AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

U Nemačkoj se pojavio novi saobraćajni znak - znate li šta znači?

U Nemačkoj se pojavio novi saobraćajni znak - znate li šta znači?

Oblast saobraćajnih znakova se ne menja često, ali očigledno ćemo svedočiti njenom ubrzanom razvoju. Novi saobraćajni znak, koji se može videti na autoputu između Minhena i Ingolstadta, veoma je interesantan...

Znak ima kružni oblik, crno-bele boje, ne sadrži nikakav piktogram, sliku ili broj koji bi ukazivao na njegovu funkciju. Prečnika je 70 centimetara i ne liči ni na jedan drugi saobraćajni znak.


Ono što je posebno zanimljivo, ovaj znak nije namenjen vozačima, pešacima ili drugim učesnicima u saobraćaju. Zapravo, ovaj znak je referentna tačka za veštačku inteligenciju, tačnije tačka koja je namenjena autonomnim automobilima. Na autoputevima A9 i A93 biće instalirano 13 znakova na udaljenosti od 2,5 kilometra. Ministarstvo saobraćaja u Nemačkoj proglasilo je autoput A9 testnim poligonom za autonomna vozila. Za same vozače, ovi znakovi ne znače ništa.


Kao što smo istakli, ovi znakovi treba da pomognu autonomnim vozilima da definištu svoju poziciju sa visokom preciznošću. Zahvaljujući ovom znalu, autonomna vozila će se lakše sinhronizovati.


Automagazin.rs
Foto: dpa

Izazovi za Kiju u bliskoj budućnosti

Izazovi za Kiju u bliskoj budućnosti

Grupacija Hyundai Motor Group, koju čine proizvođači automobila Kia, Genesis i Hyundai, nedavno je u svom istraživačko-razvojnom centru Namyang organizovala susret na kom su prisustvovali vođstvo i zaposleni...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje