AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

The Iron Knight i I-Shift - oborili su dva svetska rekorda

The Iron Knight i I-Shift - oborili su dva svetska rekorda

Model The Iron Knight kompanije Volvo Trucks najbrži je kamion na svetu – dvostruko. Oborio je rekord u brzini pri startu iz mesta u kategorijama na 500 i 1000 metara...

The Iron Knight i I-Shift - oborili su dva svetska rekorda

Kamion koji je oborio rekord je namenski napravljen u svim segmentima osim motora i serijski proizvedenog I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom.

Pogledajte vožnje u kojima su oboreni svetski rekordi ovde https://www.youtube.com/watch?v=EIQsQ4FKUqs

The Iron Knight i I-Shift - oborili su dva svetska rekorda

The Iron Knight kompanije Volvo Trucks koji je vozio Boije Ovebrink sada drži zvanične svetske rekorde u brzini na 500 i 1000 metara. U toku rada na kamionu, tim stručnjaka kompanije Volvo Trucks pronašao je inovativne načine za spajanje tehnologije i dizajna.

„To dokazuje da naš I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom ima ogroman potencijal i neće vas izneveriti u ekstremnim uslovima. Činjenica da kamion koji je oborio svetski rekord koristi isti menjač koji se nalazi na kamionima serije FH koji se serijski proizvode je nešto na šta smo zaista ponosni“, rekao je Klaes Nilson, predsednik i generalni direktor kompanije Volvo Trucks.

The Iron Knight i I-Shift - oborili su dva svetska rekorda

Uz prosečnu brzinu od 169 km/h i vreme od 21,29 sekundi, model The Iron Knight oborio je međunarodni rekord u brzini na 1000 metara pri startu iz mesta. Takođe je oborio isti rekord na razdaljini od 500 metara pri brzini od 131,29 km/h i uz vreme od 13,71 sekundi. Vožnja u kojoj je oboren rekord obavljena je na zatvorenoj probnoj stazi u severnoj Švedskoj i priznata je od strane međunarodnog auto-moto saveza (FIA).

„Stručnjaci iz nekoliko različitih odeljenja kompanije Volvo Trucks blisko su sarađivali kako bi razvili kamion neprevaziđenih performansi. Osim pogonske grupe kompanije Volvo Trucks koja je najvažniji deo modela The Iron Knight, od početka do kraja smo ručno napravili kamion. Činjenica da smo uspeli da osvojimo ne samo jedan rekord, već dva potpuno je sjajna“, rekao je Olof Johanson, tehničar u kompaniji Volvo Trucks.

The Iron Knight i I-Shift - oborili su dva svetska rekorda

Za volanom modela The Iron Knight bio je Boije Ovebrink koji ima više od 30 godina iskustva u trkama automobila i kamiona. On je prethodno oborio pet rekorda u brzini i bio je evropski šampion u trkama kamiona 1994. godine.
„The Iron Knight kompanije Volvo Trucks može da se opiše samo jednom rečju: savršenstvo. Prelepog je izgleda i neprevaziđen je izvor energije kada se pritisne papučica gasa. Ovo je treći kamion koji je oborio rekord koji sam vozio i ne mogu da zamislim boljeg naslednika modela Wild Viking i Mean Green, rekao je Boije Ovebrink.

The Iron Knight i I-Shift - oborili su dva svetska rekorda

Veza do slika sa visokom rezolucijom (http://bit.ly/2bbMwAF)

Pogledajte kako The Iron Knight obara dva svetska rekorda (https://www.youtube.com/watch?v=EIQsQ4FKUqs)

Iza kulisa pokušaja obaranja svetskog rekorda modela The Iron Knight (https://www.youtube.com/watch?v=ZhR6r-SeeU8

Saznajte više o I-Shift menjaču sa dvostrukim kvačilom(https://www.youtube.com/watch?v=ZhR6r-SeeU8)

The Iron Knight i I-Shift - oborili su dva svetska rekorda

Evo kako su obavljene vožnje u kojima je oboren rekord

Vožnje su obavljene na lokaciji „Skellefteå Drive Center“ bivšem aerodromu izvan mesta Skellefteå u severnoj Švedskoj. Obaranje rekorda u brzini nadgledao je i odobrio međunarodni auto-moto savez, FIA. Kamion je prešao razdaljinu u oba smera. Na osnovu te dve vožnje, izračunati su prosečno vreme i brzina. Rekordni rezultat koji je objavila FIA je prosečna brzina u dve vožnje.

Prethodni kamioni kompanije Volvo Trucks koji su obarali rekorde

– 2007: Model Wild Viking (1600 KS) je oborio svetski rekord FIA-e na razdaljini od 0- 1000 metara iz mesta uz prosečnu brzinu od 158,8 km/h.
– 2010: Rekord na istoj razdaljini oborio je model „NH D16“ (1800 KS) dostigavši najveću brzinu od 166,7 km/h.
– 2011: Hibridni kamion „Mean Green“ (dizel motor od 1800 KS, plus elektromotor od 300 KS), postavio je rekord na razdaljinama 0-500 i 0-1000 metara iz mesta sa prosečnim brzinama od 115,3 km/h i 152,2 km/h.
– 2012: „Mean Green“ osvojio je kategoriju na 1000 metara sa letećim startom i postavio novi rekord sa prosečnom brzinom od 236,6 km/h.

The Iron Knight i I-Shift - oborili su dva svetska rekorda

The Iron Knight – kamion koji obara rekorde

– Uz 2400 KS, obrtni momenat od 6000 Nm i težinu od 4,5 tone, The Iron Knight ima odnos snage i mase iznad 0,5 KS/kg.
– Motor montiran u srednjem delu je značajno izmenjena D13 jedinica sa interkulerom koji se hladi vodom i četiri turbokompresora.
– I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom održava prenos obrtnog momenta u toku promene brzine. Pored ojačanog kvačila (diskovi i potisne ploče prave se od sinterovanih materijala), The Iron Knight koristi isti menjač koji se montira na
Volvo FH kamione koji se serijski proizvode.

– Elektronika je svedena na minimum da bi se smanjila masa vozila.
– Softver je reprogramiran kako bi se omogućile visoke performanse.
– Kabina je aerodinamički optimizovana i napravljena od staklenih vlakana. Na bočnim stranicama nalaze se veliki usisni kanali za vazduh koji dovode vazduh za hlađenje u motor.
– Tokom vožnji za obaranje rekorda, model The Iron Knight dostigao je najveću brzinu od 276 km/h.

 

PR

 

 

Specijalna akcija u PSC Komnenović

Specijalna akcija u PSC Komnenović

U svakodnevnom životu često se susrećemo sa nedostatkom prostora za odlaganje stvari koje ne koristimo. Isti problem imaju svi vozači na početku zimske i letnje sezone, u periodu kada se menjaju gume...

Bosch predstavlja pametna rešenja za auto-servise budućnosti

Bosch predstavlja pametna rešenja za auto-servise budućnosti

U kompaniji Bosch, glavna tema na sajmu Automechanika 2016. biće „umreženi auto-servis”, njegova interakcija sa ostalim uslugama na bazi mreže i primena izmenjene realnosti (eng. Augmented Reality). Od 13. do 17. septembra 2016. u izložbenom prostoru kompanije Bosch, na 2.400 m2 u hali 9 moći će uživo da se vidi koncept umreženog auto-servisa budućnosti...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje