AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia u Evropi proizvela već 4 miliona vozila

Kia u Evropi proizvela već 4 miliona vozila

Za samo 15 godina u jednoj od najmodernijih fabrika u Žilini proizveli više od 4 miliona Kia...

Kijina višestruko nagrađivana fabrika u Slovačkoj dostigla je novu istorijsku prelomnicu – u tamošnjim pogonima nedavno su proizveli 4-milionito vozilo, a jubilarni auto je bio Kia
Sportage.


Slovačka fabrika i dalje odskočna daska za Kijinu sve veću popularnost u Evropi Kijina jedina evropska fabrika, smeštena pored slovačkog grada Žilina, počela je sa proizvodnjom krajem 2006. i odmah je postala odskočna daska za Kijino dalje širenje u Evropi. Prva vozila iz te fabrike bila su iz porodice Kia Ceed. Radi se o modelima, koji su bili dizajnirani, razvijeni i napravljeni u Evropi te isključivo namenjeni evropskim kupcima.


Varijante Ceeda su kod lansiranja na tržištu kupcima donele Kijinu 7-godišnju fabričku garanciju ꟷ još uvek najdužu garanciju u Evropi ꟷ i upravo je ta pobednička kombinacija Kiju katapultirala među popularnije marke.

Kia u Evropi proizvela već 4 miliona vozila

Kia je u Slovačkoj već 2012. godine proizvela milionito vozilo, a nakon toga su svake 3 godine dodali novih milion vozila. Sada, 9 godina kasnije, sa čak 7,5 kilometara duge proizvodne linije na kojoj mogu istovremeno proizvoditi 8 različitih modela, sišlo je 4-milionito vozilo. Trenutno se u Žilini proizvode varijante modela Ceed (Ceed, Ceed GT, Ceed Sportswagon, ProCeed, XCeed i plug-in hibridne varijante Ceed Sportswagon i XCeed) i treća generacija sportskog terenca Sportage, uključujući i blago hibridnu varijantu Ecodynamics+.


Seok-Bong Kim, predsednik Kia Slovakia, poslao je zahvalno pismo celoj ekipi: “Zahvaljujući izuzetnim naporima svih naših zaposlenih, pogotovo onih u proizvodnji, dostigli smo neverovatnu istorijsku prelomnicu. Kia Slovakia je dugo prepoznata zbog visokog kvaliteta, efikasnosti, bezbednosti i tehnologije, a uspeh naših modela u Evropi samo reflektuje te visoke standarde.


Višestruko nagrađivana i vrlo efikasna fabrika ključna za privredni razvoj regiona


Ova fabrika je inače jedan od najvećih slovačkih proizvođača i izvoznika, a za vrhunsku izradu pored 3.700 zaposlenih brine se i više od 600 robota. S nedavnom investicijom u vrednosti od 70 miliona evra u fabrici mogu sklapati nove benzinske motore za kojima trenutno vlada veća tražnja. Kia će sada male, štedljive hibridne benzinske motore sklapati a tri proizvodne linije, dok je četvrta namenjena Kijinom novom 1,6-litarskom dizel motoru iz porodice Smartstream.


PR

COTY 2024: poznato 7 finalista

COTY 2024: poznato 7 finalista

Iako je udeo električnih automobila u prodaji novih automobila u Evropi dostiže manje od 15 % tržišta, na listi finalista za COTY 2024 ne nalazi se nijedan model koji ne može da radi na baterije. I prvi put se automobil poreklom iz Kine nalazi na ovoj prestižnoj listi...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje