AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota RAV4 GR Sport - sportski SUV stil koji definiše segment

Toyota RAV4 GR Sport - sportski SUV stil koji definiše segment

Stalan razvoj i unapređenja razlozi su zbog kojih Toyota RAV4 i posle 30 godina predstavlja sinonim za klasu SUV vozila...

Verna neprekidnom uvođenju novih ideja kako bi zadržala naklonost kupaca, Toyota je uspešno primenila svoju vodeću svetsku električnu tehnologiju i stvorila hibridno-električne i plug-in hibridno-električne sisteme pogona koji obezbeđuju nove domete u efikasnosti rada, zadržavajući izvorne kvalitete praktičnosti i performansi kojima se odlikuju SUV automobili.


Sada stiže i novi RAV4, sa još više sportskog karaktera zahvaljujući premijeri verzije GR SPORT.


Posle uspeha koji je paket GR SPORT zabeležio na drugim modelima, uključujući Yaris, Yaris Cross, Corollu, C-HR i Hilux, sada i RAV4 dobija nova stilska rešenja i poboljšano upravljanje, što će posebno privući kupce koji prednost daju još odvažnijem karakteru automobila.

Toyota RAV4 GR Sport - sportski SUV stil koji definiše segment

Novi paket je dostupan kao hibridno-električna i plug-in hibridno-električna verzija s pametnim pogonom na sve točkove (AWD-i), a nadahnut je uspesima višestrukog svetskog šampiona, tima TOYOTA GAZOO Racing.


Spoljašnjost


Prepoznatljivi izgled koji donosi GR SPORT izražava samouverenost, uz obilje stilskih rešenja koja se prepoznaju po sjajnim, crnim oblogama oko lukova točkova, bočnih lajsni i ukrasa na zadnjim vratima. Na prednjoj strani se nalaze još istaknutiji okviri svetala za maglu, sa istom, crnom G-mrežastom površinom koja se nalazi na prednjoj rešetki i novim prednjim spojlerima – tamno srebrne boje na hibridnom modelu, i, sa nešto drugačijim dizajnom koji odgovara pogonskom agregatu, metalno sivim na plug-in hibridu. Diskretne GR oznake na prednjoj rešetki i zadnjim vratima nagoveštavaju više sportskog karaktera.

 


Novi RAV4 GR SPORT je prvi model koji ima naplatke od lake legure obrađene novom, ultra preciznom tehnikom sečenja. Naplaci dijagonale 19 inča, koji su standardno ugrađeni, imaju visoko sjajnu, crnu završnu obradu (piano lak), s finim, svetlim detaljima u obliku pruge koji dodaju istančan izgled snažnom dizajnu s pet duplih paoka naplatka.

Toyota RAV4 GR Sport - sportski SUV stil koji definiše segment

Unutrašnjost


Atletski, ali otmen izgled proširen je i na unutrašnjost gde su sportska prednja sedišta presvučena mekanim presvlakama od suede sintetičkog materijala, dok su za oslonce predviđeni materijali od sintetičke kože koji ne sadrže sastojke životinjskog porekla. Nasloni za glavu su reljefni, prepleteni dvoslojnim crnim materijalom i sa GR logom, dok su kontrasti naglašeni upečatljivim srebrnim šavovima na sedištima, upravljaču, ručici menjača i ukrasnim metalnim detaljima na vratima i upravljaču. GR logo je takođe postavljen na patosnicama i upravljaču.


Kao ključni elementi u unapređenju Toyote RAV4 za modelsku godinu 2023, nove verzije dolaze, kao standard, s novim multimedijalnim sistemom s ekranom od 10,5 inča visoke rezolucije i prilagodljivom digitalnom instrument tablom ispred vozača, dijagonale 12,3 inča. Uporedo s tim, Toyota T-Mate sistem bezbednosnih funkcija i pružanja pomoći vozaču uključuje dodatne mogućnosti najnovije generacije Toyota Safety Sense. Ovaj paket podrazumeva potpuno nov sistem pomoći za upravljanje u hitnim situacijama (Emergency Steering Assist – ESA) i poboljšani sistem za upozorenje na mogućnost sudara (Pre-Collison System – PCS).


Osim toga, sve verzije s oznakom GR SPORT imaju električno podešavanje prednjih sedišta, uz memorisanje pozicije vozačevog sedišta, kao i panoramski prikaz situacije oko vozila kao standardni deo paketa opreme.

Toyota RAV4 GR Sport - sportski SUV stil koji definiše segment

Performanse


Sportski izgled je upotpunjen daljim poboljšanjima sistema oslanjanja konstruisanog za paket GR SPORT. Očekuje se da će uz nove, čvršće opruge i dodatna podešavanja amortizera RAV4 GR SPORT imati još preciznije upravljanje i tako ponuditi još privlačnije iskustvo vožnje.

Toyota RAV4 GR Sport - sportski SUV stil koji definiše segment

Toyota RAV4


Toyota RAV4 je nesumnjivo najpoznatiji originalni SUV na svetu. Njegovo lansiranje 1994. godine stvorilo je od tada do danas jedno od najpopularnijih i najkonkonkurentnijih segmenata tržišta. Trajni uspeh modela RAV4 ogleda se u ukupnoj globalnoj prodaji koja je 2020. godine prešla granicu od 10 miliona, dok RAV4 nastavlja da vlada s epitetom najprodavanijeg SUV vozila na svetu.


U svojoj najnovijoj, petoj generaciji, nastavlja da definiše svoj segment, dajući kupcima širok izbor efikasnih i elektrifikovanih pogonskih agregata, uporedo s opcijom Toyotinog električnog inteligentnog pogona na sva četiri točka (AWD-i).


Kao prvi model koji koristi Toyotinu globalnu platformu GA-K, nisko težište i visoka krutost karoserije modela RAV4 pružaju značajno poboljšanje prilikom upravljanja, više udobnosti i izdašan unutrašnji prostor za putnike i prtljag.


Novi RAV4 Hybrid GR SPORT i RAV4 Plug-in Hybrid GR SPORT u Evropi će biti dostupni u poslednjem kvartalu ove godine.

Toyota RAV4 GR Sport - sportski SUV stil koji definiše segment

PR

Kia je proizvođač godine po mišljenju TopGear.com

Kia je proizvođač godine po mišljenju TopGear.com

Kia je na dodeli nagrada TopGear.com 2022 proglašena "proizvođačem godine " čime uspešno završava ovu godinu. To je druga godina zaredom kako je Kia odnela pobedu u izboru TopGear.com, jer je prošle godine potpuno novi EV6 pobedio u kategoriji 'krosover godine'...

COTY 2023: izabrano sedam finalista

COTY 2023: izabrano sedam finalista

Evropski izbor za Car of the Year 2023 ulazi u novu fazu. Izabrano je sedam finalista, od kojih će jedan automobil poneti titulu Automobila godine. Njegovo ime ćemo znati u januaru...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje