AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia prošle godine u Evropi s rekordnim tržišnim udelom od 4,8%

Kia prošle godine u Evropi s rekordnim tržišnim udelom od 4,8%

Po najnovijim podacima koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) Kia je u 2022. godini u Evropi (Kia ovde ubraja zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno kraljevstvo) dostigla novi rekordni tržišni udeo koji je iznosio 4,8 % od svih prodatih putničkih vozila na tržištu...

To je povećanje od 7,9 posto u odnosu na dosadašnji rekordni udeo ovog brenda koji je u 2021. iznosio 4,3 %.


Kia prošle godine u Evropi prodala 542.423 vozila, 7,9 % više nego u 2021. godini
Prodaja vozila Kia na tržištima EU, EFTA i Ujedinjenog kraljevstva se povećala na 542.423 vozila, što je rast od 7,9 posto u odnosu na 2021. godinu kada je bilo prodatih 502.677 vozila.


Evropsko tržište automobila se prošle godine smanjilo za 4,1 %


Kijin rast suprotan je od evropskog tržišta putničkih vozila na kom se broj prvi put registrovanih vozila u 2022. smanjio za 4,1 %.


Trećinu Kijine prodaje predstavljaju njeni elektrifikovani modeli


Na Kijinu prodaju pozitivno je uticala rastuća potražnja za njenim elektrifikovanim modelima koji su prošle godine predstavljali skoro trećinu njene prodaje u Evropi – 30,9 % (176.149 vozila).

Kia prošle godine u Evropi s rekordnim tržišnim udelom od 4,8%

Prošle godine je Kia zabeležila i više značajnih dostignuća širom Evrope. U Ujedinjenom kraljevstvu je ovaj najstariji južnokorejski automobilski brend ostvario rekordan tržišni udeo od 6,2 posto i prvi put premašio 100.000 prodatih vozila. Impresivni, rekordni tržišni udeli zabeleženi su i u Poljskoj (8 %) i Španiji (7,8 %), dok je Kia u Holandiji postala najprodavaniji brend automobila (9,7 %). Pored toga je Kia sada među tri najprodavanija brenda u Hrvatskoj, Finskoj, Islandu, Poljskoj, Slovačkoj, Španiji i Švedskoj.


Ceed je sa svoje četiri varijante karoserije bio najprodavaniji model Kije u Evropi (137.347 prvi put registrovanih primeraka). Rasla je i prodaja Sportage-a (136.293 prodata primerka), dok je Niro sa 80.461 prodatim primerkom bio treći najprodavaniji model Kije u 2022. godini.


Jason Jeong, predsednik Kia Europe, rekao je: "Za Kiju je 2022. bila još jedna vrlo uspešna godina. Ostvarili smo najveći tržišni udeo dosad, a naša sve veća ponuda elektrifikovanih modela osvojila je više nagrada i priznanja. EV6 je već na početku godine osvojio titulu evropski auto godine, što je bilo prvi put za bilo kog proizvođača iz Južne Koreje, a ove godine blizu je bio Niro, koji je bio finalista izbora za 2023. godinu"


Pored nagrade za evropski auto godine za model EV6 Kia je prošle godine dobila brojne nagrade:


• (UK) Kia EV6: 'auto godine' – What Car?
• (Francuska) Kia EV6: 'porodični SUV' i 'krosover' – Trophée de L'argus
• (Evropa) Kia EV6: Red Dot Design 'najbolji od najboljih' u kategoriji inovativnih proizvoda
• (Nemačka) Kia Niro EV: 'zlatni volan' – Auto Bild
• (Španija) Kia Sportage: 'auto godine' – ABC
• (Grčka) Kia Sportage: 'grčki auto godine' – institut Auto godine
• (UK): Kia: 'proizvođač godine' – magazin Top Gear


U 2023. godini Kia će ubrzati sprovođenje svoje strategije fokusirane na klijente kako bi postala vodeći pružalac rešenja pametne mobilnosti. Prošle godine je korejski gigant unapredio svoju proizvodnju i isporuke u Evropi kako bi postao još otporniji na prelomne svetske događaje i sposoban za ispunjavanje ekoloških obećanja. Te promene poduprte redovnim isporukama kritičnih komponenti Kiji će omogućiti ispunjavanje daljeg povećanja tražnje i smanjiti rokove isporuke.


PR

Kia pokazala prve obrise novog električnog SUV-a EV9

Kia pokazala prve obrise novog električnog SUV-a EV9

Korporacija Kia je razotkrila nekoliko video snimaka svog dugo očekivanog modela EV9, električnog SUV-a. Veliki sportski terenac Kia EV9 trebao bi u doba elektrifikacije da ubrza preobražaj brenda kao pružaoca rešenja održive mobilnosti...

Mazda6 2023 - Mazda predstavlja osveženu šesticu

Mazda6 2023 - Mazda predstavlja osveženu šesticu

Kompanija Mazda Motor Corporation ponosno objavljuje da je osvežila svoju perjanicu Mazdu6. Osveženje uključuje izdanje posebne verzije modela Mazda6 20th anniversary Edition kako bi obeležili 20. godišnjicu prve generacije modela Mazda6...

Svi srpski putevi prohodni

Svi srpski putevi prohodni

JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da  autoputevi i svi državni putevi prvog i drugog reda kao i  prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima  su prohodni za saobraćaj na celoj teritoriji Srbije...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje