AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia i Hyundai na trećem mestu po prodaji u Evropi

Kia i Hyundai na trećem mestu po prodaji u Evropi

Južnokorejski proizvođači automobila Kia i Hyundai su u novembru ostvarili izuzetan rezultat – ukupno su se plasirali na treće mesto među svim automobilskim grupacijama...

Po podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) su dva južnokorejska brenda grupacije Hyundai Motor Group za jedanaest meseci ove godine u Evropi ukupno prodale 986.860 vozila što je 4,6 % bolje nego u istom periodu prethodne godine.


Kia u Evropi prodala 509.193 vozila, a Hyundai Motor 477.667 vozila
Uprkos dugotrajnoj globalnoj nestašici čipova Kia je do decembra u Evropi prodala rekordna 509.193 vozila, a Hyundai Motor malo manje i to 477.667 vozila.


Ispred korejskih divova plasirali su se grupacija Volkswagen sa 2,52 miliona prodatih vozila i drugoplasirani Stellantis sa 1,89 miliona vozila.


Svaki deseti prodati automobil u Evropi je korejski


Za očekivati je da će se ukupni tržišni udeo oba korejska brenda, koji je do kraja novembra iznosio 9,7%, do kraja godine povećati i premašiti prošlogodišnjih rekordnih 10 %.

Kia i Hyundai na trećem mestu po prodaji u Evropi

Kia ꟷ Made in Europe


Nesumnjivo je jedan od razloga za uspeh Koreanaca i izgradnja fabrika u Evropi. Kia je krajem 2006. godine otvorila fabriku u Slovačkoj (Žilina), a zatim je Hyundai Motor 2008. godine postavio fabriku u Češkoj (Nošovice).


Evropski Sportage i porodica Ceed (+ Ceed SW, ProCeed, XCeed)


U Kijinoj fabrici kapaciteta 330.000 vozila godišnje pravi se model Sportage, koji je najprodavaniji model Kije u Evropi, kao i model Ceed u čak četiri varijante karoserije (Ceed, Ceed SW, ProCeed, XCeed).


Kia se u poslednje vreme može pohvaliti brojnim nagradama ꟷ Sportage je nedavno postao auto godine u Španiji i Grčkoj, EV6 je na proleće osvojio nagradu Evropski auto godine, dok je Niro finalista istog izbora za 2023. godinu.


PR

Kia prošle godine u Evropi s rekordnim tržišnim udelom od 4,8%

Kia prošle godine u Evropi s rekordnim tržišnim udelom od 4,8%

Po najnovijim podacima koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) Kia je u 2022. godini u Evropi (Kia ovde ubraja zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno kraljevstvo) dostigla novi rekordni tržišni udeo koji je iznosio 4,8 % od svih prodatih putničkih vozila na tržištu...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje