AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

Na stazi Formule 1, na čuvenom Hungaroringu, u blizini Budimpešte, 18. avgusta je održano regionalno finale Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji – The Drivers’ Fuel Challenge. Ove godine glavnu nagradu - novi automobil Volvo V40 R Design – kući je odvezao takmičar iz Češke, Tomáš Horčička.

Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

Predstavniku Srbije, 32-godišnjem Jovanu Brkiću, vozaču beogradske kompanije Milšped, nije se posrećilo da se kvalifikuje za svetsko finale, koje se 9. septembra održava u Geteborgu, na glavnom test poligonu kompanije Volvo Trucks.

Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

Odlučivale su ne sekunde, već desetinke, pa i stotinke - baš kao 2004-te, kada je na ovoj stazi dužine 4.381 metar, čuveni Miheal Šumaher postavio rekord kruga: 1:19:071. Pred desetoricom takmičara iz isto toliko država centralne i istočne Evrope bio je ništa manji izazov – da tri kruga, ukupne dužine 13.143 metra, savladaju za maksimalno 17 minuta, uz što nižu prosečnu potrošnju goriva.

Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

Za razliku od nekoliko prethodnih regionalnih finala, na kojima su takmičarski krugovi  bili manje zahtevni, jer se vozilo po putevima, odnosno po stazi sa gotovo ravničarskom konfiguracijom, Hungaroring je, sa 14 krivina, nekoliko većih uspona i ograničenja u brzini koje je propisao organizator, u svakom smislu bio neuporedivo komplikovanije iskušenje. Zapravo, uz što ekonomičniju potrošnju, „jurilo“ se vreme, mnogo više nego ikada do sada na ovom već tradicionalnom nadmetanju profesionalnih vozača. A tek jedna, možda i najubedljivija ilustracija o istinskom izazovu s kojim se trebalo izboriti na ovoj stazi, jeste podatak da su čak četvorica vozača za po nekoliko sekundi prekoračila propisano vreme od 17 minuta.

Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

Pobednik je, pak, pokazao pravo majstorstvo za upravljačem: vlasnik a istovremeno i vozač u kompaniji Autodoprava Tomáš Horčička iz okoline češkog mesta Hradec Králové postigao je najmanju ukupnu potrošnju - 4,84 litara, uz prosečnu brzinu od 47,1 km/h i ukupno vreme od 16 minuta i 45 sekundi. Osim šamponske titule za region Centralna i istočna Evropa, stekao je pravo da se 9. septembra takmiči na svetskom finalu, na kojem se očekuje tridesetak vozača iz Evrope, Australije i Latinske Amerike.

Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

Uz Tomáša Horčičku, na svetsko finale putuju još trojica vozača: drugoplasirani Florin Olteanu iz Rumunije, trećeplasirani Emir Salihović iz Bosne i Hercegovine i četvrtoplasirani Goran Jelović iz Slovenije. U Geteborgu će, kao što je to bilo na nacionalnim nadmetanjima i regionalnom finalu održanom na Hungaroringu, upravljati tegljačem iz najtraženije Volvo serije - FH, sa Euro VI motorom od 500 KS i I-Sfiht automatizovanim menjačem sa novom tehnologijom dvostrukog kvačila (Dual Clutch). Volvo je prvi proizvođač kamiona u svetu koji je tu tehničku poslasticu, poznatu upravo iz sveta Formule 1, ponudio kao serijsku opremu u svojim teretnjacima, prvenstveno onim za dugolinijski prevoz.

Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

U ovogodišnjem ciklusu nadmetanja The Drivers’ Fuel Challenge u državama centralne i istočne Evrope (Češka republika, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija), na više od 30 kvalifikacionih vožnji, učestvovalo je oko 2.500 profesionalnih vozača, bez ograničenja – da li upravljaju Volvo ili kamionom drugog proizvođača. U Srbiji se na kvalifikacionim takmičenjima pojavilo više od 150 vozača, a održana su od sredine aprila do kraja maja – u Novom Sadu, Čačku, Nišu i Novim Banovcima. Državno finale je organizovano 18. juna, u sedištu kompanije Volvo doo, u glavnom prodajno-servisnom centru u Novim Banovcima.

Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

„Takmičenje u štedljivoj vožnji je veoma bitno za kompaniju Volvo Trucks, jer i mi, kao proizvođači vozila, želimo da damo svoj doprinos u što ekonomičnijoj potrošnji i smanjenju emisije štetnih gasova. U racionalnoj potrošnji nezamenjiv i najbitniji faktor je upravo vozač, jer isplativost prevoza direktno zavisi od njegove umešnosti i zalaganja da vozi ekonomičnije“, rekao je novinarima okupljenim kraj staze Hungaroringa direktor Volvo d.o.o. Srbija, Johannes Kjellgren.

Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

"Kvalifikacijom za regionalno finale jasno ste pokazali ne samo svoje velike sposobnosti kao vozači kamiona, već i da time mnogo doprinosite ekonomičnoj vožnji, koja je od velike koristi za transportere i životnu sredinu", rekao je na dodeli nagrada potpredsednik Volvo Group Trucks za Tržište centralna i istočna Evropa, Robert Grozdanovski. "Bez obzira na to ko je danas ostvario plasman u svetsko finale, svi ste pobednici i možete biti ponosni na svoj uspeh, jer ste u praksi pokazali da vozite ekonomičnije od ostalih i tako postali državni prvaci u svojim zemljama", dodao je on.

Takmičenje The global Drivers’ Fuel Challenge – tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u ekonomičnoj vožnji, Tolvo Trucks je pokrenuo 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Za ovo nadmetanje, koje je inicijalno bilo organizovano kao globalna aktivnost, profesionalni vozači su pokazali izuzetan interes, naročito na tržištu Centralna i istočna Evropa (kojem pripada i naše), pa se od 2011. održava i u državama u našem bližem i širem okruženju.


PR

 

Specijalna akcija u PSC Komnenović

Specijalna akcija u PSC Komnenović

U svakodnevnom životu često se susrećemo sa nedostatkom prostora za odlaganje stvari koje ne koristimo. Isti problem imaju svi vozači na početku zimske i letnje sezone, u periodu kada se menjaju gume...

Bosch predstavlja pametna rešenja za auto-servise budućnosti

Bosch predstavlja pametna rešenja za auto-servise budućnosti

U kompaniji Bosch, glavna tema na sajmu Automechanika 2016. biće „umreženi auto-servis”, njegova interakcija sa ostalim uslugama na bazi mreže i primena izmenjene realnosti (eng. Augmented Reality). Od 13. do 17. septembra 2016. u izložbenom prostoru kompanije Bosch, na 2.400 m2 u hali 9 moći će uživo da se vidi koncept umreženog auto-servisa budućnosti...

Kia obogatila ponudu modela Optima

Kia obogatila ponudu modela Optima

Južnokorejski proizvođač automobila Kia je prošle sedmice evropskoj javnosti predstavila čak tri nove varijante limuzine Optima – hibridnu Optimu Plug-in Hybrid, karavansku Optimu Sportswagon i sportsku varijantu Optima GT...

Honda Srbija podržala je Elite Neon Cup 2016

Honda Srbija podržala je Elite Neon Cup 2016

Honda Srbija, kao društveno odgovorna kompanija koja podržava razvoj mladih talenata, kulture i sporta u našoj zemlji, prepoznala je potencijal ovih mladih sportista i podržala ovu manifestaciju kao automobilski sponzor...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje