AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota Corolla 2023

Toyota Corolla 2023

Malo je automobila koji mogu da imaju bolje preduslove za uspeh od Toyote Corolle, modela čija se oznaka našla na više vozila širom sveta od bilo koje druge...

Iako Corolla postoji već više od pola veka, uvek je išla u korak s promenama u potrebama i sklonostima vozača. Taj recept je omogućio svetski rekord u prodaji koji je rezultirao sa više od 50 miliona vozila u 12 generacija od 1966. godine.


Izuzetna sposobnost prilagođavanja vremenu jednako se potvrđuje i danas kada stiže najava nove Corolle. Dok su vidljive izmene spoljašnjosti i unutrašnjosti zapravo evolucija dizajna 12. generacije Corolle, dotle su značajnije promene napravljene u pogonskom sistemu i elektronici.


S osveženim izgledom i uvođenjem pete generacije hibridno-električne tehnologije, ali i sveobuhvatnim unapređenjem digitalnog korisničkog iskustva i proširenim opsegom Toyotinih T-Mate bezbednosnih i pomoćnih funkcija, nova Corolla je spremna da osnaži svoju ulogu najznačajnijeg modela Toyote u Evropi. Njena trajna privlačnost ogleda se u činjenici da je Corolla osvojila najveći tržišni udeo u Evropi u svojoj istoriji i drugi je Toyotin najprodavaniji model na kontinentu.

Toyota Corolla 2023

Postoji „Corolla za svakoga“ jer su u ponudi verzije Hatchback, Touring Sports i Sedan. Njima će se u drugoj polovini godine pridružiti i SUV – Corolla Cross. Tako širok izbor modela omogućava da se lokalno najtraženiji tipovi karoserije ponude na različitim tržištima širom Evrope, a svaka od verzija odlikuje se istim, visokim nivoom kvaliteta dizajna i tehnologije.


Corolla takođe zadržava prednost u odnosu na konkurenciju jer je jedini model u svom segmentu koji nudi potpunu hibridno-električnu snagu, tehnologiju koja pruža efikasnost u potrošnji goriva i mogućnost vožnje bez emisija, što su postali prioriteni zahtevi kupaca.


SAVREMEN DIZAJN


Svaka karoserijska verzija Corolla je prepoznatljiva i privlačna. Nova gama dobija prefinjeniji i savremeniji izgled, počevši od promene rešetke prednje maske, izmenjenih okvira svetala za maglu i dizajna aluminijumskih točkova. Bogatiji paketi opreme modela Hatchback i Touring Sports dobijaju nova bi-LED prednja svetla, dok najviši nivo opreme podrazumeva adaptivni sistem dugih svetala (AHS).


Izbor boja eksterijera uključuje tri nova tona koji su inspirisani aktuelnim trendovima u arhitekturi, dizajnu proizvoda i modi. Plava boje kleke (Juniper Blue) je nova ključna boja za Hatchback i Touring Sports, sa živim, presijavajućim efektom. Kada se gleda izbliza, otkriva crvene nijanse koji stvaraju osvežavajući utisak, s finim nijansiranjem. Sedan će dobiti novu zelenu boju (Midnight Teal), s elegantnom završnom obradom koja otkriva poseban efekat nijanse kada se posmatra iz odgovarajućeg ugla. Metalik siva (Metallic Grey), boja dostupna za sve verzije karoserije, vanvremenska je nijansa koja je veoma popularna, a njena privlačnost je naglašena primesom tamnosrebrnih perlica.

Toyota Corolla 2023

U unutrašnjosti, atmosfera je još modernija i prestižnija, s vrhunskom novom grafikom, ukrasima i utisnutim detaljima koji daju trodimenzionalnu dubinu i taktilnu privlačnost presvlaka, površina i završnih elemenata. Kombinaciju opreme i presvlaka sedišta prate nove teme sa nazivima Dark i Light Harmony (u zavisnosti od tipa karoserije) (2), sa usklađenim bojama i završnom obradom koji u kabini stvaraju savremen, elegantan osećaj.

PETA GENERACIJA TOYOTINE HIBRIDNO-ELEKTRIČNE TEHNOLOGIJE (1)


Nova Corolla ima petu generaciju Toyotinog, vodećeg u svetu, potpuno hibridno-električnog sistema sa samopunjenjem.


Kao i kod akteulnog modela, dostupni su 1,8 i 2,0-litarski hibridni sistemi. Oba su poboljšana značajnim izmenama motora i elektro motora čime se iskustvo u vožnji unapređuje dodatnom snagom, moćnijim performansama i voznim karakteristikama, uz istu ili nižu emisiju CO2 (u zavisnosti od pogonskog sklopa). Kontrolna jedinica snage (PCU) i motor menjača su doživeli konstrukcione promene, dok je litijum-jonska baterija još snažnija, a ipak manja i lakša (masa je smanjena za do 18 kg, u zavisnosti od pogonskog sklopa).

 


Ukupna snaga 1,8-litarskog sistema je 140 KS, što dovodi do smanjenja vremena potrebnog za ubrzanje od 0-100 km/h za 1,7 sekunde - na 9,2 sekunde. Uprkos ovom povećanju performansi, očekuje se da će emisija CO2 ostati nepromenjena, odnosno 102 g/km. Kod sistema od 2,0 litara, ukupna snaga je porasla na 196 KS i skoro pola sekunde je smanjeno vreme ubrzanja od 0-100 km/h, koje sada iznosi 7,5 sekundi. Očekuje se i smanjenje emisije CO2 za 3 g/km u prosečnom ciklusu, na 107 g/km.

Toyota Corolla 2023

POBOLJŠANE VOZNE KARAKTERISTIKE I OSEĆAJ PRILIKOM UBRZANJA


Načinjene su i dodatne izmene radi dostizanja ubrzanja koje će vozaču pružiti prirodniji i bolji odziv automobila. Ranije je fokus bio na linearnom ubrzanju: sada je ponovno podešavanje hibridne kontrole omogućilo ubrzanje koje preciznije prati komande vozača i upotrebu papučice gasa, proizvodeći odgovarajući pritisak G sile i intuitivan osećaj. To je postignuto smanjenjem brzine obrtaja motora tokom ubrzanja. Buka pogonskog sklopa pri ubrzanju je takođe utišana.


KORISNIČKO ISKUSTVO


Nova Corolla je bogatija i za Toyotine najnovije digitalne i multimedijalne funkcije, predviđene za bolje korisničko iskustvo, i unapred su spremne za budućnost, tako da se nova rešenja i nadogradnje mogu uvesti uz besprekorna ažuriranja preko interneta.
Uvećani multimedijalni ekran od 10,5 inča prikazuje grafiku u visokoj rezoluciji, ima ekran koji sprečava odsjaj i obezbeđuje odličnu vidljivost u svim uslovima osvetljenja. Počevši od srednjeg paketa opreme (2), tabla sa vozačevim instrumentima je doživela transformaciju ugradnjom kombimetra – elektronske instrument table dijagonale 12,3 inča, koja se može prilagoditi željama vozača za rad u četiri različita režima: Casual, Smart, Sport i Tough.


Automobili će imati obezbeđeno potpuno četvorogodišnje korišćenje sistema Toyota Smart Connect ili Toyota Smart Connect+ (zavisno od paketa opreme modela), koji omogućavaju pristup „uvek uključenoj” internet navigaciji i informacijama u realnom vremenu o stanju u saobraćaju i putovanju.


Vozač takođe može da koristi novi glasovne komande ugrađene u vozilo uz asistenciju pomoćnika koji prepoznaje prirodne, razgovorne zahteve za upravljanje multimedijom ili funkcijama vozila kao što su otvaranje ili zatvaranje prozora.
Takođe, brojni daljinski servisi su dostupni pomoću aplikacije MyT, omogućavajući vozačima da koriste svoj pametni telefon za zaključavanje ili otključavanje automobila, da upravljaju kontrolom klima uređaja za zagrevanje ili hlađenje kabine pre putovanja, ili da aktiviraju trepćuća svetla i lociraju svoje vozilo.

 


UNAPREĐENA BEZBEDNOST I SISTEMI ZA POMOĆ VOZAČU


Nova Corolla je opremljena tehnologijom Toyota T-Mate, koja objedinjuje najnoviju generaciju Toyotinog Safety Sense paketa s drugim aktivnim sistemima za pomoć u vožnji i parkiranju, što ne samo da čine vožnju lakšom i bezbednijom, već pomaže u zaštiti svih putnika u vozilu i drugih učesnika u saobraćaju.


Poboljšanja u radu i funkcionalnosti sistema uključuju prigušenje ubrzanja (Acceleration Suppression), koje reaguje na iznenadno dodavanje gasa kada se vozi malom brzinom; zatim, tu je podrška za izbegavanje sudara pri skretanju na raskrsnici, pomoć za upravljanje u hitnim situacijama (Emergency Steering Assist) koja sada može da reaguje na vozila koja dolaze iz suprotnog pravca, zatim izbegavanje bočnog sudara i smanjenje brzine u krivini. Bežična ažuriranja softvera će održavati funkcije ažurnim i omogućiti da se tokom životnog veka vozila dodaju nove čim postanu dostupne.


Toyotin T-Mate ima i sistem za pomoć pri bezbednom izlasku iz automobila (Safe Exit Assist) koji će poslati upozorenje ako otkrije otvaranje vrata na putanji drugog vozila ili bicikliste koji se približava sa zadnje strane. Tu je i novi podsetnik na zadnja sedišta (Rear Seat Reminder) koji upozorava vozača da će možda morati da proveri da li je nešto ostavio na zadnjim sedištima pre nego što napusti automobil.


COROLLA GR SPORT


Od svog prvog pojavljivanja 2020. godine, verzija GR SPORT je veoma uspešno delila svoj sportski karakter sa Corollom, obogaćujući karakteristike automobila, posebno u privlačenju novih kupaca Toyotinom brendu. Do danas je prodato više od 20.000 vozila te verzije.


Inspirisan TOYOTA GAZOO RACING duhom, GR SPORT ima moćniji izgled koji naglašava oštar, dinamičan stil Corolle, sa jedinstvenim elementima spoljašnjeg i unutrašnjeg dizajna.
Nova Corolla GR SPORT ima mašinski obrađene aluminijumske naplatke novog dizajna, dijagonale 18 inča, izmenjeni zadnji branik, kao i zaštitni panel ispod vozila. Sedišta u verzijama Hatchback i Touring Sports imaju drugačiju završnu obradu, sa GR logotipom utisnutim u naslon za glavu, ali i novim, diskretnim šestougaonim motivom na srebrnim trakama duž ivice sedišta i bočnih oslonaca. GR logotip je takođe dodat i na dugme za startovanje.


Nova Corolla će se naći u prodaji u Evropi tokom prvog kvartala 2023.

(1) Svi podaci su okvirni i podložni su homologaciji.
(2) Paketi opreme mogu se razlikovati na svakom tržištu. Za detaljnije informacije molimo vas da se obratite lokalnom Toyotinom distributeru.


PR

COTY 2024: poznato 7 finalista

COTY 2024: poznato 7 finalista

Iako je udeo električnih automobila u prodaji novih automobila u Evropi dostiže manje od 15 % tržišta, na listi finalista za COTY 2024 ne nalazi se nijedan model koji ne može da radi na baterije. I prvi put se automobil poreklom iz Kine nalazi na ovoj prestižnoj listi...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje