AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia i SK Innovation zajedno će razvijati bolji ekosistem baterija

Kia i SK Innovation zajedno će razvijati bolji ekosistem baterija

Kompanija Kia Motors je kao deo grupacije Hyundai Motor Group (HMG) sa kompanijom SK Innovation Co. dogovorila saradnju pri razvoju održivog ekosistema za baterije električnih vozila (EV), koji je od ključnog značaja za budućnost industrije mobilnosti.

Partneri su predstavili plan saradnje na različitim poslovnim područjima koja se odnose na industriju baterija EV, uključujući i načine prodaje, servisiranje, ponovnu upotrebu i preradu baterija.


Stabilan dobavljački lanac i veća dodata vrednost sa celim životnim ciklusom baterija
Saradnja proizlazi iz obostrane potrebe za kreiranjem lanca vrednosti baterije i jačanjem ekološke prihvatljivosti poslovnih operacija koje pokrivaju celi životni ciklus baterija za električna vozila.


Za razliku od postojećih saradnji među ponuđačima mobilnosti i proizvođačima baterija, koji su fokusirani na isporuku baterija, saradnja dve sestre Hyundai-Kia i kompanije SK želi dostići ciklus upotrebe baterije za koji se koristi izraz Baterija kao usluga (BaaS - Battery as a Service), a koji uključuje zakup usluge. Tako bi se proširila saradnja između pružaoca rešenja mobilnosti i ponuđača baterija.

Kia i SK Innovation zajedno će razvijati bolji ekosistem baterija

Partneri nameravaju ojačati stabilnost dobavljačkog lanca baterija i napraviti celi ciklus resursa od prerade do proizvodnje, smanjiti emisije ugljenika, optimizirati dizajn baterije i EV-ova i ponovnu upotrebu baterija i kreirati sinergije.


Na početku saradnje partneri su fokusirani na početni postupak sakupljanja i proveravanja baterijskog sklopa Kijinog električnog modela Niro EV.


Učesnici projekta trenutno traže rešenja koja mogu maksimalno povećati vrednost i ekološku prihvatljivost EV baterija. Ta rešenja uključuju ponovnu upotrebu baterija, koje nisu više upotrebljive u vozilima, za različite svrhe kao što su npr. sistemi skladištenja energije (ESS - Energy Storage Systems), kao i recikliranje baterija, koje izdvaja vredne metale kao što su litijum, nikl i kobalt.


Jačanje konkurentnosti na području ponovne upotrebe baterija u eri električnih vozila
Ove inovacije će po predviđanjima povećati vrednost i konkurentnost industrije recikliranja baterija koja će biti stub nove ere električnih vozila.


Pored toga će Kia i SK Innovation udružiti svoju poslovnu infrastrukturu i proširiti mogućnosti svojih različitih delatnosti kako bi osnažili konkurentnost na području ponude baterija i ubrzali rast sa tim povezanih sektora.

"Kijina saradnja sa SK Innovation, dobavljačem baterija prvog ranga za našu električnu globalnu modularnu platformu (E-GMP), koja će biti predstavljena 2021. godine, označava kritičan prvi korak u maksimizovanju sinergija među pružaocima usluga mobilnosti i proizvođačima baterija," rekao je Youngčo Či, predsednik i vođa inovacija u HMG. "Očekujemo da će ta saradnja igrati vrlo pozitivnu ulogu u jačanju naše konkurentnosti na području mobilnosti i u obogaćivanju ekološki prihvatljivijih električnih vozila."


"Saradnja grupacije Hyundai-Kia, koja je među najbrže rastućim na području električnih vozila na globalnom tržištu, i SK Innovation, koja ima napredne tehnologije na području razvoja i recikliranja baterija, izuzetno je važna, jer smo udružili snage u saradnji na području celog ciklusa EV-ova," rekao je Dongseob Ji, predsednik baterijskog odeljenja u SK Innovation. "Kompanije će stvoriti besprekoran sistem koji će istraživati nove poslovne mogućnosti u celom lancu vrednosti baterija."


Kia i dalje će širiti saradnju sa globalnim igračima sa područja baterija kako bi otkrili nove poslovne mogućnosti i unapredili tehnologiju


Pored saradnje sa SK Innovation Kia saradnjom sa globalnim igračima, specijalistima za ponovnu upotrebu baterija, kao što su npr. Korea Hydro & Nuclear Power Co., Wärtsilä, OCI i Hanwha Solutions želi osigurati i otvoriti nova tržišta. Grupacija HMG pomoću saradnje sa SK Innovation Co. namerava detaljno ojačati svoju tehnološku konkurentnost sa tehnologijom i infrastrukturom kao i raširiti svoja područja poslovanja.


PR

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje