AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Akio Toyoda - harizmatični predsednik Toyote proglašen za svetsku automobilsku ličnost godine

 Akio Toyoda - harizmatični predsednik Toyote proglašen za svetsku automobilsku ličnost godine

Akio Toyoda, predsednik i CEO Toyota Motor Corporation (TMC) je Svetska automobilska ličnost godine 2021. Ovu čast ukazao mu je žiri World Car Award (Svetskih automobilskih nagrada), panel od preko 90 istaknutih međunarodnih novinara...

World Car Award su povodom nagrade objavile: „Akio Toyoda je harizmatični predsednik i CEO Toyota Motor Corporation, gde već godinama uspešno preoblikuje svoju kompaniju. Tokom 2020, pod njegovim vođstvom, Toyota je ostala profitabilna, uprkos COVID-19 krizi, štiteći tako radna mesta širom sveta. Održao je Toyotin ustaljeni tempo razvoja za doba povezanih, autonomnih, deljenih i električnih vozila (Connected, Autonomous, Shared, Electric - CASE) i pokrenuo izgradnju Woven Cityja, uzbudljivog, stvarno postojećeg prototipa grada budućnosti. Istovremeno aktivno učestvujući u auto-sportu, kao vozač”.


U svom odgovoru World Car Awardu, predsednik Toyoda je istakao: „U ime svih 360.000 Toyotinih radnika širom sveta, hvala vam na ovoj izuzetnoj časti. Međutim, ako se slažete, izmenio bih ime ove nagrade iz 'ličnost godine' u 'ljude godine', jer je samo zajednički napor svih naših zaposlenih, partnera i dobavljača širom sveta učinio od Toyote to što je ona danas. Pri tom, ja sam najsrećniji i najzahvalniji CEO“.

 Akio Toyoda - harizmatični predsednik Toyote proglašen za svetsku automobilsku ličnost godine

Zahvaljujući i prepoznajući doprinos celokupne automobilske industrije, predsednik TMC-a je takođe naglasio: „Mi u Toyoti imamo veliku sreću da smo mogli zaštititi radna mesta naših zaposlenih tokom COVID-a i nastaviti naš rad kako bismo savladali buduće izazove industrije. Kao kompanija predani smo stvaranju novih načina podrške dobrobiti naše planeta i ljudi, svuda.


Ovo je bilo teško razdoblje u istoriji sveta. Ali ono nas je, isto tako, podsetilo da su ljudi najvredniji. A, ako mi u Toyoti možemo doneti neku meru sreće u njihove živote, moj će večni cilj biti da činim upravo to”.

Akio Toyoda priključio se TMC-u 1984, nakon što je diplomirao pravo na Univerzitetu Keio, a zatim završio i postdiplomske studije poslovne administracije na Babson College-u u SAD. Nakon rada u mnogo različitih poslovnih područja u Japanu i inostranstvu, ušao je u upravni odbor TMC-a 2000. godine. Obavljao je mnoge visoke funkcije i bio izvršni potpredsednik, pre nego što je postao predsednik TMC-a 2009.


Nagrada Svetske automobilske ličnosti godine nastala je 2018. kao priznanje za pojedinca koji je dao značajan doprinos svetskoj automobilskoj industriji u prethodnoj godini. To je jedna od šest nagrada koje godišnje dodeljuje program World Car Award, pokrenut 2003.


PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje