AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Godišnji promet je takođe dostigao istorijskih 14,333 milijarde evra, 31,0% više nego 2022 (10,941 milijardi). Ovi rezultati potvrđuju snagu kompanije i uspeh njene strategije transformacije.


"Ostavljamo iza sebe godinu u kojoj je SEAT S.A. ostvario najbolje finansijske rezultate u svojoj 73 godine dugoj istoriji, osiguravajući da naša kompanija nastavi putem ka profitabilnijoj budućnosti", rekao je Wayne Griffiths, CEO SEAT-a i CUPRA-e. " 2023. godina bila je godina velikih kontrasta za automobilsku industriju i za našu kompaniju, ali smo nastavili da plovimo morem neizvesnosti dok prolazimo kroz najveću transformaciju u našoj istoriji."
2023: Potvrda snage SEAT S.A. Nakon suočavanja sa izazovima u prethodnim godinama, uključujući rastuće troškove sirovina, inflaciju i uticaj rata, stabilizacija lanca snabdevanja u 2023. godini dovela je do povećanja proizvodnje i isporuka. To je omogućilo SEAT S.A. da isporuči 519.176 automobila (2022: 385.592), što je porast od 35,3% u poređenju sa prethodnom godinom. CUPRA je još jednom oborila rekorde sa 230.739 isporuka, što je porast od 50,9% u odnosu na 2022. godinu (152.896). Brend SEAT se, s druge strane, vratio dvocifrenom rastu sa 288.437 isporuka (2022: 232.696; +24,0%).


"U 2023. godini, SEAT S.A. napravio je veliki korak na svom putu transformacije: ciljali smo na značajno poboljšanje, i to smo uspeli da postignemo. Postigli smo rekorde u prometu i operativnom profitu. To savršeno odražava pozitivne efekte rasta volumena brenda CUPRA i oporavka volumena brenda SEAT, kao i značaj napretka koji smo postigli sa našim Programom za poboljšanje performansi", izjavio je potpredsednik za finansije i IT u SEAT S.A.


Ulaganje u brend SEAT


Gledajući u budućnost, SEAT S.A. ima strategiju za održavanje profitabilnog rasta kompanije. Brend SEAT će igrati ključnu ulogu u tome i kompanija će lansirati poboljšane plug-in hibridne i štedljive automobile brenda SEAT. Arona i Ibica će doživeti fejslifting 2025. godine, a u narednim mesecima, brend će lansirati ažuriranu i poboljšanu verziju SEAT Leon-a, koja sadrži tehničke i tehnološke nadogradnje. Ateca će takođe biti ažurirana i njen životni ciklus će biti produžen.


„Želimo da brend SEAT vratimo tamo gde mu je mesto, nastavljajući dvocifreni rast od prošle godine novim ulaganjima u brend i njegove modele. Takođe razmatramo šta možemo da isporučimo u svetu električne energije pod brendom SEAT. Kada je u pitanju SEAT, obećavam vam da najbolje tek dolazi“, dodao je Wayne Griffiths.


Novo poglavlje za brend CUPRA


CUPRA ulazi u novo poglavlje u svojoj istoriji. Ova godina označava početak njene najveće ofanzive proizvoda do sada, lansiranjem novih heroja za novu eru. Ove godine je predstavljen CUPRA Tavascan, drugi potpuno električni model brenda, i CUPRA Terramar, njegov elektrificirani SUV. CUPRA je takođe najavila nove i ažurirane verzije svojih modela Leon i Formentor, koji će biti uskoro predstavljeni.


Putovanje elektrifikacije u Martorelu se nastavlja


SEAT S.A. je posvećen elektrifikaciji i kao deo projekta Future: Fast Forward, nastavlja da napreduje u svojoj ambiciji da pretvori Španiju u centar električne mobilnosti u Evropi. Kompanija već gradi svoju fabriku za montažu baterijskih sistema u Martorelu, a u septembru će započeti transformaciju linije u svojim pogonima uoči proizvodnje modela CUPRA Raval i Volkswagen ID.2aII.


Baveći se izazovima tržišnog prihvatanja električnih vozila u Španiji, Wayne Griffiths je istakao da je informisanje kupaca da su električna vozila deo rešenja za održivu mobilnost, a ne deo problema ključno, zajedno sa poboljšanjima oporezivanja i podsticajima za kupovinu električnih vozila i jačanje infrastrukture za punjenje.


Rastuća inflacija, visoke kamatne stope, politička nestabilnost i sukobi predviđaju izazovnu godinu koja je pred nama. Međutim, podstaknuti rastom brenda SEAT i predstojećim lansiranjem modela CUPRA Leon i Formentor, kao i potpuno novih CUPRA Tavascan i Terramar, 2024. izgleda da će biti još jedna značajna godina za kompaniju.


PR

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Dobro pozicionirani u odnosu na konkurenciju: Na brojnim najnovijim uporednim testovima, premium gume kompanije Hankook impresioniraju svojom udobnošću i sigurnošću, a prema pisanju specijalizovanih medija, pružaju i odličan odnos cene i performansi...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje