AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia slavi dve decenije fabrike u Slovačkoj

Kia slavi dve decenije fabrike u Slovačkoj

Dvadeset godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini Kia ponosno deli sećanja na izuzetan put koji predstavlja uspešnu priču ne samo o kompaniji nego i o celom regionu...

Kia slavi dve decenije fabrike u Slovačkoj

Svečanost povodom začetka izgradnje fabrike održana je u aprilu 2004. u Teplički nad Váhom, a tom događaju prisustvovali su najviši predstavnici grupacije Hyundai Motor Group (Kijine matične kompanije koju čine sestrinski brendovi Kia, Hyundai i Genesis), korporacije Kia, tadašnji ministar privrede Republike Slovačke i vodeći predstavnici grada Žilina.


Žilina: ubrzano širenje Kije u Evropi


Izgradnja fabrike započeta je u jesen 2004. i trajala je oko 25 meseci, uključujući šest meseci probne proizvodnje. Prvi automobil, tadašnji model "cee'd" serijski je proizveden u decembru 2006. godine. To je bio potpuno novi model ekskluzivno osmišljen za evropsko tržište. Uporedo s proizvodnjom automobila pokrenuta je i proizvodnja motora, što je ovu fabriku postavilo kao odskočnu dasku za širenje Kije po Evropi kao ključnu stvar za rast kompanije.

Kia slavi dve decenije fabrike u Slovačkoj

Više modela, više tehnologije: investicije koje su utabale put


Tokom svoje dvadesetogodišnje istorije u fabrici su se proizvodila ukupno četiri različita modela: Kia Ceed, Sportage, Venga, a u godinama 2009 - 2011. i Hyundai ix35. Osim toga, u Žilini se od njegove druge generacije proizvodi model Sportage, a što se tiče modela Ceed, to je čak jedina fabrika u kojoj se ovaj model uopšte proizvodi. Klasična verzija sa pet vrata nadopunjena je 2007. varijantama SW (Sportswagon) i varijantama sa troje vrata – potonja se proizvodila do 2018. godine. Od 2018. i 2019. Ceed se takođe proizvodi u verziji ProCeed (shooting brake) odnosno krosover XCeed.


U 2020. Kia Europe dovršila je niz nadogradnji u proizvodnom pogonu u Žilini. Kao rezultat ulaganja od 70 miliona evra, fabrika je bila prilagođena za proizvodnju novog motora 'Smartstream' s unutrašnjim sagorevanjem i hibridnih pogonskih sklopova. Timovi za razvoj pogonskog sklopa uspešno su poboljšali odazive motora, efikasnost sagorevanja i širok raspon obrtnog momenta. Uključivanje Kijine tehnologije hibridnog pogona takođe je bilo ključno za razvoj oba motora. Ovi su motori deo Kijine šire strategije za razvoj širokog spektra pogonskih tehnologija – uključujući hibridne, električne i pogonske sklopove s unutrašnjim sagorevanjem – koje zadovoljavaju potrebe različitih vozača.

Kia slavi dve decenije fabrike u Slovačkoj

Rast proizvodnje: od jedne smene do ukupno 7 miliona proizvedenih motora


U početku je fabrika radila u jednoj smeni. Dvosmenski rad započeo je 2007. godine, a od 2012. Kia proizvodi u tri smene. Zahvaljujući ovom povećanju, visokotehnološka fabrika premašila je ukupno 4 miliona proizvedenih vozila nakon samo 15 godina, proslavivši ovu prekretnicu 2021. Danas se fabrika može pohvaliti godišnjim proizvodnim kapacitetom od 350.000 automobila i 540.000 motora. Od 2006. ovde je proizvedeno 7 miliona motora.


Više od poslodavca: Kijina posvećenost opštinama i zajednicama


Proizvođač automobila dugoročno direktno zapošljava 3.800 ljudi, dok je prosečni radni staž u fabrici 11 godina. Zbog toga je Kia postala deo regiona i doprinosi njenom kontinuiranom razvoju. Kompanija je već 20 godina stabilan poslodavac u regionu i strateški partner grada Žiline, okolnih opština i zajednica. Kroz svoju fondaciju, osnovanu 2013. godine, ova automobilska kompanija je do sada podržala projekte u području obrazovanja, zdravlja, životne sredine i inkluzije u vrednosti većoj od 11 miliona evra.


PR

Putevi Srbije - Sprskim tagom i kroz Crnu Goru

Putevi Srbije - Sprskim tagom i kroz Crnu Goru

JP „Putevi Srbije" obaveštava javnost da svi postojeći korisnici srpskih tagova kao i oni koji kupe nov srpski tag, od sutra 05.06.2024. godine, mogu da nakon izvršene prekonfiguracije, odnosno registracije na TOLL4ALL platformu, plaćaju putarinu na autoputevima u Crnoj Gori (autoput Podgorica –Kolašin i tunel Sozina)...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje