AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Hankook iON: nova globalna porodica pneumatika za električna vozila promoviše održivu mobilnost

Hankook iON: nova globalna porodica pneumatika za električna vozila promoviše održivu mobilnost

U maju 2022., proizvođač premijum pneumatika Hankook će lansirati iON (izgovara se kao /ai'on/), svoju prvu porodicu pneumatika posebno dizajniranih za električna vozila. Time kompanija želi da iz perspektive izbora pneumatika, da ključan doprinos unapređenju mobilnosti vozila s nultom emisijom...

Karakteristike razvoja novih iON pneumatika uključuju dodatno smanjen otpor kotrljanja, značajno nižu buku pri kotrljanju i visoku elastičnost. U poređenju sa konvencionalnim pneumaticima, za vozače električnih automobila, to znači veći domet po punjenju baterije i sveukupno ugodnije iskustvo vožnje. Osim toga, novi Hankook iON proizvodi su posebno dizajnirani za trenutne visoke obrtne momente koje proizvode moćna električna vozila.


ION proizvodi će u početku, prilikom lansiranja na tržište, biti dostupni u tri dizajna, u veličinama između 18 i 22 inča: u Evropi od maja 2022. kao letnji pneumatici Hankook Ventus iON S, a od septembra 2022. za zimsku sezonu kao Hankook Winter i*cept iON. Hankook Ventus iON A pneumatici će biti dostupni kao celogodišnja verzija za tržište Severne Amerike. Budući, specifični dizajni proizvoda su u pripremi.


Sanghoon Lee, predsednik kompanije Hankook Tire Europe: „Predstavljanjem ove nove iON porodice pneumatika, naša kompanija sve više priznaje brz rast potražnje za električnim vozilima i s tim povezanu potrebu za odgovarajućim pneumaticima, kao i potrebu za zamenama. Uz poboljšani domet po punjenju baterije, ova nova generacija pneumatika pomoći će dodatnoj optimizaciji efikasnosti električnih vozila u svakodnevnoj upotrebi.”


Prema predviđanjima informativne službe IHS Markit, globalni udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji vozila će se povećati za 36,6 posto godišnje, sa sadašnjih 6,4 posto tržišnog udela na 29,5 posto do 2028. godine. Budući da Hankook iON pneumatici, u poređenju sa standardnim pneumaticima, omogućavaju vožnju sa više pređenih kilometara po punjenju baterije, oni mogu i značajno da doprinesu smanjenju emisije CO 2 iz drumskog saobraćaja.


Transfer tehnologije između električnog trkačkog automobila i podloge


Kao jedan od vodećih svetskih proizvođača originalne opreme električnih vozila premijum brendova automobila, inženjeri razvojnog tima kompanije Hankook su već dokazali svoju stručnost u ovom zahtevnom segmentu. Pneumatike iz prve ugradnje kompanije Hankook, koji su optimizovani za elektromobilnost, već koriste Audi, BMW, Porsche, VW i drugi vodeći brendovi. Od sezone 2022/2023, proizvođač premijum pneumatika će takođe pokazati tehničku stručnost, koju je stekao u oblasti održivosti i mobilnosti visokih performansi, kao dobavljač u svetu električnih trkačkih automobila imenovan od strane Fédération Internationale de l’Automobile (FIA).


Novi iON pneumatici ispunjavaju svakodnevne zahteve za EV pneumatike (EV = električna vozila) zahvaljujući obimnom setu tehničkih mera. Konkretno, Hankook je rešio problem velike mase električnih vozila – uzrokovane značajnom težinom pogonskih baterija – tako što je povećao kapacitet nosivosti pneumatika. Između ostalog, ultraotporna aramidna vlakna efikasno se suprotstavljaju deformacijama, koje su uzrokovane posebno visokim obrtnim momentom u električnim vozilima. Mešavina gazećeg sloja, koja sadrži visok udeo prirodne smole, takođe obezbeđuje izuzetnu izdržljivost i smanjeno habanje. Još jedna posebna karakteristika nove mešavine je visok udeo prirodnih ulja. Ovo ne samo da čini iON proizvode održivijim, već ima i pozitivan učinak na kilometražu pneumatika.


Optimizovani nivoi buke


Drugi razvojni cilj je bio da se naprave pneumatici koji bi bili što tiši. Tehnologija kompanije Hankook sound absorber™ u kombinaciji sa specifičnim šablonom šare pneumatika integrisanim u iON proizvode kompanije značajno smanjuje nivo unutrašnje buke vozila.


Klaus Krause, načelnik tehničkog centra kompanije Hankook Tire Europe u Hanoveru, u Nemačkoj, kaže: “Posebno smo ponosni što je novi letnji pneumatik Hankook iON, na primer, postigao A/A/A ocenu na etiketi EU za pneumatike. To odgovara najvišim performansama u smislu otpora kotrljanja, prijanjanja na mokroj površini i nivoa buke pneumatika.”


PR

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje