AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Istražite Švedsku: Testiranje 4×4 Škoda modela na snegu i ledu

Istražite Švedsku: Testiranje 4×4 Škoda modela na snegu i ledu

Škoda Auto istražuje Švedsku! Češki proizvođač automobila organizuje događaj 4×4 Winter Experience u centralnoj Švedskoj...

Istražite Švedsku: Testiranje 4×4 Škoda modela na snegu i ledu

Kompletan portfolio Škoda modela sa pogonom na sva četiri točka, uključujući potpuno električnu seriju Enyaq iV, biće predstavljen u kraljevstvu skoro 100.000 jezera, koje se takođe može pohvaliti dobro razvijenom industrijom i vodećim svetskim sektorom održive energije. Učesnici će uživati u vožnji slikovitim predelima, s netaknutom prirodom i uzbudljivim aktivnostima vožnje automobila na zaleđenom jezeru. Vrhunac događaja biće suvožnja modela Fabia RS Rally2 i pokušaj obaranja svetskog rekorda za najduži kontinuirani drift na ledu sa modelom Enyaq RS iV.


Švedska ima uspešnu ekonomiju, sa efikasnim šumama i industrijom. Polovina zemlje prekrivena je šumama, a poljoprivredne površine čine oko 10% ukupne površine. Švedski krajolik, koji je relativno ravan, prošaran je s gotovo 100.000 jezera, stvarajući obilne zalihe vode. U centralnoj pokrajini Jämtland, grad Östersund se nalazi na obali petog po veličini jezera u zemlji, Storsjön. Tamo i na obližnjem ostrvu Frösön, Škoda Auto je domaćin događaja 4×4 Winter Experience. Univerzitetski grad Östersund, sa oko 50.000 stanovnika, dobro je poznat kao mesto za zimske sportove poput biatlona i brzog klizanja.

Istražite Švedsku: Testiranje 4×4 Škoda modela na snegu i ledu

Švedska poslednjih godina prolazi kroz veliku energetsku tranziciju, s naglaskom na proizvodnju s niskim nivoom ugljenika. U prvoj polovini 2022. bila je najveći izvoznik električne energije u Evropi s izvozom od 16 teravat-sati električne energije. Električna energija u Švedskoj dolazi uglavnom iz nuklearnih elektrana, hidroelektrana i biogoriva. Proizvodnja energije s niskim nivoom ugljenika može značajno da smanji emisije zagađivača u većem delu severne Evrope. U isto vreme, Švedska značajno povećava efikasnost industrijske proizvodnje: uprkos činjenici da industrija kontinuirano raste, trenutna potrošnja energije otprilike je ista kao i 1980-ih, kada je industrijska proizvodnja u Švedskoj bila dosta niža.


Švedski pristup takođe je inspiracija za Škoda Auto. Održivost je jedna od ključnih tema Next Level – Škoda Strategy 2030: dosledno promovisanje klimatski neutralne mobilnosti i proizvodnje i smanjenje CO₂ emisije Škoda flote u periodu između 2020. i 2030. godine.

Istražite Švedsku: Testiranje 4×4 Škoda modela na snegu i ledu

4×4 Winter Experience ponudiće test vožnje celokupnog portfolija Škoda modela s pogonom na sve točkove – s vozilima iz serije modela Octavia, Karoq, Kodiaq i Superb, kao i 80x i RS verzijama potpuno električnog Enyaq iV i Enyaq Coupé iV. Test vožnje odvijaće se na živopisnim rutama s minimalnim uticajem na prirodu. Na zaleđenom jezeru biće organizovane ekskluzivne aktivnosti: vežbe kočenja, slalom, staza za upravljanje i drifting. Uz uključenost Škoda Motorsport tima, učesnici će čak imati priliku da iskuse njihov novi model, Fabia RS Rally2, kao suvozači. Novinari će moći da se voze sa poznatim vozačima kao što su Andreas Mikkelsen i Emil Lindholm.

Istražite Švedsku: Testiranje 4×4 Škoda modela na snegu i ledu

Kao vrhunac događaja, Škoda namerava da obori rekord u najdužem neprekidnom driftingu na ledu i takođe postavi novi rekord u najdužem neprekidnom driftingu na ledu u električnom vozilu – s novopredstavljenim modelom Enyaq RS iV.


Škoda Motorsport i Škoda timovi koji rade na tehničkom razvoju serijskih vozila redovno odlaze u Švedsku kako bi testirali svoje automobile, čak i u fazi prototipa. Međutim, ostale skandinavske zemlje nisu izostavljene. Poslednji sličan događaj, fokusiran na portfolio modela s pogonom na sva četiri točka, održan je u Finskoj 2018. Sada je vreme za još jedan krug test vožnji.


PR

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje