AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Potpuno nova Mazda CX-80: Nova Mazdina perjanica sa sedam sedišta

Potpuno nova Mazda CX-80: Nova Mazdina perjanica sa sedam sedišta

Nakon lansiranja CX-60, potpuno nova Mazda CX-80 je drugi od dva nova modela za Evropu iz grupe velikih proizvoda kompanije. To je najprostraniji automobil u Mazdinoj evropskoj gami i postaće nova Mazdina perjanica u regionu...

Potpuno nova Mazda CX-80: Nova Mazdina perjanica sa sedam sedišta

Potpuno nova Mazda CX-80 sa tri reda danas ima svoj evropski debi, sa virtuelnim predstavljanjem na https://mzd.tools/VirtualReveal.

Potpuno nova Mazda CX-80: Nova Mazdina perjanica sa sedam sedišta

U ovoj poslednjoj evoluciji Mazdinog jedinstvenog Kodo dizajnerskog pristupa, dizajneri su se usredsredili na eleganciju i čistoću minimalističke japanske estetike, koja uklanja sve nepotrebne elemente, što je postignuto jedinstvenim 'praktičnim' pristupom Mazdinih dizajnera i majstora, čiji je cilj proizvesti automobile koji su mogli da budu izrađeni samo u Japanu.

Potpuno nova Mazda CX-80: Nova Mazdina perjanica sa sedam sedišta

Uz dužinu od gotovo pet metara i sa međuosovinskim rastojanjem većim od tri metra, potpuno nova Mazda CX-80 je duža, viša i ima znatno duže međuosovinsko rastojanje od popularne CX-60. U kombinaciji sa dva sklopiva ravna sedišta u trećem redu, CX-80 će biti dostupna sa izborom od tri konfiguracije drugog reda, uključujući opciju sa dva odvojena sedišta u kombinaciji sa centralnom konzolom ili prolazom do trećeg reda.

Potpuno nova Mazda CX-80: Nova Mazdina perjanica sa sedam sedišta

Potpuno nova Mazda CX-80 ima tehnologiju koja odgovara vodećem Mazdinom evropskom modelu i uključuje tri nove funkcije: novu glasovnu kontrolu Alexa u automobilu, novi hibridni navigacioni sistem koji kombinuje prednosti offline i online usluga, i novi Trailer Hitch View koji koristi centralni displej i naprednu grafiku za pomoć pri pozicioniranju vozila u odnosu na prikolicu.


Mazda CX-80 već u predstavljanju nudi izbor između dva pogonska sklopa: e-Skyactiv PHEV, koji kombinuje četvorocilindarski benzinski motor i električni motor, koji nudi privlačne performanse sa odličnim ekološkim karakteristikama; i visoko efikasan, e-Skyactiv D, redni šestocilindarski dizel agregat sa Mazdinim blagim hibridnim sistemom M Hybrid Boost 48V, koji omogućuje izvanredne performanse u pogledu emisija i uštede goriva unutar svog segmenta.[1]

Potpuno nova Mazda CX-80: Nova Mazdina perjanica sa sedam sedišta

e-Skyactiv PHEV ima ukupnu snagu sistema od 327 KS/241 kW i 500 Nm obrtnog momenta. Ubrzava od 0-100 km/h za 6,8 sekundi, ima najveću brzinu od 195 km/h i nudi 60 km vožnje isključivo na električni pogon. Nudeći izvanredne ekološke karakteristike, omogućuje WLTP prosečnu potrošnju goriva od 1,6 l/100 km i emisiju CO2 od samo 36 g/km. e-Skyactiv D razvija 254 KS, ubrzava od 0-100 km/h za 8,4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 219 km/h. Prosečna potrošnja goriva prema WLTP-u iznosi 5,7-5,8 l/100 km, a emisija CO2 148-151 g/km.


Oba agregata su povezana sa automatskim menjačem sa osam stepeni prenosa i Mazdinim sistemom pogona na sve točkove i-Activ. Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) takođe nudi izbor četiri moda vožnje (plus EV mod za PHEV) kao što je već predstavljeno u Mazdi CX-60.

Potpuno nova Mazda CX-80: Nova Mazdina perjanica sa sedam sedišta

[1] Ponderisana potrošnja energije, kombinovano za Mazdu CX-80 e-Skyactiv PHEV: 1,6 l/100 km i 23,9 kWh električne energije/100 km; Ponderisana emisija CO2, kombinovano: 36 g/km, klasa CO2: B. Kombinovana potrošnja goriva i klasa CO2 sa ispražnjenom baterijom: 8,1 l/100 km. CO2 klasa: G. (preliminarne vrednosti)*


Kombinovana potrošnja energije za Mazdu CX-80 e-Skyactiv D: 5,7-5,8 l/100 km. Emisija CO2 kombinovano: 148-151 g/km. CO2 klasa: E. (preliminarne vrednosti)*


Platforma CX-80 ima prednje vešanje sa dvostrukim poprečnim ramenima i zadnje multi-link vešanje kako bi se obezbedio visok nivo udobnosti u vožnji, stabilno držanje i neometena kontrola karoserije automobila. Njen zadnji pogon sa sistemom pogona na sve točkove kombinuje stabilnost i trakciju AWD-a sa neutralnim karakteristikama pogona na zadnje točkove u krivinama. Potpuno nova Mazda CX-80 takođe ima impresivan kapacitet vuče od 2.500 kg.

Sveobuhvatni raspon naprednih i-Activsense sistema za pomoć u vožnji kod modela CX-80 cilja na Euro NCAP ocenu od 5 zvezdica za sigurnost. Nove sigurnosne funkcije koje su debitovale u modelu CX-80 uključuju Cruising & Traffic Support (CTS) sa novom funkcijom Unresponsive Driver Support, Smart Brake Support (SBS) sa novom funkcijom ublažavanja čeonog sudara i Emergency Lane Keeping (ELK) sa novim sistemom pomoći za izbegavanje head-on saobraćaja.


Pretprodaja za potpuno novu Mazdu CX-80 će početi u maju, a automobil će biti u prodaji u prodajnim salonima od jeseni 2024.


*NAPOMENA: Vrednosti potrošnje i emisije u ovom saopštenju za javnost su preliminarne. EC odobrenje tipa i potvrda o usaglašenosti sa službenim vrednostima još nisu dostupni i moguća su odstupanja.


PR

Putevi Srbije - Sprskim tagom i kroz Crnu Goru

Putevi Srbije - Sprskim tagom i kroz Crnu Goru

JP „Putevi Srbije" obaveštava javnost da svi postojeći korisnici srpskih tagova kao i oni koji kupe nov srpski tag, od sutra 05.06.2024. godine, mogu da nakon izvršene prekonfiguracije, odnosno registracije na TOLL4ALL platformu, plaćaju putarinu na autoputevima u Crnoj Gori (autoput Podgorica –Kolašin i tunel Sozina)...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje