AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Zajedničko izazivanje konvencionalnog: 30 godina saradnje Mazde i Bose-a

Zajedničko izazivanje konvencionalnog: 30 godina saradnje Mazde i Bose-a

Mazda i Bose su počeli da surađuju pre 30 godina na Mazdi RX-7 treće generacije. 1991. godine označila je početak tehnološkog partnerstva koje do sada obuhvata tri decenije i brojne modele automobila...

Otkad su Mazda i Bose pre trideset godina prvi put počeli zajedno da rade na trećoj generaciji Mazde RX-7, ove dve kompanije su nastavile da sarađuju na inovativnim vrhunskim rešenjima ozvučenja koja doprinose vrhunskom doživljaju vožnje. Snaga zvuka i užitak u vožnji zajedno daju izvanredno i zanimljivo iskustvo koje putnicima omogućuje da osete sve akustične detalje i emocionalni uticaj koncerta uživo u vlastitom automobilu.


Mazda RX-7: Gde je sve počelo


Snažan bas i impresivan zvuk - to su zahtevi koje su sebi postavili audio inženjeri koji su radili na Mazdi RX-7 FD. U potrazi za izuzetnim audio performansama koje bi mogle da odgovaraju ovim premium standardima, tim koji je vodio Ryoji Oe naišao je na Bose-ov sistem Acoustic Wave Cannon. Sistem za reprodukciju basa koji se sastoji od cevi dugačke 3,6 metara sa snažnim niskotoncem pružio je upravo ono što je Mazda tražila, a dve kompanije su počele da rade integrišući tehnologiju zvučnika u automobil. I dok se zadatak u početku činio nepremostivim, genijalan sistem preklopa i zavoja omogućio je inženjerima Bose-a i Mazde da upakuju dugu cev u zadnji deo automobila bez kompromisa sa prostorom ili kvalitetom zvuka. “Tehnologija Acoustic Waveguide i RX-7 stvarali su muziku bez napora”, priseća se Mike Rosen, glavni inženjer u Bose Automotive Systems, koji je bio uključen u projekat; uspeh koji je započeo tekuću misiju donošenja vrhunskog zvuka u mnoge Mazdine modele.


Mazda MX-5: Krov dole, zvuk gore


Jedna od izazovnih prekretnica na ovom putu bio je Mazdin najpoznatiji model do sada, Mazda MX-5. Pružanje odličnog kvaliteta zvuka u kabrioletima kada je krov spušten bio je izazov za proizvođače automobila i dizajnere zvuka širom sveta, ali Mazda i Bose su došli do inovativnog rešenja. EQ prekidač automatski prilagođava postavke zvuka kada je krov spušten, a UltraNearfield zvučnici ugrađeni direktno u naslone za glavu sedišta omogućuju impresivno iskustvo slušanja čak i kad je krov otvoren. Dalje, Boseova tehnologija AudioPilot za kompenzaciju šuma kontinuirano prati buku u okolini i automatski prilagođava reprodukciju zvuka svim promenjenim okolnostima, poput buke na putu i vetra. Na taj način vozač može da usmeri svoju pažnju na muziku i iskustvo vožnje bez potrebe za manuelnim podešavanjima.


Mazda MX-301: Pojačaj bas


Najnovija generacija Mazdinih automobila je doživela još jedan napredak u tridesetogodišnjoj saradnji: u gotovo svim modelima počevši od Mazde3 2019., niskotonci su premešteni iz prednjih vrata u bočne stranice ispred njih. Ovaj novi položaj ne samo da oslobađa prostor za veće pretince u vratima, već doprinosi i boljem zvučnom doživljaju, jer se energija basa reflektuje od poda, pregradnog zida i bočnih stranica istovremeno. Ovaj učinak položaja u uglu stvara izuzetno snažnu i bogatu reprodukciju basa koja nije naporna i ne pokazuje sklonost zveckanju. Dalje, bas kućišta u bočnim stranicama su dopunjena dodatnim subwooferom pozadi koji "podudara" reprodukciju niskih frekvencija po celoj kabini. Nova konfiguracija - prikladno nazvana BassMatch - pokazuje svoj puni potencijal u potpuno električnoj Mazdi MX-30: Budući da nema zvuka motora, vozač i putnici mogu doživeti još više detalja i bogatije audio iskustvo nego ikad pre.


Od prvog projekta do ovog poslednjeg primera, saradnju između Mazde i Bose-a karakteriše ne samo inženjerska domišljatost, već i srodne duše dveju kompanija: strast prema pomeranju granica mogućeg i zajedničko uverenje da premium rešenja zahtevaju hrabar, nekonvencionalan pristup. To je ujedno ono što će pokretati zajedničke projekte u godinama koje dolaze - ljudi sa strašću koji teže jedinstvenim rešenjima prema zajedničkom cilju: savršenoj vezi između automobila, vozača i muzike.


PR

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje