AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Mercedes EQE SUV: visoka tehnologija i luksuz susreću se sa raznovrsnošću

Novi Mercedes EQE SUV: visoka tehnologija i luksuz susreću se sa raznovrsnošću

EQE SUV je višenamenska varijanta EQE poslovne limuzine. Kao i model EQE, dostupan je sa osnovnim inovacijama modela EQS i istovremeno je dinamičniji od modela EQS SUV. EQE SUV jedan je od najprostranijih predstavnika svoje klase...

Novi Mercedes EQE SUV: visoka tehnologija i luksuz susreću se sa raznovrsnošću

Ipak, kompaktniji je od EQE limuzine i sa 3030 milimetara ima međuosovinsko rastojanje koje je devet centimetara kraće. Spoljne dimenzije su 4863/1940/1686 milimetara (dužina/širina/visina). Kao četvrti model, nakon EQS i EQE limuzina, kao i EQS SUV-a, EQE SUV koristi novu električnu platformu.


Do 590 kilometara dometa


Koncept modularnog pogona omogućava modelu EQE SUV da ponudi širok spektar maksimalnih ukupnih izlaznih snaga od 215 do 300 kW. U zavisnosti od opreme i konfiguracije vozila, evropske varijante vozila mogu postići WLTP domete do 590 kilometara2. Kod modela EQE SUV, litijum-jonska baterija se sastoji od deset modula. U određenim slučajevima, inovativni softver za upravljanje baterijama, koji je razvijen u kompaniji, može se ažurirati bežično (OTA).

Novi Mercedes EQE SUV: visoka tehnologija i luksuz susreću se sa raznovrsnošću

Širok spektar sistema za pomoć u vožnji


Trenutna generacija sistema pomoći u vožnji uključuje brojne funkcije koje podržavaju vozača. Opšta standardna oprema modela EQE SUV uključuje ATTENTION ASSIST, Active Brake Assist, Active Lane Keeping Assist, Parking Package sa kamerom za vožnju unazad i Speed Limit Assist. Status i aktivnost sistema prikazani su preko celog ekrana na displeju pomoći na ekranu vozača. Dodatne opcije su dostupne u Assistance paketu, kao i u Driving Assistance Plus paketu.


Posebno lak za manevrisanje i okretan


Šasija novog EQE SUV-a se sastoji od vešanja sa četiri spone napred i nezavisnog vešanja sa više spona nazad. Zbog relativno kratkog međuosovinskog rastojanja od 3030 milimetara i odgovarajućeg podešavanja vešanja, doživljava se kao posebno okretan i upravljiv čak i sa osnovnom postavkom. AIRMATIC vazdušno vešanje sa ADS+ kontinuirano podesivim prigušenjem, dostupno je kao dodatna oprema. Da bi se povećao klirens od tla, nivo vozila se može podići za do 30 milimetara. Pored DINAMIC SELECT programa ECO, COMFORT, SPORT i INDIVIDUAL, EQE SUV modeli sa 4MATIC-om imaju i OFFROAD program za vožnju van puta. Upravljački sistem zadnje osovine sa maksimalnim uglom upravljanja od 10 stepeni dostupan je kao opcija.

Novi Mercedes EQE SUV: visoka tehnologija i luksuz susreću se sa raznovrsnošću

Uvek ažurni


EQE SUV nudi mogućnost aktiviranja dodatnih funkcija vozila putem tehnologije over-the-air (OTA) u brojnim oblastima. To znači da nakon kupovine i odabira originalne nove konfiguracije automobila, deo opreme EQE SUV-a može biti individualno prilagođen. OTA funkcije su dostupne u Mercedes me Store-u, a asortiman će se postepeno proširivati.


MBUX Hyperscreen na zahtev


Sa prilagodljivim softverom, MBUX ekran i operativni sistem daju personalizovane predloge za brojne funkcije infotejmenta, udobnosti i vozila. Vrhunac unutrašnjosti je opcioni MBUX Hyperscreen. Sa dizajnom nultog sloja, korisnik ne mora da skroluje kroz podmenije ili da daje glasovne komande. Situacione i kontekstualne aplikacije se nude na najvišem nivou u vidnom polju. Sa MBUX Hyperscreen-om (opciono dostupan), tri displeja se skoro neprimetno spajaju da bi se stvorio opseg ekrana širine preko 141 centimetar. Suvozač u EQE SUV-u ima opciju OLED displeja od 12,3 inča sa sopstvenim korisničkim interfejsom. Sistem koristi inteligentnu logiku blokiranja zasnovanu na kameri koja prepoznaje da li vozač gleda ka displeju suvozača. Ako je to slučaj, sistem automatski zatamnjuje dinamički sadržaj iz bezbednosnih razloga.


Pametno planiranje rute


Kada je u pitanju Navigacija sa električnom inteligencijom, ime govori sve. Jer na osnovu brojnih faktora planira najbržu i najpogodniju rutu uključujući stanice za punjenje. Takođe dinamički reaguje na saobraćajne gužve ili promenu stila vožnje, na primer. Navigacija sa električnom inteligencijom je pametna; izračunava procenjene troškove punjenja po zaustavljanju punjenja. Osim toga, korisnik može pojedinačno uređivati planirane rute. Mogu se pojedinačno uređivati planirane rute dodavanjem željenih stanica za punjenje duž rute ili isključivanjem predloženih stanica za punjenje.

Novi Mercedes EQE SUV: visoka tehnologija i luksuz susreću se sa raznovrsnošću

Toplotna pumpa kao standard


Modela EQE SUV ima sofisticiranu termalnu arhitekturu sa toplotnom pumpom kao standardom. Ovo čini da sistem radi veoma efikasno: višak toplote iz električnog pogona (inverter i elektromotor) kao i visokonaponske baterije koji bi inače bio otpušten u okolinu mogu se koristiti za zagrevanje unutrašnjosti. Ovo drastično smanjuje potrošnju baterije za sistem grejanja, čime se povećava domet. Još jedna prijatna i efikasna funkcija je kontrola klimatizacije pre polaska. THERMATIC automatski sistem kontrole klime sa dve klimatske zone je standardno u vozilu, dok je THERMOTRONIC sa četiri zone dostupan kao opcija.


Novo zvučno iskustvo


„Serene Breeze“ je naziv za novi, četvrti zvučni doživljaj koji debituje u EQE SUV modelu. Nudi opušten i prirodan zvuk. Holističkom produkcijom zvuka, paradigma se preusmerava sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na akustički osetljiv električni automobil u modelima Mercedes-EQ. Različiti zvučni doživljaju omogućavaju individualnu akustičnu postavku. Dostupan je opcioni unutrašnji zvuk vožnje.


Prilagođene tarife punjenja


Od juna 2022. Mercedes me Charge nudi tri nove tarife za punjenje u Evropi koje su prilagođene individualnim performansama vožnje. Mercedes me Charge S za povremeno punjenje, Mercedes me Charge M za normalno punjenje i Mercedes me Charge L za često punjenje. Uvođenjem novog, transparentnog tarifnog sistema, kupcima su delimično dostupne i fiksne cene koje važe bez obzira na operatera. Sa funkcijom Plug & Charge, EQE SUV se takođe može lako puniti.

Novi Mercedes EQE SUV: visoka tehnologija i luksuz susreću se sa raznovrsnošću

Mnoštvo visokotehnoloških karakteristika


Tehnologija farova DIGITAL LIGHT (specijalna oprema) omogućava inovativne funkcije, kao što je projekcija pomoćnih oznaka ili simbola upozorenja na put. Još jedan vrhunac opreme je ENERGIZING AIR CONTROL Plus. HEPA (High Efficienci Particulate Air) filter čisti ulazni spoljašnji vazduh na veoma visokom nivou filtracije. ENERGIZING COMFORT povezuje različite sisteme udobnosti u vozilu. Pojedinačni programi ENERGIZING COMFORT omogućavaju poseban program za dobro raspoloženje u zavisnosti od raspoloženja ili potreba korisnika. Ovo poboljšava fizičku udobnost i performanse tokom vožnje i tokom pauze. Format zvuka Dolbi Atmos podiže audio iskustvo u modelu EQE SUV na novi nivo.


Dizajn posebne namene (purpose design)


Proporcije EQE SUV-a kombinuju funkciju i estetiku sa sportskim karakterom SUV-a. Novi model, sa svojim nepogrešivim namenskim dizajnom, označava prekretnicu u svojoj klasi. Prepusti i prednji sklop su sačuvani kompaktno. Točkovi u veličinama od 19 do 22 inča su postavljeni u ravni sa spoljnom ivicom karoserije.


Veliki udeo aerodinamičkog finog podešavanja


EQE SUV deli neke aerodinamičke mere sa modelima iz iste porodice. Podvozje sa brojnim aerodinamičkim detaljima igra centralnu ulogu u veoma dobroj vrednosti otpora vazduha Cd od 0,25, koja je postignuta uprkos velikoj zapremini tereta i kratkom zadnjem prepustu. Ali koncept dimenzija sa ravnim vetrobranom, široka linija krova i udubljenja su takođe bili važni faktori.


Dostupan MBUX Hyperscreen i oprema bez kože


EQE SUV zasnovan je na velikoj električnoj Mercedes EQ platformi. Povrh svega, može se pohvaliti enterijerom koji je dosledno digitalizovan. Opciono dostupan MBUX Hyperscreen implementira ovu viziju do impresivnog efekta. Standardni Electric Art enterijer uopšte ne koristi kožu.

Novi Mercedes EQE SUV: visoka tehnologija i luksuz susreću se sa raznovrsnošću

Visok nivo pasivne bezbednosti


Principi Integralne bezbednosti važe bez obzira na tip pogonskog sistema. Kao i svi drugi Mercedes Benz modeli, EQE SUV stoga ima krut putnički prostor, posebne zone deformacije i najsavremenije sisteme za zadržavanje. Evropska verzija modela EQE SUV-a može da otkrije da li su zadnja sedišta zaista zauzeta. Ako putnik pozadi ne veže pojas, vozač dobija posebno upozorenje. Takozvani podsetnik o prisustvu putnika može da ukaže na decu koja su u zadnjem delu vozila. U vozilima za Evropu, Australiju, Novi Zeland, SAD i Kanadu, ovaj sistem je standardno ugrađen.


CO2-neutralna proizvodnja kao deo eko-ravnoteže


Proizvodnja EQE SUV-a počeće u decembru u fabrici Mercedes-Benz u Tuskalusi, Alabama (SAD). Fabrika baterija u obližnjem Bibb County snabdeva baterije za ovaj model kao i za EQS SUV. Od ove godine, sve fabrike Mercedes-Benzo putničkih automobila i kombi vozila širom sveta postigle su CO2 neutralnu proizvodnju kao deo svoje ekološke ravnoteže – uključujući dve fabrike Mercedes Benz-a u Alabami.

Novi Mercedes EQE SUV: visoka tehnologija i luksuz susreću se sa raznovrsnošću

PR

COTY 2023: izabrano sedam finalista

COTY 2023: izabrano sedam finalista

Evropski izbor za Car of the Year 2023 ulazi u novu fazu. Izabrano je sedam finalista, od kojih će jedan automobil poneti titulu Automobila godine. Njegovo ime ćemo znati u januaru...

Mazda nastavlja sa razvojem za budućnost

Mazda nastavlja sa razvojem za budućnost

Kompanija Mazda Motor Corporation je objavila ažuriranje Mazdinog srednjoročnog plana do 2030. U objavi je istaknuto da Mazda pozitivno reaguje na vrlo neizvesno poslovno okruženje i obnavlja svoju predanost postizanju ugljenične neutralnosti u svim svojim procesima do 2050...

Predstavljen koncept Toyota bZ Compact SUV

Predstavljen koncept Toyota bZ Compact SUV

Novi Toyotin bZ Compact SUV svoju svetsku premijeru ima na Salonu automobila u Los Anđelesu. Toyota tako daje nagoveštaj kakva bi mogla da bude budućnost koju donosi koncept bZ u verziji kompaktnog SUV-a, proširujući viziju kompanije pod okriljem brenda „bZ“ (Beyond Zero – Preko nulte granice)...

BMW M5 (2025)
Slika nedelje