrta generacija monovolumena Kia Carnival su osvojili najviša priznanja na godišnjim nagradama GOOD DESIGN Awards, u kategoriji 'Transport'...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje