AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Virtualni obilazak fabrike u Melfiju na godišnjicu modela Jeep Renegade

Virtualni obilazak fabrike u Melfiju na godišnjicu modela Jeep Renegade

Godinu dana nakon što je predstavljen Jeep Renegade, ovaj brend otvara vrata fabrike u Bazilikati, gde se sklapa prvi FCA model, koji se proizvodi u saradnji između Italije i SAD...

Od danas, 11. Septembra 2015. korisnici mogu da se povežu putem ovog linka  i pođu u „Virtuelni obilazak Jeep fabrike u Melfiju“. Na ovom fascinantnom digitalnom putovanju, moći će da istraže ceo proizvodni ciklus prvog Jeep modela proizvedenog u Italiji za tržišta Evrope i Severne Amerike.

Zahvaljujući ovom novom alatu, svako može da otkrije tajne jedne od najmodernijih automobilskih fabrika u celoj Evropi, koja može da se pohvali srebrnom medaljom u Proizvodnji svetske klase (WCM), međunarodnoj metodologiji za optimizaciju proizvodnog ciklusa. U ovoj fabrici, skoro 8.000 zaposlenih i 968 robota proizvode Jeep Renegade i Fiat 500X, najnovije FCA modele za širok spektar klijenata.

U skladu sa pionirskim duhom brenda Jeep, grupacija FCA je po prvi put odlučila da održi virtualnu konferenciju za štampu za ovaj događaj, gde je predstavila novi „Virtualni obilazak Jeep fabrike u Melfiju“ međunarodnim medijima. Preko 100 novinara iz 14 zemalja su učestvovali u ovom događaju kako bi se upoznali sa mogućnostima ovog novog digitalnog alata.

Renegade: nezaboravni rođendan

Predstavljen pre tačno godinu dana, Jeep Renegade je ušao u segment kompaktnih SUV vozila po prvi put i postao priznat kao najbolje terensko vozilo u svojoj kategoriji. Ovaj model već postiže istorijske rezultate prodaje za ovaj brend u Evropi. Do sada, preko 135.000 primeraka modela Renegade sišlo je sa proizvodne trake i postiglo spektakularni komercijalni uspeh, postavši najprodavaniji model u mnogim državama, kao što su Italija, Francuska i Austrija. Štaviše, originalni Jeep SUV je već osvojio mnoge bitne međunarodne nagrade, kao što su „Novi auto za 2015.“ od strane čitalaca lista Quattroruote; „Najbolje SUV vozilo 2015.“ od strane Coches.net, vodećeg vebsajta na španskoj auto sceni; kao i francusku nagradu „4x4 u 2015.“ od strane časopisa „4x4 Magazine“…

Rezultati prodaje i prestižne nagrade će nesumnjivo doprineti učvršćivanju snažnog porasta prodaje koji su Jeep modeli zabeležili u prethodnih pet godina. Ovaj američki brend je zabeležio svetski rekord u prodaji posebno tokom prošle tri godine, dostižući cifru od milion proizvedenih automobila u 2014. godini. Ovaj trend rasta je već potvrđen u prethodnih par meseci 2015. godine: u Sjedinjenim Američkim Državama je avgust bio mesec sa najboljom prodajom, dok je u Evropi Jeep bio brend sa najbržim rastom u prvih šest meseci 2015. godine (izvor: ACEA).
Proslava prve godišnjice modela Jeep Renegade je savršena prilika za slavljenje ovog brenda i njegove „najnagrađivanije linije SUV modela svih vremena“. Nije ni čudo da je još od 1941. godine – kada je Jeep legenda rođena – ovo ime postalo univerzalni simbol za terensku vožnju. Ova žudnja za avanturom i pionirskim dostignućima je savršeno predstavljena u modelu Jeep Renegade. To možda objašnjava zašto je ovaj model tako popularan kod mlađe publike – takozvane „Generacije Y“ – koja se posebno razume u nove tehnologije i nove načine komunikacije.

„Virtualni obilazak Jeep fabrike u Melfiju“

Zahvaljujući aplikaciji Google Maps Business View, sada možete da uživate u ovom uzbudljivom iskustvu tako što ćete posetiti FCA fabriku u Melfiju direktno preko Google Maps. Ukupno 3.924 slike su uslikane tokom tri dana kako bi ovo iskustvo bilo što realističnije. Sastavljene pomoću specijalnog algoritma koji kreira slike sa uglom od 360° horizontalno i 290° vertikalno, ove slike nude 327 različitih panoramskih tački gledišta, a svaka od njih se sastoji od 12 HD slika.

Korisnici na taj način mogu da se „kreću“ unutar ovog industrijskog postrojenja i istražuju detalje koji ih zanimaju – sa istom intuitivnom dinamikom koju nudi i Google Street View – dok prolate kroz četiri proizvodne jedinice u fabrici:  presovanje, zavarivanje, farbanje i sklapanje. Korisnici takođe mogu da detaljno istraže određene procese preko sedam video klipova od 30 inča, koji prikazuju detalje najupečatljivih aspekata tehnološke inovacije u fabrici i rezultujućeg visokog kvaliteta njenih proizvoda. Tehnička zanimljivost: za kreiranje 3,5 minuta materijala u sedam video klipova, snimljeno je preko 1.200 minuta – ili oko 20 terabajta – materijala.
Ultra-sofisticiran po pitanju upotrebljene tehnologije, ali veoma jednostavan i intuitivan za korišćenje, novi „Virtualni obilazak Jeep fabrike u Melfiju“ je „transparentan“ način za ovaj američki brend da komunicira sa svojim trenutnim i potencijalnim potrošačima. U bliskoj budućnosti, ovaj instrument će biti obogaćen novim funkcijama, koje će omogućiti dalji kontakt između ovog legendarnog brenda i njegovih pratilaca.

Globalna izvrsnost u srcu Mediterana

FCA fabrika u Melfiju je jedna od najnaprednijih automobilskih fabrika u Evropi, čemu je doprinela i investicija od preko milijardu evra, koja je omogućila proizvodnju novih modela u njoj: Jeep Renegade i Fiat 500X. Kako bi se obezbedio najbolji kvalitet od samog početka, sve najnovije tehnologije i najbolje prakse iz drugih FCA fabrika širom sveta primenjene su i u Melfiju.

Osamnaestog juna 2009. godine, fabrika u Melfiju je dostigla srebrni nivo u Proizvodnji svetske klase (WCM), međunarodnoj metodologiji za optimizaciju proizvodnog ciklusa. Ovo je prva fabrika u Italiji koja je primila ovo priznanje. Između ostalog, izdvojio se jedan podatak o celoj proceduri: nijedna nesreća nije zabeležena u protekle četiri godine. Pored bezbednosti, drugi prioritet je uvek bila potraga za maksimalnim kvalitetom po pitanju proizvoda i proizvodnog procesa.

Ovo postrojenje se trenutno sastoji od četiri jedinice - presovanje, zavarivanje, farbanje i sklapanje – i zapošljava skoro 8.000 radnika; ima 5 mašina za presovanje i 2 električne makaze za lim u pogonu za presovanje; 860 robota za zavarivanje; 54 robota za farbanje; 278 automatskih uređaja za zavrtanje, kao i oko 4,000 ljudi koji se isključivo bave sklapanjem automobila. Za one koji žele da otkriju različite faze proizvodnog ciklusa, mehanizma koji je usavršen do poslednjeg detalja, gledaoci mogu početi od listova laminiranog metala koji se koriste za oblikovanje karoserije. Potom, posetioci mogu pogledati detalje procesa farbanja i sklapanja svih komponenti automobila. Preko 5.000 različitih delova se koriste u proizvodnji različitih verzija modela Jeep Renegade.

Na površini od oko 1,9 miliona kvadratnih metara, ova fabrika je sagrađena između 1991. i 1993. u mestu San Nicola, 18 km od Melfija, u području gde nema drugih industrijskih postrojenja. Tokom poslednjih 20 godina, u ovoj fabrici su bile smeštene proizvodne linije za različite Fiat i Lancia modele, uključujući Fiat Punto (1994), Lancia Ypsilon (1995), New Ypsilon (2003), Grande Punto (2005) i Punto Evo (2009), dostižući cifru od blizu šest miliona vozila proizvedenih do marta 2015. godine. Trenutno se u ovoj fabrici proizvode tri osnovne linije modela: Fiat 500X, Fiat Grande Punto i Jeep Renegade.

PR

Jaguar XE stigao na domaće tržište

Jaguar XE stigao na domaće tržište

U godini kada slavi veliki jubilej, 80 godina od osnivanja brenda, eminentni britanski  proizvođač lansirao je potpuno novi model XE, koji je upravo stigao u prodajni salon Grand Motorsa, zvaničnog uvoznika i servisera vozila marke Jaguar za Srbiju...

40. godina bez premca – BMW Serije 3

40. godina bez premca – BMW Serije 3

Tokom poslednjih 40 godina i šest generacija modela Serije 3, BMW je postavio standard savremenih sportskih limuzina, posebnim dizajnom, sportskom agilnošću, efikasnošću i komforom, stvarajući jaku emocionalnu vezu između sportskog iskustva vožnje i svakodnevne praktičnosti...

UNIQA i 24 sata elegancije 2015

UNIQA i 24 sata elegancije 2015

Beograd će imati priliku da po peti jubilarni put bude domaćin manifestacije „24 sata Elegancije - Concours d’Elegance & Salon of Excellence”. Trodnevni spektakl, posvećen automobilskoj kulturi, rafiniranosti i kvalitetu, održaće se od 11. do 13. septembra...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje