AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Rođen za profesionalca: Fiat Professional predstavlja svoju liniju

Rođen za profesionalca: Fiat Professional predstavlja svoju liniju

Godina 2016. će biti ključna za Fiat Professional, tokom koje će biti predstavljena zaokružena gama brenda u svoj svojoj slavi. Brend je kontinuirano evoluirao kako bi se spremno suočio sa velikim izazovima kroz nove proizvode, novi pristup koji je još više usmeren ka kupcima i rešenost za stvaranje novih puteva na svetskom tržištu. 

Ne slučajno, to je bio prvi brend koji je "rođen da bi postao profesionalac". Budući potpuno posvećen dostavnim vozilima, Fiat Professional može da s pohvali sa preko stotinu godina istorije i jedinstvenim iskustvom u svetu dostavnih vozila. Vremenom su, sa nesmanjenim entuzijazmom, uvežbane veštine za nošenje sa izazovima i konstantan razvoj, bez straha od promena. Reč je o pristupu profesionalca drugim profesionalcima, sa inovativnim i ciljanim poslovnim rešenjima, kao i sve većom linijom vozila. Linija Fiat Professional, kompletno obnovljena za svega dve godine, danas ima prave odgovore za sve potrebe prevoza, obzirom da pokriva sve segmente. U ponudi su svi tipovi karoserije, nosivosti i kapaciteti, kompletan opseg međuosovinskih rastojanja, varijante širina i visina, pored visoko-efikasnih motora i različitih opcija za gorivo (benzin, dizel, TNG i metan). Pored toga, brend sa samopouzdanjem izdvaja "specijalitete", poput prevoza putnika i sveta prerađenih vozila. Ovim pristupom koji je u većoj meri usmeren ka kupcima, otvaraju se nove perspektive za predstavljanje linije vozila posvećene radu i unapređenju poslovanja. Fiat Professional je jedini brend dostavnih vozila koji ima tim u celosti posvećen ovoj poslovnoj oblasti, te koji pruža podršku kupcima kroz rešenja profesionalne mobilnost za rad i razonodu. Ukratko: reč je o profesionalcima koji pružaju podršku zajednici profesionalaca koja svakodnevno, ponosno obavlja svoju misiju.


Proizvod koji simbolizuje ovu inovaciju jeste Fullback, pik-ap vozilo koje uvodi brend na potpuno novi teren, te kojie predstavlja veliki skok za Fiat Professional ka statusu globalnog brenda. Zanimljivo je da pik-ap vozila predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata u regionu EMEA, sa udelom od 22% u celokupnom tržištu komercijalnih vozila. Dok prosečan tržišni udeo ove kategorije vozila u Evropi iznosi 6% i raste, u Africi i na Bliskom istoku on je čak 70%.


Fullback predstavlja rezultat partnerstva – koje je zasnovano na tehničkoj platformi apsolutne, ispitane i proverene vrednosti – a izveden je u body-on-frame arhitekturi, koja garantuje kapacitet, mogućnosti kao i sposobnost savlađivanja ekstremnih napora, poput vožnje u terenskim uslovima pod maksimalnim opterećenjem. Ukratko, kako i samo ime govori, reč je o igraču koji otvara put ka novim perspektivama. U ragbiju i američkom fudbalu "fullback" je zadnji odbrambeni igrač, ali i prvi koji se zaleće prema liniji protivnika. Igrači zadnje odbrambene linije moraju biti spremni da se prilagode svim situacijama: snažni i pouzdani u odbrani, ali i brzi i eksplozivni u protivnapadu. Fullback pik-ap, vozilo, koje stoji rame uz rame sa najboljim konkurentskim modelima kada je reč o konfiguraciji, dimenzijama i motorima, je novi "heroj rada" brenda Fiat Professional.

Uz njega stoji model Talento, koji sa svojim velikim kapacitetom predstavlja savršenog saradnika profesionalcima i na gradskim ulicama i na putevima. Odlikuje se velikom raznovrsnošću i sposobnošću prilagođavanja najrazličitijim potrebama kupaca. Njegovo krajnje simbolično ime, istovetno nazivu srednjovekovnog novčića, dočarava urođene kvalitete vozila i koncepta vrednosti, u najboljoj tradiciji brenda Fiat Professional. Kao rezultat, dobijeno je funkcionalno vozilo koje uvećava vrednost rada, vremena i novca profesionalnih korisnika, fokusirajući se na njihove stvarne potrebe. Talento predstavlja vezu između modela Doblò Cargo i Ducato, dajući brednu Fiat Professional mogućnost da pokrije nove kapacitete i dužine tereta, te da se nadmeće u 2P segmentu sa idealnim međuosovinskim rastojanjem. Novina u liniji je i novi model Fiorino, koji predstavlja evoluciju modela kojim je stvoren segment malih kombi vozila. Sa dizajnom koji je obnovljen i u unutrašnjiosti i u spoljašnjosti, novi Fiat Professional je savršen za korišćenje u gradskoj vožnji, agilan je u saobraćaju i lak za parkiranje. Uprkos ovim svojstvima, model ima izvanredan teretni kapacitet koji dostiže do 2,8 m3, kao i korisnu nosivost do 660 kg. Pored toga, novi Fiorino je najbolji u klasi kada su u pitanju performanse, ekonomičnost, udobnost i funkcionalnost. Modeli Ducato i Doblò Cargo kompletiraju tim brenda Fiat Professional. Prvi od ova dva modela je najprodavaniji u okviru brenda, u ponudi preko 35 godina i šest generacija, sa prodatih 2,9 miliona primeraka. Preko 600.000 porodica putuju u Fiat Ducato kamp vozilima, što Ducato čini neprikosnoveno vodećim modelom u ovom sektoru, koji postavlja standarde: preko 75% kamp vozila koja su u upotrebi danas su napravljena na bazi modela Ducato. Kako bi i dalje imao vodeću ulogu u segmentu, model je 2014. godine restilizovan, uvažavajući nove zahteve kupaca, tako da sada nudi više tehnologije, veću efikasnost i veću vrednost. Danas je ovaj model ponovo glavna vest, zahvaljujući novoj liniji Euro6 motora na kojima su primenjene tehnologije LPEGR i SCR, prilagođeno misiji vozila.


Kao poslednje, ali ne i najmanje bitno, Doblò Cargo nudi najopsežniju liniju vozila u okviru svog segmenta, koja pokriva modele od kombija do specijalnih izvedbi, kao i konvertovane modele za posebne potrebe. Kao naslednik pobedničkog modela, sa preko 1,675,000 primeraka prodatih od 2000. godine do danas, vozilo ima za cilj da učvrsti svoju poziciju u ovom segmentu tržišta, koji čini oko 25% ukupnog evropskog tržišta lakih dotavnih vozila. Osobenosti ovog modela uključuju teretni kapacitet (do 5,4 m³) i korisnu nosivost (do jedne tone), pored ekskluzivnog Bi-link vešanja i kompletne linije Euro 6 motora (turbo-dizel, benzinski i benzin/metan), koji se izdvajaju po svojim performansama i ekonomičnosti.


Svi ovi modeli su pobednički, u stanju da odgovore svim profesionalnim potrebana, koji pokrivaju 97% tržišta: to su čvrsti temelji na kojima je zasnovana obnova brenda. Osim uvođenjem novih proizvoda, Fiat Professional se razvija i povećanjem broja prodajnog osoblja i mreže, čime se poboljšava kvalitet usluge i ostvaruje pristup novim tržištima zahvaljujući krajnje personalizovanim rešenjima. To podrazumeva da su pravi modeli dostupni i, iznad svega, da su u ponudi u pravim segmentima - onima koji predstavljaju najveći deo prodajnog miksa. Zahvaljujući svemu ovome, Fiat Professional će biti u mogućnosti da uskladi rezultate koje postiže na evropskom tržištu sa onima u Italiji, te da udvostruči prodaju u Africi i na Bliskom istoku, gde brend širi svoju mrežu zahvaljujući sinergiji koja se ostvaruje kroz saradnju sa Krajslerom. Za novu liniju, Fiat Professional je kreirao novi reklamni projekat, koji obuhvata Fullback i druge modele, koji su uvek u akciji. Pobednički tim spreman da se nosi sa svakim izazovom. Ali to nije sve. Fullback je "proizvodni heroj" zvanične flote Svetskog motokros prvenstva (MXGP), kojem je Fiat Professional zvanični sponzor, kao i sponzor nagrada tri glavne trke prvenstva u Velikoj Britaniji, Belgiji i Italiji. Ovo sponzorstvo je veoma važno i predstavlja savršenu mogućnost za ovo pik-ap vozilo da izrazi svoj sportski temperament, kao i terenske mogućnosti.


Verzije modela Talento i Fullback preuređene pomoću posebne opreme

 

Četiri Talento i tri Fullback modela preuređena pomoću posebne opreme, biće prikazana prilikom međunarodnog predstavljanja nove game za predstavnike medija. Ovo je tek nekoliko značajnih primera fantastične fleksibilnosti modela brenda Fiat Professional, koji su savršeni za prevoz putnika, od shuttle transfera do podržane mobilnosti, te za raznovrsne profesionalne potrebe: mobilne radionice, vozila sa platformom, kombi vozila sa termičkom izolacijom ili sa hlađenim odeljkom, kombi vozila za kampovanje i odmor, kao i vozila za javne službe, da pomenemo samo neke. Ukratko, ne postoji profesionalna aktivnost ili potreba za prevozom za koju se ne može naći rešenje kroz konverzije koje nudi Fiat Professional, što je demonstrirano kroz saradnju sa vodećim evropskim specijalistima za konverzije.


Detaljnije, prvi Talento (sa dužim međuosovinskim rastojanjem i niskim korovom) predstavlja primer vozila pogodnog za upotrebu od strane osoba sa invaliditetom. Prikazano vozilo je konvertovano od strane kompanije Olmedo i opremljeno je elektro-hidrauličnom zadnjom dizalicom i modularnim podom u zadnjem delu, sa sedištima koja se brzo oslobađaju radi ostvarenja izvanredne konfiguracione fleksibilnosti: vozilo može da preveze devet putnika, ili osam putnika i dvoja invalidska kolica. Drugi Talento (sa dugačkim međuosovinskim rastojanjem i niskim krovom) je u izvedbi za usluge ekskluzivnog prevoza sa sedam kožom presvučenih sedišta, obrtnim drugim redom sedišta, krovnim šinama i ABS oblogom. Ova konverzija ostvarena je u partnerstvu sa kompanijom Focaccia. Konverziju trećeg modela Talento (sa kratkim međuosovinskim rastojanjem i niskim krovom) u vozilo sa termičkom izolacijm, klase A.T.P., koje je sposobno da konstantno održava temperature čak i od 0°C, obavila je firma Plastoblock. Konkretno, hlađeni odeljak pogodan za prevoz farmaceutske robe ili hrane može se dobiti ugradnjom rashladne jedinice. Liniju modela Talento kompletira četvrti predložen model (sa kratkim međuosovinskim rastojanjem i niskim krovom), koji je konvertovan od strane firmer Storevan u radionicu, napravljenu od automobilskog galvanizovanog čelika i koji poseduje modularne sisteme za brzo i lako postavljanje.


Pažnju će privući i Fullback, novi model brenda Fiat Professional, savršen za višestruke konverzije. Prvi primerak, zasnovan na modelu sa produženom kabinom, koji je proizvela firma Cold Car, sadrži eutektičko rešenje u vidu odeljka sa niskom temperaturom, koji je savršen za dnevne isporuke smrznutih prehrambenih proizvoda. Drugo pik-ap vozilo konvertovnao je u mobilnu radionicu od strane firme NCT i odlikuje se modularnim i rekonfigurabilnim aluminijumskim elementima za prevoz robe i rezervnih delova za servisne radnje na licu mesta. Napokon, u saradnji sa kompanijom OMARS, Fullbacck (Double Cab) je konvertovan za usluge spasavanja na putu, sa vučnom kukom.


PR

Specijalna akcija u PSC Komnenović

Specijalna akcija u PSC Komnenović

U svakodnevnom životu često se susrećemo sa nedostatkom prostora za odlaganje stvari koje ne koristimo. Isti problem imaju svi vozači na početku zimske i letnje sezone, u periodu kada se menjaju gume...

Bosch predstavlja pametna rešenja za auto-servise budućnosti

Bosch predstavlja pametna rešenja za auto-servise budućnosti

U kompaniji Bosch, glavna tema na sajmu Automechanika 2016. biće „umreženi auto-servis”, njegova interakcija sa ostalim uslugama na bazi mreže i primena izmenjene realnosti (eng. Augmented Reality). Od 13. do 17. septembra 2016. u izložbenom prostoru kompanije Bosch, na 2.400 m2 u hali 9 moći će uživo da se vidi koncept umreženog auto-servisa budućnosti...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje