AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Sajam automobila u Frankfurtu 2013 - Fiat

Sajam automobila u Frankfurtu 2013 - Fiat

Na Salonu automobila u Frankfurtu 2013. godine, u svom prvom pojavljivanju pred međunarodnim medijima, Fiat će prikazati model Panda Antartica, ograničenu seriju koja slavi 30. godina modela Panda 4x4, ekskluzivnu verziju Freemont Black Code, vrhunskog krosover modela brenda Fiat...

Sajam automobila u Frankfurtu 2013 - Fiat

... i tri nove verzije motora za porodicu 500: 0,9 TwinAir od 105 KS, prvi put u postavci Fiat 500 i dve moćne jedinice – 1,6 MultiJet motor od 120 KS i 1,4 T-Jet benzinski motor od 120 KS – za Fiat 500L, Fiat 500L Trekking i Fiat 500L Living. Reflektor će biti uperen i u legendarni model 500, prisutan u Frankfurtu u obliku modela Fiat 500 GQ, koji je prvi put prikazan javnosti u verziji kabrioleta, i Fiat 500e, električnu verziju sa nultom emisijom koja se prodaje samo u Kaliforniji (SAD).

Panda Antartica

• Posebna serija koja slavi 30. godina uspeha za jedini 4x4 model u klasi gradskih automobila.
• Dvobojna spoljašnjost i narandžasti detalji za atraktivan i prepoznatljiv izgled.
• U prodaji krajem godine u ograničenoj seriji.

Sa više od 400. 000 prodatih vozila, 3 generacije i raznim uspešnim specijalnim serijama: od lansiranja 1938. godine do danas, Panda 4x4 je jedinstveni koncept koji se izdvaja iz gomile. Kako bi proslavio svoj 30. rođendan, novi Panda Antartica će imati svoj debi u Frankfurtu: ograničena serija zasnovana na nivou opreme 4x4 Rock, vozilo koje pobeđuje rekorde prodaje prethodnih generacija sa mešavinom od 15% u Evropi.

Nova specijalna serija se spolja odlikuje dvobojnom karoserijom, belom, sa crnim krovom,  i izvesnim prepoznatljivim karakteristikama koje daju više karaktera malom 4x4 gradskom automobilu: sive 15-inčne aluminijumske felne dijamantske obrade, narandžaste ratkapne, svetla za maglu, zatamnjena stakla, narandžasti ukrasi na retrovizorima i poseban znak na centralnom stubu.

Karakteristike unutrašnjosti podrazumevaju stilski sivi i narandžasti tapacirung, uz voljenu prilagodljivost i udobnost putničke kabine modela Panda koji su još jednom zagarantovani trosednim zadnjim sedištem sa 60/40 naslonima za leđa koji se sklapaju i vozačkim sedištem kome se može podesiti visina kao deo standardne opreme.

U prodaji u ovoj ograničenoj seriji do kraja godine, model Fiat Panda Antartica će biti dostupan sa 0,9 TwinAir Turbo motorom od 85 KS i 1,3 MultiJet II dizel-motorom sa 75 KS, oba opremljena Start&Stop sistemom.

Naravno, specijalnu seriju odlikuju sve prednosti 4x4 modela, kome je prošle godine britanski Top Gear magazin dodelio prestižnu titulu Najbolji SUV za 2012. godinu. Primenom „obrtnog momenta brzog odgovora” sistema vožnje, koji se po potrebi automatski aktivira, sa svakom situacijom u vožnji možete se suočiti hladne glave. Model Panda 4x4 odlikuje i sistem ESP (elektronske kontrole stabilnosti) sa funkcijom EDL (elektronske blokade diferencijala) kao delom standardne opreme. Ovaj sistem pruža dodatnu pomoć pri vožnji i kretanju po klizavom terenu.

Sajam automobila u Frankfurtu 2013 - Fiat

Panda Antartica pruža dinamiku i udobnost koja vam je potrebna da pređete duge i izazovne staze, zahvaljujući pre svega revidiranoj suspenziji – nezavisnoj MacPherson postavci prednjih točkova i međusobno povezanih točkova sa torzionom gredom sa zadnje strane – i šestobrzinskom menjaču sa niskom prvom brzinom, u kombinaciji sa TwinAir Turbo motorom, radi isticanja off-road karakteristika modela, obezbeđujući optimalno kretanje pri polasku uzbrdo.

Kako bi obezbedio maksimalno prijanjanje na svaku površinu, novi model ima prednost specijalno razvijenih 175/65 R15 84T M+S zimskih guma i to je jedino gradsko vozilo kod kog su one deo standardne opreme. Posebne Snow Flake gume dizajnirane su, pored upotrebe na snegu i ledu, i za upotrebu na putevima i trkačkim zemljanim stazama. To znači da je kapacitet vuče na površinama sa slabim prianjanjem 20% bolji nego kod prethodnog modela. Treba naznačiti da ova krajnja fleksibilnost upotrebe ne utiče na potrošnju goriva ili tekuće troškove, jer sa stilom „Jednostavno više“ kod modela Panda Antartica kupac ne mora da brine o zameni guma svake nove sezone.

Novi dodaci porodici 500

• Prvo pojavljivanje 0,9 Twin Air motora od 105 KS u postavci 500 modela ¬ tehnologija i efikasnost bez potrebe za kompromisom u performansama: 88 km/h najveća brzina, od 0 km/h do 100 km/h u 10 sekundi, potrošnja od 4,2 litra/100 km (kombinovani ciklus) i 99 g/km CO2.
• Premijerno  pojavljivanje novih 1,6 MultiJet II od 120 KS i 1,4 T-Jet od 120 KS             motora na modelima 500L, 500L Trekking i 500L Living.
• Prvo pojavljivanje u javnosti ekskluzivnog modela 500 GQ u verziji kabrioleta.
• U fokusu pažnje biće i Fiat 500e, električna verzija dostupna u Kaliforniji.

0,9 TwinAir motor od 105 KS u čitavoj Fiat 500 postavci

U prodaji je krajem godine u čitavoj postavci Fiat 500 modela, 0,9 TwinAir motor od 105 KS, prepoznatljiv po svom sjajnom karakteru i niskoj potrošnji. U kombinaciji sa šestobrzinskim menjačem, motor generiše 105 KS na 5 500 o/min i pruža maksimalni obrtni momenat od 145 Nm na 2 000 o/min (više od 80% maksimalnog obrtnog momenta je već dostupno od 1 750 o/min). Ovo je izvor performansi motora 0,9 TwinAir od 105 KS modela Fiat 500: najveća brzina od 188 km/h i ubrzavanje od 0 km/h do 100 km/h za samo 10 sekundi. Sve ovo je u svetlu potrošnje goriva i emisije CO2 ovog vozila najnižih u klasi: 4,2 litra/100 km i 99 g/km u kombinovanom ciklusu za specifični tip vozila pojedinačno. Značajno je da je emisija toliko niska da je ovo vozilo već danas u skladu sa evropskim standardima za 2020. godinu.

Novi član porodice motora TwinAir kombinuje koncept smanjenja (smanjenja zapremine i mase) sa sofisticiranom tehnologijom, poput nadpunjenja visokoefikasnim turbokompresorom, integracije izduvnog kolektora sa glavom cilindra i potpuno novim MultiAir 2 sistemom kontrole usisnih ventila.

Druga generacija MultiAir motora dodatno optimizuje termodinamičku efikasnost motora modulacijom količine recirkulisanih izduvnih gasova u komori za sagorevanje (interni EGR), zahvaljujući potpuno novom dizajnu usisne bregaste osovine.  Izduvni kolektor u glavi cilindra smanjuje temperaturu izduvnih gasova (koje direktno hladi sistem hlađenja motora).

Ovo ima pozitivan uticaj na potrošnju goriva, naročito u najzahtevnijim uslovima, jer se smanjuje broj dodataka koji su inače potrebni za smanjenje maksimalne temperature gasova nastalih sagorevanjem da bi se očuvao ispravan rad turbokompresora. Uz to, deo toplote od izduvnih gasova koji bi se inače izbacivao u životnu sredinu, može se iskoristiti za grejanje motora. Na ovaj način se povećava vreme tokom koga motor radi na optimalnoj temperaturi. Ovo za posledicu ima povoljniju potrošnju goriva i emisiju CO2 u ciklusu za specifični tip vozila.

Konačno, kao i prethodne Turbo TwinAir primene, ECO režim po kretanju dostupan je i za Fiat 500: u ovom stanju je maksimalni obrtni momenat ograničen na 120 Nm i snagu do 98 KS, omogućavajući jedinici snage da radi u operativnom opsegu koji omogućava maksimalnu efikasnost i, na taj način, minimalnu količinu emisije. Uz to, model je opremljen Start&Stop sistemom kao delom standardne opreme.

Sajam automobila u Frankfurtu 2013 - Fiat

TwinAir je tehnološki dragulj i u pogledu udobnosti pri vožnji, obezbeđenoj korišćenjem balansirajuće poluosovine i duplog zamajca. Naročita pažnja posvećena je i unapređenju zvučne izolacije, proučavanjem rešenja zadržavanja zvuka kako bi se smanjili nivoi primećene buke u putničkoj kabini i poboljšanju indeksa artikulacije.

1,6 MultiJet II i 1,4 T-Jet: 120 KS za 500L, 500L Trekking i 500L Living
Pružajući pravovremeno rešenje za različite potrebe evropskih tržišta, modeli 500L, 500L Trekking i 500L Living proširuju postavku uključivanjem još dva motora koji pružaju 120 KS: 1,6 MultiJet II turbodizel i sjajni 1,4-Jet benzinski motor. Obe verzije motora će se pojaviti u prodaji do kraja godine.

1,4 T-Jet motor od 120 KS karakterišu izuzetno brzo ubrzanje, snaga i pouzdanost. To je idealan motor za one koji traže automobil koji bez napora može da se izbori sa gradskom gužvom, uz minimalne tekuće troškove. Ova verzija je opremljena sistemom Start&Stop kao delom standardne opreme koji u gradu omogućava drastično smanjivanje potrošnje i emisije, bez kompromisa u pogledu udobnosti i bezbednosti pri vožnji.

Što se tiče detalja, 1,4 16v T-Jet razvija 120 KS (88 kW) maksimalne snage postignute na 5. 000 o/min i ima maksimalni obrtni momenat od 206 Nm na 1 750 o/min. Ovo omogućava fleksibilnost u vožnji, manju upotrebu menjača i dobre reakcije. Uz ovo je tu i turbokompresor niske inercije koji omogućava maksimalne performanse sa komande gasa, bez iritirajućeg zaostajanja tipičnog za ovaj tip motora.

Sa novim 1,6 MultiJet II motorom od 120 KS, model Fiat 500L obezbeđuje optimalne dinamičke performanse, uz nisku potrošnju goriva i smanjenu emisiju. Uz to, baš kao i dizel-verzije, 1,6 MultiJet II zahteva rutinsko servisiranje na svakih 35. 000 km (ili svake dve godine) kako bi se održavao u savršenom stanju.

Korišćenje malog turbokompresora različitog oblika podrazumeva pružanje visokog obrtnog momenta na niskom broju obrtaja u minuti (320 Nm na 1 750 o/min) i maksimalnu fleksibilnost kretanja. Srž 1,6 MultiJet II motora od 120 KS, međutim, nesumnjivo je treća generacija Common Rail sistema za ubrizgavanje goriva koji koristi inovativne ubrizgavače koji mogu kontrolisati količinu dizel-goriva koje se ubrizgava u komoru za sagorevanje najvećom preciznošću, izuzetno brzim i fleksibilnim nizom ubrizgavanja zahvaljujući balansiranim hidrauličnim servoventilima.

Što se tiče detaljnijeg opisa, novi ubrizgavači mogu izvesti i do osam ubrizgavanja po ciklusu i aktivirati napredne strategije koje optimizuju sagorevanje, poput sistema Injection Rate Shaping (IRS) koji podrazumeva dva uzastopna ubrizgavanja, vrlo brzo jedan za drugim, kako bi se stvorilo neprekidno i prilagođeno snabdevanje cilindara gorivom. Zahvaljujući ovoj metodi proces sagorevanja se unapređuje, i sve to u korist tišeg rada i emisije čestica i azot-oksida (NOx). Uz to, novi sistem ubrizgavanja je još jednostavniji i pouzdaniji, jer ubrizgavači imaju jednostavniju strukturu, sa 40% manje komponenti.

U kombinaciji sa C635 šestobrzinskim ručnim menjačem 1,6 MultiJet II motor od 120 KS pruža asortiman karakteristika kako bi se smanjili potrošnja goriva i emisije. One podrazumevaju pametni alternator koji obnavlja energiju pri spuštanju nizbrdo sa ugašenim motorom i čuva je u akumulatoru,  optimizaciju sistema hlađenja motora koji smanjuje vreme zagrevanja i pumpu za ulje promenljive zapremine koja prilagođava pritisak ulja na najadekvatniji način, smanjujući snagu koju troši pumpa. Naravno, i sistem Start&Stop je uključen, dok motor i prenos koriste ulje za podmazivanje niske viskoznosti kako bi se smanjilo trenje.

Sistem obrade izduvnih gasova primenjuje DPF tehnologiju koja efikasno integriše oksidacioni katalizator i filter za čestice (CCDPF). Komponenta je izuzetno kompaktna kako bi smanjila kontrapritisak izduvnog sistema, sa blagotvornim efektom u pogledu smanjenja potrošnje goriva i emisije CO2. Filter za čestice je postavljen blizu ispusta turbokompresora kako bi umereno vruće temperature gasa bile blizu filtera za čestice. Ovo smanjuje količinu dizel-goriva potrebnog za regeneraciju.

Uz to, činjenica da su dve komponente integrisane smanjuje težinu izduvnog sistema i povećava opštu efikasnost. CCDPF se kombinuje sa unapređenim sistemom recirkulacije gasova (EGR), u kome su sve subkomponente grupisane u jedan veoma mali deo (EGR modul).

Sajam automobila u Frankfurtu 2013 - Fiat

Fiat 500C GQ

Prikazan javnosti u verziji kabrioleta po prvi put i dostupan u standardnoj verziji sa tvrdim krovom, novi Fiat 500GQ je nova specijalna serija nastala kao rezultat saradnje sa magazinom Gentleman's Quarterly, magazinom za muškarce koji objavljuje Condé Nast i koji svakog meseca diktira stil i kulturne trendove širom sveta.

Plod partnerstva sa najpoznatijim magazinom za muškarce na svetu, model 500 GQ je posvećen muškarcu, kosmopoliti trećeg milenijuma: kao obožavalac sofisticirane estetike i beskompromisnog stila, on je mladi kupac koji je uvek povezan sa sopstvenom veb-zajednicom, u potpunosti uživa u onome što mu život pruža, uživajući u zabavi, kulturi i društvenom životu modernog grada.  

Fiat 500 GQ može biti opremljen 1,2 motorom od 69 KS, 0,9 TwinAir motorom od 85KS, ili 1,4 benzinskim motorom od 100 KS, kao i 1,3 MultiJet turbodizel-motorom od 95 KS, a u kombinaciji sa svim vrstama motora je ručni menjač. Uskoro će biti u ponudi sa novim 105 KS 0.9 Twin Air motorom.

Nova specijalna serija pruža dve nijanse metalik boje sa krovom i bočnom linijom u Vesuvio crnoj i karoserijom u Colosseo sivoj (Colosseo Grey) boji, satenske ukrase na retrovizorima, specijalni dijamantski dizajn 16-inčnih aluminijumskih felni i GQ logo na stubu, kao i narandžasti logo 500 na ratkapnama, kozmetičku sivu košuljicu i narandžasta kočiona klešta (samo uz 1,4 motor od 100 KS). Izgled nove specijalne serije upotpunjuju bočne trake, sportski branici, spojler i zatamnjena stakla.

Tu je i poseban logo 500 koji se nalazi na komandnoj tabli i crna Frau kožna sedišta sa kontrastnim narandžastim šavovima. Novi tapacirung je dizajniran kako bi pružio najbolju moguću ergonomiju, garantujući udobnost i karakter u jednom. Interni izgled „Automobila džentlmena“ upotpunjen je sportskim pedalama sa aluminijumskim efektom i specijalnom kožnom ručicom menjača u potpunosti prekrivenom crnom kožom. Ostatak je učinjen još zanimljivijim raskošnom standardnom opremom koja podrazumeva sistem ručne kontrole klimatizacije, radio CD/MP3 i Blue&MeTM hands-free sistem sa Bluetooth tehnologijom, zajedno sa kontrolama na volanu.

Fiat 500e

Nakon debija u Evropi na Salonu automobila u Ženevi 2013, model 500e će se naći u Frankfurtu zajedno sa ostatkom porodice. Malo električno vozilo sa nultom emisijom dostupno je za kupovinu samo u Kaliforniji (SAD) i već je postalo fenomen, sa pola miliona on-lajn upita.

Dizajn vozila koja su spolja kompaktna, a unutra velika, sa empatičnim dizajnom koji štiti životnu sredinu, ali koji je ipak zabavno voziti: ovo je stil „Jednostavno više“ i pristup dizajnu koji je primenio brend Fiat. Isti pristup je primenjen na novi 500e koji projektuje italijanski dizajn u budućnost, putem siluete po uzoru na vazdušni tunel i futurističkih retro referenci sa tačkastom matricom za izuzetno savremen izgled. Osam prerada spoljašnjosti i preko 140 sati testiranja i honovanja u vazdušnom tunelu omogućili su aerodinamičko poboljšanje od 13%.

Unutar modela 500e 2013 sjedinjuju se futuristički retrodizajn i jedinstvene odlike EV tehnologije (električnog vozila), čineći jednostavnu, a ipak inovativnu unutrašnjost. Novi TFT digitalni displej od 7 inča ukrašava instrument tablu tamo gde su, zahvaljujući jasnoj i preciznoj grafici u boji, sve funkcije vozila prikazane, zajedno sa nivoima napunjenosti akumulatora i pregledom puta. Uz to, novi TomTom sistem za navigaciju omogućava vozaču da vidi program ispunjenosti vozila električnom energijom, mere kapaciteta i protoka energije i da nađe najbližu stanicu kako bi napunio vozilo u realnom vremenu.

Ispod panela komandne table, Fiat 500e 2013 ima novu elektronsku menjačku kutiju, jednostavnu za upotrebu, sa dugmetom za selektor vožnje. Kao dodatni pečat stila, putnička kabina je dostupna u crnoj ili beloj boji i sve je naglašeno odlikama električnonarandžaste boje koje dodatno ističu prepoznatljivi karakter ovog 500 modela.

Dizajniran kao električno beskompromisno vozilo, Fiat 500e 2013 se oslanja na dobitnu kombinaciju pružanja kompaktnog automobila – karakteristična odlika modela 500 – dodajući novi električni motor koji se puni pomoću akumulatora i razvija snagu od 111 KS (83 kW), za čije je punjenje potrebno manje od 4 sata, zahvaljujući modulu za punjenje u vozilu (OBCM) nivoa 2 od 240 V.

Sajam automobila u Frankfurtu 2013 - Fiat

EPA – Agencija za zaštitu životne sredine SAD – ocenila je performanse novog modela Fiat 500e u ekstra urbanom ciklusu: rezultat je 108 (ekvivalentno milja po galonu), vrednost koju još uvek nije pobedilo nijedno električno vozilo na tržištu SAD-a. Što se tiče detalja, MPGe je jedinica mere koju je razvila EPA da bi utvrdila koliko milja električno vozilo može preći sa količinom električne energije koju generiše akumulator, sa istim sadržajem energije kao galon benzina.

Testovi koje je sprovela EPA pokazali su da, potpuno napunjen, Fiat 500e ima opseg od otprilike 140 km (87 milja), što je najbolja vrednost među svim električnim vozilima na američkom tržištu koje su proizveli veliki proizvođači automobila.

Uz to, Agencija je procenila da godišnji troškovi punjenja ovog vozila u oblasti iznose 500 dolara. Ova procena je izračunata predviđanjem cene električne energije tokom kilometraže od preko 24 000 km (15 000 milja), sa specifikacijama performansi u kombinovanom ciklusu vozila. Fiat 500e se može pohvaliti indeksom od 116 MPGe za kombinovanu vožnju i 122 MPGe za gradsku vožnju. Na kraju, testovi EPA kažu da je potrošnja energije ovog vozila samo 29kW na čas za 100 milja.

Putnici mogu pristupiti informacijama o modelu Fiat 500e koristeći nove smartfon aplikacije, usklađene sa iPhone-om i Androidom, koje pokazuju stanje auta u realnom vremenu, omogućavaju upravljanje nivoima ispunjenosti akumulatora, beleženje potrošnje energije, prikazivanje lokacije automobila i najbliže stanice za punjenje, planiranje i slanje ruta za vozilo i slanje upozoravajućih tekstualnih poruka i obaveštenja.

Konačno, da bi osigurali da Fiat 500e 2013 nudi prvoklasnu sposobnost manevrisanja i kapacitet kočenja, inženjeri su osmislili novu šasiju i suspenziju za električni motor, učvršćujući izvanrednu evropsku vozačku dinamiku po kojoj su Fiat i model 500 poznati širom sveta.

Tamo gde sve veća svest o ekološkim problemima spaja korisnike i vlade sa različitih kontinenata, zahtevi kupaca se značajno razlikuju usled nacionalne kulture i politike. Ovo je razlog za jedinstveni savez između grupa Fiat i Chrysler radi zajedničkog razvoja inovativnih programa koji zadovoljavaju održivu mobilnost sačinjenu po meri na različitim tržištima na kojima obe grupe funkcionišu.

Iz ovog razloga, Chrysler je centar stručnosti za elektrifikaciju vozila za obe Grupe, sa naročitim fokusom na prodaju ovih proizvoda u Sjedinjenim Državama gde je ova tehnologija sada konsolidovana. S druge strane, u Evropi, Fiat Group Automobiles je u potrazi za suzbijanjem emisija zagađenja i nivoa CO2 razvojem sopstvenih tehnologija (TwinAir, MultiAir i MultiJet II) koje se primenjuju na benzinske i turbodizel-motore, uz distribuciju alternativnih napajanja
koja koriste metan i LGP, koja predstavljaju konkretna rešenja svima na dohvat ruke i koja su sada dostupna za sve.

Sajam automobila u Frankfurtu 2013 - Fiat

Freemont Black Code

• Novi vrhunski krossover model brenda Fiat.
• Čeona rešetka, 19-inčne aluminijumske felne i sjanocrni okviri prednjih svetala.
• Standardna automatska kontrola klimatizacije sa tri zone, tempomat, kožni tapacirung i grejanje sedišta, senzori za parkiranje sa zadnje strane, satelitski sistem za navigaciju sa ekranom osetljivim na dodir od 8,4 inča i mapama, zajedno sa DVD plejerom i SD čitačem.
• U prodaji u prvoj četvrtini  2014. godine.
 
Fiat je izabrao Frankfurt za predstavljanje najvažnijeg dodatka Freemont postavke, potpuno novog Black Code nivoa opreme, koji će od početka 2014. godine doprineti učvršćivanju već sjajnih komercijalnih rezultata koji su do sada postignuti. Tokom preko dve godine prodaje, prvi Fiat koji je nastao iz partnerstva sa Grupom Chrysler prikupio je preko 60. 000 registracija širom Evrope, zauzimajući šesto mesto u svojoj klasi u Evropi u 2012. godini. U Italiji je Freemont vođa svoje klase dve godine zaredom (od jula 2011. do jula 2013. godine), a vozilo je na 7. mestu po broju prodatih vozila.

Dostupan kao FWD i AWD, verzija Black Code se nalazi na vrhu postavke Freemont porodice, kako u pogledu sadržaja, tako i u pogledu stila. Sa jedinstvenim ekskluzivnim dizajnom, nova verzija nudi potpuno nove sjajnocrne detalje, vidljive na čeonoj rešetki, ukrase na retrovizorima i ekskluzivne 19-inčne aluminijumske felne. Okviri prednjih svetala su takođe crni, čime dodatno unapređuju izgled vozila. Unutrašnjost je zaista dizajnirana radi poboljšanja udobnosti i zadovoljstva pri vožnji i odlikuje se sistemom kontrole klimatizacije sa tri zone, tempomatom, kožnim tapacirungom i grejanjem sedišta (sedište vozača je električno podesivo), kao i sistemom ulaska/pokretanja bez ključa, senzorima za parkiranje sa zadnje strane i retrovizorima sa električnim sklapanjem.
 
Sa jakim, odlučnim izgledom i punom opremom, Black Code nivo opreme nudi najbolje od najsavremenijih uređaja za informacije i zabavu kao deo standardne opreme. Ovo uključuje satelitski sistem navigacije sa mapama i ekranom osetljivim na dodir od 8,4 inča, zajedno sa DVD plejerom i SD čitačem, Bluetooth konekcijom, kamerom sa zadnje strane za parkiranje i Premium zvučnim sistemom sa 6 zvučnika, 368-W pojačalom i Subwoofer-om. Sve ovo zasigurno čini jedinstvenu i ekskluzivnu verziju.

Fiat Freemont Black Code je idealno rešenje za kupce koji žele porodični automobil koji im omogućava da izraze svoju ličnost. Nova verzija je opremljena 2,0 MultiJet II motorom od 170 KS, sa FWD i ručnim menjačem ili AWD i automatskim prenosom, i AWD benzinskim motorom od 3,6 litara i 280 KS, sa automatskim prenosom.
 
Verzija Black Code je zaista iznad drugih, za model koji je dizajniran da zadovolji potrebe savremenih porodica i onih u potrazi za prostranim, udobnim i svestranim vozilom koje će zadovoljiti užurbani korak svakodnevnog života ili vreme dokolice tokom vikenda. Fiat Freemont dodatno upotpunjuje ponudu modela, ponovo potvrđujući svoju poziciju kao  ”All the cars you want” (Sva vozila koje želite). Njegova svestrana duša je uspela da pridobije nove tipove kupaca drugih vrsta vozila – karavana, kombija i krossovera – kombinujući fleksibilnost i funkcionalnost sa prepoznatljivim, originalnim stilom. Uz sve ovo i još više, svi nivoi opreme i verzije motora imaju vrlo konkurentne cene.

Sajam automobila u Frankfurtu 2013 - Fiat

Fiat Freemont postavka ima 4 nivoa opreme (Freemont, Urban, Lounge i Black Code), dva sistema vožnje (na prednji pogon ili aktivni AWD „po zahtevu“), dve vrste prenosa (ručni ili automatski, oba sa 6 brzina) i 4 verzije motora: 2,0 MultiJet II 16v od 140 KS ili 170 KS i benzinski motori od 2,4 litra i 170 KS i od 3,6 litara i 280 KS, pri čemu su druga dva deo Pentastar porodice Grupe Chrysler.

AWD verzije uvek imaju prenos sa 6 brzina koji obezbeđuje sjajne performanse, zajedno sa preciznim i tihim radom, radi izuzetne udobnosti i zadovoljstva za volanom.

Štand brenda Fiat na Salonu automobila u Frankfurtu 2013.
Kako bi jasno i neposredno izrazio identitet brenda Fiat, štand je prikazan kroz kontrast crvene i bele, krugova i kvadrata, logike i magije, razuma i emocija, simbolično predstavljajući mogućnost sjedinjavanja funkcionalnosti postavke modela Panda sa emocionalnim dimenzijama porodice 500.

Prostor za model Panda omogućiće posetiocima da se približe i vide novi model Panda 4X4  Antartica sa 1,3 MultiJet motorom od 75 KS, Lounge TwinAir verzijom od 85 KS, 4x4 sa 1,3 MultiJet motorom, Trekking Natural Power sa inovativnim 0,9 TwinAir turbomotorom od 80 KS na bio-gorivo – koji je izglasan za Najbolji ekološki motor za 2013. godinu – i nov beli kožni tapacirung koji je karakteristika brenda.

Izložbeni deo je upotpunjen sa modelom Panda 4 X 4 1.3 Multijet opremljenim ekskluzivnim aksesoarom iz Mopara -  Fiat i Chrysler odeljenjem za delove i pružanje servisa korisnicima, kao što je Blue&Me TomTom navigacija, stiling u sivoj boji (kućišta retrovizora,krovne šine i ratkapne), plišane patosnice sa Panda logom, posebno dizajnirane vešalice za odela. Štaviše, Mopar radnja je smeštena na štandu, i posetioci će biti u prilici da se bliže upoznaju kao i da kupe izuzetno kvalitetne predmete koje su deo komercijalne kolekcije posvećene Fiat modelima.

Prostor posvećen porodici 500 prikazivaće model Fiat 500L Trekking sa 1,6 MultiJet motorom od 120 KS i dva modela Fiat 500L Living, oba sa vrhunskim Lounge nivoom opreme, opremljeni novim 1,6 MultiJet motorom od 120 KS (verzija sa petoro vrata) i 1,4 T-Jet benzinskim motorom od 120 KS (verzija sa 7 sedišta). U središtu pažnje biće i 500L  TwinAir od 105 KS sa dvobojnom karoserijom: crvenom sa belim krovom.

U istom delu štanda brenda Fiat koji predstavlja legendarni Fiat 500, biće prikazan i Fiat 500C GQ 0,9 TwinAir od 85 KS i Fiat 500S sa TwinAir motorom od 105 KS, verzija sa sportskim izgledom i bogatom opremom koja je deo standardne verzije. Izložba je zaokružena modelom Fiat 500e, električnom verzijom sa nultom emisijom koja se prodaje isključivo u Kaliforniji.

Štand brenda Fiat prikazuje i ekskluzivnu Black Code verziju modela Freemont 2,0 MultiJet 170 KS AWD, vrhunskog modela u pogledu sadržaja i stila.

Konačno, izložbeni prostor je upotpunjen materijalima posvećenim proizvodima kompanije FGA Capital, finansijske kuće specijalizovane za automobilski sektor koja posluje na svim većim evropskim tržištima – u Nemačkoj sa FGA bankom -– sa samo jednim ciljem: da pomogne prodaju svih brendova vozila grupe Fiat Group Automobiles, pružajući inovativne finansijske proizvode sa uslugama visoke dodatne vrednosti usmerene na mrežu dilera, privatne klijente i kompanije.

FAS

Nepažljivi vozač u Austriji slupao Bugatti Veyron + FOTO

Nepažljivi vozač u Austriji slupao Bugatti Veyron + FOTO

Neobičan saobraćajni udes dogodio se nedavno u Austriji. Tokom večernje vožnje, između mesta Seebenstein i Grimmenstein, na saobraćajnici A2 prema Grazu, vlasnik supersportskog modela Bugatti Veyron izgubio je kontrolu nad automobilom i izleteo sa puta...

WorldRX uz Monster Energy počinje u Portugalu

WorldRX uz Monster Energy počinje u Portugalu

Sunce, pesak i cepanje guma - tako zvuči opis prve trke u FIA Svetskom Relikros Šampionatu (RX) uz podršku Monster Energy. 19 automobila u Supercar klasi su bila na startu Montalegre staze na severu Portugala - svi spremni da podignu prasinu do neba i da iskoriste 500m start/cilj asfalta ta potpale svoje gume kao treba...

Sidnej London maratonski reli 2014

Sidnej London maratonski reli 2014

Oko podneva 30. aprila na parking ispred hotela Metropol u Beogradu, gde se nalazila kontrolna stanica, počeli su da pristižu prvi učesnici maratonskog relija istorijskih vozila pod nazivom Sydney - London Classic Marathon Rally 2014. Do kraja dana stigli su svi učesnici, njih 19...

Volkswagen Passat B8 na novom videu, sada i kao karavan

Volkswagen Passat B8 na novom videu, sada i kao karavan

Sledeće godine, na autosalonu u Frankfurtu, svetska javnost će prvi put imati priliku da vidi novu generaciju modela Volkswagen Passat. Prototipovi Passata B8 snimljeni su na ulici, ali su dobro zamaskirani, pa možemo videti samo osnovne dizajnerske linije. Prvi put na videu možemo videti novi Passat u karavanskoj verziji...

Moto GP u Jerezu samo na Sport Klubu

Moto GP u Jerezu samo na Sport Klubu

Nekada je situacija u MOTO GP-u bila sasvim jasna. Valentino Rosi je bio apsolutni favorit, međutim, danas je potpuno drugačije. Odavno nismo bili svedoci ovako zanimljive sezone MOTO GP-a. I ne samo ove, poslednje godine su nam donele mnoga uzbuđenja i iznenađenja, i nema razloga da verujemo da će ove sezone biti drugačije...

Dubai Roadster - 400 KS i 750 kg

Dubai Roadster - 400 KS i 750 kg

Bogate zemlje Arabijskog poluostrva poznate su i po ekskluzivnim primercima sportskih automobila uglavnom evropskih i američkih proizvođača. To bi mogao promeniti Dubai Roadster, koji će biti predstavljen na autosalonu u Dubaiju 2020. godine...

Bosch: 100 godina sirena i fanfara za vozila

Bosch: 100 godina sirena i fanfara za vozila

Uz pomoć svog posebnog zvuka, sirene i fanfare kompanije Bosch omogućavaju vozilima da ostanu bezbedna na putevima širom sveta. Kompanija Bosch je prijavila patent za prvu električnu sirenu pre 100 godina u Nemačkoj...

Prvi Porsche Macan slupan u Poljskoj! (foto)

Prvi Porsche Macan slupan u Poljskoj! (foto)

Donosimo vam novu informaciju o saobraćajnoj nezgodi ekskluzivnog modela. Ovoga puta, pored puta je završio najnoviji SUV marke Porsche - Macan. Ovo je verovatno prvi ozbiljniji saobraćajni udes, u kome je učestvovao ekskluzivni SUV...

Video: Maria Šarapova, Mark Webber i Porsche 918 Spyder

Video: Maria Šarapova, Mark Webber i Porsche 918 Spyder

Ambasador automobila marke Porsche trenutno je nekoliko slavnih ličnosti. Među njima su atraktivna teniserka Maria Šarapova, ali i bivši Formula 1 pilot i timski kolega Sebastiana Vettela, Mark Webber, koji trenutno nastupa u bolidu 919 Hybrid u seriji WEC (uključujući i 24 sata Le Mana)...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje