AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mazda najavila redni šestocilindarski dizel motor sa ultra niskim emisijama za Mazdu CX-60

Mazda najavila redni šestocilindarski dizel motor sa ultra niskim emisijama za Mazdu CX-60

Nakon nedavnog predstavljanja potpuno nove Mazde CX-60 PHEV, kompanija je najavila da će biti dostupan i novi snažni, čisti i efikasni e-Skyactiv D motor...

To je još jedna demonstracija Mazdinog 'pristupa sa više rešenja', u ovom slučaju zadovoljavanja potreba kupaca koji žele efikasan automobil za vožnju na velikim udaljenostima sa mogućnošću vuče velike prikolice.


Mazdina strategija višestrukih rešenja nudi različite proizvode i tehnologije - uključujući puno efikasanije motore sa unutrašnjim sagorevanjem i širok raspon elektrifikovanih pogonskih sklopova, sve sa najnižim mogućim emisijama - koji najbolje odgovaraju lokalnom tržištu i zahtevima društva za održivošću.


Sve u svemu, Mazda u sledeće tri godine predstavlja pet novih elektrifikovanih proizvoda izrađenih na platformi sa više rešenja. Nakon 2025. kompanija će predstaviti svoju potpuno novu prilagodljivu arhitekturu Skyactiv EV – jedinstvenu tehnologiju koja će omogućiti Mazdi da efikasano gradi električne automobile svih veličina koristeći jednu zajedničku platformu.


Potpuno novi dizel pogonski sklop je Mazdin prvi redni šestocilindarski dizel motor, 3,3-litarski e-Skyactiv D. Vrlo inovativna napredna tehnologija sagorevanja čini novi e-Skyactiv D jednim od najčistijih dizel motora na svetu, a Mazda je uverena da će premašiti sve predstojeće propise o emisijama kada stupe na snagu.


Razvijen korišćenjem koncepta 'prave veličine' (right sizing) koji optimizuje zapreminu zbog poboljšanja efikasanosti i snage, potpuno novi uzdužno ugrađeni common rail šestocilindarski motor zapremine 3.283 ccm sa direktnim ubrizgavanjem e-Skyactiv D nudiće se sa izborom dve izlazne snage – 200 KS/147 kW sa pogonom na zadnje točkove i 254 KS/187 kW sa Mazdinim i-Activ AWD (pogon na sva četiri točka).


Uz novi Mazdin 48-voltni M Hybrid Boost sistem, potpuno novi dizel motor kombinuje visoku snagu sa odličnom ekonomičnošću. Nova, vrlo inovativna, napredna tehnologija sagorevanja – DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) – dodatno poboljšava efikasanost motora i smanjuje emisiju gasova i potrošnju goriva postižući toplinski učinak od više od 40%.


Ove dve tehnologije značajno doprinose izvanrednom dometu CX-60, snažnom osećaju vožnje i niskoj potrošnji goriva i niskim emisijama.


254 KS/187 kW e-Skyactiv D pruža impresivne performanse; od 0-100 km/h ubrzava za samo 7,4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 219 km/h uz WLTP prosečnu potrošnju goriva od samo 5,3 l/100 km i emisiju CO2 od samo 137 g/km, dok varijanta od 200 KS/147 kW pruža prosečnu WLTP potrošnju goriva od samo 4,9 l/100 km i emisiju CO2 od samo 127 g/km.


Redni šestocilindarski motor proizvodi manje vibracija zbog svoje karakteristične "savršene uravnoteženosti", za uglađenu i tihu vožnju, dok isporučuje čist, privlačan zvuk motora. Visoki obrtni moment motora daje CX-60 visoku sposobnost vuče prikolice od 2.500 kg, a kao rezultat njegove jednostavne strukture, težina motora je slična onoj 2,2-litarskog četvorocilindarskog dizel motora Mazda Skyactiv D, čime se minimalizuje razlika u upravljivosti.


Redni šestocilindarski 3,0-litarski e-Skyactiv benzinski motor će se pridružiti e-Skyactiv D i e-Skyactiv PHEV kako bi kasnije upotpunio liniju pogonskih jedinica Mazde CX-60, nudeći kupcima širok izbor tehnološki naprednih, visoko efikasanih motora koji odgovaraju izvanrednom nivou izrade i ugrađene tehnologije koju nudi raspon modela CX-60.
Predstavljanjem modela CX-60, Mazda preduzima još jedan važan korak u smanjenju emisija gasova svoje flote na putu do potpune ugljenične neutralnosti 2050. godine.


Godine 2023. kompanija će predstaviti novi model, Mazdu CX-80, koji je veći od Mazde CX-60 i ima tri reda sedišta. Dostupna na većini evropskih tržišta, potpuno nova Mazda CX-60 dizel biće u prodaji u januaru 2023.


PR

Opel Crossland u Srbiji dostupan za isporuku odmah

Opel Crossland u Srbiji dostupan za isporuku odmah

Jasan i odvažan dizajnerski jezik, veoma fleksibilan i opremljen najsavremenijim tehnologijama – Opel Crossland je veoma popularan među kupcima. Kompaktni SUV sa Blitz amblemom postao je pravi prodajni hit od svog lansiranja 2017. Odavno je Opel Crossland probio granicu od 500.000 jedinica...

Svečano otvoren novi Citroen salon u okviru AK Kompresor

Svečano otvoren novi Citroen salon u okviru AK Kompresor

Auto kuća Kompresor, jedan od vodećih dilera i servisera automobila u Srbiji, ponosno je objavila saradnju sa renomiranim francuskim brendom automobila, Citroën. Tim povodom, otvoren je novi Citroën salon na Dorćolu, obeležavajući početak jedinstvene ponude vozila i servisa za sve ljubitelje ovog brenda...

Hankook objavljuje izveštaj o održivosti

Hankook objavljuje izveštaj o održivosti

Hankook, proizvođač premijum guma, objavila je svoj ESG izveštaj za 2022/23 (Environmental Social Governance = životna sredina, društvena pitanja i korporativno upravljanje). U tom izveštaju, Hankook izveštava o svojim aktivnostima i strategijama održivosti za tekuću godinu...

Lamborghini Revuelto
Slika nedelje