AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia Niro je finalista izbora za Evropski auto godine

Kia Niro je finalista izbora za Evropski auto godine

Kia se opet plasirala u finale izbora za Evropski auto godine (COTY), ovaj put sa potpuno novim kompaktnim krosoverom Kia Niro...

Stručna komisija od 58 članova žirija iz 22 zemlje je detaljno ocenila 27 modela i izbor svela na još samo sedam novajlija. Pobednik će biti proglašen na svečanosti koja će se održanti 13. januara na salonu automobila u Briselu.


Potpuno novi model je bio po uzoru na vrlo uspešnu prvu generaciju Nira – modela koji je predvodnik Kijine elektrifikovane ekološki prihvatljivije game modela u Evropi – temeljno unapređen kako bi preuzeo vodeću ulogu u razredu srednje velikih kompaktnih krosovera (C-CUV).


Kia se fokusirala na to da potpuno novi Niro ispunjava ključne zahteve današnjih ekološki svesnijih klijenata. Vozilo je raspoloživo s tri elektrifikovana pogonska sklopa – kao hibrid, plug-in hibrid (PHEV) i potpuno električni – kako bi doprinelo tome da što više ljudi pređe na elektrifikovanu mobilnost na način koji odgovara njihovim potrebama. Varijanta Niro EV pruža čak 463 km potpuno električnog dometa s jednim punjenjem, dok varijanta PHEV omogućava 65 km dometa na struju, što je više nego dovoljno za većinu svakodevnih vožnji. Nirova prostrana i funkcionalna unutrašnjost opremljena je održivim materijalima i koristi Kijinu najnoviju infotainment opremu i funkcije povezivosti.


EV6 je Kiji 2022. godine doneo prvu titulu 'Evropski auto godine'


Jason Jeong, predsednik Kia Europe, rekao je: "Kia je počastvovana da su se članovi žirija odlučili dodati Niro u uži izbor za 2023. godinu. Niro, koji je upravo osvojio nagradu Zlatni volan u Nemačkoj, ponovo odskače iz mase i uvereni smo da će njegova popularnost u Evropi još rasti. Bilo bi neverovatno dostignuće ako bi Niro išao stopama EV6 i osvojio titulu Evropski auto 2023. godine"


2023. je peti put kako se Kia plasirala u uži izbor u Evropi


U prošlosti je Ceed dvaput ušao u finale, u prvoj i trećoj generaciji, dok su se po jednom u užem izboru našli modeli Stinger i EV6.


Niro učvršćuje Kijin položaj među vodećim markama električnih vozila i njenu tranziciju u pružaoca održive mobilnosti


Niro ispunjava ključnu ulogu u Kijinoj strategiji 'Plan S', koja predstavlja njene ciljeve održivosti, među kojima je i taj da će do 2035. u svojoj ponudi u Evropi imati samo potpuno električna putnička vozila. Potpuno novi Niro i EV6 su ključni modeli u ubrzanom lansiranju elektrifikovanih modela i pozicioniranju Kije kao lidera u novoj eri održive mobilnosti.


PR

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje